Ухвала
від 30.09.2024 по справі 215/5191/24
ТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 215/5191/24

2-о/215/153/24

УХВАЛА

про прийняття заяви до розгляду та відкриття провадження у справі

30 вересня 2024 року суддя Тернівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Камбул М.О. ознайомившись із заявою ОСОБА_1 , (місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 ), заінтересовані особи: Тернівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кривому Розі Криворізького району Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (місцезнаходження за адресою: 50079, м. Кривий Ріг, вул. Петлякова, 1), Військова частина НОМЕР_1 (місцезнаходження за адресою: 17024, Чернігівська обл., Чернігівський р-н., смт. Десна)про оголошення фізичної особи померлою, -

ВСТАНОВИВ:

14.08.2024 ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою про оголошення фізичної особи померлою, в якій просить оголосити свого чоловіка, ОСОБА_2 загиблим під час виконання ним обов`язків військової служби по захисту держави України, та місцем смерті просить вважати н.п. Берхівка, Бахмутського р-ну Донецької області.

26.08.2024 ухвалою суду заяву було залишено без руху, надано заявнику строк для усунення недоліків.

Заява, відповідно до ст. 305 ЦПК України, територіально підсудна Тернівському районному суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області.

Зміст заяви відповідає вимогам ст. 318 ЦПК України.

На підставі ч.1, п. 3 ч.2 ст. 293, ст. 305ЦПК України, дана категорія справи підлягає розгляду в порядку окремого провадження.

Підстави для залишення заяви без руху, повернення заяви чи відмови у відкритті провадження в справі відсутні. Заяву слід прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі.

На підставі викладених норм права, дана заява підлягає розгляду в порядку окремого провадження.

Відповідно до п. 3 ч.2ст.293 ЦПК Українив порядку окремого провадження розглядаються заяви про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою.

Відповідно до ч. 2, 3ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом. З метою з`ясування обставин справи суд може за власною ініціативою витребувати необхідні докази.

Згідно зіст. 305 ЦК України, заява про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою подається до суду за місцем проживання заявника або за останнім відомим місцем проживання (перебування) фізичної особи, місцеперебування якої невідоме, або за місцезнаходженням її майна.

Відповідно дост. 307 ЦПК України, суд до початку розгляду справи встановлює осіб (родичів, співробітників тощо), які можуть дати свідчення про фізичну особу, місцеперебування якої невідоме, а також запитує відповідні організації за останнім місцем проживання відсутнього (житлово-експлуатаційні організації, органи реєстрації місця проживання осіб або органи місцевого самоврядування) і за останнім місцем роботи про наявність відомостей щодо фізичної особи, місцеперебування якої невідоме.

Статтею 76 ЦПК України, передбачено,що доказами є будь-які дані,на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів),що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи,та інших обставин,які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими,речовими і електронними доказами;висновкам експертів;показаннями свідків.

Відповідно до ч. 1 ст. 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Згідно з ч. 6 ст. 84 ЦПК України, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Частиною 7, 8 ст. 84 ЦПК України встановлено, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Беручи до уваги вищевикладене, категорію справи та її обставини, обсяг доказів по справі, з метою економії процесуального часу, забезпечення розгляду справи в розумний строк, суд вважає за необхідне витребувати: з Лиманської міської об`єднаної територіальної громади Донецької області, як органу місцевого самоврядування за останнім відомим місцем реєстрації ОСОБА_2 відомості про осіб, які можуть дати свідчення про останнього, зокрема його родичів та близьких осіб, а також відомості про майно, яке належить йому на праві власності та знаходиться на території Лиманської міської об`єднаної територіальної громади Донецької області, а також надати відомості, за наявності, про останнє відоме місце роботи ОСОБА_2 ; витребувати з ВП №1 Чернігівського РУП ГУНП України в Чернігівській області відомості про те, чи заводилася розшукова справа щодо встановлення місця знаходження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , якщо так, то за чиєю заявою та які результати проведених розшукових дій; з Військової частини НОМЕР_1 відомості про осіб, які можуть дати свідчення про ОСОБА_2 ; з Тернівського ВДРАЦС у місті Кривому Розі Криворізького району Дніпропетровської області ПМУМЮ (м. Одеса), повні витяги з актових записів про народження, укладення (розірвання) шлюбу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також інформацію про те, чи не реєструвалася його смерть; з ДПС України інформацію про те, чи перетинав ОСОБА_2 державний кордонУкраїни длявиїзду доіншої країни,якщо так,то колисаме,та інформаціючи повертавсяв країну в період з липня 2023 по теперішній час; з Криворізької північної об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Дніпропетровській області відомості про те, чи сплачувалися (утримувалися, перераховувалися) після 2023 року податки ОСОБА_2 чи здійснювалися відрахування податків і зборів з його доходів; з Територіального СЦ МВС № 1243 в Дніпропетровській област інформацію, про зареєстровані транспортні засоби на ім`я: ОСОБА_2 .

Відповідно доч. 2 ст. 307 ЦПК України, одночасно суд вживає заходів через органи опіки та піклування щодо встановлення опіки над майном фізичної особи, місцеперебування якої невідоме, якщо опіку над майном ще не встановлено.

Оскільки матеріали справи не містять відомостей про встановлення опіки над майном ОСОБА_2 , суд вважає за необхідне зобов`язати орган опіки та піклування Лиманської міської ради Донецької області вжити заходів для встановлення опіки над майном ОСОБА_2 .

Керуючись ст. ст. 12,52, 53, 84, 260, 261, 293, 294, 305, 307, 353 ЦПК України, суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Тернівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кривому Розі Криворізького району Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), Військова частина НОМЕР_1 про оголошення фізичної особи померлою.

Розгляд справи проводити в порядку окремого провадження у складі одного судді і двох присяжних, який призначити на 10-30 год. 12.11.2024, в приміщенні Тернівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області у залі судових засідань № 3, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Пляжна, буд. № 23, каб. № 304.

Витребувати з Лиманської міської об`єднаної територіальної громади Донецької області, як органу місцевого самоврядування за останнім відомим місцем реєстрації ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_2 ), відомості про осіб, які можуть дати свідчення про ОСОБА_2 , зокрема його родичів та близьких осіб, а також відомості про майно, яке належить йому на праві власності та знаходиться на території Лиманської міської об`єднаної територіальної громади Донецької області, а також надати відомості, за наявності, про останнє відоме місце роботи ОСОБА_2 .

Витребувати з Відділення поліції №1 Чернігівського районного управління поліції Головного управління Національної поліції України в Чернігівській області відомості про те, чи заводилася розшукова справа щодо встановлення місця знаходження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , якщо так, то за чиєю заявою та які результати проведених розшукових дій.

Витребувати з Військової частини НОМЕР_1 відомості про осіб, які можуть дати свідчення про ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місцеперебування якого невідоме.

Витребувати з Тернівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кривому Розі Криворізького району Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), повні витяги з актових записів про народження, укладення (розірвання) шлюбу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також інформацію про те, чи не реєструвалася смерть ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Витребувати з Державної прикордонноїслужби України інформацію про те, чи перетинав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , громадянин Ураїни, державний кордонУкраїни длявиїзду доіншої країни,якщо так,то колисаме,та інформаціючи повертавсяв країну в період з липня 2023 по теперішній час.

Витребувати з Криворізької північної об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Дніпропетровській області відомості про те, чи сплачувалися (утримувалися, перераховувалися) після 2023 року податки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , чи здійснювалися відрахування податків і зборів з його доходів.

Витребувати з Територіального сервісного центру МВС № 1243 в Дніпропетровській області (філії ГСУ МВС) Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС Головного сервісного центру МВС інформацію, про зареєстровані транспортні засоби на ім`я: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Зобов`язати органопіки тапіклування Лиманської міської ради Донецької області вжити заходів для встановлення опіки над майном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_2 .

Роз`яснити, що відповідно до ст. 84 ЦПК України, особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Роз`яснити, що у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу у вигляді тимчасового вилучення цих доказів державним виконавцем для дослідження судом, а також накладення штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Ухвалу суду щодо витребування письмових доказів направити Лиманській міській ОТГ Донецької області, ВП №1 Чернігівського РУП ГУНП України в Чернігівській області, ВЧ НОМЕР_1 , Тернівському ВДРАЦС у місті Кривому Розі Криворізького району Дніпропетровської області ПМУМЮ (м. Одеса), Державній прикордонній службі України, Криворізькі ПОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області та Територіальному сервісному центру МВС № 1243 для виконання та встановити строк надання витребуваних доказів до 12 листопада 2024 року.

Визначити заінтересованим особам п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на заяву. У зазначений строк заінтересовані особи мають право надіслати суду відзив на заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти заяви.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів заінтересовані особи зобов`язані надіслати іншим учасникам справи.

Про дату проведення судового засідання повідомити заявника, заінтересовані особи та викликати їх.

Повідомити учасників справи про наявність у суді технічної можливості брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції відповідно до ч. 1 ст. 212 ЦПК України.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http://tr.dp.court.gov.ua/sud0441/gromadyanam/csz/.

Копію ухвали суду про прийняття до розгляду та відкриття провадження по справі в порядку окремого провадження надіслати заявнику, а заінтересованим особам - копію даної ухвали, а також копію заяви з доданими до неї документами.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Ухвалу складенота підписаносуддею 30вересня 2024 року.

Суддя:

СудТернівський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення30.09.2024
Оприлюднено01.10.2024
Номер документу121949759
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою

Судовий реєстр по справі —215/5191/24

Ухвала від 30.09.2024

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Камбул М. О.

Ухвала від 26.08.2024

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Камбул М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні