Ухвала
від 05.09.2024 по справі 375/1353/24
РОКИТНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 375/1353/24

Провадження № 2-о/375/38/24

УХВАЛА

05 вересня 2024 року селище Рокитне

Суддя Рокитнянського районного суду Київської області Банах-Кокус Олена Володимирівна, перевіривши дотримання вимог ст. 175-177, 310-311 ЦПК України при зверненні до суду у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Білоцерківська районна військова адмінстрація Київської області, ОСОБА_2 , Служба у справах дітей та сім`ї Рокитнянської селищної ради Білоцерківського району Київської області, Білоцерківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Білоцерківському районі Київськолї області Центрального міжрегіонального управління юстиції (м. Київ), ОСОБА_3 про усиновлення дитини,

ВСТАНОВИВ:

02 вересня 2024 року заявник звернувся до суду з заявою про усиновлення дитини.

Заява підлягає розгляду в суді у порядку цивільного судочинства.

Відповідно до ст. 19 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2) позовного провадження /загального або спрощеного/; 3) окремого провадження.

Окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ч. 2, 4 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про усиновлення. Розгляд справ проводиться судом у складі одного судді і двох присяжних.

Відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Подана заява відповідає вимогам ст. 310, 311 ЦПК України. Підстави для залишення заяви без руху - відсутні, підстави її повернення, відмови у відкритті провадження відсутні.

Відповідно до ст. 217 СК України усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків. Згода батьків на усиновлення дитини має бути безумовною. Угода про надання усиновлювачем плати за згоду на усиновлення дитини батькам, опікунам чи іншим особам, з якими вона проживає, є нікчемною. Згода батьків на усиновлення може бути дана ними лише після досягнення дитиною двомісячного віку. Якщо мати чи батько дитини є неповнолітніми, крім їхньої згоди на усиновлення потрібна згода їхніх батьків. Письмова згода батьків на усиновлення засвідчується нотаріусом. Мати, батько дитини мають право відкликати свою згоду на усиновлення до набрання чинності рішенням суду про усиновлення. У відповідності до вимог ст. 219 СК України усиновлення дитини провадиться без згоди батьків, зокрема, якщо запис про них у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до ст. 135 цього Кодексу.

Згідно із ч. 3 ст. 313 ЦПК України для забезпечення таємниці усиновлення у випадках, встановлених Сімейним кодексом України, суд розглядає справи в закритому судовому засіданні.

Відповідно до п. 2 ст. 312 ЦПК України орган опіки та піклування повинен подати до суду висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини з Згідно із ч. 3 ст. 312 ЦПК України до висновку органу опіки та піклування мають бути додані акт обстеження умов життя заявника, складений за місцем його проживання, свідоцтво про народження дітей та медичний висновок про стан здоров`я дитини, про її фізичний і розумовий розвиток.

Крім того, як бачається із матеріалів справи ОСОБА_1 є військовозобовязаним. Рішення суду про усиновлення може вплинути на права та обовязки органу військового управління, який вирішуватиме питання надання відстрочки за призовом по мобілізації. За таких обставин суддя дійшов висновку про необхідність залучення до справи у якості заінтересованої особи ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Вважаю, що є достатньо підстав для відкриття провадження у цивільній справі за поданими матеріалами та розгляд справи в закритому судовому засіданні за участю заявника і заінтересованих осіб.

Керуючись ст. 19, 293, 294, 310-312 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Прийняти до розгляду заяву та відкрити провадження у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Білоцерківська районна військова адмінстрація Київської області, ОСОБА_2 , Служба у справах дітей та сім`ї Рокитнянської селищної ради Білоцерківського району Київської області, Білоцерківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Білоцерківському районі Київськолї області Центрального міжрегіонального управління юстиції (м. Київ), ОСОБА_3 про усиновлення дитини.

Залучити доучасті у розгляді справи у якості заінтересованої особи ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 )

Призначити справу до судового розгляду в порядку окремого провадження в закритому судовому засіданні на 30 вересня 2024 року на 10 годину 00 хвилин в приміщенні Рокитнянського районного суду Київської області, що розташований на вул. Заводській, 11 у селищі Рокитне Білоцерківського району Київської області, про що повідомити учасників справи.

Направити заінтересованим особам копію заяви з додатками та запропонувати подати до суду у строк до початку судового засідання письмові пояснення щодо заяви.

Про участь у судовому засіданні для здійснення правосуддя повідомити присяжних: ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .

Витребувати у Служби у справах дітей та сім`ї Рокитнянської селищної ради Білоцерківського району Київської області висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам малолітніх ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , разом з актом обстеження умов життя заявника, складеного за місцем його проживання, свідоцтвами про народження дітей та медичними висновками про стан здоров`я дітей, про їх фізичний і розумовий розвиток.

Учасникам справи надіслати копії ухвали про відкриття провадження у справі (в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення) протягом двох днів з дня її складення.

Попередити учасників процесу про недопустимість зловживання процесуальними правами.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - https://rk.ko.court.gov.ua/sud1021/.

Ухвала набирає законної сили негайно після її підписання суддею в порядку передбаченому статті 261 ЦПК України та оскарженню не підлягає.

Суддя Олена БАНАХ-КОКУС

СудРокитнянський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення05.09.2024
Оприлюднено10.09.2024
Номер документу121448687
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —375/1353/24

Ухвала від 10.10.2024

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Банах-Кокус О. В.

Ухвала від 30.09.2024

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Банах-Кокус О. В.

Ухвала від 19.09.2024

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Банах-Кокус О. В.

Ухвала від 05.09.2024

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Банах-Кокус О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні