Ухвала
від 18.09.2024 по справі 552/7412/23
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м.ПОЛТАВИ

Справа №552/7412/23

Провадження № 1-в/552/452/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.09.2024 м. Полтава

Суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 ,

за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

представника Київського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області ОСОБА_4 ,

розглянувши клопотання (подання) провідного інспектора Київського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області ОСОБА_5 про скасування звільнення від відбування покарання і направлення звільненого з випробуванням засудженого для відбування покарання, призначеного вироком Київського районного суду м. Полтави від 15.12.2023 щодо:

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Одесси, громадянина України, українця, освіта середня спеціальна, не одруженого, не працюючого, не судимого, фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

встановив:

До Київського районного суду м. Полтави 16.08.2024 звернулась провідний інспектор Київського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області ОСОБА_5 про скасування звільнення від відбування покарання і направлення звільненого з випробуванням засудженого для відбування покарання, призначеного вироком Київського районного суду м. Полтави від 15.12.2023 щодо ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування клопотання посилалась на порушення останнім обов`язків, передбачених статтею 76 КК України, що полягає у неявці 06.02.2024, 21.05.2024, 04.06.2024, 18.06.2024, 02.07.2024, 16.07.2024 на реєстрацію ОСОБА_6 до уповноваженого органу з питань пробації до Київського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області.

ОСОБА_6 в судове засідання не з`явився, однак подав до суду завчасно копію довідки, з якої вбачається, що він з 19.08.2024 перебуває на військовій службі у в/ч НОМЕР_1 .

У судовому засіданні представник Київського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області клопотання (подання) підтримала, просила його задовольнити.

Прокурор у судовому засіданні просила суд відмовити в задоволенні клопотання (подання) про скасування звільнення від відбування покарання і направлення ОСОБА_6 для відбування покарання, оскільки засуджений не ухиляється від явки до Київського РВ, а перебуває на військовій службі.

Заслухавши пояснення представника органу пробації, думку прокурора, вивчивши матеріали клопотання та особової справи засудженого №24/2024, суд дійшов до таких висновків.

Вироком Київського районного суду м. Полтави від 15.12.2023 ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого за ч. 1 ст. 309 КК України та призначено покарання у виді 1 року обмеження волі. На підставі ст. 75 КК України звільнений від відбування призначеного покарання, якщо протягом 1 року не вчинить нового кримінального правопорушення та виконає покладені на нього вироком суду обов`язки. На підставі статті 76 КК України на ОСОБА_6 покладені обов`язки періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації та повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Згідно з приписами пункту 8 частини 1 статті 537 КПК України, під час виконання вироків суд, визначений частиною 2 статті 539 цього Кодексу, має право вирішувати питання направлення звільненого від покарання з випробуванням для відбування покарання, призначеного вироком.

Відповідно до частини 2 статті 78 КК України, якщо засуджений не виконує покладені на нього обов`язки або систематично вчинює правопорушення, що потягли за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, суд направляє засудженого для відбуття призначеного покарання.

Згідно з пунктом 10 Постанови Пленуму ВСУ «Про практику призначення судами кримінального покарання» від 24.10.2003 N 7, згідно з частиною 2 статті 78 КК України, суд за клопотанням органу, який здійснює контроль за поведінкою засудженого, звільненого від відбування покарання з випробуванням, може прийняти рішення про скасування звільнення та про направлення засудженого для відбування призначеного покарання в разі невиконання покладених на нього обов`язків, визначених статтею 76 КК, або систематичного (три і більше разів) вчинення правопорушень, що потягли адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення.

З матеріалів клопотання вбачається, що з 23.01.2024 на обліку у Київському РВ філії ДУ «Центр пробації» в Полтавській області перебуває засуджений ОСОБА_6

30.01.2024 засуджений з`явився до Київського районного відділу, де ОСОБА_6 роз`яснено права і обов`язки засудженої особи, ознайомлено з порядком здійснення нагляду за особами звільненими від відбування покарання з випробуванням та обов`язками покладеними судом, відібрано письмову підписку, пояснення, заповнено анкетні дані та винесено постанову про встановлення днів явки на реєстрацію, а саме 1-й та 3-й вівторок кожного місяця ( аркуш о/с 19).

06.02.2024 засуджений не з`явився до районного відділу для реєстрації та 07.02.2024 ОСОБА_6 за місцем проживання направлено виклик до районного відділу на 14.02.2024, однак засуджений не з`явився.

20.02.2024 ОСОБА_6 з`явився до Київського районного відділу, де йому винесено застереження у вигляді письмового попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного покарання.

21.05.2024, 04.06.2024, 18.06.2024, 02.07.2024 та 16.07.2024 засуджений не з`являвся на реєстрацію до Київського РВ. При здійсненні виходу за його місцем проживання, ОСОБА_6 повідомляв, що не з`являвся на реєстрацію через брак коштів на проїзд. На неодноразові телефонні дзвінки не відповідав.

19.06.2024 Київським РВ розпочато першочергові розшукові заходи, однак встановити місце знаходження ОСОБА_6 не можливо.

Відповідно до вимог ч.2 ст.78 КК України, якщо засуджений не виконує покладені на нього обов`язки або систематично вчиняє правопорушення, що потягли за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання ставати на шлях виправлення, суд направляє засудженого для відбування призначеного покарання.

Тобто, для направлення засудженого для відбування призначеного покарання під час іспитового строку згідно з ч. 2 ст. 78 достатньо невиконання ним хоча б однієї із двох умов: 1) невиконання покладених на нього обов`язків, визначених у ст. 76, або 2) систематичного вчинення правопорушень, що потягли за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення. У цьому випадку суд зобов`язаний направити засудженого для відбування покарання, призначеного за вироком.

Відповідно до ст. 166 КВК України, у разі невиконання засудженим, звільненим від відбування покарання з випробуванням, покладеного на нього обов`язку, вчинення адміністративного правопорушення із засудженим проводиться індивідуальна профілактична бесіда та застосовується письмове попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного покарання. Письмове попередження не застосовується, якщо покладений обов`язок не був виконаний з поважних причин. У разі ухилення засудженого від прибуття за викликом уповноваженого органу з питань пробації письмове попередження вважається винесеним, якщо його було направлено поштою за останнім відомим місцем проживання засудженого та отримано підтвердження про його отримання засудженим.

У разі систематичного невиконання засудженим, звільненим від відбування покарання з випробуванням, обов`язків, покладених на нього, систематичного вчинення адміністративних правопорушень уповноважений орган з питань пробації надсилає до суду подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного покарання.

Систематичним невиконанням покладених на засудженого обов`язків є невиконання протягом іспитового строку три і більше разів одного або кількох обов`язків без поважних причин.

Систематичним вчиненням адміністративних правопорушень є вчинення трьох і більше адміністративних правопорушень, що посягають на громадський порядок.

Однак суд звертає увагу на те, що ОСОБА_6 надіслав до суду довідку від 20.08.2024 №1852/1369, з якої вбачається, що він з 19.08.2024 по теперішній час перебуває на військовій службі у в/ч НОМЕР_1 .

За таких обставин, оскільки засуджений проходить військову службу, суд дійшов висновку, що в задоволенні клопотання (подання) провідного інспектора Київського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області ОСОБА_5 про скасування звільнення від відбування покарання і направлення звільненого з випробуванням засудженого для відбування покарання, призначеного вироком Київського районного суду м. Полтави від 15.12.2023 щодо ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , необхідно відмовити.

На підставі зазначеного та керуючись ст. 78 КК України, п. 8 ч. 1 ст. 537, п. 3 ч. 2 ст. 539 КПК України,

ухвалив:

В задоволенні клопотання (подання) провідного інспектора Київського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області ОСОБА_5 про скасування звільнення від відбування покарання і направлення звільненого з випробуванням засудженого для відбування покарання, призначеного вироком Київського районного суду м. Полтави від 15.12.2023 щодо ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена протягом семи днів з дня її проголошення до Полтавського апеляційного суду через Київський районний суд м. Полтави.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Повний текст судового рішення оголошений 08 год 00 хв 19.09.2024.

Суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м. Полтави
Дата ухвалення рішення18.09.2024
Оприлюднено19.09.2024
Номер документу121683649
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях

Судовий реєстр по справі —552/7412/23

Ухвала від 18.09.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Айдаєв Р. З.

Ухвала від 18.09.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Айдаєв Р. З.

Ухвала від 16.08.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Айдаєв Р. З.

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Вирок від 15.12.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Логвінова О. В.

Ухвала від 07.12.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Логвінова О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні