Ухвала
від 29.10.2010 по справі 3/78-10-3743
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



УХВАЛА

про зупинення провадження у справі

"29" жовтня 2010 р. № 3/78-10-3743

За позовом: Прокурора м . Іллічівська Одеської облас ті в інтересах держави в особ і Іллічівської міської ради Одеської області

До відповідача: Приватн ого підприємства "ПОЛІНА 2007"

Третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги на предме т спору, на стороні відповіда ча: ОСОБА_1

про знесення самочинно зведеного об'єкту нерухомос ті та звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки

Суддя Д' яченко Т .Г.

Представники сторін:

Від прокуратури: не з'явив ся

Від позивача: Каранфілов О.В ., за довіреністю

Від відповідача: не з'явився

Від третьої особи: не з'яви вся

СУТЬ СПОРУ: Прокуро р м. Іллічівська Одеської обл асті в інтересах держави в ос обі Іллічівської міської рад и Одеської області звернувся до господарського суду Одес ької області з позовною заяв ою до Приватного підприємств а "ПОЛІНА 2007" про знесення само чинно зведеного об'єкту неру хомості та звільнення самові льно зайнятої земельної діля нки.

Ухвалою господарсько го суду Одеської області від 30.08.2010р. порушено провадження у справі № 3/78-10-3743.

Позовні вимоги обґрунтова ні проведенням відповідачем будівельних та реконструкти вних робіт у двоповерховій б удівлі кафе „Орбіта” зі скла дськими приміщеннями загаль ною площею 1153 кв. м, за адресою м . Іллічівськ, вул. Комсомольсь ка, буд. 3-П, що належить ПП "ПОЛІ НА 2007" на праві власності, без в ідповідного дозволу на прове дення робіт та з порушенням б удівельних норм та правил, у з в' язку з чим наявністю підс тав для знесення такої будів лі в силу вимог ст. 376 Цивільног о кодексу України.

Так, відповідно до положень ст. 376 Цивільного кодексу Укра їни житловий будинок, будівл я, споруда, інше нерухоме майн о вважаються самочинним буді вництвом, якщо вони збудован і або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належно го дозволу чи належно затвер дженого проекту, або з істотн ими порушеннями будівельних норм і правил. У разі істотног о відхилення від проекту, що с уперечить суспільним інтере сам або порушує права інших о сіб, істотного порушення буд івельних норм і правил суд за позовом відповідного органу державної влади або органу м ісцевого самоврядування мож е постановити рішення, яким з обов'язати особу, яка здійсни ла (здійснює) будівництво, про вести відповідну перебудову . Якщо проведення такої переб удови є неможливим або особа , яка здійснила (здійснює) буді вництво, відмовляється від ї ї проведення, таке нерухоме м айно за рішенням суду підляг ає знесенню за рахунок особи , яка здійснила (здійснює) буді вництво. Особа, яка здійснила (здійснює) самочинне будівни цтво, зобов'язана відшкодува ти витрати, пов'язані з привед енням земельної ділянки до п опереднього стану.

У судовому засіданні 29.10.2010р . представником позивача бул о надано заяву про призначен ня у справі будівельно-техні чної експертизи для встановл ення обставин, що потребують спеціальних знань з доручен ням проведення такої експерт изи Одеському НДІСЕ.

Згідно статті 1 Закону Украї ни „Про судову експертизу” в ід 25 лютого 1994 року № 4038-ХІІ судова експертиза - це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об' є ктів, явищ і процесів, які міст ять інформацію про обставини справи, що перебуває у провад женні судового слідства.

Згідно положень ст. 41 ГПК Укр аїни для роз'яснення питань, щ о виникають при вирішенні го сподарського спору і потребу ють спеціальних знань, госпо дарський суд призначає судов у експертизу. При цьому, учасн ики судового процесу мають п раво пропонувати господарсь кому суду питання, які мають б ути роз'яснені судовим експе ртом. Остаточне коло цих пита нь встановлюється господарс ьким судом в ухвалі. В свою чер гу, проведення судової експе ртизи доручається державним спеціалізованим установам ч и безпосередньо особам, які в ідповідають вимогам, встанов леним Законом України "Про су дову експертизу".

За результатами розгляду н аявних у матеріалах справи д оказів, які, на думку суду, не д ають можливості встановити у сі обставини справи, суд дійш ов висновку, що для всебічног о, повного і об'єктивного розг ляду всіх обставин справи су ду необхідні спеціальні знан ня експерта.

Так, на думку суду на виріше ння експерта є доречним пост авити наступні питання:

1. Чи порушено Приватним під приємство "ПОЛІНА 2007" при прове денні перебудови двоповерхо вої будівлі кафе „Орбіта” зі складськими приміщеннями за гальною площею 1153кв.м, за адрес ою м. Іллічівськ, вул. Комсомол ьська, буд. 3-П положення держа вних будівельних норм і прав ил?

2. Чи порушує перебудова дво поверхової будівлі кафе „Орб іта” зі складськими приміщен нями загальною площею1153 кв. м п рава суміжних землевласникі в або землекористувачів земе льної ділянки за адресою м. Іл лічівськ, вул. Комсомольська , буд. 3-П?

3. Чи є можливим проведення п еребудови у будівлі кафе „Ор біта” зі складськими приміще ннями, за адресою м. Іллічівсь к, вул. Комсомольська, буд. 3-П, ш ляхом його повернення у перв існий стан згідно даних інве нтаризації від 21.05.2001р., проведен ої КП „Бюро технічн ої інвентаризації” м. Іллічі вськ та даних рішення Іллічі вської міської ради від 23.11.2006р. № 1334?

Враховуючи важливість вир ішення даних питань для вста новлення обставин, що мають з начення для вирішення спору, суд приходить до висновку що до обґрунтованості заяви поз ивача та щодо необхідності п ризначення у справі судової будівельно-технічної експер тизи з дорученням проведення експертизи Одеському НДІСЕ (м. Одеса, вул. Ланжеронівська, 1).

Згідно вимог статті п.1 ст. 79 ГПК України провадження у сп раві підлягає зупиненню до з акінчення експертного дослі дження.

Керуючись ст.ст. 41, 79, 86 ГПК У країни, суд -

У Х В А Л И В:

1. Призначити по справі № 3/78-10-3743 судову будівельно-техн ічну експертизу.

2. Проведення судової будів ельно-технічної експертизи д оручити Одеському НДІСЕ (м. О деса, вул. Ланжеронівська, 1).

3. На вирішення судової техн ічної експертизи поставити н аступні питання:

- Чи порушено Приватним під приємство "ПОЛІНА 2007" при прове денні перебудови двоповерхо вої будівлі кафе „Орбіта” зі складськими приміщеннями за гальною площею 1153кв.м, за адрес ою м. Іллічівськ, вул. Комсомол ьська, буд. 3-П положення держа вних будівельних норм і прав ил?

- Чи порушує перебудова двоп оверхової будівлі кафе „Орбі та” зі складськими приміщенн ями загальною площею 1153 кв. м пр ава третіх осіб, суміжних зем левласників або землекорист увачів земельної ділянки за адресою м. Іллічівськ, вул. Ком сомольська, буд. 3-П?

- Чи є можливим проведення п еребудови у будівлі кафе „Ор біта” зі складськими приміще ннями, за адресою м. Іллічівсь к, вул. Комсомольська, буд. 3-П, ш ляхом його повернення у перв існий стан згідно даних інве нтаризації від 21.05.2001р., проведен ої КП „Бюро технічн ої інвентаризації” м. Іллічі вськ (а.с. 31-38) та даних рішення Іл лічівської міської ради від 23.11.2006р. № 1334 (а.с. 12)?

4. Витрати на проведення суд ової будівельно-технічної ек спертизи покласти на Приватн е підприємство "ПОЛІНА 2007".

5. Попередити судового експе рта про відповідальність, пе редбачену ст.ст. 384, 385 Криміналь ного кодексу України.

6. Експертний висновок пред ставити господарському суду Одеської області.

7. Провадження у справі зупи нити до закінчення судової б удівельно-технічної експерт изи.

Суддя

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення29.10.2010
Оприлюднено13.11.2010
Номер документу12182493
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/78-10-3743

Рішення від 08.06.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 03.06.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 10.01.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 29.10.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 22.10.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 22.10.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 06.10.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 15.09.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні