Рішення
від 05.09.2024 по справі 365/586/24
ЗГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 365/586/24

Номер провадження: 2/365/312/24

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

05 вересня 2024 року селище Згурівка

Згурівський районний суд Київської областіу складі:

головуючого судді Солдатової Т.М.

за участю секретаря судового засідання Воєводи І.С.

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі судових засідань № 3 за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Згурівської селищної ради про визначення додаткового строку достатнього для подання заяви про прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

05 серпня 2024 року позивач ОСОБА_1 , через свого уповноваженого представника ОСОБА_2 , звернувся до Згурівського районного суду Київської області із вищевказаною позовною заявою, в якій просить визначити їй додатковий строк, достатній для подання нею заяви про прийняття спадщини в три місяці з дня набрання рішенням законної сили, пропущений з поважних причин, після смерті ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 . Просив судові витрати покласти на позивача.

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Красне, Броварського району Київської області у віці 55 років помер батько позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим Згурівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Броварському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції 14.12.2021 року.

За життя ОСОБА_3 був зареєстрований та проживав у АДРЕСА_1 , вів господарство, доглядати за яким йому допомагала дочка ОСОБА_1 .

Після смерті ОСОБА_3 , все належне йому майно, перейшло у володіння, розпорядження та користування його дочки, оскільки вона являлася єдиним його спадкоємцем. Інші спадкоємці, як за законом, так і за заповітом відсутні.

Проте, у перші дні після смерті батька із заявою про прийняття спадщини ОСОБА_1 до нотаріуса не звернулася, оскільки хотіла накопичити необхідну для оформлення спадщини і оплати нотаріальних послуг суму коштів та запланувала це зробити ближче до квітня 2022 року, тобто протягом загального 6-ти місячного строку звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини.

Але у кінці лютого - на початку березня 2022 року, у зв`язку з повномасштабним військовим вторгненням російської федерації на територію України та загальновідомим фактом окупації ворогом частини території Київської і Чернігівської областей, що розташовані відносно недалеко від смт Згурівка, боячись за своє життя, ОСОБА_1 змушена була виїхати до своїх знайомих на західну Україну.

Перебуваючи у знайомих, ОСОБА_1 дізналася про свою вагітність, у зв`язку з чим погодила з батьком майбутньої дитини ОСОБА_4 питання про максимально можливий термін перебування на території західної України, якнайдалі від території де велися бойові дії, з метою забезпечення особистої безпеки та безпеки майбутньої дитини. ІНФОРМАЦІЯ_3 позивач народила сина - ОСОБА_5 .

Продовжуючи перебувати у знайомих, із засобів масової інформації, ОСОБА_1 дізналась про призупинення перебігу строку прийняття спадщини на час дії воєнного стану. Тобто, в разі відкриття спадщини до початку запровадження воєнного стану і якщо строк для її прийняття на момент запровадження воєнного стану не закінчився, то строк для прийняття спадщини зупиняється і має бути продовжений після припинення воєнного стану.

На основі отриманої інформації про вимоги вищевказаного нормативно-правового акту та з урахуванням смерті її батька - 10.12.2021, і уведення на території всієї держави воєнного стану - 24.02.2022 (указ Президента України № 64/2022 від 24.02.2022), ОСОБА_1 розуміла, що заяву про прийняття спадщини після смерті свого батька, вона має право подати як мінімум до закінчення терміну дії воєнного стану, а максимум до спливу 4 місяців після закінчення дії такого стану, оскільки її батько помер лише за два місяці до початку дії правового режиму воєнного стану.

Тим більше, достатніх коштів для оплати нотаріальних дій на той момент вона ще не зібрала і оригіналів документів, що стосуються смерті свого батька та спадкового майна із собою з дому не взяла.

Сукупність зазначених фактів, з урахуванням розуміння того, що заяву про прийняття спадщини можна подати пізніше, зумовило обставини за яких, перебуваючи на території західної України, ОСОБА_1 не звернулася до найближчого нотаріуса та не подана відповідної заяви про прийняття спадщини після смерті свого батька ОСОБА_3 .

В подальшому, після повернення додому, ОСОБА_1 , розуміючи, що являється єдиною спадкоємицею свого батька та знаючи про належність йому земельних ділянок (паїв), у кінці 2023 року, що припадає на час виплати орендної плати за їх користування, звернулася до ТОВ «ВП «Сан», у оренді якого вони перебувають, з питанням виплати їй орендної плати.

Проте, вказаною організацією відмовлено у такій виплаті та роз`яснено, що вона можлива лише при наданні ОСОБА_1 документів, що підтверджують її право власності на такі ділянки, тобто офіційне прийняття нею спадщини на землю після смерті батька та отримання у нотаріальних органах свідоцтв про право на спадщину.

Отже, після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина на все його майно, в тому числі, на земельні ділянки:

- кадастровий номер 3221983000:03:004:0017, площею 2,39 га;

- кадастровий номер 3221983000:03:007:0020, площею 2,7928 га;

- кадастровий номер 3221983000:04:006:0020, площею 5,9311 га;

- кадастровий номер 3221983000:04:005:0025, площею 5,4007 га;

- кадастровий номер 3221983000:04:005:0024, площею 5,4005 га.

01 травня 2024 року ОСОБА_1 звернулася до Згурівської державної нотаріальної контори по питанню оформлення спадщини після смерті ОСОБА_6

01 травня 2024 року за вих. № 266/01-16 Згурівською державною нотаріальною конторою надано відповідь, у якій ОСОБА_1 повідомлено про пропуск нею шестимісячного строку звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті спадкодавця та у зв`язку з цим рекомендовано звернутися до суду.

У свою чергу, передбачений ч. 1 ст. 1270 ЦК України шестимісячний строк для прийняття спадщини у вигляді земельних ділянок та іншого належного покійному ОСОБА_3 майна, його дочка ОСОБА_1 пропустила з поважних причин, оскільки частина вказаного періоду припала на незалежні від неї загально відомі непереборні обставини, пов`язані із збереженням її життя і здоров`я, оскільки вона змушена була тимчасово покинути місце свого проживання. Крім того, інша частина строку для прийняття спадщини охопилася дією постанови Кабінету Міністрів України № 164 від 28.02.2022, якою такий строк зупинено на період дії воєнного стану і протягом чотирьох місяців після його завершення. Про зазначені обставини, ОСОБА_1 було відомо із засобів масової інформації, а їх скасування іншою постановою Кабінету Міністрів України припало на період поза межами шестимісячного строку прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 .

На момент смерті ОСОБА_3 з ним ніхто не проживав, а тому спадщини ніхто не прийняв, що у свою чергу підтверджує відсутність осіб, визначених у ч. 3 ст. 1268 ЦК України, як таких, хто своїми діями протягом шести місяців після смерті особи може прийняти спадщину.

Крім того, за свого життя ОСОБА_3 заповіту не складав, про такі наміри ні позивачу, ні іншим особам не повідомляв. Зрештою, про можливість існування складеного ним заповіту нічого не відомо.

Ухвалою судді Згурівського районного суду Київської області від 06 серпня 2024 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче засідання, учасникам справи встановлено строки для подання заяв по суті справи, задоволено клопотання про витребування доказів.

В підготовче засідання учасники справи не з`явилися, про дату, час і місце його проведення повідомлені у встановленому законом порядку.

Представник позивача ОСОБА_1 адвокат Гончаренко О.О., направив до суду заяву, в якій просить суд підготовче засідання, призначене на 10 год. 00 хв. 05.09.2024 провести без участі позивача та її представника.

Представник відповідача Згурівської селищної ради С. Римлянський, направив до суду клопотання, в якому просив розгляд справи проводити без участі представника відповідача, зазначив, що Згурівська селищна рада проти заявлених вимог не заперечує та просить суд їх задоволити.

Відповідно до ст. 247 ЦПК України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Відповідно до ч. 3, 4 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленомустаттями 206,207цього Кодексу.

Згідно з ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Відповідно до ч. 2 ст. 206 ЦПК України до ухвалення судового рішення у зв`язку з відмовою позивача від позову або визнанням позову відповідачем суд роз`яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи не обмежений представник відповідної сторони у повноваженнях на їх вчинення.

З копії договору про надання правничої допомоги № 1 від 25.01.2024 вбачається, що представник відповідача Згурівської селищної ради адвокат Римлянський С.П. уповноважений, зокрема, визнати позов повністю або частково (п. 1.2 розділу 1 договору) (а.с. 54-59 копія договору, а.с. 60 копія свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю).

За таких обставин, суд визнав можливим розглянути справу у відсутність учасників справи, оскільки у справі є достатньо матеріалів про права та правовідносини сторін, та їхня неявка не перешкоджає розгляду справи.

Обставини, викладені в позовній заяві, підтверджуються дослідженими судом письмовими доказами.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_4 помер рідний батько позивачки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 14.12.2021 Згурівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Броварському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) та копією свідоцтва про народження ОСОБА_1 серія НОМЕР_2 , виданого 04.08.1994 виконкомом Красненської сільської ради Згурівського району Київської області (а.с. 8 копія свідоцтва про смерть, а.с. 9 копія свідоцтва про народження).

Мати позивачки ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , померла раніше - ІНФОРМАЦІЯ_7 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 , виданого 02 квітня 2018 року виконавчим комітетом Красненської сільської ради Згурівського району Київської області (а.с. 9 - копія свідоцтва про народження, а.с. 15 копія свідоцтва про смерть).

За життя ОСОБА_3 заповітів не склав, що підтверджується інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) № 77958133 від 10.08.2024 (а.с. 50). Спадкова справа після смерті ОСОБА_3 не заводилась, свідоцтва про право на спадщину не видавались (а.с. 51 інформаційна довідка зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) № 77958132 від 10.08.2024).

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина на все його майно, зокрема на:

- земельну ділянку площею 2,39 га, кадастровий номер 3221983000:03:004:0017, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Красненської сільської ради Згурівського району Київської області (а.с. 18-19 копія витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № 122793123 від 04.05.2018), яка передана в оренду ТОВ «ВП «САН» (а.с. 20-21 інформація з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру порав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 378342238 від 14.05.2024);

- земельну ділянку площею 2,7928 га, кадастровий номер 3221983000:03:007:0020, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Красненської сільської ради Згурівського району Київської області, яка передана в оренду ТОВ «ВП «САН» (а.с. 22-23 інформація з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру порав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 378342914 від 14.05.2024);

- земельну ділянку площею 5,9311 га, кадастровий номер 3221983000:04:006:0020, яка передана в оренду ТОВ «ВП «САН» (а.с. 24-25 інформація з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру порав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 378344015 від 14.05.2024);

- земельну ділянку площею 5,4007 га, кадастровий номер 3221983000:04:005:0025, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Красненської сільської ради Згурівського району Київської області (а.с. 26 копія свідоцтва про право на спадщину за заповітом, а.с. 27-28 копія витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № 123981981 від 15.05.2018), яка передана в оренду ТОВ «ВП «САН» (а.с. 29-30 інформація з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру порав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 378344645 від 14.05.2024);

- земельну ділянку площею 5,4005 га, кадастровий номер 3221983000:04:005:0024, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Красненської сільської ради Згурівського району Київської області (а.с. 31 копія свідоцтва про право на спадщину за заповітом, а.с. 32-33 копія витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № 123978028 від 15.05.2018), яка передана в оренду ТОВ «ВП «САН» (а.с. 34-35 інформація з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру порав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 378345546 від 14.05.2024).

Відповідно до довідки № 20 від 02.04.2024, виданої старостою Красненського старостинського округу Згурівської селищної ради, ОСОБА_3 до дня смерті був зареєстрований та проживав за адресою: АДРЕСА_1 , де й був зареєстрований. На час смерті проживав один, вів господарство, доглядом за яким йому систематично допомагала дочка ОСОБА_1 . Одразу після смерті ОСОБА_3 , за відсутності інших спадкоємців, спадщину фактичними діями прийняла ОСОБА_1 , вступивши в управління спадковим майном шляхом володіння, розпорядження та користування речами домашньої обстановки і вжитку, документами (а.с. 16 копія довідки).

28 грудня 2023 року ОСОБА_1 звернулася до ТОВ «ВП «САН» з вимогою про виплату орендної плати за користування товариством земельними ділянками, що перебувають у його оренді та належать її покійному батьку ОСОБА_3 . За результатами розгляду вищевказаного звернення ТОВ «ВП «САН» відмовило ОСОБА_1 у виплаті орендної плати за користування земельними ділянками: кадастровий номер 3221983000:03:004:0017, площею 2,39 га; кадастровий номер 3221983000:03:007:0020, площею 2,7928 га; кадастровий номер 3221983000:04:006:0020, площею 5,9311 га; кадастровий номер 3221983000:04:005:0025, площею 5,4007 га; кадастровий номер 3221983000:04:005:0024, площею 5,4005 га, які належали покійному батьку ОСОБА_3 , у зв`язку з відсутністю у позивача ОСОБА_1 документів, що підтверджують її право власності на вищевказані земельні ділянки. (а.с. 17 копія листа ТОВ «ВП «САН» № 60 від 28.12.2023).

01 травня 2024 року позивач ОСОБА_1 звернулася до державного нотаріуса Згурівської державної нотаріальної контори по питанню оформлення спадщини після смерті її батька ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , та до дня смерті був зареєстрований та проживав за адресою: АДРЕСА_1 . Листом № 266/01-6 від 01.05.2024 року нотаріус Саркісян О.М. роз`яснила ОСОБА_1 , що вона на час смерті ОСОБА_3 з ним не проживала, із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 у шестимісячний термін до Згурівської державної нотаріальної контори не зверталася, а тому, у зв`язку з пропущенням нею строку для прийняття спадщини рекомендувала ОСОБА_1 звернутися до суду (а.с. 36 копія листа-відмови нотаріуса).

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 є єдиною спадкоємицею першої черги за законом після смерті ОСОБА_3 . Її спадкові права ніким не оспорюються. ОСОБА_1 пропустила встановлений законом шестимісячний строк звернення із заявою про прийняття спадщини.

У позовній заяві позивач ОСОБА_1 , в обґрунтування поважності причин пропуску шестимісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини, зазначає, що у зв`язку з військовою агресією російської федерації та окупацією частини Київської та Чернігівської областей, рятуючи своє життя, змушена була виїхати з смт Згурівка Київської області на територію західної України, де дізналась про свою вагітність та перебувала там до народження сина, який народився ІНФОРМАЦІЯ_8 (а.с. 13 копія свідоцтва про народження).

Із засобів масової інформації вона дізналась, що перебіг строку для прийняття спадщини зупинено на час дії воєнного стану. На основі отриманої інформації ОСОБА_1 розуміла, що заяву про прийняття спадщини вона має право подати як мінімум до закінчення терміну дії воєнного стану, а максимум до спливу 4 місяців після закінчення дії такого стану. Пізніше норму про зупинення строків для прийняття спадщини було виключено. Виключення цієї норми припало на дату 09.05.2023, яка віддалена більш ніж на рік від дати смерті ОСОБА_3 (10.12.2021) та на 11 місяців від закінчення шестимісячного строку прийняття спадщини (10.06.2022).

В силу ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно з ч. 1, 2 ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Відповідно до ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі не охоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені устаттях 1261-1265цього Кодексу.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ч. 1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкоємцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто (ч. 1, 2 ст. 1269 ЦК України).

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ч. 1 ст. 1270 ЦК України).

Згіднозі ст. 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку встановленогост. 1270 ЦК Українине подав заяву про прийняття спадщини він вважається таким, що не прийняв її. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважних причин, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до п. 24Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року за № 7 «Про судову практику у справах про спадкування», особа, яка не прийняла спадщину в установлений строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину (частина другастатті 1272 ЦК), а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини. Відповідачами у такій справі є спадкоємці, які прийняли спадщину. При відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

В п. 23 вищенаведеноїПостанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року за № 7роз`яснено, що у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

При цьому, вирішуючи питання поважності причин пропущення шестимісячного строку, визначеногостаттею 1270 ЦК України, для прийняття спадщини, суд має враховувати, що такі причини визначаються в кожному конкретному випадку з огляду на обставини справи.

Верховний Суд у своїй постанові від 26.06.2019 у справі № 565/1145/17 (провадження № 61-38298св18), з посиланням на постанову Верховного Суду України від 23.08.2017 № 6-1320цс17, зазначає, що за змістом ст. 1272 ЦК України поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьоїстатті 1272 ЦК Українипро надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої зави; 2) ці обставини визнані судом поважними.

З урахуванням наведеного, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

Вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Вирішуючи питання про можливість визначення позивачу ОСОБА_1 додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, суд враховує наступні обставини.

Спадкодавець ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Відповідно до ст. 1270 ЦК України позивач ОСОБА_1 повинна була звернутися із заявою про прийняття спадщини у шестимісячний строк з часу відкриття спадщини, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_9 . У визначений строк ОСОБА_1 із заявою про прийняття спадщини до нотаріуса не звернулася, на час смерті спадкодавця ОСОБА_3 з ним не проживала.

Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 «Про введення воєнного стану в Україні» в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб. В подальшому строк дії воєнного стану в Україні продовжувався. Так, згідно з Указом Президента № 469/2024 23 липня 2024 року, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні" № 3891-IX від 23 липня 2024 року, строк дії воєнного стану в Україні черговий раз продовжено з 05 години 30 хвилин 12 серпня 2024 року строком на 90 діб.

Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022№ 309 затверджено Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, згідно з яким частина території Київської та Чернігівської області, в тому числі, Броварського району Київської області, в безпосередній близькості до місця проживання позивача ОСОБА_1 смт Згурівка Броварського району Київської області, перебували під окупацією, або ж входили до переліку територій можливих бойових дій чи активних бойових дій.

У зв`язку з цим, як стверджує позивач, вона, рятуючи своє життя, виїхала з смт Згурівка на територію західних областей України. Крім того, в цей період позивач ОСОБА_1 була вагітна та ІНФОРМАЦІЯ_3 народила сина ОСОБА_5 , що також покладало на неї відповідальність не лише за своє життя, але й за життя своєї дитини.

28 лютого 2022 року прийнято Постанову Кабінету Міністрів України №164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» відповідно до п. 3 якої (в редакції постанови КМУ № 209 від 06.03.2022 з припискою «діє до дня припинення чи скасування воєнного стану») на час дії воєнного стану перебіг строку для прийняття спадщини зупиняється.

В подальшому норма п. 3 Постанови Кабінету Міністрів України №164 від 28 лютого 2022 року неодноразово зазнавала змін.

Так, відповідно до п. 3 Постанови № 164 (в редакції постанови КМУ № 719 від 24.06.2022) перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці. При цьому, свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.

На підставі постанови Кабінету Міністрів України № 469 від 09.05.2023 пункт 3 Постанови Кабінету Міністрів України №164 від 28 лютого 2022 року виключено.

Крім того, Верховний Суд у Постанові від 25.01.2023 року у справі №676/47/21 дійшов висновку, що законодавець як у статті 1270 ЦК України, так і в інших нормах ЦК України, не передбачає допустимості існування такої конструкції як "зупинення перебігу строку на прийняття спадщини" та можливості в постанові Кабінету Міністрів України визначати інші правила щодо строку на прийняття спадщини, а п.3 Постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 року №164 "Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану" суперечить статтям 1270, 1272 ЦК України, а тому не підлягає застосуванню.

Відповідно до ст. 8 Конституції України в Україні визнається і діє принцип верховенства права.

В силу ч. 1 ст. 10 ЦПК України суд при розгляді справи керується принципом верховенства права.

Суд застосовує при розгляді справи Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року і протоколи до неї, згоду на обов`язковість яких надано Верховною Радою України, та практику Європейського суду з прав людини як джерело права (ч. 4 ст. 10 ЦПК України).

У п. 70 рішення від 20 жовтня 2011 року у справі «Рисовський проти України», заява № 29979/04, ЄСПЛ підкреслює особливу важливість принципу «належного урядування», який передбачає, що у разі, коли йдеться про питання загального інтересу, зокрема, якщо справа впливає на такі основоположні права людини, як майнові права, державні органи повинні діяти вчасно та в належний і якомога послідовніший спосіб (див. рішення у справах «Беєлер проти Італії» [ВП] (Beyeler v. Italy [GC]), заява № 33202/96, п. 120, ECHR 2000-I, «Онер`їлдіз проти Туреччини» [ВП] (Oneryildiz v. Turkey [GC]), заява № 48939/99, п. 128, ECHR 2004-XII, «Megadat.com S.r.l. проти Молдови» (Megadat.com S.r.l. v. Moldova), заява № 21151/04, п. 72, від 8 квітня 2008 року, і «Москаль проти Польщі» (Moskal v. Poland), заява № 10373/05, п. 51, від 15 вересня 2009 року). Зокрема, на державні органи покладено обов`язок запровадити внутрішні процедури, які посилять прозорість і ясність їхніх дій, мінімізують ризик помилок (див., наприклад, рішення у справах «Лелас проти Хорватії» (Lelas v. Croatia), заява № 55555/08, п. 74, від 20 травня 2010 року, і «Тошкуце та інші проти Румунії» (Toscuta and Others v. Romania), заява № 36900/03, п. 37, від 25 листопада 2008 року) і сприятимуть юридичній визначеності у цивільних правовідносинах, які зачіпають майнові інтереси (див. зазначені вище рішення у справах «Онер`їлдіз проти Туреччини» (Oneryildiz v. Turkey), п. 128, та «Беєлер проти Італії» (Beyeler v. Italy), п. 119).

У рішенні у справі «Стіл та інші проти Сполученого Королівства» (Steel and others v. The United Kingdom), п. 54, ЄСПЛ наголошує, що стандарт «законності» («lawfulness») встановлений Конвенцією вимагає, щоб усе право, чи то писане, чи неписане, було достатньо чітким, щоб дозволити громадянинові, якщо виникне потреба, з належною повнотою передбачати певною мірою за певних обставин наслідки, що може спричинити певна дія.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача ОСОБА_3 , після смерті якого позивачу ОСОБА_1 , як спадкоємцю першої черги за законом, відкрилася спадщина на все майно померлого. Відомості про заведення спадкової справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину відсутні. Інших спадкоємців, які б прийняли спадщину на момент звернення позивача до суду з цим позовом, немає. Спадкові права позивача ніким не оспорюються. Позивач пропустила шестимісячний строк для звернення із заявою про прийняття спадщини, у зв`язку з чим нотаріус рекомендував позивачу звернутися до суду. Проаналізувавши доводи позивача щодо поважності причин пропуску строку для прийняття спадщини, враховуючи принципи «належного урядування» та «законності», які є складовими принципу «верховенства права», суд дійшов висновку, що такі причини дійсно були поважними та об`єктивно перешкоджали позивачу вчасно звернутися до нотаріуса із відповідною заявою. Відповідач Згурівська селищна рада проти заявлених вимог позивача не заперечує та просить суд їх задовольнити.

З огляду на вищезазначене, враховуючи визнання позову відповідачем, яке прийняте судом, оцінивши докази та проаналізувавши обставини справи, суд дійшов висновку, що позов підлягає до задоволення повністю.

За подання позову позивачем сплачено судовий збір у розмірі 1211,20 грн (а.с. 40 - квитанція). У позовній заяві позивач просив судові витрати покласти на позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст.1216, 1217, 1220, 1223, 1261, 1268, 1269, 1270, 1272, ст. 2, 10, 76-81, 89, 200, 206, 258, 259, 263-265, 268, 272, 273, 354-355 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 до Згурівської селищної ради про визначення додаткового строку достатнього для подання заяви про прийняття спадщини.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 , додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини в три місяці з дня набрання рішенням законної сили, пропущений з поважних причин, після смерті ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Судові витрати залишити за позивачем.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне рішення складене 13 вересня 2024 року.

Учасники справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , адреса фактичного місця проживання: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Відповідач: Згурівська селищна рада,адреса місцезнаходження: вулиця Українська, будинок 10,селищеЗгурівка Броварськогорайону Київськоїобласті, код ЄДРПОУ 04360296.

Головуючий суддя Т.М. Солдатова

СудЗгурівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення05.09.2024
Оприлюднено18.09.2024
Номер документу121630050
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них

Судовий реєстр по справі —365/586/24

Ухвала від 16.09.2024

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Солдатова Т. М.

Рішення від 05.09.2024

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Солдатова Т. М.

Рішення від 05.09.2024

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Солдатова Т. М.

Ухвала від 06.08.2024

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Солдатова Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні