Ухвала
від 10.09.2024 по справі 911/3568/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про відсторонення та призначення арбітражного керуючого, продовження строку дії мораторію та про продовження процедури розпорядження майном

"10" вересня 2024 р.Справа № 911/3568/23

Господарський суд Київської області у складі судді Гребенюк Т.Д.,за участю секретаря судового засіданн яОксенюк А.О., розглянувши

справу про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Банерс»

Представники учасників:

Від кредитора: Білан О.С., Каравасілі Х.М.;

Від боржника: Григорчук І.О.;

Розпорядник майна: Климук І.В.

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Господарського суду Київської області перебуває справа №911/3568/23 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Банерс».

Так, ухвалою Суду від 28.12.2023, зокрема, відкрито провадження у справі № 911/3568/23 за заявою ТОВ Зірка Карпат про банкрутство ТОВ Банерс; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів відповідно до ст. 41 Кодексу України з процедур банкрутства та введено процедуру розпорядження майном боржника, призначено розпорядником майна арбітражного керуючого Климук І.В.

Офіційне оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "Банерс" здійснено 28.12.2023, номер публікації 72189.

Ухвалою Суду від 12.08.2024, зокрема, призначено підсумкове засідання на 10.09.2024.

04.09.2024 до Суду від Климук І.В. надійшла заява про відсторонення арбітражного керуючого від виконання повноважень розпорядника майна.

04.09.2024 та 06.09.2024 до Суду від ТОВ «Зірка Карпат» надійшли клопотання про відсторонення та призначення розпорядника майна, про продовження строку дії мораторію та про продовження процедури розпорядження майном.

10.09.2024 до суду від АТ «Банк Альянс» надійшла заява про надання дозволу на звернення стягнення на предмет застави.

У підсумкове засідання 10.09.2024 прибули представники АТ «Банк Альянс», ТОВ «Зірка Карпат» та ТОВ «Банерс», розпорядник майна взяв участь у режимі відеоконференції.

Представник ТОВ «Зірка Карпат», ТОВ «Банерс» та розпорядник майна підтримали клопотання про відсторонення арбітражного керуючого.

Представник ТОВ «Зірка Карпат» та ТОВ «Банерс» підтримали клопотання про призначення розпорядника майна та про продовження строку дії мораторію та про продовження процедури розпорядження майном.

Представник АТ «Банк Альянс» заперечила проти вищевказаних клопотань та просив призначити судове засідання для розгляду заяви про надання дозволу на звернення стягнення на майно, яке перебуває у заставі.

Суд, дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення учасників справи, зазначає таке.

Арбітражний керуючий Климук І.В. у клопотанні від 04.09.2024 просить суд відсторонити її від виконання повноважень розпорядника майна боржника.

Таке саме прохання міститься у клопотанні ТОВ «Зірка Карпат» від 04.09.2024, як голови комітету кредиторів.

Так, 03.09.2024 року відбулося збори кредиторів у справі про банкрутство ТОВ «Банерс», в яких взяли участь ТОВ «Зірка Карпат» (158193 голоси) та AT «Банк Альянс» (842 голоси), які разом складають 99,937% від кількості голосів.

Таким чином, за приписами ст. 48 КУзПБ перші збори кредиторів вважаються повноважними, оскільки на них присутні кредитори, які мають не менше ніж дві третини голосів.

На вказаних зборах кредиторами одноголосно було визначено кількісний склад комітету кредиторів у кількості 3 кредиторів, а саме: ТОВ «Зірка Карпат» - 158193 голосів, АО «Тім Лекс» - 100 голосів, AT «Банк Альянс» - 842 голосів.

03.09.2024 року відбулося засідання комітету кредиторів в справі про банкрутство ТОВ «Банерс», в якому взяли участь ТОВ «Зірка Карпат» (158193 голоси) та AT «Банк Альянс» (842 голоси), які разом складають 99,937% від кількості голосів.

Комітетом кредиторів розглядались питання щодо: обрання голови комітету кредиторів; звіту розпорядника майна ТОВ «Банерс» про фінансово-господарський стан боржника; заяви арбітражного керуючого Климук І.В. про припинення повноважень розпорядника майна ТОВ «Банерс» та визначення кандидатури нового розпорядника майна ТОВ «Банерс»; про можливість звернення до суду з клопотанням про продовження процедури розпорядження майном та мораторію на задоволення вимог кредиторів.

За змістом протоколу засідання комітету кредиторів у справі №911/3568/23 про банкрутство ТОВ «Банерс» від 03.09.2024, комітет кредиторів:

- по першому питанню вирішив обрати головою комітету кредиторів ТОВ «Банерс» - представника ТОВ «Зірка Карпат» (за 159035 голоси);

- по-другому питанню вирішив взяти до відома звіт розпорядника майна ТОВ «Банерс» про фінансово-господарський стан боржника (за 158193 голоси);

- по-третьому питанню вирішив задовольнити заяву розпорядника майна щодо припинення своїх повноважень. Звернутися до Господарського суду Київської області з клопотанням про відсторонення розпорядника майна Климук І.В. та призначення розпорядником майна ТОВ «Банерс» Забаріна Антона Федоровича (за 158193 голоси);

- по-четвертому питанню вирішив звернутись до суду з клопотанням про продовження процедури розпорядження майном та мораторію на задоволення вимог кредиторів на 170 днів (за 159035 голоси).

Надаючи правову оцінку вказаним обставинам, Суд виходить з наступних положень чинного законодавства.

Відповідно до п. 4 ч. 8 ст. 48 КУзПБ до компетенції комітету кредиторів належить прийняття рішення, зокрема, про звернення до господарського суду з клопотанням про призначення арбітражного керуючого, припинення повноважень арбітражного керуючого та про призначення іншого арбітражного керуючого.

Абзацом другим частини першої статті 28КУзПБ визначено, що арбітражний керуючий для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією, у разі відсторонення розпорядника майна або керуючого реструктуризацією від виконання повноважень, керуючий санацією, керуючий реалізацією та ліквідатор призначаються господарським судом за клопотанням комітету кредиторів (у справі про банкрутство юридичної особи) чи зборів кредиторів (у справі про неплатоспроможність фізичної особи).

Згідно ч. 4 ст. 28 КУзПБ, арбітражний керуючий може бути відсторонений господарським судом від виконання повноважень розпорядника майна, керуючого реструктуризацією, керуючого санацією, ліквідатора, керуючого реалізацією за його заявою.

Комітет кредиторів має право в будь-який час звернутися до господарського суду з клопотанням про відсторонення арбітражного керуючого від виконання повноважень незалежно від наявності таких підстав. За наявності підстав для відсторонення арбітражного керуючого від виконання повноважень або за клопотанням комітету кредиторів господарський суд протягом 14 днів постановляє ухвалу про відсторонення арбітражного керуючого від виконання повноважень.(абз.10 та 11 частини 4 статті 28КУзПБ).

Виходячи з аналізу вказаних норм, суд зазначає, що комітет кредиторів наділений правом подавати до господарського суду клопотання про призначення керуючого санацією та ліквідатора, а також про прийняття рішення про погодження кандидатури керуючого санацією. Комітет кредиторів має право прийняти рішення про звернення до господарського суду з клопотанням про припинення повноважень арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) та про призначення нового арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора). В ухвалі про призначення розпорядника майна суд має зазначити мотиви, з яких призначено певну кандидатуру та відхилено інші, що були запропоновані.

З огляду на викладене вище, Суд вважає за можливе задовольнити клопотання арбітражного керуючого Климук І.В. та клопотання ТОВ «Зірка Карпат», як голови комітету кредиторів, та припинити повноваження Климук І.В., як розпорядника майна у справі №911/3568/23 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Банерс».

06.09.2024 із заявою про участь у даній справі звернувся арбітражний керуючий Забарін Антон Федорович.

У заяві про участь у справі арбітражний керуючий Забарін Антон Федорович повідомив, що має свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого №2118 від 30.04.2024, не є заінтересованою особою у цій справі, не здійснював раніше управління боржником, немає конфлікту інтересів, не належить до категорії осіб, яким відмовлено в допуску до державної таємниці.

Також, з клопотанням про призначення розпорядником майна у справі №911/3568/23 про банкрутство ТОВ «Банерс» арбітражного керуючого Забаріна Антона Федоровича звернулось ТОВ «Зірка Карпат», як голова комітету кредиторів.

Розглянувши кандидатуру арбітражного керуючого Забаріна Антона Федоровича, з огляду на відсутність обмежень, встановлених ч. 3 ст. 28 КУзПБ, враховуючи рішення комітету кредиторів, оформлене протоколом засідання комітету кредиторів у справі №911/3568/23 про банкрутство ТОВ «Банерс» від 03.09.2024, Суд вважає за доцільне призначити розпорядником майна у справі №911/3568/23 про банкрутство ТОВ «Банерс» арбітражного керуючого Забаріна Антона Федоровича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 2118 від 30.04.2024), відтак, задовольняє заяву арбітражного керуючого Забаріна А.Ф. та клопотання ТОВ «Зірка Карпат», як голови комітету кредиторів.

Поруч з цим, Суд відхиляє заперечення представника АТ «Банк Альянс» щодо відсторонення та призначення арбітражного керуючого, мотивовані наявністю зауважень до виконання розпорядником майна своїх повноважень в частині проведення аналізу фінансово-господарської діяльності боржника, адже відповідно до статті 28 КУзПБ арбітражний керуючий може бути відсторонений від виконання повноважень розпорядника майна за його заявою та/або клопотанням комітету кредиторів, використання примусової праці заборонено згідно Конституції України, а також оскільки у матеріалах справи відсутні подані чи задоволені скарги чи заперечення кредиторів щодо дій (бездіяльності) арбітражного керуючого Климук І.В. з моменту її призначення та до моменту подання нею заяви про відсторонення.

Розглянувши клопотання ТОВ «Зірка Карпат» про продовження процедури розпорядження майном, Суд зазначає наступне.

Як встановлено Судом, комітет кредиторів вирішив звернутись до суду з клопотанням про продовження процедури розпорядження майном та мораторію на задоволення вимог кредиторів на 170 днів.

Згідно з ч. 1 ст. 41 КУзПБ, мораторій на задоволення вимог кредиторів - це зупинення виконання боржником грошових зобов`язань і зобов`язань щодо сплати податків і зборів (обов`язкових платежів), строк виконання яких настав до дня введення мораторію, і припинення заходів, спрямованих на забезпечення виконання цих зобов`язань та зобов`язань щодо сплати податків і зборів (обов`язкових платежів), застосованих до дня введення мораторію.

Процедура розпорядження майном боржника вводиться строком до 170 календарних днів (ч. 2 ст. 44 КУзПБ).

Відповідно до частини восьмої статті 41 КУзПБ, дія мораторію припиняється з дня закриття провадження у справі про банкрутство. Щодо задоволення забезпечених вимог кредиторів за рахунок майна боржника, яке є предметом забезпечення, дія мораторію припиняється автоматично після спливу 170 календарних днів з дня введення процедури розпорядження майном, якщо господарським судом протягом цього часу не було винесено постанову про визнання боржника банкрутом або ухвалу про введення процедури санації.

Відповідно до п. 1-6 Прикінцевих та перехідних положень КУзПБ установлено, що тимчасово, під час дії воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні", затвердженим Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, а також протягом шести місяців після його припинення чи скасування господарський суд за клопотанням комітету кредиторів, кредитора, арбітражного керуючого чи з власної ініціативи може продовжити строки проведення попереднього засідання суду у справі про банкрутство (неплатоспроможність) звернення у межах провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) про визнання недійсними правочинів, вчинених боржником, дії мораторію на задоволення вимог кредиторів, оголошення про проведення першого, повторного та/або другого повторного аукціону, виконання плану санації (у тому числі якщо провадження у справі про банкрутство продовжується відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом") чи реструктуризації боргів боржника, процедури розпорядження майном, ліквідації, реструктуризації боргів боржника та погашення боргів боржника

Згідно Указу Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні", який затверджений Верховною Радою України 24.02.2022 Законом №2102-ІХ, в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року, який станом на 17.05.2024 року триває.

З огляду на наведене, враховуючи пояснення представників учасників справи, закінчення визначеного законом строку тривалості процедури розпорядження майном боржника та мораторію на задоволення вимог кредиторів 10.09.2024 і разом з тим - необхідність виконання завдань та досягнення мети цієї судової процедури - визначення наступної банкрутної процедури (закриття провадження у справі, санації чи ліквідації) та констатуючи, що така мета на цей момент у справі не досягнута, та зважаючи на рішення комітету кредиторів, оформлене протоколом засідання комітету кредиторів у справі №911/3568/23 про банкрутство ТОВ «Банерс» від 03.09.2024, Суд вважає за можливе продовжити строк процедури розпорядженням майном та дію мораторію на задоволення вимог кредиторів до 26.09.2024 р. включно.

Щодо заяви АТ «Банк Альянс» про надання дозволу на звернення стягнення на майно, яке перебуває у заставі, суд зазначає наступне.

Звернення стягнення на майно боржника за вимогами, на які не поширюється дія мораторію, здійснюється виключно за ухвалою господарського суду, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (частина п`ята статті 41 КУзПБ).

З огляду на наведене, Суд вважає за необхідне призначити судове засідання у справі для розгляду вказаної заяви, про що повідомити учасників провадження у справі про банкрутство.

Керуючись ст.ст. 28, 41, 44, 47, 48 та п. 1-6 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, Суд,

ПОСТАНОВИВ:

1. Заяву розпорядника майна боржника Климук Іванни Володимирівни вх.№3474/24 від 04.09.2024 задовольнити.

Відсторонити арбітражного керуючого Климук Іванну Володимирівну від виконання повноважень розпорядником майна Товариства з обмеженою відповідальністю «Банерс».

2. Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Зірка Карпат» вх. №9659 від 06.09.2024 та заяву арбітражного керуючого Забаріна Антона Федоровича вх.№9097/24 від 06.09.2024 задовольнити.

Призначити арбітражного керуючого Забаріна Антона Федоровича (Свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого №2118, від 30.04.2024) розпорядником майна Товариства з обмеженою відповідальністю «Банерс».

3. Зобов`язати арбітражного керуючого Климук Іванну Володимирівну передати ОСОБА_1 протягом п`яти днів з дня отримання цієї ухвали всю наявну документацію Товариства з обмеженою відповідальністю «Банерс».

5. Зобов`язати Державного реєстратора Центру надання адміністративних послуг за місцезнаходженням боржника внести запис до Єдиного державного реєстру про призначення розпорядником майна Товариства з обмеженою відповідальністю «Банерс» арбітражного керуючого Забаріна Антона Федоровича (Свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 2118, від 30.04.2024).

6. Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Зірка Карпат» вх.№ 6816 від 04.09.2024 про продовження строку розпорядження майном та дію мораторію задовольнити.

Продовжити строк розпорядження майном та дію мораторію на задоволення вимог кредиторів у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Банерс» до 26.09.2024 р.

7. Оголосити перерву у підсумковому засіданні на 26.09.2024 о 10:00 год. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: м.Київ, вул. С.Петлюри, 16/108, зал судових засідань №7.

Викликати в судове засідання розпорядника майна Забаріна Антона Федоровича (Свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 2118, від 30.04.2024).

8. Призначити до розгляду заяву Акціонерного товариства «Банк Альянс» про надання дозволу на звернення стягнення на майно, яке перебуває у заставі (вх.№3509 від 10.09.24) на 26.09.2024 о 10:00 год.

9. Примірник ухвали направити Центру надання адміністративних послуг за місцезнаходженням боржника (для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань у відповідності до цієї ухвали) та іншим учасникам провадження у справі про банкрутство.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена в порядку, передбаченому статтями 255-257 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням особливостей, передбачених Кодексом України з процедур банкрутства.

Повний текст ухвали складено 12.09.2024 року.

СуддяТ.Д. Гребенюк

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення10.09.2024
Оприлюднено13.09.2024
Номер документу121561322
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —911/3568/23

Ухвала від 23.09.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Ухвала від 17.09.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Гребенюк Т.Д.

Ухвала від 12.09.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Гребенюк Т.Д.

Ухвала від 10.09.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Гребенюк Т.Д.

Ухвала від 12.09.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Гребенюк Т.Д.

Ухвала від 11.09.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Гребенюк Т.Д.

Ухвала від 11.09.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Доманська М.Л.

Ухвала від 11.09.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Доманська М.Л.

Ухвала від 10.09.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Гребенюк Т.Д.

Ухвала від 10.09.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Гребенюк Т.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні