Ухвала
від 27.09.2024 по справі 495/7375/23
БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 495/7375/23

Номер провадження 1-кс/495/2034/2024

27 вересня 2024 рокум. Білгород-Дністровський

Слідчий суддя Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання - ОСОБА_2 ,

за участю прокурора - ОСОБА_3 ,

підозрюваного - ОСОБА_4

захисника підозрюваного ОСОБА_4 - адвоката ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Білгород-Дністровському клопотання прокурора Білгород-Дністровської окружної прокуратури ОСОБА_3 про продовження строку дії обовязків у відношенні:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Тузли Татарбунарського району Одеської області, громадянина України, який проживає за адресою: АДРЕСА_1 ,

підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч.4 ст. 191, ч.5 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч.3 ст. 28, ч. 1 ст.366 КК України,

В С Т А Н О В И В :

26.09.2024 року прокурор у кримінальному провадженні - прокурор Білгород-Дністровської окружної прокуратури ОСОБА_3 звернулася до слідчого судді Білгород-дністровського міськрайонного суду Одеської області з клопотанням про продовження строку дії обов`язків у відношенні ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В клопотанні зазначено, що слідчим відділом Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42023162240000041 від 12.06.2023 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 191, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 209 КК України, в якому повідомлено про підозру ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 .

Установлено, що перебуваючи на посаді Сергіївського селищного голови та маючи певні владні та адміністративно-розпорядчі повноваження, у Особи 2 виник злочинний умисел на заволодіння бюджетними коштами, які призначались для ліквідації пошкоджень (руйнувань) житлового фонду громади, завданих внаслідок збройної агресії Російської Федерації.

З цією метою Особа 2 розробила план злочинної діяльності, який полягав у створені схем заволодіння бюджетними коштами, організації фіктивних робочих місць тощо.

Розуміючи, що реалізація злочинного плану, направленого на постійне, систематичне незаконне заволодіння бюджетних коштів, потребує залучення інших осіб, які будуть об`єднанні загальною метою отримання незаконного прибутку та діяти відповідно до встановленого плану згідно наказів і вказівок організатора злочинної діяльності, Особа 2, в різний проміжок часу, однак не пізніше грудня 2022 року, залучив в якості співучасників ОСОБА_4 , ОСОБА_6 та Особу 1, яким довів деталі плану злочинної діяльності та способи його реалізації.

Зазначені особи, переслідуючи корисливі мотиви дали свою добровільну згоду на участь разом з Особою 2 у зазначеній протиправній діяльності під її безпосереднім керівництвом.

Таким чином, Особа 2 використовуючи свої лідерські якості, маючи рішучий та вольовий характер, розуміючи можливі наслідки протиправних дій, проте нехтуючи суворістю визначеного кримінальним законодавством покарання, приблизно у грудні 2022 року, створив на території Білгород-Дністровського району Одеської області організовану групу з розподілом ролей та функцій кожного з її учасників, об`єднавши їх єдиною метою - отримання незаконного прибутку, підпорядкувавши собі членів зазначеного злочинного угруповання під своїм безпосереднім керівництвом.

Так, члени організованої групи під керівництвом Особи 2, попередньо зорганізувалися у стійке злочинне об`єднання для скоєння злочинів, пов`язаних з незаконним заволодінням коштами місцевого бюджету, що виділялись на потреби Сергіївської селищної ради, погодили план протиправних дій, визначили ролі кожного з учасників такої групи та встановили правила конспірації своєї незаконної діяльності, а також прийняли інші заходи щодо функціонування та тривалого існування вказаного злочинного угруповання.

Серед учасників організованої Особою 2 злочинної групи установлено чітко визначену ієрархію, згідно якої підлеглий учасник виконував розпорядження організатора. Кожному з учасників групи відводились спеціальні функції при скоєнні злочинів, спрямовані на реалізацію плану їх вчинення та досягнення злочинної мети - незаконного збагачення.

Згідно злочинного плану і розподілу функцій між членами групи, кожний з її учасників виконував відведені йому ролі, а саме:

Особа 2, будучи Сергіївським селищним головою, обравши собі роль організатора, взяв на себе виконання наступних функцій: розробка та узгодження між іншими учасниками організованої ним групи етапів вчинення кримінальних правопорушень, визначав схему реалізації злочинного плану, з метою не викриття вчинення злочинів розробляв заходи конспірації, використовуючи свої досвід та службове становище, безпосередньо приймав участь у виготовленні завідомо підроблених документів, встановлював правила дисципліни між учасниками злочинного угруповання і контролював їх дотримання, приймав заходи впливу та заохочення до членів організованої та керованої ним групи, розподіляв кошти, отримані від злочинної діяльності.

Особа 1 (досудове розслідування відносно якої здійснюється у кримінальне провадження № 12024162240000754), будучи директором ПП «КВАДР 77», діючи у складі організованої групи, відповідно до ролі виконавця та на виконання наказів і вказівок організатора групи, використовував у вчинені злочинів створене та кероване ним ПП «КВАДР 77», безпосередньо здійснював та контролював виконання підрядних робіт, вносив неправдиві відомості до первинних облікових будівельних документів (форми КБ-2В) щодо об`ємів виконаних будівельних робіт, а також подальше зняття незаконно отриманих бюджетних коштів з рахунку ПП «КВАДР 77» під виглядом отримання коштів на виплату заробітної плати та придбання будівельних матеріалів, які відповідно до плану злочинної діяльності передавав організатору для подальшого розподілення між членами злочинного угруповання.

Як член організованої групи отримував грошову винагороду за рахунок коштів, отриманих від злочинної діяльності, в частині визначеної лідером організованої групи Особи 2.

ОСОБА_4 , будучи директором КП «Курорт-сервіс», діючи у складі організованої групи відповідно до ролі виконавця, та на виконання наказів і вказівок організатора злочинного угруповання, з метою досягнення єдиного злочинного результату, укладав договори підряду з ліквідації аварій в житловому фонді, а саме: «Капітальний ремонт 9-ти поверхового житлового будинку по АДРЕСА_2 , пошкодженого в результаті ракетного удару, завданого 01.07.2022», підписував акти приймання виконаних робіт, в яких завищенні об`єми та вартість фактично виконаних будівельних робіт.

Діючи на виконання злочинного плану підписував акти первинних облікових будівельних документів (форми КБ-2В), до яких Особою1 вносились неправдиві відомості, дотримувався заходів конспірації.

Як член організованої групи отримував грошову винагороду за рахунок коштів, отриманих від злочинної діяльності, в частині визначеної лідером організованої групи Особи 2.

ОСОБА_6 , будучи фізичною особою-підприємцем виконуючи функції інженера з технічного нагляду, діючи у складі організованої групи, відповідно до ролі пособника та на виконання злочинного плану, здійснював формальне проведення контролю повноти, відповідності та якості виконаних будівельно-монтажних робіт та подальше візування первинних облікових документів - актів приймання виконаних будівельних робіт, до яких вносилась завідомо неправдиві відомості щодо фактично виконаних будівельних робіт під час проведення капітального ремонту пошкоджених домоволодінь, для досягнення злочинного результату в формі заволодіння бюджетними коштами.

Діючи на виконання злочинного плану підписував акти первинних облікових будівельних документів (форми КБ-2В), до яких Особою1 вносились неправдиві відомості, дотримувався заходів конспірації.

Як член організованої групи отримував грошову винагороду за рахунок коштів, отриманих від злочинної діяльності, в частині визначеної лідером організованої групи Особою 2.

Зазначена організована група характеризувалася стабільністю та стійкістю свого складу, тривалістю злочинної діяльності, готовністю до постійного вчинення злочинів, а також отриманням незаконного прибутку за рахунок такої діяльності.

Члени організованої та керованої Особою 2 групи, у період з грудня 2022 року до грудня 2023 року, здійснили заволодіння бюджетними коштами та вчинили ряд умисних особливо тяжких кримінальних правопорушень проти власності, у сфері господарської та службової діяльності, а саме:

- з 15.12.2022 по 23.08.2023 заволоділи бюджетними коштами, асигнованими на ліквідацію аварій у житловому фонді: «Капітальний ремонт 9-ти поверхового житлового будинку по АДРЕСА_2 , пошкодженого в результаті ракетного удару, завданого 01.07.2022», на загальну суму 923750,97 грн;

- з 02.08.2023 по 06.12.2023 заволоділи бюджетними коштами, асигнованими на ліквідацію аварій у житловому фонді: «Капітальний ремонт домоволодінь в АДРЕСА_1 , пошкоджених внаслідок ракетного удару, нанесеного Російською Федерацією 10.06.2023», на загальну суму 196438,4 грн;

- з 22.09.2023 по 30.11.2023 заволоділи бюджетними коштами, асигнованими на ліквідацію аварій у житловому фонді: «Капітальний ремонт домоволодінь в АДРЕСА_1 , пошкоджених внаслідок ракетного удару, нанесеного Російською Федерацією 10.06.2023», залучивши ПП «УСПІХ 75», на загальну суму 270 615,27 грн.

Таким чином, Особа 2, Особа 1, ОСОБА_4 та ОСОБА_6 , діючи у складі організованої групи, під час дії правового режиму воєнного стану, упродовж грудня 2022 року - грудня 2023 року здійснили заволодіння бюджетними коштами та вчинили ряд умисних особливо тяжких кримінальних правопорушень проти власності, у сфері господарської та службової діяльності, що спричинило збитки Сергіївській територіальній громаді в особі Сергіївської селищної ради на загальну суму 1 391 345,06 грн, при наступних обставинах.

Установлено, що Особа 2 з метою незаконного привласнення та розтрати бюджетних коштів, в умовах воєнного стану, зловживаючи своїм службовим становищем, діючи за попередньою змовою з директором КП «Курорт-Сервіс» Сергіївської селищної ради ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та іншою невстановленою особою, з корисливих мотивів, умисно, приблизно у березні-вересні 2023 року, знаходячись в смт Сергіївка Білгород-Дністровського району Одеської області, в порушення вимог КЗпП України, Закону України «Про оплату праці», Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», п. 3.3. Статуту КП «Курорт-Сервіс» та порядку складання й оформлення табелів обліку використання робочого часу, який затверджено наказом Держкомстату України від 05.12.2008 за № 489, достовірно знаючи, що ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 фіктивно прийнято на посади озеленювачів, ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 фіктивно прийнято на посади двірників, ОСОБА_16 , ОСОБА_17 фіктивно прийнято на посаду прибиральника службових приміщень, ОСОБА_18 фіктивно прийнято на посаду робітника з КОРБ 5 розряду та ОСОБА_19 фіктивно прийнято на посаду техніка-програміста, а також те, що зазначені особи не виходили на роботу, не виконували свої обов`язки, нікому не доручали їх виконання, і ніхто з інших працівників не виконував покладені на них обов`язки, надав інспектору з кадрів КП «Курорт-Сервіс» ОСОБА_20 (яка не була обізнана про його протиправні наміри), вказівки щодо проведення обліку робочого часу вказаних осіб, як працівників підприємства та на внесення до типових форм № П-5 «Табель обліку використання робочого часу» за березень-вересень 2023 року завідомо неправдивих відомостей про те, що вказані особи начебто виходили на роботу та працювали, що було підставою для подальшого нарахування заробітних плат.

Виконуючи вказівки ОСОБА_4 , як керівника підприємства, ОСОБА_20 , у період із березня по вересень 2023 року, вносила до типових форм № П-5 «Табель обліку використання робочого часу» завідомо неправдиві відомості про те, що, ОСОБА_17 , ОСОБА_16 , ОСОБА_15 , ОСОБА_8 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_12 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 та ОСОБА_11 нібито перебували на робочому місці та працювали. Вказані табелі в подальшому погоджувались і підписувались ОСОБА_4 , та слугували підставами для нарахування та виплати заробітних плат шляхом перерахування коштів на платіжні банківські картки фіктивно оформленим працівникам, а саме:

- ОСОБА_8 нараховано (з податками) кошти в сумі 96 201,42 грн та перераховано в якості виплати заробітної плати 78 853,62 грн;

- ОСОБА_12 нараховано (з податками) кошти в сумі 98 211,41 грн та перераховано в якості виплати заробітної плати 80 501,15 грн;

- ОСОБА_9 нараховано (з податками) кошти в сумі 98 137,97 грн та перераховано в якості виплати заробітної плати 80 440,96 грн;

- ОСОБА_10 нараховано (з податками) кошти в сумі 85 086,31 грн та перераховано в якості виплати заробітної плати 69 742,87 грн;

- ОСОБА_13 нараховано (з податками) кошти в сумі 96 336,05 грн та перераховано в якості виплати заробітної плати 78 963,97 грн;

- ОСОБА_14 нараховано (з податками) кошти в сумі 98 211,41 грн та перераховано в якості виплати заробітної плати 80 501,15 грн;

- ОСОБА_11 нараховано (з податками) кошти в сумі 16 133,04 грн та перераховано в якості виплати заробітної плати 13 223,80 грн;

- ОСОБА_16 нараховано (з податками) кошти в сумі 97 234,76 грн та перераховано в якості виплати заробітної плати 79 700,62 грн;

- ОСОБА_15 нараховано (з податками) кошти в сумі 86 666,99 грн та перераховано в якості виплати заробітної плати 71 038,51 грн;

- ОСОБА_17 нараховано (з податками) кошти в сумі 96 632,55 грн та перераховано в якості виплати заробітної плати 79 207,01 грн;

- ОСОБА_18 нараховано (з податками) кошти в сумі 94 281,73 грн та перераховано в якості виплати заробітної плати 77 280,10 грн;

- ОСОБА_19 нараховано (з податками) кошти в сумі 95 787,15 грн та перераховано в якості виплати заробітної плати 78 514,06 грн.

В подальшому, Особа 2 діючи за попередньою змовою з ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та невстановленою слідством особою, отримавши невстановленим способом доступ до карткових рахунків та платіжних банківських карток ОСОБА_17 , ОСОБА_16 , ОСОБА_15 , ОСОБА_8 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_12 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 та ОСОБА_11 , у березні-вересні 2023 року, заволоділи коштами, виплаченими КП «Курорт-Сервіс».

Таким чином, Особа 2, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_4 , ОСОБА_7 та невстановленими особами, у період часу з березня по вересень 2023 року, незаконно заволоділи бюджетними коштами, призначеними для виплати зарплат працівникам КП «Курорт-Сервіс» Сергіївської селищної ради», які виплачувалися фіктивно оформленим на роботу (підставним) особам на загальну суму 867 967,82 грн, та здійснив розтрату бюджетних коштів у сумі 190 952,97 грн перерахованих на сплату страхових внесків (єдиного соціального внеску), чим завдали КП «Курорт-Сервіс» Сергіївської селищної ради» майнову шкоду на загальну суму 1 058 920,79 грн.

Крім того, для реалізації прямого умислу спрямованого на привласнення та розтрату бюджетних коштів, асигнованих на ліквідацію аварій в житловому фонді, а саме на проведення капітального ремонту, шляхом зловживання своїми службовими становищами та складання та внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, в період із 15.12.2022 по 01.06.2023, на виконання злочинного плану, особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження (надалі - Особа 1), якої відведено роль виконавця підрядних робіт, в умовах воєнного стану, під час проведення підрядних робіт, умисно не провела будівельно-монтажні роботи в повному обсязі, виконання яких визначено договором № 01-15/КР від 15.12.2022 та проектно-кошторисною документацією.

Так, Особа 1, діючи у складі організованої групи, відповідно до відведеної йому Особою 2 ролі, з метою укриття злочинних дій та надання їм вигляду доброчесності, при виконанні підрядних робіт по капітальному ремонту, в період із 15.12.2022 по 01.06.2023, більш точну дату час не встановлено, у невстановленому місці, умисно вніс до програмного комплексу АВК-5, завідомо неправдиву інформацію щодо фактичних обсягів позицій кошторисів, фактичних витрат і ціни, покладені у справу ресурсів, та інші відомості, після чого на основі цієї інформації автоматизовано випущено звітні документи, а саме: Акт № 7 приймання виконаних будівельних робіт за травень 2023 року (форма № КБ-2в) та Довідку про вартість виконаних будівельних робіт на витрати за травень 2023 року (форма № КБ-3), в яких вартість та об`єми фактично виконаних будівельних робіт завищено на загальну суму 292 238,2 грн.

Потім, Особа 1, діючі в складі організованої групи, відповідно до відведеної йому ролі на виконання плану злочинної діяльності та вказівок Особи 2, сформував та підписав первинні облікові документи: Акт № 7 приймання виконаних будівельних робіт за травень 2023 року (форма № КБ-2в) від 01.06.2023 та Довідку про вартість виконаних будівельних робіт на витрати за травень 2023 року (форма № КБ-3) від 01.06.2023, в яких вартість та об`єми фактично виконаних будівельних робіт завищено на загальну суму 292 238,2 грн, та передав члену злочинного угруповання ОСОБА_6 , який діючи відповідно до визначеної йому ролі, в порушення вимог ЗУ «Про архітектурну діяльність», Порядку та договору № 15-02/ТН від 15.02.2023 (з додатковими угодами), умисно не проводив контроль повноти, відповідності та якості виконаних будівельно-монтажних робіт, та особистим підписом та печаткою завізував недостовірні відомості, які зазначені в Акті № 7 приймання виконаних будівельних робіт за травень 2023 року

Далі, член організованого та керованого Особою 2 злочинного угруповання Особа 1, передав члену організованої групи ОСОБА_4 первинні облікові документи: Акт № 7 приймання виконаних будівельних робіт за травень 2023 року (форма № КБ-2в) від 01.06.2023 та Довідку про вартість виконаних будівельних робіт на витрати за травень 2023 року (форма № КБ-3) від 01.06.2023, який достовірно знаючи, що вартість фактично виконаних будівельних робіт завищено на загальну суму 292 238,2 грн, діючи в супереч інтересам служби та на виконання плану злочинної діяльності, особисто їх підписав та скріпив печаткою КП «Курорт-Сервіс» Сергіївської селищної ради».

У подальшому 06.06.2023, на підставі акту № 7 приймання виконаних будівельних робіт за травень 2023 року та довідки про вартість виконаних будівельних робіт на витрати за травень 2023 року, Державною казначейської службою України, перераховані 1 042 840,18 грн без ПДВ, на розрахунковий рахунок ПП «КВАДР 77», з яких зайво перераховано 292 238,2 грн.

Продовжуючи реалізацію злочинного плану, спрямованого на заволодіння бюджетними коштами, виділеними на ліквідацію аварій в житловому фонді, Особа 2, діючи у складі організованої та керованої ним групи, разом з ОСОБА_4 , Особою 1 та невстановленими особами, в порушення ЗУ «Про публічні закупівлі» та особливостями, на електронній платформі публічних закупівель «Prozorro», провели процедуру відкритих торгів з особливостями (ідентифікатор закупівлі: UA-2022-12-17-001290-a , предмет закупівлі: ДК 021:2015- 45453000-7 - капітальний ремонт і реставрація «Заходи з ліквідації аварій в житловому фонді, а саме: капітальний ремонт 9-ти поверхового житлового будинку по АДРЕСА_2 , пошкодженого в результаті ракетного удару, завданого 01.07.2022 року»). При цьому джерелом фінансування закупівлі визначений місцевий бюджет в сумі 10 189 404,00 грн.

У подальшому, діючи на виконання плану злочинної діяльності, та з метою надання вигляду законності своїх дій, між директором КП «Курорт-Сервіс» Сергіївської селищної ради» ОСОБА_4 (Замовник) та директором ПП «КВАДР 77» Особою 1 (Підрядник), укладено договір від 04.01.2023 № 01-23/Р, відповідно до якого Підрядник зобов`язується виконати заходи з ліквідації в житловому фонді, а саме капітальний ремонт 9-ти поверхового житлового будинку по АДРЕСА_2 , пошкодженого в результаті ракетного удару, завданого 01.07.2022.

Продовжуючи реалізацію спільного злочинного плану, 15.02.2023, між КП «Курорт-Сервіс» Сергіївської селищної ради» (Замовник), в особі директора ОСОБА_4 та ФОП ОСОБА_6 (Виконавець) укладено договір № 15/02, де предметом договору є зобов`язання виконавця здійснити заходи роботи з технічного нагляду за виконання капітального ремонту. Послуги з нагляду за виконанням будівельних робіт. Здійснення технічного нагляду за виконанням робіт проводиться згідно з Порядку.

Так, член організованого та керованого Особою 2 злочинного угруповання Особа 1, в період із 04.01.2023 по 31.01.2023, діючи відповідно до плану злочинної діяльності та відведеної йому ролі, з корисливих мотивів, з метою заволодіння коштами місцевого бюджету, під час проведення підрядних робіт, умисно не провів будівельно-монтажні роботи в повному обсязі, виконання яких визначено договором № 01/23-Р від 04.01.2023 (з додатковими угодами) та проектно-кошторисною документацією.

Так, Особа 1, діючи у складі організованої групи, відповідно до відведеної йому Особою 2 ролі, з метою укриття злочинних дій та надання їм вигляду доброчесності, в період із 04.01.2023 по 18.05.2023, умисно вніс до програмного комплексу АВК-5, завідомо неправдиву інформацію щодо фактичних обсягів позицій кошторисів, фактичних витрат і ціни, покладені у справу ресурсів, та інші відомості, після чого на основі цієї інформації автоматизовано випущено звітні документи, а саме:

- акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за січень 2023 (форма № КБ-2в) та довідку про вартість виконаних будівельних робіт на витрати за січень 2023 року (форма № КБ-3), в яких вартість фактично виконаних будівельних робіт завищені на загальну суму 60 657,97 грн;

- акт № 2 приймання виконаних будівельних робіт за лютий 2023 року (форма № КБ-2в) та довідку про вартість виконаних будівельних робіт на витрати за лютий 2023 року (форма № КБ-3), в яких вартість фактично виконаних будівельних робіт завищені на загальну суму 192 778,8 грн;

- акт № 3 приймання виконаних будівельних робіт за березень 2023 року (форма № КБ-2в) та довідку про вартість виконаних будівельних робіт на витрати за березень 2023 року (форма № КБ-3), в яких вартість фактично виконаних будівельних робіт завищені на загальну суму 262 613,2 грн;

- акт № 8 приймання виконаних будівельних робіт за травень 2023 року (форма № КБ-2в) та довідку про вартість виконаних будівельних робіт на витрати за травень 2023 року в яких вартість фактично виконаних будівельних робіт завищені на загальну суму 115 462,8 грн.

Потім, Особа 1, діючі в складі організованої групи, відповідно до відведеної йому ролі на виконання плану злочинної діяльності та вказівок Особи 2, сформувавши первині облікові документи, в яких містить завідомо неправдива інформація щодо об`ємів та вартості: акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за січень 2023 (форма № КБ-2в) та довідка про вартість виконаних будівельних робіт на витрати за січень 2023 року; акт № 2 приймання виконаних будівельних робіт за лютий 2023 року (форма № КБ-2в) та довідка про вартість виконаних будівельних робіт на витрати за лютий 2023 року; акт № 3 приймання виконаних будівельних робіт за березень 2023 року (форма № КБ-2в) та довідка про вартість виконаних будівельних робіт на витрати за березень 2023 року; акт № 8 приймання виконаних будівельних робіт за травень 2023 року (форма № КБ-2в) та Довідка про вартість виконаних будівельних робіт на витрати за травень 2023 року, у проміжок часу з 31.01.2023 по 18.05.2023, особисто підписав та передав члену злочинного угруповання ОСОБА_6 , який формально провів контроль повноти, відповідності та якості виконаних будівельно-монтажних робіт, підписав та печаткою завізував документи, які містять недостовірні відомості.

Далі, член організованого та керованого Особою 2 злочинного угруповання Особа 1, надала члену організованої групи ОСОБА_4 , акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за січень 2023, Довідку про вартість виконаних будівельних робіт на витрати за січень 2023 року, акт № 2 приймання виконаних будівельних робіт за лютий 2023 року, Довідку про вартість виконаних будівельних робіт на витрати за лютий 2023 року, акт № 3 приймання виконаних будівельних робіт за березень 2023 року, Довідку про вартість виконаних будівельних робіт на витрати за березень 2023 року, акт № 8 приймання виконаних будівельних робіт за травень 2023 року, Довідку про вартість виконаних будівельних робіт на витрати за травень 2023 року, в яких вартість фактично виконаних будівельних робіт завищені, який їх підписав та скріпив печаткою КП «Курорт-Сервіс».

У подальшому, на підставі вищезазначених актів приймання виконаних будівельних робіт та довідок про вартість виконаних будівельних з рахунку КП «Курорт-Сервіс» перераховані коштів на рахунок ПП «КВАДР 77» в сумі:

- 408 002,63 грн без ПДВ, з який зайво перераховано кошти в сумі 60 657,97 грн;

- 787 535,66 грн без ПДВ, з який зайво перераховано кошти в сумі 192 778,8 грн;

- 768 674,17 грн без ПДВ, з який зайво перераховано кошти в сумі 262 613,2 грн;

- 769 751,74 грн без ПДВ, з який зайво перераховано кошти в сумі 115 462,8 грн;

Таким чином, організована група у складі Особи 2, ОСОБА_4 , Особи 1 та ОСОБА_6 , використовуючи акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за січень 2023 (форма № КБ-2в) та довідку про вартість виконаних будівельних робіт на витрати за січень 2023 року в яких вартість фактично виконаних будівельних робіт завищені на загальну суму 60 657, 97 грн, акт № 2 приймання виконаних будівельних робіт за лютий 2023 року (форма № КБ-2в) та довідку про вартість виконаних будівельних робіт на витрати за лютий 2023 року в яких вартість фактично виконаних будівельних робіт завищені на загальну суму 192 778,8 грн, акт № 3 приймання виконаних будівельних робіт за березень 2023 року (форма № КБ-2в) та довідку про вартість виконаних будівельних робіт на витрати за березень 2023 року в яких вартість фактично виконаних будівельних робіт завищені на загальну суму 262 613,2 грн, акт № 8 приймання виконаних будівельних робіт за травень 2023 року (форма № КБ-2в) та довідку про вартість виконаних будівельних робіт на витрати за травень 2023 року в яких вартість фактично виконаних будівельних робіт завищені на загальну суму 115 462,8 грн, достовірно знаючи, що фактична вартість та об`ємів виконаних підрядних робіт за актами приймання виконаних робіт становить лише 2102451,43 грн, в період часу з 04.01.2023 по 18.05.2023 більш точну дату час досудовим розслідуванням не встановлено, у невстановленому місці, повторно, незаконно привласнив та розтратив бюджетні кошти асигновані КП «Курорт-Сервіс» на проведення Капітального ремонту, на загальну суму 631 512,77 грн, чим спричинив інтересам КП «Курорт-Сервіс» шкоду на вказану суму.

Таким чином, організована група у складі Особи 2, ОСОБА_4 , Особи 1 та ОСОБА_6 , використовуючи Акти приймання виконаних робіт, які місять завідомо неправдиву інформацію, в період із 15.12.2022 по 06.06.2023, повторно, незаконно привласнив та розтратив бюджетні кошти КП «Курорт-Сервіс» на загальну суму 923 750,97 грн, що більш ніж 600 разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян, чим спричинив інтересам КП «Курорт-Сервіс» шкоду в особливо великих розмірах.

На підставі зібраних доказів та їх відповідності визначеному практикою Верховного Суду та ЄСПЛ критерію «обґрунтована підозра», у межах кримінального провадження № 42023162240000041 від 12.06.2023, слідчим за погодженням з прокурором:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , 03.04.2024 року повідомлено про підозру у вчинені злочинів, передбачених:

- ч. 5 ст. 191 КК України, а саме у розтраті, заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, вчиненому в умовах воєнного стану, у особливо великих розмірах;

- ч. 1 ст. 366 КК України, а саме у складанні службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів;

25.04.2024 повідомлено про нову підозру у вчиненні злочинів, передбачених:

- ч. 5 ст. 191 КК України, а саме у розтраті, заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому повторно, за попередньою змовою групою осіб, вчиненому в умовах воєнного стану, у особливо великих розмірах;

- ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України, а саме укладанні службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, вчиненому за попередньою змовою групою осіб.

17.07.2024 повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри у вчинені злочинів, передбачених:

- ч. 5 ст. 191 КК України за кваліфікуючими ознаками: заволодіння чужим майном, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене повторно, в особливо великих розмірах, в умовах воєнного стану, організованою групою;

- ч. 5 ст. 191 КК України за кваліфікуючими ознаками: розтрата та заволодіння чужим майном, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене повторно за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану, в особливо великих розмірах;

- ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України за кваліфікуючими ознаками: складання службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, вчинене організованою групою;

- ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України за кваліфікуючими ознаками: складання службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

19.09.2024 повідомлення про зміну раніше повідомленої підозри у вчинені злочинів, передбачених:

-ч. 5 ст. 191 КК України за кваліфікуючими ознаками: заволодіння чужим майном, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене повторно, в особливо великих розмірах, в умовах воєнного стану, організованою групою;

-ч. 5 ст. 191 КК України за кваліфікуючими ознаками: розтрата та заволодіння чужим майном, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене повторно за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану, в особливо великих розмірах;

-ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України за кваліфікуючими ознаками: складання службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, вчинене організованою групою;

-ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України за кваліфікуючими ознаками: складання службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

У подальшому, 01.08.2024 слідчим суддею Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області, за клопотанням прокурора, до ОСОБА_4 застосований запобіжний захід у вигляді застави залишено без змін, та до 01.10.2024 покладено обов`язки:

- прибувати до слідчого, який проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні, прокурора, який здійснює процесуальне керівництво в рамках кримінального провадження або суду за першим викликом;

- не відлучатися за межі Одеської області без дозволу слідчого, прокурора, суду;

- повідомляти слідчого, який проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні, прокурора, який здійснює процесуальне керівництво в рамках кримінального провадження про зміну свого місця проживання, контактних даних;

- утримуватись від спілкування зі свідками, а також будь-якими іншими особами щодо обставин, викладених у письмовому повідомлені про підозру у кримінальному провадженні від 12.06.2023 за № 42023162240000041 (крім своїх захисників, слідчих, прокурорів, слідчого судді, суду).

- здати на зберігання до СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Після чого, 20.09.2024 прокурором у провадженні прийнято рішення про закінчення досудового розслідування, надано слідчому доручення на відкриття матеріалів досудового розслідування підозрюваним та захисникам, яке реалізовано слідчим цього ж дня відповідно до ст. 290 КПК України.

З цього дня було завершене досудове розслідування, про що повідомлено підозрюваним та стороні захисту, відповідно до вимог статей 283, 290 КПК надано доступ до матеріалів досудового розслідування.

Наразі, підозрювані та захисники ознайомлюються з матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 3 ст. 219 КПК України, період ознайомлення сторони захисту з матеріалами кримінального провадження в строк досудового розслідування не зараховується.

Отже, строк досудового розслідування - 13 днів почне спливати лише після завершення ознайомлення всіма підозрюваними та стороною захисту з матеріалами досудового розслідування та досудове розслідування вважається закінченим з моменту направлення обвинувального акту до суду.

Таким чином, ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні особливо тяжких злочинів, за вчинення яких передбачене покарання у вигляді позбавлення волі до 12 років з конфіскацією майна.

Обґрунтування повідомленої підозри ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, підтверджується зібраними під час проведення досудового розслідування доказами, а саме:

- документами, вилученими за місцем проживання ОСОБА_4 , за адресою: АДРЕСА_1 (чорнові записи: три аркуші паперу формату А4 з позначками «ПАТРИЯ 2 май 2023», «ПАТРИЯ 2 Март 2023» «ПАТРИЯ 2 Апрель 2023» на яких міститься перелік 12 фіктивно оформлених працівників з позначками отриманої заробітної плати, аркуш паперу з чорновим записом щодо залишку грошей ОСОБА_21 , ОСОБА_19, та два чеки з МТБ банку про зняття готівки);

- документами, вилученими в КП «Курорт-Сервіс» Сергіївської селищної ради (особові картки фіктивно працевлаштованих осіб, заяви про прийняття на посаду, заяви про звільнення, табелі обліку робочого часу в період з березня 2023 по вересень 2023 в яких містяться неправдиві відомості щодо фактично відпрацьованого часу 12 фіктивно працевлаштованих осіб, відомості про виплати заробітних плат);

- протоколом огляду оптичного носія інформації (комп`ютерно-технічна експертиза мобільного телефону ОСОБА_4 ), в ході якого встановлена переписка з абонентом НОМЕР_1 ( ОСОБА_22 ) змістом якої є зазначення 10 фіктивно працевлаштованих осіб та пересилання їх документів, також з абонентом НОМЕР_2 (бухгалтер) змістом якої є: «это первак партия» та перераховано 10 фіктивно працевлаштованих осіб з поміткою: «которых нет из ваших», «ОСОБА_22 принес ОСОБА_11, ОСОБА_14» після чого йде перелік 7 фіктивно влаштованих осіб з їх банківськими картками. Від абонента НОМЕР_4 (голова Сергіївської селищної ради ОСОБА_23 ) повідомленням отримані копії паспортів ОСОБА_18 , ОСОБА_19 ;

- банківською карткою та чорновими записами, які вилучені за місцем мешкання ОСОБА_7 , а саме реквізитами рахунку ОСОБА_24 , довідкою про систему гарантування вкладів ОСОБА_24 , аркуш паперу з чорновими записами «Лінчевська Анна 3924», банківська картка ОСОБА_17 «Приватбанк» № НОМЕР_3 ;

- протоколом допиту свідка ОСОБА_20 , яка повідомила, що ОСОБА_4 надавав їй вказівки щодо внесення в табелі обліку робочого часу працівників, за яких майстри та начальники дільниць не надавали ніяких даних, особисто працівників не бачила, готувала накази про їх працевлаштування, деякі документи ОСОБА_4 давав особисто а щось пересилав на телефон. За усними вказівками ОСОБА_4 розробляла накази на їх преміювання, без будь яких на то підстав;

- протоколом огляду мобільного телефону ОСОБА_7 , в ході якого виявлено відеозаписи зміст яких інструктаж фіктивним працівникам щодо місця виконання робіт, місць де приймали на роботу та звільняли з роботи, способи приїзду на роботу. Крім того, виявлені фотографії зі списком фіктивних працівників та їх документів, а саме паспорт ОСОБА_16 , інформація про користувача власника рахунку ОСОБА_25 , інформація про користувача власника рахунку ОСОБА_26 ;

- протоколом допиту свідка ОСОБА_15 , яка повідомила, що у березні 2023 ОСОБА_7 запропонувала оформитись на роботу в курортне село, однак роботу виконувати не потрібно, також не потрібно ні куди їздити, лише буде зараховуватись трудових стаж. В подальшому, за вказівкою ОСОБА_7 оформлена банківська картка, та ОСОБА_15 передала картку ОСОБА_7 . При цьому ОСОБА_15 не працювала. Крім того, ОСОБА_7 кожного місяця привозила їм по 1000 грн «за те що вони їй допомагають». В листопаді 2023 ОСОБА_7 просила підписати заяву про звільнення, в той же день ОСОБА_15 отримала свою банківську картку від ОСОБА_7 , яку пошкодила та викинула. В лютому 2024 до неї приїхала ОСОБА_7 та вмовляла нічого не повідомляти правоохоронцям, а розповісти що вона дійсно працювала в КП «Курорт-Сервіс»;

- протоколами допитів свідків ОСОБА_10 , ОСОБА_13 , ОСОБА_12 , ОСОБА_9 , про те, що ОСОБА_7 у 2023 році запропонувала оформитись на роботу в смт ОСОБА_27 , при цьому фактично виконувати роботу не буде потрібно, а лише буде нараховуватись робочій стаж. Через деякий час ОСОБА_7 надала для підпису їм заяви про прийняття на роботу до КП «Курорт-Сервіс». Після чого, за вказівкою ОСОБА_7 , вищезазначені особи у відділені МТБ Банку в м. Білгород-Дністровський оформили банківські картки, які через декілька днів, на скільки їм відомо отримувала ОСОБА_7 , оскільки вони надавали їй коди які надходили на мобільні телефони. У КП «Курорт-Сервіс» вони не працювали та заробітну плату не отримували. Приблизно на початку липня 2023 року, ОСОБА_7 приїхала до жителів села та дала підписати заяви про звільнення. В лютому 2024 року, ОСОБА_7 просила ОСОБА_10 , ОСОБА_13 , ОСОБА_12 , ОСОБА_9 надати свідчення правоохоронним органам, що вони дійсно працювали в КП «Курорт-Сервіс»;

- протоколом допиту свідка ОСОБА_11 який повідомив, що він пенсіонер, вперше чує про КП «Курорт-Сервіс» там ніколи не працював, нікого з працівників не знає, свої данні нікому не передавав;

- протоколами пред`явлення особи для впізнання за фотознімками зі свідками ОСОБА_12 , ОСОБА_15 , ОСОБА_13 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , які не впізнали працівників КП «Курорт-Сервіс» та впізнали ОСОБА_7 , як особу яка фіктивно оформлювала їх на роботу;

- протоколом пред`явлення особи для впізнання за фотознімками зі свідком ОСОБА_15 , яка не впізнала особу яка знімала кошти з її банківської картки.

- протоколом тимчасового доступу до речей та документів МТБ банку;

- протоколом тимчасового доступу до речей та документів «Ощадбанку»;

- протоколом тимчасового доступу до речей та документів «Приватбанку»;

- висновком судової почеркознавчої експертизи, яким зазначено, що підписи в табелях обліку робочого часу виконані ОСОБА_4 ;

- висновком судово-економічної експертизи, яким встановлена загальна сума збитків 1 058 920,79 грн;

- протоколом обшуку за місцем мешкання ОСОБА_28 , під час якого вилучено банківську картку ОСОБА_29 ;

- протоколом допиту свідка ОСОБА_22 , який повідомив, що ОСОБА_23 просив його пересилати ОСОБА_4 фотографії паспортів та банківські картки осіб, які він забрав з МТБ банку;

- протоколом допиту свідка ОСОБА_30 , яка повідомила, що вона не бачила 12 осіб які працювали у неї по штату;

- протоколом огляду мобільного телефону ОСОБА_31 де наявний запис, ідентичний запису на телефоні ОСОБА_8 , який містить факт роз`яснення фіктивним працівникам місцевості, місця праці, місць де приймали на роботу та звільняли з роботи, способів прибуття на робоче місце з метою укриття злочину;

- протоколом огляду системного блоку, на якому виявлено створені за вказівкою ОСОБА_4 проекти наказів на преміювання фіктивно працевлаштованих осіб;

- протоколом огляду мобільного телефону ОСОБА_20 , в якому виявлено переписку з ОСОБА_4 та фотографії документів ОСОБА_32 ;

- проведеними негласними слідчими (розшуковими) діями, а саме: зняття інформації з електронних комунікаційних мереж;

- документами, вилученими під час обшуків, а саме: договорами № 01-15/Р від 15.12.2022, №01/23-Р від 04.01.2023, актами виконаних будівельних робіт;

- висновком судової будівельно-технічної експертизи № 12/23 від 10.01.2024 відповідно до якого сума завищення фактичного виконання підрядних робіт, та використання будівельних матеріалів за договором № 01-15/Р від 15.12.2022 становить 292238,2 грн за договором №01/23-Р від 04.01.2023 становить 631512,77 грн;

- висновком судової економічної експертизи № 706 відповідно до якої підтверджується необґрунтоване перерахування коштів за договором № 01-15/Р від 15.12.2022 становить 292238,2 грн, за договором №01/23-Р від 04.01.2023 становить 631512,77 грн;

- висновком судової почеркознавчої експертизи № СЕ-19/116-24/2338-ПЧ від 26.02.2024 відповідно до якого в актах виконаних будівельних робіт: № 7 за травень 2023 року за договором № 01-15/Р від 15.12.2022, в актах 1,2,3,8 підпис виконаний самими ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_33

- висновком Південного офісу держаудитслужби, відповідно до якого встановлені порушення при проведенні процедури публічних закупівель а саме: невідхилена пропозиція ПП «Квадр 77», яка не відповідала вимогам тендерної документації, що надало змогу укладати договори за спрощеною процедурою;

- протоколом огляду диска, отриманого за результатами проведення експертизи мобільного телефону ОСОБА_34 , в ході якого виявлено переписку між ОСОБА_35 (колишній бухгалтер ПП «Квадр77»). Зміст: «пересилання файлів щодо участі в публічних закупівлях ПП «Квадр 77», а саме супроводження його до перемоги в тендері, «когда руководство договорилось, то мы тоже должны все сделать»;

- протоколом огляду флеш-носія інформації, отриманого за результатами проведення експертизи мобільного телефону ОСОБА_4 , якими підтверджується факт перекидання договорів, фотознімків будівельних матеріалів, листування з ОСОБА_36 ;

- показаннями свідка ОСОБА_37 , який повідомив, що авторський нагляд не здійснювався по АДРЕСА_2 з причин відсутності дозволу на початок виконання будівельних робіт;

- показаннями свідків ОСОБА_38 , ОСОБА_39 , ОСОБА_40 , ОСОБА_41 , ОСОБА_42 , ОСОБА_43 , ОСОБА_44 , що від ОСОБА_23 неодноразово надходили заяви про те, що виконання робіт по капітальному ремонту будинку АДРЕСА_2 може бути здійснено виключно підрядником ОСОБА_33 (ПП «Квадр 77»). Після виниклих непорозумінь щодо проведення будівельних робіт, скарг мешканців на якість проведення робіт вжито заходів із закріплення депутатів за мешканцями 106 квартир зазначеного будинку. Отримати документи, які стосуються проведення ремонту майже не можливо, що неодноразово оговорювалось на засіданнях комісії перед проведенням сесії і на профільних комісіях. Невмотивовані відповіді надавались, як правило, керівництвом Сергіївської селищної ради, зокрема головою селищної ради;

- Показаннями підозрюваного ОСОБА_4 який викриває всіх учасників вчинивши злочин;

- Показаннями підозрюваного ОСОБА_6 який викриває всіх учасників вчинивши злочин;

- Слідчим експериментом з підозрюваним ОСОБА_4 який викриває всіх учасників вчинивши злочин;

- Слідчим експериментом з підозрюваним ОСОБА_6 який викриває всіх учасників вчинивши злочин;

- Висновком аналітичного дослідження Державної податкової служби України ГУ ДПСУ в Одеській області відповідно до якого встановлені ознаки внесення недостовірних відомостей до офіційних документів - актів приймання виконаних будівельних робіт до загальної вартості робіт з «Заходів з ліквідації аварій в житловому фонді, а саме Капітальний ремонт 9-ти поверхового житлового будинку по АДРЕСА_2 , пошкодженого в наслідок ракетного удару, завданого 01.07.2022» на загальну суму 2 210 966 грн;

- іншими доказами, наявними у матеріалах кримінального провадження у їх сукупності.

За твердженням прокурора, метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним ОСОБА_4 покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання передбаченим п.п. 1, 2, 3,4, 5 ч. 1 ст. 177 КПК України ризикам, а саме: переховуватись від органів досудового розслідування, суду, оскільки ОСОБА_4 підозрюється у скоєнні особливо тяжких злочинів в умовах воєнного стану, за який законом передбачено покарання від 7 до 12 років позбавлення волі, тому є підстави вважати, що підозрюваний, знаючи про тяжкість покарання, що йому загрожує у разі визнання винуватим у вчиненні злочину, з метою уникнення кримінальної відповідальності, може вдатися до спроб переховуватися від органу досудового розслідування; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення. Адже, у кримінальному провадженні наявні речі і документація, щодо яких на теперішній час з об`єктивних обставин не вирішено питання щодо їх належного вилучення та накладення арешту, не встановлені всі обставини кримінального провадження; незаконно впливати на свідків, оскільки підозрюваному ОСОБА_4 відомі їх анкетні дані та місця проживання, вони перебувають під його керівництвом та ним були найняті на роботу, та яких на теперішній час допитано лише на стадії досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні, однак, під впливом підозрюваного, внаслідок психологічного тиску шляхом погроз або вмовляння, можуть змінити показання, або ухилятись від з`явлення для давання показань; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином. Так, на теперішній досудове розслідування не завершено, а тому, перебуваючи на свободі підозрюваний ОСОБА_4 матиме можливість ухилення від слідства з метою перешкоджання встановленню органом досудового розслідування всіх об`єктивних обставин кримінального правопорушення тощо; вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується, так як підозрюваний ОСОБА_4 перебував на посаді директора КП «Курорт-Сервіс» Сергіївської селищної ради та має можливість впливати на свідків для продовження вчинення кримінальних правопорушень.

При врахуванні перелічених ризиків особливу увагу слід звернути на фактичні обставини справи в частині дій, які інкримінуються підозрюваному та вагомість доказів, якими обґрунтовується підозра, відомості, що характеризують його особу, репутацію вчинення тяжкого злочину, у скоєнні якого підозрюється, обвинувачується особа, а також вагомість наявних доказів, якими обґрунтовуються відповідні обставини.

На підставі викладеного, при вирішенні питання про наявність підстав для продовження запобіжного заходу у вигляді обов`язків покладених на підозрюваного необхідно враховувати у своїй сукупності доведеність обґрунтованої підозри у вчиненні кримінальних правопорушень, тяжкість та підвищену суспільну небезпеку інкримінованих злочинів, тяжкість можливого покарання, яке загрожує підозрюваному за інкриміновані злочини, а також наявні ризики передбачені п.п. 1, 3, 4, 5 ч. 1 ст.177 КПК України, які на поточний момент не зменшилися, а також неможливо запобігати цим ризикам шляхом застосування більш м`яких запобіжних заходів виникла необхідність у продовженні строку дії обов`язків покладених на підозрюваного.

Завершити досудове розслідування в межах строку запобіжного заходу відносно ОСОБА_4 тобто до 01.10.2024 не представляється можливим, оскільки необхідно виконати вимоги ст. 290 КПК України, надати сторонам кримінального провадження матеріали для ознайомлення (110 томів), в тому числі і додатки до нього (перегляд відеозаписів, ознайомлення з відеозаписами допиту потерпілих, свідків у кримінальному провадженні, ознайомлення з висновками експертиз, тощо), скласти обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування.

Прокурор вказала, що досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні завершено, однак, воно не вважається закінченим, оскільки у даному випадку обвинувальний акт до суду не направлено, у зв`язку з тим, що здійснюється виконання вимог ст. 290 КПК України - ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження, на виконання яких строки досудового розслідування не поширюються.

Однак, з урахуванням положень ч. 3 ст. 219 КПК України (із змінами та доповненнями, внесеними Законом № 1950-VІІІ від 16.03.2017), строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження в порядку, передбаченому статтею 290 КПК України, не включається у строки, передбачені для строків досудового розслідування.

З урахуванням викладеного, приймаючи до уваги наявність ризиків, передбачених п. п. 1, 3, 5 ч. 1 ст. 177 КПК України, які були встановлені під час досудового розслідування, які не зменшилися й продовжують існувати, а також те, що по даному кримінальному провадженню необхідно виконати вимоги ст. 290 КПК України, направити обвинувальний акт до суду, про те в наявності є об`єктивні причини, що перешкоджають направити обвинувальний акт до суду до закінчення строку дії попередньої ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді обов`язків покладених на підозрюваного до 01.10.2024, необхідно продовжити строк його дії на 60 днів, які обчислювати з дня винесення ухвали, але в межах строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42023162240000041, який складає до його спливу 13 днів з моменту закінчення ознайомлення з матеріалами досудового розслідування, у строк якого не враховувати відповідно до ч. 3 ст. 219 КПК України, строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування кримінального провадження, в порядку, передбаченому ст. 290 України.

Обставинами, що перешкоджають здійснити вищевказані процесуальні дії раніше є виняткова складність кримінального провадження, яка виявляється у великій кількості необхідних для проведення слідчих (розшукових) та процесуальних дій, а також у зв`язку із значним обсягом зібраних в ході досудового розслідування матеріалів кримінального провадження 110 (сто десяти) томів .

На підставі наведеного прокурор просить клопотання задовольнити.

Прокурор ОСОБА_3 в судовому засіданні клопотання підтримала та просила його задовольнити у повному обсязі.

Підозрюваний ОСОБА_4 та його захисник - адвокат ОСОБА_5 в судовому вирішення даного питання залишили на розсуд суду.

Вивчивши матеріали клопотання, заслухавши думку всіх учасників судового процесу, слідчий суддя дійшов до наступних висновків.

Як вбачається з матеріалів клопотання та встановлено в ході судового розгляду, Слідчим відділом Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42023162240000041 від 12.06.2023 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 191, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 209 КК України, в якому повідомлено про підозру ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 .

Ухвалою слідчого судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області 01.08.2024 року, відносно ОСОБА_4 застосований запобіжний захід у вигляді застави залишено без змін, та до 01.10.2024 покладено відповідні обов`язки: прибувати до слідчого, який проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні, прокурора, який здійснює процесуальне керівництво в рамках кримінального провадження або суду за першим викликом; не відлучатися за межі Одеської області без дозволу слідчого, прокурора, суду; повідомляти слідчого, який проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні, прокурора, який здійснює процесуальне керівництво в рамках кримінального провадження про зміну свого місця проживання, контактних даних; утримуватись від спілкування зі свідками, а також будь-якими іншими особами щодо обставин, викладених у письмовому повідомлені про підозру у кримінальному провадженні від 12.06.2023 за № 42023162240000041 (крім своїх захисників, слідчих, прокурорів, слідчого судді, суду); здати на зберігання до СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

20.09.2024 року прокурором у провадженні прийнято рішення про закінчення досудового розслідування, надано слідчому доручення на відкриття матеріалів досудового розслідування підозрюваним та захисникам, яке реалізовано слідчим цього ж дня відповідно до ст. 290 КПК України.

З цього дня було завершене досудове розслідування, про що повідомлено підозрюваним та стороні захисту, відповідно до вимог статей 283, 290 КПК надано доступ до матеріалів досудового розслідування. Наразі, підозрювані та захисники ознайомлюються з матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 3 ст. 219 КПК України, період ознайомлення сторони захисту з матеріалами кримінального провадження в строк досудового розслідування не зараховується.

За твердженням слідчого, обставинами, що перешкоджають здійснити вищевказані процесуальні дії раніше є виняткова складність кримінального провадження, яка виявляється у великій кількості необхідних для проведення слідчих (розшукових) та процесуальних дій, а також у зв`язку із значним обсягом зібраних в ході досудового розслідування матеріалів кримінального провадження 110 (сто десяти) томів.

Строк досудового розслідування - 13 днів почне спливати лише після завершення ознайомлення всіма підозрюваними та стороною захисту з матеріалами досудового розслідування та досудове розслідування вважається закінченим з моменту направлення обвинувального акту до суду.

Відповідно до положеннь ст.197 КПК України, строк дії ухвали слідчого судді не може перевищувати шістдесяти днів.

Слідчий суддя зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку дії запобіжного заходу до закінчення строку дії попередньої ухвали згідно з правилами, передбаченими для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу.

Відповідно до вимог ст.177 КПК України, підставою для продовження запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді вважати, що підозрюваний може перешкоджати кримінальному провадженню чи вчинити інше кримінальне правопорушення.

Розглядаючи клопотання про продовження строку запобіжного заходу, для прийняття законного та обґрунтованого рішення, слідчий суддя, відповідно до ст. 178 КПК України, крім наявності вищезазначених обставин, повинен врахувати тяжкість кримінального правопорушення, у вчиненні якого підозрюється особа та особисті обставини життя особи, які можуть свідчити на користь збільшення (зменшення) ризику переховування від правосуддя чи інших способів неналежної процесуальної поведінки.

При вирішені питання про продовження строку дії обов`язків покладених на підозрюваного ОСОБА_4 , слідчий суддя враховує положення ст.5 Конвенції про захист прав та основоположних свобод людини, а також практику Європейського суду з прав людини, згідно з якими обмеження права особи на свободу і особисту недоторканість можливе лише в передбачених законом випадках за встановленою процедурою. В кожному випадку, як підкреслює Європейський суд з прав людини, суд своїм рішенням повинен забезпечити не тільки права підозрюваної, а й високі стандарти охорони загальносуспільних прав та інтересів.

Також, відповідно до вимог ст. 184 КПК України встановлено наявність ризиків, передбачених ст. 177 КПК України.

Відповідно до ч. 7 ст. 194 КПК України, обов`язки, передбачені частинами п`ятою та шостою цієї статті, можуть бути покладені на підозрюваного, обвинуваченого на строк не більше двох місяців. У разі необхідності цей строк може бути продовжений за клопотанням прокурора в порядку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу. Після закінчення строку, в тому числі продовженого, на який на підозрюваного, обвинуваченого були покладені відповідні обов`язки, ухвала про застосування запобіжного заходу в цій частині припиняє свою дію і обов`язки скасовуються.

Проаналізувавши обставини вчиненого злочину, поведінку підозрюваного на час вчинення зазначеного правопорушення та його відношення до вчиненого, наслідків вчиненого злочину, а також тяжкості покарання, яке загрожує підозрюваному у разі визнання його винуватим, на думку суду, зазначені обставини вказують на існування зазначених у клопотанні слідчого ризиків, крім того надані матеріали підтверджують наявність підстав вважати, що саме такий вид запобіжного заходу, як покладання обов`язків на підозрюваного, у зв`язку зі сплатою застави, зможе запобігти ризикам передбаченим ст. 177 Кримінального процесуального кодексу України, у зв`язку з чим клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 176-178, 182, 193-194, 206, 376 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора Білгород-Дністровської окружної прокуратури ОСОБА_3 про продовження строку дії обовязків у відношенні ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - задовольнити.

Продовжити строк дії запобіжного заходу у вигляді обов`язків покладених на підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на 60 днів, які обчислювати з дня винесення ухвали, але в межах строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42023162240000041, який складає до його спливу 13 днів з моменту закінчення всіма підозрюваними та стороною захисту ознайомлення з матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні, у строк якого не враховувати відповідно до ч. 3 ст.219 КПК України строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування кримінального провадження, в порядку, передбаченому ст. 290 КПК України.

Попередити підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 про наслідки ухилення від покладених на нього обов`язків, а саме у разі їх недотримання або порушення може бути обраний більш жорсткий запобіжний захід.

Ухвалу направити для виконання до РВП Білгород-Дністровського ВП ГУНП в Одеській області.

Ухвала може бути оскаржена до Одеського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її винесення.

Повний текст ухвали виготовлено та оголошено 02.10.2024 року об 11:00 год.

Слідчий суддя ОСОБА_45

СудБілгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення27.09.2024
Оприлюднено01.10.2024
Номер документу121947970
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про інші клопотання

Судовий реєстр по справі —495/7375/23

Ухвала від 27.09.2024

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Ухвала від 30.09.2024

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Братків І. І.

Ухвала від 27.09.2024

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Братків І. І.

Ухвала від 27.09.2024

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Братків І. І.

Ухвала від 27.09.2024

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Братків І. І.

Ухвала від 27.09.2024

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Ухвала від 26.09.2024

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Братків І. І.

Ухвала від 12.09.2024

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Братків І. І.

Ухвала від 16.09.2024

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Волкова Ю. Ф.

Ухвала від 16.09.2024

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Волкова Ю. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні