Постанова
від 16.09.2010 по справі 49/29-б-28/216-б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел.230-31-34

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання боржника банк рутом

16.09.2010 справа № 49/29-б-28/216-б

за заявою товариства з обмеженою відповідальністю “Джил-принт”

до приватного підприємства “Фтиотида” (ко д 36217248)

про визнання бан крутом (ст. 52)

Суддя Копитова О.С.

Секретар с/з Зікрата М.М.

За участю представникі в сторін:

від заявника: Сидорен ко В.В., представник за довір еністю № 55 від 27.11.2009

від боржника: не з'явився

В судовому засіданні прису тній представник державної п одаткової інспекції у Шевчен ківському районі м. Києва - Махнівський М.О., довіреніс ть № 2549/9110-214 від 05.05.2009

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмежено ю відповідальністю “Джил-при нт” звернулось до господарсь кого суду міста Києва з заяво ю про визнання банкрутом при ватного підприємства “Фтиот ида” з урахуванням приписів ст. 52 Закону України “Про відн овлення платоспроможності б оржника або визнання його ба нкрутом”.

Ухвалою господарського су ду м. Києва від 10.02.2010 порушено пр овадження у справі про банкр утство № 49/29-б (суддя Митрохіна А.В.).

Постановою господарського суду міста Києва від 17.02.2010 прив атне підприємство “Фтиотида ” визнано банкрутом, відкрит о ліквідаційну процедуру, пр изначено ліквідатором банкр ута ініціюючого кредитора - товариство з обмеженою відпо відальністю “Джил-принт” та зобов'язано ліквідатор а надати суду ліквідаційний баланс банкрута та звіт лікв ідатора до 17.02.2011.

Приватне підприємство “Фт иотида” не погодившись із за значеною постановою, звернул ось до Вищого господарського суду України з касаційною ск аргою, в якій просило скасува ти постанову господарського суду міста Києва від 17.02.2010 та пр ипинити провадження по справ і № 49/29-б.

Постановою Вищого господа рського суду України від 01.06.2010 к асаційну скаргу приватного підприємства “Фтиотида” зад оволено, постанову господарс ького суду м. Києва від 17.02.2010 ска совано, а справу передано на р озгляд до господарського суд у міста Києва в іншому складі суду.

Відповідно до резолюції Го лови Господарського суду міс та Києва Саранюка В.І. від 15.06.2010 матеріали справи № 49/29-б бул и передані на розгляд судді К опитовій О.С.

Ухвалою від 29.06.2010 справу прийнято до свого проваджен ня, присвоєно їй номер 49/29-б-28/216-б та призначено розгляд справи на 22.07.2010.

Розгляд справи відкла дався.

Відповідно до ч. 1 ст. 52 Закон у України “Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом” у разі, якщо громадянин-підпр иємець - боржник або керівні о ргани боржника - юридичної ос оби відсутні за її місцезнах одженням, або у разі ненаданн я боржником протягом року до органів державної податково ї служби згідно із законодав ством податкових декларацій , документів бухгалтерської звітності, а також за наявнос ті інших ознак, що свідчать пр о відсутність підприємницьк ої діяльності боржника, заяв а про порушення справи про ба нкрутство відсутнього боржн ика може бути подана кредито ром незалежно від розміру йо го вимог до боржника та строк у виконання зобов'язань.

В обґрунтування своїх вимо г заявник посилається на від сутність приватного підприє мства “Фтиотида” за юридично ю адресою.

Заява про порушення с прави про банкрутство відсут нього боржника є підставою д ля порушення провадження у с праві у разі наявності будь-я кої з ознак, передбачених ст. 5 2 Закону України “Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом”, а не виключно за наявно сті всієї сукупності переліч ених у цій статті підстав. Заз начена позиція викладена в п останові Верховного Cуду Укр аїни від 17.02.2004 № 02-2-24/12669 та в Постано ві Пленуму Верховного Суду У країни від 18.12.2009 № 15.

Як убачається з матері алів справи, згідно реєстрац ійних документів приватного підприємства “Фтиотида” зар еєстровано в м. Києві, по вул . Мельникова, 12.

Відповідно до ч. 5 ст. 17 Закон у України "Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб - підприємців" в Єд иному державному реєстрі міс тяться також відомості про в ідсутність юридичної особи з а її місцезнаходженням, про в ідсутність підтвердження ві домостей про юридичну особу, а також відомості про зарезе рвовані найменування юридич них осіб.

Згідно з ч. 7 ст. 19 Закону Украї ни "Про державну реєстрацію ю ридичних осіб та фізичних ос іб - підприємців" не пізніше тринадцяти місяців з дня под ачі (надіслання рекомендован им листом) останньої реєстра ційної картки, що містить від омості про юридичну особу, юр идична особа зобов'язана под ати (надіслати рекомендовани м листом) державному реєстра тору реєстраційну картку вст ановленого зразка про підтве рдження відомостей про юриди чну особу.

Відповідно до положень ч. 8 с т. 19 Закону України "Про держав ну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприєм ців" якщо до Єдиного державно го реєстру не внесено запис п ро відсутність юридичної осо би за її місцезнаходженням, т о в разі неодержання реєстра ційної картки про підтвердже ння відомостей про юридичну особу в установлений частино ю сьомою цієї статті строк, а т акож у разі одержання держав ним реєстратором від органу державної податкової служби повідомлення встановленого зразка про відсутність юрид ичної особи за її місцезнахо дженням державний реєстрато р зобов'язаний у строк, що не п еревищує десяти робочих днів з дати, яка встановлена для по дання реєстраційної картки п ро підтвердження відомостей про юридичну особу, або з дати одержання повідомлення від органу державної податкової служби, направити рекомендо ваним листом юридичній особі повідомлення про необхідніс ть подання державному реєстр атору реєстраційної картки п ро підтвердження відомостей про юридичну особу.

У разі повернення до держав ного реєстратора рекомендов аного листа з відміткою відд ілення зв'язку про відсутніс ть юридичної особи за вказан ою адресою або неподання юри дичною особою протягом місяц я з дати направлення їй відпо відного повідомлення реєстр аційної картки про підтвердж ення відомостей про юридичну особу державний реєстратор повинен внести до Єдиного де ржавного реєстру запис про в ідсутність юридичної особи з а її місцезнаходженням або з апис про відсутність підтвер дження відомостей про юридич ну особу.

До заяви про порушення пров адження по справі заявником додано оригінал витягу з Єди ного державного реєстру юрид ичних осіб та фізичних осіб-п ідприємців серії АД № 112955, стан ом на 08.12.2009, у якому значиться, що приватне підприємство “Фтио тида” відсутнє за місцезнахо дженням.

При розгляді справи судом в раховується, що ухвали про по рушення провадження у справі про банкрутство та про відкл адення розгляду справи напра влені господарським судом м. Києва на адресу боржника: м. К иїв, вул. Мельникова, 12, були пов ернуті поштовим відділенням до суду з відміткою про незна ходження боржника за зазначе ною адресою (поштові конверт и долучено до матеріалів спр ави).

На доказ наявності у боржни ка заборгованості перед това риством з обмеженою відповід альністю “Джил-принт”, заявн иком додано до матеріалів сп рави простий вексель серії А А № 0554778 від 22.07.2009 виданий заявнику приватним підприємством “Фт иотида” на суму 19 400,00 грн. На під ставі протесту про неоплату простого векселя, приватним нотаріусом Київського міськ ого нотаріального округу С лободян В.М., вчинено викона вчий напис № 92, яким запропоно вано товариству з обмеженою відповідальністю “Джил-прин т”, стягнути кошти у примусов ому порядку. 27.01.2010 заявник зверн увся до відділу Державної ви конавчої служби Печерського районного управління юстиці ї м. Києва із заявою про відкри ття виконавчого провадження по виконанню виконавчого на пису № 92. Постановою відділу Д ержавної виконавчої служби П ечерського районного управл іння юстиції м. Києва від 28.01.2010 б уло відкрито виконавче прова дження. В ході примусового ви конання виконавчого докумен та було встановлено, що за адр есою: м. Київ, вул. Мельникова, 12 , боржник не знаходиться, про щ о складено акт державного ви конавця від 29.01.2010. Стягнути забо ргованість не виявилось можл ивим про що 30.01.2010 державним вико навцем винесено постанову пр о закінчення виконавчого про вадження.

Станом на день прийняття по станови про визнання приватн ого підприємства “Фтиотида” банкрутом заборгованість н е погашена.

Сукупність доказів, які міс тяться в матеріалах справи № 49/29-б-28/216-б, доводять безспірніст ь вимог заявника та неспромо жність боржника виконати сво ї зобов'язання перед кредито ром у встановлений Законом с трок.

Скасовуючи постанову госп одарського суду м. Києва від 17 .02.2010 Вищий господарський суд У країни вказав на не дослідже ння господарським судом доку ментів бухгалтерської звітн ості та податкових деклараці й боржника.

Згідно даних державної под аткової інспекції у Шевченкі вському районі м. Києва та Упр авління Пенсійного фонду Укр аїни у Шевченківському район і м. Києва приватне підприємс тво “Фтиотида” останню звітн ість подавало за 2009 рік, що може свідчити, на думку суду, про п рипинення господарської дія льності боржником.

Крім того, згідно даних упра вління Пенсійного фонду Укра їни в Шевченківському районі м. Києва заборгованість пере д бюджетом відсутня.

Відповідно до ч. 1 ст. 22 Закону України “Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом” у випадках, передбачених цим З аконом, господарський суд пр иймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкри ває ліквідаційну процедуру.

Згідно ч. 2 ст. 52 Закону Україн и “Про відновлення платоспро можності боржника або визнан ня його банкрутом” господарс ький суд у двотижневий строк з дня винесення ухвали про по рушення провадження у справі про банкрутство, відкриває л іквідаційну процедуру і приз начає ліквідатором ініціююч ого кредитора за згодою оста ннього.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника заявника, враховую чи наявні в матеріалах справ и докази, встановлені в ході с удового розгляду обставини, господарський суд приходить до висновку щодо наявності в сіх підстав для визнання бор жника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Представник заявника у суд овому засіданні заявив клопо тання та не заперечував прот и призначення ліквідатором п риватного підприємства “Фти отида” ініціюючого кредитор а - товариство з обмеженою від повідальністю “Джил-принт”.

За таких обставин, суд вважа є за можливе призначити лікв ідатором приватного підприє мства “Фтиотида” ініціюючог о кредитора - товариство з обм еженою відповідальністю “Дж ил-принт”.

При цьому, господарський вв ажає за необхідне зазначити, що приписами ст. 52 Закону Укра їни “Про відновлення платосп роможності боржника або визн ання його банкрутом” не визн ачений порядок або особливос ті здійснення ліквідаційної процедури у справі про банкр утство, в зв'язку з чим ліквіда ційна процедура щодо відсутн ього боржника, здійснюється також відповідно до вимог, що передбачені розділом ІІІ За кону - “Ліквідаційна процеду ра”. Отже, на ліквідатора покл адаються, зокрема, обов' язк и ліквідатора у справі про ба нкрутство, що передбачені ст . ст. 23, 25,52 Закону.

Відповідно до ч. 3 ст. 23 Закону ліквідатор зобов' язаний оп ублікувати в офіційних друко ваних органах відомості про визнання боржника банкрутом та відкриття відносно остан нього ліквідаційної процеду ри. Також, з положень ч. 5 ст. 52 Зак ону вбачається, що на ліквіда тора боржника покладені обов ' язки щодо виявлення, встан овлення кредиторів відсутнь ого боржника та повідомлення їх (кредиторів) про визнання в ідсутнього боржника банкрут ом, які в місячний строк з дня одержання повідомлення можу ть направити ліквідатору зая ви з вимогами до банкрута.

На підставі вищезазначено го, керуючись ст.ст. 22, 23, 24, 52 Закон у України “Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом”, суд -

П О С Т А Н О В И В :

1. Визнати банкрутом при ватне підприємство “Фтиотид а” (04050, м. Київ, вул. Мельникова, 1 2; код 36217248).

2. Визнати товариство з обмеженою відповідальністю “Джил-принт” кредитором при ватного підприємства “Фтиот ида” на суму 19 400,00 грн.

3. Припинити процедуру роз порядження майном.

4. Відкрити ліквідаційну пр оцедуру.

5. Призначити ліквідатором банкрута приватного підприє мства “Фтиотида” ініціюючог о кредитора - товариство з обм еженою відповідальністю “Дж ил-принт”.

6. Зобов' язати ліквідатора у п' ятиденний строк з дня пр ийняття постанови про визнан ня боржника банкрутом подати до офіційного друкованого о ргану Верховної Ради України чи Кабінету Міністрів Украї ни оголошення про визнання б оржника банкрутом і відкритт я ліквідаційної процедури з метою виявлення, встановленн я кредиторів відсутнього бор жника та повідомлення їх (кре диторів) про визнання відсут нього боржника банкрутом. Відомості про визнання бо ржника банкрутом і про відкр иття ліквідаційної процедур и повинні містити: найменува ння та інші реквізити боржни ка, визнаного банкрутом, найм енування господарського суд у, в провадженні якого знаход иться справа про банкрутство , дату прийняття господарськ им судом постанови про визна ння боржника банкрутом і від криття ліквідаційної процед ури, відомості про ліквідато ра (ліквідаційну комісію).

7. Зобов' язати ліквідатора надати суду докази публікац ії оголошення в офіційному д рукованому органі про визнан ня боржника банкрутом та від криття ліквідаційної процед ури протягом двох тижнів з мо менту опублікування (ориг інал примірника газети).

8. Зобов' язати ліквідатор а письмово повідомити про ви знання господарським судом в ідсутнього боржника банкрут ом усіх відомих йому кредито рів відсутнього боржника, як і в місячний строк з дня одерж ання повідомлення можуть нап равити ліквідатору заяви з в имогами до банкрута, зокрема органи державної податкової служби та інші державні орга ни, які здійснюють контроль з а правильністю та своєчасніс тю справляння страхових внес ків на загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня та інші види зальнообов' язкового держаного соціальн ого страхування, податків і з борів (обов' язкових платежі в).

9. Зобов' язати ліквідатора у разі отримання ним заяв з ви могами до банкрута письмово повідомити про це суд.

10. Зобов'язати Державного ре єстратора за місцем знаходже ння боржника внести до Єдино го державного реєстру запис про визнання боржника банкру том, відкриття ліквідаційної процедури та відомості про л іквідатора боржника.

11. Підприємницьку діяльніст ь банкрута завершити.

12. Строк виконання всіх грош ових зобов' язань вважати та ким, що настав з 16.09.2010.

13. Припинити нарахування не устойки (штрафу, пені), процент ів та інших економічних санк цій по всіх видах заборгован ості банкрута з 16.09.2010.

14. Припинити повноваження о рганів управління банкрута щ одо управління банкрутом та розпорядження його майном з 16.09.2010.

15. Зобов' язати ліквідатора надати суду ліквідаційний б аланс банкрута та звіт лікві датора до 16.09.2011.

16. Відповідно до п. 1 ст. 23 Закон у України “Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом” з моменту прийняття господар ським судом постанови про ви знання боржника банкрутом ск асовується арешт, накладени й на майно боржника, визнаног о банкрутом, чи інші обмеженн я щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обме жень щодо розпорядження майн ом банкрута не допускається.

17. Копію постанови направит и заявнику, боржнику та лікві датору.

18. Копію постанови для відом а направити в Прокуратуру м. К иєва, ДПА у м. Києві, вул. Шолуде нка, 33/19 (Управління по забезпеч енню оперативно-правового су проводження матеріалів ДПС в судових установах УПМ ДПА у м . Києві), установі банку боржни ка та державному реєстратору за місцем знаходження боржн ика для виконання.

Суддя О.С. Копитова

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення16.09.2010
Оприлюднено12.11.2010
Номер документу12150103
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —49/29-б-28/216-б

Ухвала від 01.02.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

Ухвала від 27.12.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

Постанова від 16.09.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

Ухвала від 22.07.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні