Ухвала
від 25.09.2024 по справі 371/1152/24
МИРОНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

25.09.2024 Єдиний унікальний № 371/1152/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про відкриття спрощеного провадження у справі

25 вересня 2024 року м. Миронівка

ЄУН 371/1152/24

Провадження № 2/371/595/24

Суддя Миронівського районного суду Київської області Капшук Л.О., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Зоря», приватний нотаріус Обухівського районного нотаріального округу Київської області Дошка Людмила Анатоліївна, про визнання недійсним договору дарування земельної ділянки, витребування земельної ділянки,

У С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 (адреса зареєстрованого місця проживання: будинок під номером АДРЕСА_1 ) звернулася до ОСОБА_2 (адреса зареєстрованого місця проживання: квартира під номером АДРЕСА_2 , ОСОБА_3 (адреса зареєстрованого місця проживання: будинок під номером АДРЕСА_1 ), треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Зоря» (ідентифікаційний код 30830840, адреса місцезнаходження: будинок під номером 183, вулиця Центральна, село Владиславка, Обухівський район, Київська область), приватний нотаріус Обухівського районного нотаріального округу Київської області Дошка Людмила Анатоліївна (адреса місцезнаходження: будинок під номером 1, вулиця Святогірська, місто Богуслав, Обухівський район, Київська область), про визнання недійсним договору дарування земельної ділянки № 2039, посвідченого 30 грудня 2022 року приватним нотаріусом Обухівського районного нотаріального округу Київської області Дошкою Л.А., витребування у ОСОБА_2 земельної ділянки кадастровий номер 3222981200:01:004:0027.

Під час вирішення питання про прийняття справи до розгляду встановлено наявність недоліків позовної заяви.

Ухвалою судді Миронівського районного суду Київської області від 19 серпня 2024 року позовну заяву залишено без руху, надано позивачеві строк на усунення недоліків шляхом зазначення про наявність чи відсутність електронного кабінету у позивача та учасників справи; надання платіжного документу про доплату судового збору за вимогами немайнового характеру у розмірі 1211,20 грн.

Позивач для усунення недоліків надала квитанцію про сплату судового збору № 96 від 23 вересня 2024 року у розмірі 1211,20 грн. Про наявність чи відсутність електронного кабінету у учасників справи позивач не повідомила.

Щодо незазначення позивачем у позовній заяві про наявність чи відсутність електронного кабінета у учасників справи, суд враховує, що при застосуванні процесуальних норм належить уникатияк надмірного формалізму, так і надмірної гнучкості, які можуть призвестидо скасування процесуальних вимог, встановлених законом. Надмірний формалізм у трактуванні процесуального законодавства визнається неправомірним обмеженням права на доступ до суду як елемента правана справедливий суд згідно зі ст. 6 Конвенції.

Відтак підстав для повернення заяви або для відмови у відкритті провадження у цивільній справі не вбачається.

Пунктами 1,2 частини 6 статті 19 ЦПК України визначено, що для цілей цього Кодексу малозначними справами є справи, у яких ціна позову не перевищує тридцяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує вісімдесят розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до приписів частин 1 статті 274 ЦПК України, малозначні справи розглядаються у порядку спрощеного позовного провадження.

Частинами 2,3 статті 274 ЦПК України визначено, що у порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті. При вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

З огляду на те, що ціна позову у справі не перевищує вісімдесяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, визначені частинами 3,4 статті 274 ЦПК України обставини відсутні, справа є незначної складності, визнається судом малозначною та підлягає розгляду за правилами спрощеного позовного провадження.

Крім того,разом зпозовною заявоюпозивач подалаклопотання провитребування доказіву приватногонотаріуса Обухівськогорайонного нотаріальногоокругу Київськоїобласті ДошкиЛ.А.,зокрема копіїдоговору даруванняземельної ділянкиплощею 2,3743га,кадастровий номер 3222981200:01:004:0027, посвідченого 30 грудня 2022 року приватним нотаріусом Обухівського районного нотаріального округу Київської області Дошкою Л.А. (реєстровий номер 2039).

Клопотання обґрунтоване тими обставинами, що цей договір є предметом судового спору і про визнання його недійсним просить позивач. Самостійно отримати зазначену інформацію вона не може через обмеження щодо доступу до неї, визначені Законом України «Про нотаріат».

Клопотання підлягає задоволенню з таких підстав.

За правилами частини 5,6 статті 177 ЦПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

На підставі частини 6 статті 177 ЦПК України, до заяви про визнання акта чи договору недійсним додається також копія (або оригінал) оспорюваного акта чи договору або засвідчений витяг з нього, а у разі відсутності акта чи договору у позивача - клопотання про його витребовування.

Відповідно до частини 1 статті 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Вимоги до клопотання про витребування доказів, визначені частиною 2 статті 84 ЦПК України, позивачем дотримані, в доданому до позовної заяви клопотанні зазначено, який доказ витребовується; обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Перешкоди в отриманні позивачем вказаних доказів полягають у обмеженні доступу до документів, які зберігаються у нотаріуса, встановленого Законом України «Про нотаріат».

З урахуванням визначеного позивачем предмету позову про визнання договору дарування земельної ділянки недійсним та витребування земельної ділянки, а також наведених у позовній заяві обставин, якими позивач обґрунтовує заявлені вимоги, письмовий доказ у виді копії договору дарування земельної ділянки № 2039 від 30 грудня 2022 року, який просить витребувати позивач, містить інформацію щодо предмета доказування, на підставі зазначеного письмового доказу суд зможе встановити наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги позивача, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Керуючись статтями 13, 84, 187, 190, 274-279, 352, 353 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В :

Відкрити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Зоря», приватний нотаріус Обухівського районного нотаріального округу Київської області Дошка Людмила Анатоліївна, про визнання недійсним договору дарування земельної ділянки, витребування земельної ділянки.

Розгляд справиздійснити заправилами спрощеногопозовного провадженнябез повідомлення(виклику)сторін.

Відповідно до положень частини 4 статті 187 ЦПК України, відповідач може подати запереченням протирозгляду справиза правиламиспрощеного позовногопровадження протягом десяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Згідно правил статті 278 ЦПК України, відповідачу пропонується протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі подати до суду відзив на позовну заяву.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин справа буде вирішена за наявними матеріалами.

Запропонувати позивачевівпродовж п`ятиднів здня отриманнявідзиву напозовну заявуподати досуду відповідьна відзив,до якоїзастосовуються правила,встановлені частинами3-5статті 178ЦПК України.

Запропонувати відповідачувпродовж п`ятиднів здня отриманнявідповіді навідзив податидо судузаперечення щодонаведених позивачему відповідіна відзивпояснень,міркувань тааргументів,до якихзастосовуються правила,встановлені частинами3-5статті 178ЦПК України.

Роз`яснити сторонам, що відповідно до частин 4, 5 статті 178 ЦПК України, копії відзиву, відповіді на відзив, заперечень та доданих до них документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) вказаних документів до суду.

До відзиву, відповіді на відзив та заперечень мають бути додані докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення, якщо такі докази не надані, а також документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву, відповіді на відзив та заперечень і доданих до них доказів іншим учасникам справи.

Відповідно до статей 192, 278 ЦПК України, у строк, встановлений для подання відзиву, треті особи, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, мають право подати письмові пояснення щодо позову, а щодо відзиву протягом десяти днів із дня його отримання.

Роз?яснити учасникам справи правила частин 5,7 статті 279 ЦПК України, згідно з якими суд розглядає справу в порядку спрощеного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін. Клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач разом з позовом або не пізніше п?яти днів з дня отримання відзиву.

За частинами 1, 9 статті 83 ЦПК України, сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Копії доказів, що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, що їх подає, іншим учасникам справи.

Згідно вимог статті 190 ЦПК України, надіслати учасникам справи ухвалу про відкриття провадження у справі, відповідачу та третім особам - копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Задовольнити клопотання представника позивача про витребування доказів.

Витребувати у приватного нотаріуса Обухівського районного нотаріального округу Київської області Дошки Людмили Анатоліївни належним чином завірену копію договору дарування земельної ділянки з кадастровим номером 3222981200:01:004:0027, посвідченого 30 грудня 2022 року приватним нотаріусом Обухівського районного нотаріального округу Київської області Дошкою Л.А. (реєстровий номер 2039).

Роз?яснити приватному нотаріусу Обухівського районного нотаріального округу Київської області Дошці Людмилі Анатоліївні, що соби, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені ЦПК України.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Копію ухвали надіслати для виконання приватному нотаріусу Обухівського районного нотаріального округу Київської області Дошці Людмилі Анатоліївні (09700, Київська область, Обухівський район, місто Богуслав, вулиця Святогірська, 1).

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається: https://mr.ko.court.gov.ua/sud1017/.

Ухвала щодо недотримання правил підсудності може бути оскаржена до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційноїскарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складення, в іншій частині ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на ухвалу в частині, що не підлягає оскарженню, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Л.О.Капшук

СудМиронівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення25.09.2024
Оприлюднено27.09.2024
Номер документу121860318
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них дарування

Судовий реєстр по справі —371/1152/24

Ухвала від 25.09.2024

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 20.08.2024

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 19.08.2024

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні