Рішення
від 06.09.2024 по справі 333/3760/24
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Справа №333/3760/24

Провадження №2/333/2977/24

рішення

Іменем України

06 вересня 2024 року м.Запоріжжя

Комунарський районний суд м.Запоріжжя у складі: головуючого судді Тучкова С.С., за участю секретаря судового засідання Шелесько Ю.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі Комунарського районного суду м.Запоріжжя, за правилами спрощеного позовного провадження, цивільну справу №333/3760/24 за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ГРОНО-ЗП» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості зі сплати внесків на управління будинку, -

В С Т А Н О В И В:

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ГРОНО-ЗП» (далі ОСББ «ГРОНО-ЗП») звернулося до суду із позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості зі сплати внесків на управління будинку, в якому просить суд стягнути з відповідача на його користь заборгованість, що виникла у зв`язку з несплатою внесків на управління будинком, у сумі 10651,20 гривень, а також витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 1575,00 гривень і витрати зі сплати судового збору у розмірі 3028,00 гривень. В обґрунтуванняпозову зазначено,що ОСОБА_1 проживає у квартирі АДРЕСА_1 (загальною площею 50,72 кв.м), у якому створено ОСББ «ГРОНО-ЗП», яке з 2016 року здійснює управління вказаним багатоквартирним будинком. Протоколом загальних зборів №7/21 від 18.04.2021 року визначено розмір щомісячних внесків і платежів з 01.05.2021 року 6,0 грн./кв.м. У період з 01.05.2021 року по 31.03.2024 року відповідач не виконує належним чином своїх зобов`язань щодо сплати обов`язкових платежів (внесків), які були встановлені рішенням загальних зборів ОСББ «ГРОНО-ЗП», внаслідок чого у ОСОБА_1 існує заборгованість перед позивачем у розмірі 10651,20 гривень.

Представник позивача у судове засідання не з`явився, про час і місце розгляду справи був повідомлений судом своєчасно і належним чином, надав суду заяву, в якій просив розглядати справу за його відсутності, позовні вимоги підтримав повністю.

Відповідач, будучи повідомленою судом належним чином про час і місце розгляду справи, у судове засідання не з`явилася, причини неявки суду не повідомила, клопотання про відкладення розгляду справи суду не надала. 04.09.2024 року до суду надійшов відзив на позовну заяву, в якому відповідач просила суд визнати недійсним і скасувати протокол загальних зборів №7/21 від 18.04.2021 року, визнати недійсним та скасувати п.4 Протоколу №б/н/23 від 21.05.2023 року, у позові відмовити повністю, включно зі стягненням витрат на професійну правничу допомогу. Відповідач в обґрунтування своїх вимог посилається на те, що правління ОСББ «Гроно-ЗП» не мало повноважень на обрання членів і голови правління, а також на затвердження кошторису на 2021 рік з розміром внеску 6,0 грн. за кв.м. з 01.05.2021 року. В протоколі №б/н/23 від 21.05.2023 року четвертим питанням порядку денного правління само собі та голові продовжило повноваження і незаконно перенесло проведення загальних зборів об`єднання на невизначений термін, що належить до виключної компетенції загальних зборів об`єднання, а не правління. Протокол загальних зборів №7/21 від 18.04.2021 року підписано тільки головою зборів і секретарем, відсутні підписи інших членів правління. Щодо стягнення витрат на правничу допомогу відповідач зазначив, що в матеріалах справи відсутній протокол правління ОСББ з наданням дозволу голові правління на укладення договору з адвокатом про надання правової допомоги. Крім того, з первинних бухгалтерських документів не вбачається стосовно якої справи була надана адвокатом правнича допомога. У наданій адвокатом квитанції також не вказано номер прибуткового касового ордеру.

06.09.2024 року до канцелярії суду від представника позивача надійшли заперечення на відзив, в якому зазначив, що рішення загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку ОСББ «ГРОНО-ЗП», за результатами яких позивачем було оформлено Протокол №7/21 від 18.04.2021 року, підтримане більшістю співвласників і не містить ознак дискримінації або іншого порушення прав чи законних інтересів позивача. Щодо витрат на правову допомогу представник позивача зазначив, що Положення №148 регулює ведення прибуткових касових ордерів, але у квитанції відсутній номер, а зазначена тільки дата проведення операції, авжеж операція була і це ніяким чином не може спростувати.

Суд, вивчивши матеріали справи, дослідивши письмові докази і проаналізувавши законодавство, що регулює спірні правовідносини, дійшов наступних висновків.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

ОСОБА_1 проживає у квартирі АДРЕСА_1 , загальною площею 50,72 кв.м, і є співвласником об`єднання. Зазначене відповідачем не заперечувалось.

Згідно з випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, основним видом економічної діяльності ОСББ «ГРОНО-ЗП» є комплексне обслуговування об`єктів, керівником зазначена ОСОБА_2 (а.с.6).

На підставі статуту ОСББ «ГРОНО-ЗП» встановлено, що останнє створено відповідно до Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» і об`єднує власників квартир і нежитлових приміщень багатоквартирних будинків АДРЕСА_2 . Завданням і предметом діяльності об`єднання є, зокрема, забезпечення належного утримання багатоквартирного будинку і прибудинкової території. До виключної компетенції загальних зборів належать затвердження кошторису. Співвласник зобов`язаний, зокрема, своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі (а.с.7-12).

Протоколом загальних зборів правління ОСББ «ГРОНО-ЗП» №7/21 від 18.04.2021 року визначено розмір щомісячних внесків і платежів з 01.05.2021 року 6,0 грн./кв.м. (а.с.13-15).

З розрахунку заборгованості за внесками на утримання будинку і прибудинкової території вбачається, що за період з 01.05.2021 року по 31.03.2024 року заборгованість ОСОБА_1 складає 10651,20 гривень (а.с.5).

Статтею 385 ЦК України визначено, що власники квартир та не житлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та не житловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків). Таке об`єднання є юридичною особою, що створюється та діє відповідно до закону та статуту.

Відповідно до вимог частини першої статті 1, частини першої статті 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання співвласників багатоквартирного будинку є юридичною особою, яка створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна. Об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

В силу вимог ст. 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» співвласник зобов`язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Згідно із ст. 16 Закону «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», об`єднання має право відповідно до законодавства та Статуту здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків та платежів.

Для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та статутом об`єднання внески і платежі, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів (ст. 17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»).

Судом встановлено, що на загальних зборах ОСББ «ГРОНО-ЗП» було прийнято рішення про затвердження обов`язкового щомісячного внеску на утримання будинку, а саме: протоколом загальних зборів правління ОСББ «ГРОНО-ЗП» №7/21 від 18.04.2021 року визначено розмір щомісячних внесків і платежів з 01.05.2021 року 6,0 грн./кв.м.

Серед обов`язків співвласників багатоквартирного будинку, визначених у статті 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», є наступні: виконання рішення зборів співвласників; своєчасна оплата за спожиті житлово-комунальні послуги.

Відповідно до ч.1 ст. 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором.

Відповідно до ч. 4 ст. 319 ЦК України власність зобов`язує. Статтею 322 Цивільного кодексу України визначено, що власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Оскільки ОСОБА_1 у період з 01.05.2021 року по 31.03.2024 року не сплачувала внески на утримання будинку, у неї утворилася заборгованість перед ОСББ «ГРОНО-ЗП» у сумі 10651,20 гривень, що підтверджується відповідним розрахунком, наданим представником позивача.

Частиною 8 статті 22 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» передбачено, що відмова від оплати рахунків або несплата рахунків не допускається. Такі дії є порушенням прав інших членів об`єднання і підставою для звернення до суду про стягнення заборгованості із плати по відповідних рахунках у примусовому порядку.

На підставі статті 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматись від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ч. 1 ст. 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

На підставі ст. 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно зі ст.13 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», у разі відмови власника приміщення укладати договір або сплачувати обов`язкові платежі на утримання та ремонт відповідної частки загального майна об`єднання має право звернення до суду для стягнення нарахованих платежів у судовому порядку.

Отже, ОСОБА_1 є власником квартири за адресою: АДРЕСА_3 . У періодз 01 травня 2021 року по 31 березня 2024 року відповідач не здійснив оплату внесків на управління будинком і на день подання цієї позовної заяви має заборгованість перед ОСББ в сумі 10651,20 гривень, що підтверджується відповідним розрахунком, наданим представником позивача.

Розрахунок заборгованості відповідачем не спростовано, контр-розрахунку не надано.

Доводи відповідача про те, що в порушення вимог Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» і статуту ОСББ протокол загальних зборів правління ОСББ «ГРОНО-ЗП» №7/21від 18.04.2021рокуне є прийнятим більшістю голосів правління, а тому вважається таким, що не прийняли, суд відхиляє, оскільки матеріали справи не містять доказів визнання вказаного протоколу засідання правління недійсним.

Крім того, предметом спору у даній справі є стягнення заборгованості по оплаті послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, а не законність чи незаконність рішень органів управління ОСББ, отже ці питання не є предметом доказування у даній справі.

Таким чином, у зв`язку із викладеним, аналізуючи зібрані у справі докази та вимоги чинного законодавства, враховуючи обставини справи, суд дійшов висновку про те, що позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.1, п.1 ч.3 ст.133 ЦПУ України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, зокрема, витрати на професійну правничу допомогу.

Відповідно до ч.2, ч.3 ст.137 ЦПК України, за результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат. Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Представником позивача надано договір про надання юридичних послуг від 18 квітня 2024 року, укладеного між адвокатом Здорик О.І. та ОСББ «ГРОНО-ЗП», в якому прописаний обсяг роботи, яку має виконати адвокат, разом з переліком послуг, які надано адвокатом на виконання умов договору; акт про приймання передачу виконаних робіт за надання юридичних послуг від 18.04.2024 року; квитанцію до прибуткового касового ордеру від 18.04.2024 року на суму 1575,00 гривень, та платіжну інструкцію №321 від 18.04.2024 року про сплату послуг, які надано адвокатом Здорик О.І. замовнику ОСББ «Гроно-ЗП».

Визначаючи розмір витрат на професійну правничу допомогу, які поніс позивач, суд, врахувавши обсяг виконаних адвокатом робіт (наданих послуг), витрачений адвокатом час, значення справи для сторін, з урахуванням вимог розумності та справедливості, вважає, що вимога про стягнення витрат, що пов`язані з наданням професійної правничої допомоги, підлягає задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України так як судове рішення ухвалюється у повному обсязі на користь позивача, понесені ним і документально підтверджені судові витрати у підлягають стягненню з відповідача.

Керуючись ст.ст. 1, 4, 15, 16, 17, 22 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», ст.ст.1, 9, 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», ст.ст.256, 257, 261, 319, 322, 385, 525, 526, 610, 625 ЦК України, ст.ст.10-13, 77-81, 89, 133, 141, 263-265 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ГРОНО-ЗП» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості зі сплати внесків на управління будинку задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_3 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ГРОНО-ЗП» (м.Запоріжжя, вул. Радіо, буд.24, код ЄДРПОУ 40438461, рахунок (IBAN) НОМЕР_1 в АТ «Метабанк») заборгованість по внескам на управління будинком за період з 01.05.2021 року по 31.03.2024 року у розмірі 10651 (десять тисяч шістсот п`ятдесят одна) гривня 20 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_3 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ГРОНО-ЗП» (м.Запоріжжя, вул. Радіо, буд.24, код ЄДРПОУ 40438461, рахунок (IBAN) НОМЕР_1 в АТ «Метабанк») витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 1575 (одна тисяча п`ятсот сімдесят п`ять) гривень 00 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_3 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ГРОНО-ЗП» (м.Запоріжжя, вул. Радіо, буд.24, код ЄДРПОУ 40438461, рахунок (IBAN) НОМЕР_1 в АТ «Метабанк») витрати по сплаті судового збору у розмірі 3028 (три тисячі двадцять вісім) гривень 00 копійок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Запорізького апеляційного суду. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне судове рішення складене 06 вересня 2024 року.

Суддя Комунарського районного суду

м. Запоріжжя С.С. Тучков

СудКомунарський районний суд м.Запоріжжя
Дата ухвалення рішення06.09.2024
Оприлюднено12.09.2024
Номер документу121505414
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —333/3760/24

Ухвала від 16.09.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Тучков С. С.

Рішення від 06.09.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Тучков С. С.

Ухвала від 27.06.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Тучков С. С.

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні