Ухвала
від 13.09.2024 по справі 4/223
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

просп. Науки, 5, м. Харків, 61022, телефон/факс (057)702 10 79, inbox@lg.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

13 вересня 2024 року м.Харків Справа № 4/223

Господарський суд Луганської області у складі судді Масловського С.В., розглянувши заяву Довжанського відділу державної виконавчої служби у Довжанському районі Луганської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції без номеру від 06.09.2024 про видачу дубліката виконавчого документа у справі №4/223 за позовом Товариство з обмеженою відповідальністю Луганське енергетичне об`єднання в особі Краснодонської філії , м. Краснодон Луганської області

до відповідача Закритого акціонерного товариства Сорокинський торговий дім, м.Краснодон Луганської області

про стягнення 18125 грн. 07 коп.

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Господарського суду Луганської області від 17.05.2007 у справі №4/223 позов задоволено повністю. Стягнуто з Закритого акціонерного товариства Сорокинський торгівельний дім:

- на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Луганське енергетичне об`єднання у особі Краснодонської філії, м.Краснодон Луганської області, вул. Лобачевського,44, р/р 2603030100400 у ВАТ Державний ощадний банк України, МФО 364014, код ЄДРПОУ 26204119, заборгованість за спожиту активну електроенергію у сумі 13764 грн. 67 коп.;

- на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Луганське енергетичне об`єднання у особі Краснодонської філії, м.Краснодон Луганської області, вул. Лобачевського,44, р/р НОМЕР_1 в ЛОД ВАТ Райффайзен Банк Авальм.Луганськ, МФО 304007, код ЄДРПОУ 26204119, заборгованість за послуги з компенсації перетікання реактивної електроенергії у сумі 900 грн. 52 коп., 3 % річних у сумі 274 грн. 82 коп., інфляційні нарахування у сумі 1143 грн. 88 коп., витрати по держмиту у сумі 160 грн. 84 коп. та витрати на інформаційно - технічне забезпечення судового процесу у сумі 104 грн. 72 коп.

На виконання рішення Господарського суду Луганської області від 17.05.2007 видано відповідний наказ №4/223 від 31.05.2007.

06.09.2024 за допомогою підсистеми «Електронний суд» до Господарського суду Луганської області від Довжанського відділу державної виконавчої служби у Довжанському районі Луганської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції надійшла заява без номеру від 06.09.2024 про видачу дубліката наказу Господарського суду Луганської області №4/223 від 31.05.2007.

Заява обґрунтована тим, що у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України Наказом Міністерства юстиції України від 09.06.2022 №2297/5 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства юстиції України» внесено зміни до Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 02.04.2012 №512/5, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 02.04.2012 за №489/20802. Відповідно до цих змін, під час дії воєнного стану виконання рішень, місцем виконання яких згідно з ч.1 ст.24 Закону України «Про виконавче провадження» є територія, яка відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» є тимчасово окупованою територією України, або територія, включена до Переліку територіальних громад, які розташовані в районні проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), затвердженого Мінреінтеграції за погодженням з Міноборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій (далі Перелік), здійснюється органом державної виконавчої служби, компетенція якого поширюється на таку територію, за умови зміни ним місцезнаходження, яке не підпадатиме під Перелік, або органом державної виконавчої служби, визначеним Міністерством юстиції України за поданням/пропозиціями Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України.

У відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України №912 від 16.08.2022, наказу Міністерства юстиції України №4011 від 22.09.2022 «Про реорганізацію міжрегіональних управлінь Міністерства юстиції» Східне міжрегіональне управління Міністерство юстиції (м.Харків) реорганізовано в Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції, та відповідно, змінено назву з Довжанського відділу державної виконавчої служби у Довжанському районі Луганської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків) на Довжанський відділ державної виконавчої служби у Довжанському районі Луганської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Дорученням Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції впроваджено дистанційну роботу та визначено тимчасове місце розташування відділів державної виконавчої служби у Луганській області, зокрема, визначено адресу тимчасового розташування Довжанського відділу державної виконавчої служби у Довжанському районі Луганської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції: 08292, Київська область, м.Буча, вул. М.Островського, буд. 20.

Проте, матеріали виконавчих проваджень, матеріально-технічна база та інше майно Відділу знаходяться за місцем реєстрації у м.Мілове Луганської області. Здійснити вивезення майна та матеріалів виконавчих проваджень не виявляється можливим, таким чином, виконавчий документ та виконавче провадження вважаються втраченими.

Згідно з протоколом передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 06.09.2024 матеріали заяви передано на розгляд судді Масловському С.В.

Відносно вказаної заяви суд зазначає наступне.

Відповідно до ст.357 Господарського процесуального кодексу України відновлення втраченого повністю або частково судового провадження в справі, закінченій ухваленням рішення або у якій провадження закрито, проводиться у порядку, встановленому цим Кодексом.

Згідно зі ст.358 Господарського процесуального кодексу України втрачене судове провадження у справі може бути відновлене за заявою учасника справи або за ініціативою суду.

Господарським судом встановлено, що у зв`язку з проведенням на території міста Луганська антитерористичної операції матеріали справи №4/223 в межах якої підлягає розгляду заява Довжанського відділу державної виконавчої служби у Довжанському районі Луганської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції без номеру від 06.09.2024 про видачу дубліката виконавчого документа, втрачені, що підтверджується відповідною довідкою Господарського суду Луганської області №30 від 06.09.2024.

Господарський суд вважає, що для розгляду заяви Довжанського відділу державної виконавчої служби у Довжанському районі Луганської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про видачу дубліката виконавчого документа, необхідним і достатнім є відновлення справи №4/223, в частині:

- ухвала Господарського суду Луганської області №4/223 від 11.04.2007;

- ухвала Господарського суду Луганської області №4/223 від 04.05.2007;

- рішення Господарського суду Луганської області №4/223 від 17.05.2007;

- супровідний лист до наказу №4/223 від 06.06.2007.

З огляду на те, що справа №4/223 підлягає відновленню за ініціативою суду, зміст вказаних судових рішень та наказу суду відтворено з даних, які містяться в автоматизованій системі документообігу суду.

Відповідно до ст. 326 Господарського процесуального кодексу України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

Статтею 327 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що виконання судового рішення здійснюється на підставі наказу, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Відповідно до ч. 3 ст. 169 Господарського процесуального кодексу України заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом.

Згідно ч. 1 ст. 170 Господарського процесуального кодексу України будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити: 1) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає заяву, клопотання або заперечення, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для такої фізичної особи), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету; 2) найменування суду, до якого вона подається; 3) номер справи, прізвище та ініціали судді (суддів), якщо заява (клопотання, заперечення) подається після постановлення ухвали про відкриття провадження у справі; 4) зміст питання, яке має бути розглянуто судом, та прохання заявника; 5) підстави заяви (клопотання, заперечення); 6) перелік документів та інших доказів (за наявності), що додаються до заяви (клопотання, заперечення); 7) інші відомості, які вимагаються цим Кодексом.

Крім того, відповідно до п. 19.4 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви. За видачу стягувачу дубліката виконавчого документа справляється судовий збір у розмірі 0,03 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Ухвала про видачу чи відмову у видачі дубліката виконавчого документа може бути оскаржена в апеляційному та касаційному порядку.

Згідно абзацу 4 статті 7 Закону України Про Державний бюджет України на 2024 рік з 1 січня 2024 року встановлено прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць у розмірі 3028 грн 00 коп.

Таким чином, судовий збір за подання заяви про видачу дублікату наказу становить 90 грн 84 коп.

Разом з цим, згідно ч. 3 ст. 4 Закону України Про судовий збір при поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною другою цієї статті, в електронній формі - застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору, тому судовий збір за подання заяви про видачу дублікату наказу має бути сплачений у розмірі 72 грн 67 коп.

Однак, звертаючись до суду з заявою №53102359/1 від 20.08.2024 про видачу дублікату наказу, Довжанським відділом державної виконавчої служби у Довжанському районі Луганської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції не було надано доказів сплати судового збору у встановленому законом розмірі.

Відповідно до ч. 4 ст. 170 Господарського процесуального кодексу України суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

Враховуючи вищевикладене, господарський суд дійшов висновку про необхідність повернення заяви Довжанського відділу державної виконавчої служби у Довжанському районі Луганської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції без номеру від 06.09.2024 про видачу дубліката наказу Господарського суду Луганської області № 4/223 від 31.05.2007 без розгляду.

Повернення заяви Довжанського відділу державної виконавчої служби у Довжанському районі Луганської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції з указаних підстав не перешкоджає повторному зверненню до суду з цього питання у належний спосіб.

Керуючись ст. ст. 170, 234, 235, п. 19.4 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

1. Відновити матеріали справи №4/223 в частині:

- ухвала Господарського суду Луганської області №4/223 від 11.04.2007;

- ухвала Господарського суду Луганської області №4/223 від 04.05.2007;

- рішення Господарського суду Луганської області №4/223 від 17.05.2007;

- супровідний лист до наказу №4/223 від 06.06.2007.

2. Заяву Довжанського відділу державної виконавчої служби у Довжанському районі Луганської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції без номеру від 06.09.2024 про видачу дубліката наказу Господарського суду Луганської області №4/223 від 31.05.2007 повернути без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання 13.09.2024 та може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції в порядку та строки, передбачені статтями 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Сергій МАСЛОВСЬКИЙ

СудГосподарський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення13.09.2024
Оприлюднено16.09.2024
Номер документу121591180
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/223

Ухвала від 13.09.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Масловський С.В.

Постанова від 06.08.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вовк П.В.

Постанова від 06.08.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вовк П.В.

Постанова від 06.08.2009

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Вовк П.В.

Постанова від 06.08.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вовк П.В.

Постанова від 06.08.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вовк П.В.

Постанова від 06.08.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вовк П.В.

Постанова від 06.08.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вовк П.В.

Постанова від 06.08.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вовк П.В.

Постанова від 06.08.2009

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Вовк П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні