Ухвала
від 27.09.2024 по справі 202/8061/22
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/8061/22

Провадження № 1-кс/202/6582/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 вересня 2024 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Індустріального районного суду м.Дніпропетровська клопотання слідчого в ОС відділу РОТЗ СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Правобережної окружної прокуратури міста Дніпра ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю та додані до клопотання матеріали кримінального провадження, внесеного 03.08.2022 за № 42022040000000245 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 240 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Індустріального районного суду м. Дніпропетровська надійшло зазначене клопотання.

В обґрунтування вказаного клопотання слідчий посилається на те, що слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за №42022040000000245 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 240 КК України за фактом незаконного видобування корисних копалин групою осіб з ознаками організованості на земельній ділянці з кадастровим номером 1223781400:02:002:0322 площею 10,4 га, яка відведена з цільовим призначенням «для ведення товарного сільськогосподарського виробництва» та розташована за адресою: Дніпропетровська область, Іванівська сільська рада.

Нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням здійснюється групою прокурорів Дніпропетровської обласної прокуратури.

Так, встановлено, що власником земельної ділянки являється ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , паспорт громадянина України НОМЕР_2 , який на даний час відповідно до запису в Державному реєстрі актів цивільного стану громадян помер. При цьому фактичним користувачем земельної ділянки являється син померлого ОСОБА_5 - ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_2 РНОКПП НОМЕР_3 уродженець: Дніпропетровська область, м. Кам`янське (м. Дніпродзержинськ), проживаючий за адресою: АДРЕСА_1 .

Виїздом на місце розташування земельної ділянки встановлено фактичне здійснення видобування піску та його перевезення вантажним транспортом. На момент виїзду було зафіксовано наявність на території розташування земснаряду, 2-х одиниць тракторно-екскаваторної техніки, вантажних автомобілів, при цьому внаслідок незаконного видобутку піску на земельних ділянках утворилися штучні водойми.

Факт організації ОСОБА_6 незаконного видобутку піску підтверджується також використанням належного останньому автотранспорту, а саме автомобіля VOLVO FH 12-42T державний реєстраційний номер НОМЕР_4 .

При цьому з метою прикриття своєї злочинної діяльності, а також організації збуту незаконно видобутого піску ОСОБА_6 задіяв ряд підконтрольних підприємств.

Так, незаконно видобутий пісок реалізовувався суб`єктам господарської діяльності за готівкові кошти, при цьому з метою їх легалізації ОСОБА_5 зареєстрував приватне підприємство « ОСОБА_7 » код ЄДРПОУ НОМЕР_5 (юридична адреса: АДРЕСА_2 ), в якому являвся засновником та бенефіціарним власником та перебував на посаді бухгалтера, а директором був призначений ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_3 ІПН НОМЕР_6 проживаючий за адресою: АДРЕСА_3 , якого ОСОБА_5 також залучив до злочинної діяльності. Так, за період з 21.02.2020 року по 25.09.2020 року між ФОП ОСОБА_5 та ПП « ОСОБА_7 » було проведено 7 безтоварних операцій щодо реалізації на адресу останніх піску загальною вагою 416620 т. При цьому походження піску в ФОП ОСОБА_5 документально не підтверджено.

В послідуючому, ОСОБА_6 , продовжуючи свій злочинний намір, розпочав реалізацію незаконно видобутого піску через підконтрольне йому підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ФОП ОСОБА_6 (податковий номер НОМЕР_3 ) та за готівкові кошти, при цьому частина податкових накладних було заблоковано в зв`язку з відсутністю документального підтвердження про походження піску.

Таким чином, ОСОБА_6 за період з 07.05.2021 року по теперішній час реалізував суб`єктам господарської діяльності незаконно видобутий пісок загальною вагою понад 140000 т.

Встановлено, що для легалізації коштів з продажу піску він оформив ФОП ОСОБА_6 , податковий номер НОМЕР_3 та використовує наступні банківські рахунки:

- АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " ( НОМЕР_7 ) рахунок НОМЕР_8 , валюта рахунку: українська гривня;

Під часдосудового розслідування,виникла необхідністьв отриманніінформації,яка міститьбанківську таємницю,а самеінформації порозрахунковим рахункаму АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " ( НОМЕР_7 ), відкритими та закритими ОСОБА_6 (податковий номер НОМЕР_3 ) а саме: НОМЕР_8 та іншим рахункам відкритим та закритим як фізичною особою ОСОБА_6 (податковий номер НОМЕР_3 ) так і фізичною особою підприємцем ОСОБА_6 (податковий номер НОМЕР_3 ), з метою встановлення всіх обставин кримінального правопорушення, та подальшого проведення судової економічної експертизи.

Слідчий зазначає, що з метою встановлення відомостей про обставини кримінального правопорушення, які можуть бути використанні як речові докази, а також мають суттєве значення для встановлення істини у справі, виникла необхідність в отриманні інформації, яка містить банківську таємницю, а саме інформації по розрахунковим рахункам АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " ( НОМЕР_7 ), відкритими та закритими ОСОБА_6 (податковий номер НОМЕР_3 а саме: НОМЕР_8 та іншим рахункам відкритим та закритим як фізичною особою ОСОБА_6 (податковий номер НОМЕР_3 ) так і фізичною особою підприємцем ОСОБА_6 (податковий номер НОМЕР_3 ), з метою встановлення всіх обставин кримінального правопорушення, та подальшого проведення судової економічної експертизи. Інформація, що знаходиться у вказаних документах, має суттєве значення для подальшого розслідування даного кримінального правопорушення, у тому числі для встановлення кола осіб причетних до скоєння злочину.

В судове засідання слідчий не з`явився, до суду надав заяву про розгляд клопотання за його відсутності.

Представник особи у володінні якого знаходяться документи, в судове засідання не з`явився, його неявка відповідно до ст. 163 КПК України не перешкоджає розгляду клопотання.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя виходить з наступного.

Слідчим суддеювстановлено,що слідчим відділенням СУ ГУНП в Дніпропетровській області проводиться досудове розслідування кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 240 КК України, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022040000000245.

Встановлено, що слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за №42022040000000245 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 240 КК України за фактом незаконного видобування корисних копалин групою осіб з ознаками організованості на земельній ділянці з кадастровим номером 1223781400:02:002:0322 площею 10,4 га, яка відведена з цільовим призначенням «для ведення товарного сільськогосподарського виробництва» та розташована за адресою: Дніпропетровська область, Іванівська сільська рада.

Положенням ст. 159 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ

до речей та документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливість ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити виїмку).

Тимчасовий доступ до речей та документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать: 1) інформація, що знаходиться у володінні засобу масової інформації або журналіста і надана їм за умови нерозголошення авторства або джерела інформації; 2) відомості, які можуть становити лікарську таємницю; 3) відомості, які можуть становити таємницю вчинення нотаріальних дій; 4) конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю; 5) відомості, які можуть становити банківську таємницю; 6) особисте листування особи та інші записи особистого характеру; 7) інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо; 8) персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних; 9) державна таємниця; 10) таємниця фінансового моніторингу; 11) відомості, що становлять професійну таємницю відповідно доЗакону України"Про ринки капіталу та організовані товарні ринки".

Частиною п`ятою статті 163 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження в своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно з частиною 6 статті 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя вважає, що сторона кримінального провадження довела, що існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення, інформація, яка містить охоронювану законом таємницю, отримання зазначеної інформації для кримінального провадження буде мати доказове значення і забезпечувати виконання завдань кримінального провадження щодо швидкого, повного та неупередженого розслідування, іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою відомостей, які містяться у визначених у клопотанні документах не можливо, отже потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться у клопотанні у зв`язку із чим слідчий суддя вважає за необхідне клопотання задовольнити частково.

Разом з тим, чинний КПК України не передбачає повноваження слідчого судді при вирішенні питання про надання тимчасового доступу до речей і документів зобов`язання особи, у володіння якої знаходяться такі речі і документи, надати інформацію в певному вигляді чи на певних носіях.

Керуючись ст. ст. 159, 163-164, 369-372 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати слідчим, які входять до групи слідчих у кримінальному провадженні № 42022040000000245 від 03.08.2022 старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 , старшому слідчому відділу розслідування особливо важливих справ та злочинів учинених організованими групами і злочинними організаціями СУ ГУНП в Дніпропетровській області капітану поліції ОСОБА_9 , старшому слідчомувідділу розслідуванняособливо важливихсправ тазлочинів учиненихорганізованими групамиі злочиннимиорганізаціями СУГУНП вДніпропетровській областікапітану поліції ОСОБА_10 ,старшому слідчомувідділу розслідуванняособливо важливихсправ тазлочинів учиненихорганізованими групамиі злочиннимиорганізаціями СУГУНП вДніпропетровській областімайору поліції ОСОБА_11 ,старшому слідчомувідділу розслідуванняособливо важливихсправ тазлочинів учиненихорганізованими групамиі злочиннимиорганізаціями СУГУНП вДніпропетровській областімайору поліції ОСОБА_12 ,старшому слідчомувідділу розслідуванняособливо важливихсправ тазлочинів учиненихорганізованими групамиі злочиннимиорганізаціями СУГУНП вДніпропетровській областімайору поліції ОСОБА_13 ,слідчому відділурозслідування особливоважливих справта злочинівучинених організованимигрупами ізлочинними організаціямиСУ ГУНПв Дніпропетровськійобласті капітануполіції ОСОБА_14 ,дозвіл натимчасовий доступоригіналів документів,з можливістювилучення їхкопій, які перебувають у володінні АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " ( НОМЕР_7 ), за адресою: АДРЕСА_4 та містять наступну інформацію по рахункам відкритими та закритими ОСОБА_6 (податковий номер НОМЕР_3 ), а саме: НОМЕР_8 та іншим рахункам відкритим та закритим як фізичною особою ОСОБА_6 (податковий номер НОМЕР_3 ) так і фізичною особою підприємцем ОСОБА_6 (податковий номер НОМЕР_3 ).

- банківські виписки (роздруківки руху коштів) по рахункам (в електронному вигляді у форматі .txt, .doc, .docx, exel, з зазначенням призначення платежу; повних даних платника та отримувача з зазначенням коду, номеру рахунку та міжфіліальних оборотів (МФО) банківської установи; часу та дати платежу; організаційно - правова форма підприємств, які брали участь у відповідній фінансово - господарській операції; номеру платіжного документу, загальної суми надходжень та витрат, призначення платежу по рахунку, залишок коштів на початок та кінець операційного дня, на паперовому та магнітному носіях (протоколів обміну інформацією, LOG-файлів, документів щодо передачі магнітних носіїв з файлами, копії журналів, тощо, із зазначенням ІР-адрес та МАС-адрес комп`ютерів, з яких відбувалося з`єднання з системою, а також зазначенням дат та часу за Київським часом в форматі - день, місяць, рік, години, хвилини, секунди таких з`єднань) за період з 01.01.2021 по теперішній час;

- документи, що містять інформацію про видані електронні ключі до зазначених рахунків та документи підтверджуючі їх отримання представником товариства, інформацію про електронний ключ, який був використаний для проведення транзакцій; інформацію, із зазначенням дати та часу, про IP-адреси з яких здійснювався вхід до системи та проводились транзакції;

- заяви на відкриття (закриття) рахунків в національній та іноземній валютах, заяви та інші документи на видачу пластикових карт, карток із зразками підписів і відбитками печаток, договорів на розрахунково-касове обслуговування, договорів на обслуговування в системі «Клієнт-банк», актів прийому-передачі програмного продукту, копій документів особистості засновників та посадових осіб підприємства, довіреностей на право керування рахунком і розпорядження грошовими коштами, що знаходяться на ньому, інших наявних документів з юридичного оформлення та відкриття рахунків та документів про встановлення та обслуговування системи «Клієнт-Банк».

В задоволенні решти вимог клопотання відмовити за необґрунтованістю.

Визначити строк дії ухвали тривалістю в 2 (два) місяці, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Роз`яснити, що відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями Кримінального процесуального Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудІндустріальний районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення27.09.2024
Оприлюднено02.10.2024
Номер документу121976692
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —202/8061/22

Ухвала від 27.09.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Логвіненко Т. Г.

Ухвала від 27.09.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Логвіненко Т. Г.

Ухвала від 27.09.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Логвіненко Т. Г.

Ухвала від 27.09.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Логвіненко Т. Г.

Ухвала від 27.09.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Логвіненко Т. Г.

Ухвала від 27.09.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Логвіненко Т. Г.

Ухвала від 13.05.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Логвіненко Т. Г.

Ухвала від 13.05.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Логвіненко Т. Г.

Ухвала від 01.02.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Логвіненко Т. Г.

Ухвала від 30.10.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Логвіненко Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні