Постанова
від 29.08.2024 по справі 5/58
ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"29" серпня 2024 р. Справа №5/58 (907/527/24)

м. Львів

Західний апеляційний господарський суд в складі колегії суддів:

Гриців В.М. (доповідач), Кравчук Н.М., Малех І.Б.

секретар судового засідання Бабій М.М.

представники: скаржника ТОВ «Карпат Вин Еталон» - адвокат Данілов С.А., Закритого ЗАТ "Котнар" адвокат Лозовський В.М.

розглянув у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції апеляційні скарги Товариства з обмеженою відповідальністю «Карпат Вин Еталон» та Берегівської районної військової адміністрації Берегівської районної державної адміністрації Закарпатської області на ухвалу Господарського суду Закарпатської області (суддя Андрейчук Л.В.) від 10 червня 2024 року у справі № 5/58(907/527/24) за позовом Закритого акціонерного товариства "Котнар" до Берегівської районної військової (державної) адміністрації Закарпатської області та до Товариства з обмеженою відповідальністю «Карпат Вин Еталон» про визнання права оренди земельної ділянки

ВСТАНОВИВ:

Господарський суд Закарпатської області ухвалою від 10 червня 2024 року у справі №5/58 (907/527/24) матеріали позовної заяви №907/527/24 (від 06.06.2024 за вх.№ 02.3.1-05/561/24) за позовом закритого акціонерного товариства «Котнар» до Берегівської районної військової (державної) адміністрації Закарпатської області та товариства з обмеженою відповідальністю «Карпат Вин Еталон» про визнання права оренди земельної ділянки передати для розгляду в межах справи Господарського суду Закарпатської області №5/58 про банкрутство закритого акціонерного товариства «Котнар».

Суд дійшов висновку про необхідність передачі справи №907/527/24 для розгляду в межах справи Господарського суду Закарпатської області №5/58 про банкрутство закритого акціонерного товариства «Котнар», ураховуючи положення Кодексу України з процедур банкрутства, з метою концентрації усіх справ у тому суді, в якому перебуває справа про банкрутство закритого акціонерного товариства «Котнар».

Апеляційні скарги на ухвалу Господарського суду Закарпатської області від 10 червня 2024 року у справі№5/58 (907/527/24) подали Товариство з обмеженою відповідальністю «Карпат Вин Еталон» і Берегівська районна військова адміністрація Берегівська районна державна адміністрація Закарпатської області.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Карпат Вин Еталон» просить скасувати ухвалу Господарського суду Закарпатської області від 10 червня 2024 року у справі №5/58 (907/527/24) і матеріали справи №907/527/24 направити для продовження розгляду місцевому господарському суду.

Вважає, що суд неправильно застосував частину першу статті 31 ГПК України. Адже після проведення автоматизованого розподілу відбувся розподіл справи, тому не існувало матеріалів позовної заяви. За результатом розгляду заявленого позову не відбувається зміна розміру або складу ліквідаційної маси ЗАТ Котнар, тому справу належить розглядати поза межами справи про банкрутство.

Берегівська районна військова адміністрація Берегівська районна державна адміністрація Закарпатської області просить скасувати ухвалу Господарського суду Закарпатської області від 10 червня 2024 року у справі №5/58 (907/527/24) і матеріали справи №907/527/24 направити для продовження розгляду Господарському суду Закарпатської області.

Вважає, що суд неправильно застосував частину першу статті 31 ГПК України. Звертає увагу, що за результатом розгляду заявленого позову не відбувається зміна розміру або складу ліквідаційної маси ЗАТ Котнар, тому справу належить розглядати поза межами справи про банкрутство.

Західний апеляційний господарський суд:

- ухвалою від 08 липня 2024 року відкрив апеляційне провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю «Карпат Вин Еталон» на ухвалу Господарського суду Закарпатської області від 10 червня 2024 року у справі №5/58 (907/527/24) та витребував матеріали справи №5/58 (907/527/24);

- ухвалою від 12 липня 2024 року відкрив апеляційне провадження за апеляційною скаргою Берегівської районної військової адміністрації Берегівської районної державної адміністрації Закарпатської області на ухвалу Господарського суду Закарпатської області від 10 червня 2024 року у справі №5/58 (907/527/24) та витребував матеріали справи №5/58 (907/527/24).

Суд ухвалою від 24 липня 2024 року вирішив розглядати в одному провадженні апеляційні скарги Товариства з обмеженою відповідальністю «Карпат Вин Еталон» та Берегівської районної військової адміністрації Берегівської районної державної адміністрації Закарпатської області, оскільки такі подані на один і той же документ в одній і тій же справі ( ухвалу Господарського суду Закарпатської області від 10 червня 2024 року у справі №5/58 (907/527/24)); розгляд справи призначив на 29 серпня 2024 року, про що повідомив сторонам належним чином.

Відповідно до статті 269 ГПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. (ч.1).Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї.(ч.2). Докази, які не були подані до суду першої інстанції, приймаються судом лише у виняткових випадках, якщо учасник справи надав докази неможливості їх подання до суду першої інстанції з причин, що об`єктивно не залежали від нього.(ч.3).Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов`язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права. (ч.4).У суді апеляційної інстанції не приймаються і не розглядаються позовні вимоги та підстави позову, що не були предметом розгляду в суді першої інстанції.

Західний апеляційний господарський суд розглянув апеляційні скарги, матеріали справи, заслухав представників сторін і вважає, що у задоволенні апеляційних скарг належить відмовити.

Відповідно до частини першої статті 3 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Відповідно до п.1) частини першої статті 31 ГПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення (ч.3 ст.31 ГПК України).

21 жовтня 2019 введений в дію Кодекс України з процедур банкрутства (далі КУзПБ), пунктом 2 Прикінцевих та перехідних положень якого встановлено, що з дня введення в дію цього Кодексу визнається таким, що втратив чинність, зокрема, Закон України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.

За приписами частини першої статті 2 Кодексу України з процедур банкрутства (далі - КУзПБ) провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, ГПК України, іншими законами України.

Відповідно до частини першої статті7 КУзПБ спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

Господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (неплатоспроможність), в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про відшкодування шкоди та/або збитків, завданих боржнику; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника (ч. 2 ст. 7 КУзПБ).

Матеріали справи, в якій стороною є боржник, щодо спорів, зазначених у частині другій цієї статті, провадження в якій відкрито до або після відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), за ініціативою учасника справи або суду невідкладно, але не пізніше п`яти робочих днів, надсилаються до господарського суду, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (неплатоспроможність), який розглядає спір по суті в межах цієї справи. (ч. 3 ст. 7 КУзПБ).

Так, у провадженні Господарського суду Закарпатської області знаходиться справа № 5/58 про банкрутство Закритого акціонерного товариства «Котнар».

Господарський суд Закарпатської області постановою від 30 березня 2011 року у справі №5/58 визнав банкрутом Закрите акціонерне товариство «Котнар», відкрив ліквідаційну процедуру.

За результатами повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями Господарського суду Закарпатської області згідно з протоколом від 13 травня 2019 року, справу №5/58 передано на розгляд судді Ремецькі О.Ф.

Судова ліквідаційна процедура у справі № 5/58 не завершена.

06 червня 2024 року до Господарського суду Закарпатської області надійшла позовна заява Закритого акціонерного товариства «Котнар» до Берегівської районної військової (державної) адміністрації Закарпатської області та Товариства з обмеженою відповідальністю «Карпат Вин Еталон» про визнання права оренди земельної ділянки.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 06 червня 2024 року судовій справі присвоєно єдиний унікальний номер №5/58 (907/527/24) і матеріали передані для розгляду судді Андрейчуку Л.В. У протоколі зазначено, що суддя Ремецькі О.Ф. виключена з розподілу за табелем.

Господарський суд Закарпатської області (суддя Андрейчук Л.В.) не відкривав провадження у справі №5/58 (907/527/24), а ухвалою від 10 червня 2024 року у справі №5/58 (907/527/24) постановив матеріали позовної заяви №907/527/24 (від 06.06.2024 за вх.№ 02.3.1-05/561/24) за позовом Закритого акціонерного товариства «Котнар» до Берегівської районної військової (державної) адміністрації Закарпатської області та Товариства з обмеженою відповідальністю «Карпат Вин Еталон» про визнання права оренди земельної ділянки передати для розгляду в межах справи Господарського суду Закарпатської області №5/58 про банкрутство Закритого акціонерного товариства «Котнар».

Суд констатував, що позивач у цій справі є боржник, стосовно якого порушено справу про банкрутство, яка на момент проведення підготовчого засідання не є закритою. З огляду на те, що з моменту порушення справи про банкрутство ЗАТ «Котнар» перебуває в особливому правовому режимі, який змінює весь комплекс юридичних правовідносин боржника, і спеціальні норми Кодексу України з процедур банкрутства мають пріоритет у застосуванні при розгляді справ про банкрутство щодо інших законодавчих актів України, суд дійшов висновку про те, що цей спір підлягає вирішенню Господарським судом Закарпатської області в межах провадження у справі №5/58 про банкрутство Закритого акціонерного товариства «Котнар» за правилами виключної підсудності та в порядку, встановленому Кодексом України з процедур банкрутства.

Ураховуючи наведені приписи закону та обставини справи, суд апеляційної інстанції поділяє висновки суду першої інстанції про те, що означений спір підлягає розгляду в межах справи №5/58 про банкрутство Закритого акціонерного товариства Котнар.

Доводи апеляційних скарг цих висновків не спростовують. Зазначення в оскарженій ухвалі про передачу матеріалів заяви, а не матеріалів справи (на що вказують скаржники), не впливає на законність прийнятої ухвали.

Відповідно до статті 275 ГПК України суд апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги має право, зокрема, залишити судове рішення без змін, а скаргу без задоволення.

Керуючись, ст. 129, 269, 270, 271, 275, 276, 281, 282, 283, 284 ГПК України, Західний апеляційний господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

Ухвалу Господарського суду Закарпатської області від 10 червня 2024 року у справі № 5/58 (907/527/24) залишити без змін, апеляційні скарги Товариства з обмеженою відповідальністю «Карпат Вин Еталон» та Берегівської районної військової адміністрації Берегівської районної державної адміністрації Закарпатської області без задоволення.

Судовий збір за подання апеляційних скарг покласти на скаржників.

Постанова набирає законної сили з дня прийняття.

Постанову може бути оскаржено у касаційному порядку.

Повний текст постанови складено 11 вересня 2024 року.

Суддя В.М. Гриців

Суддя Н.М.Кравчук

Суддя І.Б. Малех

СудЗахідний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення29.08.2024
Оприлюднено18.09.2024
Номер документу121642597
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/58

Ухвала від 18.09.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Постанова від 29.08.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 12.09.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 12.09.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 12.09.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 04.09.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Судовий наказ від 03.09.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 26.08.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 21.08.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Постанова від 11.07.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні