Ухвала
від 30.09.2024 по справі 953/4823/23
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 953/4823/23

н/п 1-кс/953/7170/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"30" вересня 2024 р. м.Харків

Слідчий суддя Київського районного суду м. Харкова - ОСОБА_1 ,

за участю прокурора ОСОБА_2 ,

слідчого - ОСОБА_3 ,

підозрюваного ОСОБА_4 ,

захисника адвоката ОСОБА_5 ,

секретар судового засідання ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Харківській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022220000000128 від 09.02.2022 про застосування запобіжного заходу у виді домашнього арешту стосовно

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Ворожба Сумської області, громадянина України, з вищою освітою, неодруженого, який офіційно працює бухгалтером у ПП «Карпенко», зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично мешкає за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимий,

підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 209 КК України,

УСТАНОВИВ:

30 вересня 2024 року до Київського районного суду м. Харкова надійшло клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Харківській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Харківської обласної прокуратури ОСОБА_7 , про застосування запобіжного заходу у виді домашнього арешту стосовно ОСОБА_4 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022220000000128 від 09.02.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 209 КК України.

Клопотання обґрунтовано тим, що СУ ГУНП в Харківській області проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022220000000128 від 09.02.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 209 КК України.

Орган досудового розслідування встановив, що у грудні 2020 року директор ТОВ «УА-Системи» ОСОБА_8 дізнався про проведення АТ «Укргазвидобування» конкурсних торгів щодо закупівлі «реконструкції установки комплексної підготовки газу № 3 Шебелинського ГКР за межами населених пунктів на території адміністративного підпорядкування Шебелинської сільської ради в Балаклійському районі Харківської області, монтажу систем АСК ТП, КВПтаА, ВС, СПЗ, вузлів виміру витрат газу» на суму 45 964 121,07 грн, та у той час у нього виник умисел, спрямований на заволодіння бюджетними коштами, виділеними на реалізацію вищевказаного проекту.

Так ОСОБА_8 , реалізуючи свій протиправний умисел, спрямований на заволодінням державними грошовими коштами, запропонував директору з інжинірингу ТОВ «УА-Системи» ОСОБА_9 створити та очолити організовану групу, до складу якої слід залучити працівників ТОВ «УА-Системи», зокрема: юриста ОСОБА_4 , комерційного директора ОСОБА_10 та бухгалтера ТОВ «БК «Параграф плюс» ОСОБА_11 , яка впродовж тривалого часу надає послуги з ведення бухгалтерського обліку ТОВ «УА-Системи» та має навички щодо складання та подачі бухгалтерських звітів, ведення бухгалтерського обліку підприємств.

Під час подальшого досудового розслідування встановлено, що у грудні 2020 року ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , перебуваючи у місті Харкові, реалізуючи свій злочинний умисел, запропонували ОСОБА_4 , ОСОБА_10 та ОСОБА_11 увійти до складу створеної ними організованої групи та, відповідно до розробленого ними плану злочинної діяльності, під їх керівництвом, вчинити дії, спрямовані на заволодіння коштами АТ «Укргазвидобування» під час реалізації «Реконструкції установки комплексної підготовки газу № 3 Шебелинського ГКР», на що останні погодилися.

Орган досудовогорозслідування встановив,що ОСОБА_8 ,будучи організаторомта активнимучасником створеноїним та ОСОБА_9 організованої злочинноїгрупи,виконував вній рольорганізатора,керівника табезпосереднього виконавця, до його функцій входило: здійснювати керівництво організованою групою, розподіляти функції і обов`язки кожного з учасників злочинної групи, розробляти план вчинення злочинів, забезпечувати участь ТОВ «УА-Системи» у конкурсних торгах щодо закупівлі «Реконструкції установки комплексної підготовки газу № 3 Шебелинського ГКР», встановлювати вартість обладнання для виконання реконструкції установки комплексної підготовки газу № 3 Шебелинського ГКР, розподіляти між учасниками організованої групи, викрадені грошові кошти, після їх легалізації.

ОСОБА_9 в своючергу,будучи співорганізаторомта активнимучасником створеноїнею та ОСОБА_8 організованої злочинноїгрупи,виконувала вній рольорганізатора,керівника табезпосереднього виконавця,до їїфункцій входило:здійснювати керівництвоорганізованою групою,розподіляти функціїі обов`язкикожного зучасників злочинноїгрупи, укладати договори від імені ТОВ «УА-Системи» з АТ «Укргазвидобування» на проведення робіт з «Реконструкції установки комплексної підготовки газу № 3 Шебелинського ГКР», вносити до актів виконаних робіт форми КБ2в та довідок про вартість виконаних робіт форми КБ3 завідомо неправдиві відомості щодо вартості обладнання, підписувати акти виконаних робіт форми КБ2в та довідки про вартість виконаних робіт форми КБ3 із завідомо неправдивими відомостями щодо вартості обладнання та надання АТ «Укгазвидобування» для проведення оплати, забезпечувати ОСОБА_11 інформацією щодо фактичної вартості поставленого обладнання та вартості такого обладнання, визначеної в актах виконаних робіт форми КБ2в та довідок про вартість виконаних робіт форми КБ3 для встановлення розміру завищення вартості обладнання.

ОСОБА_10 ,будучи активнимучасником злочинноїгрупи,виконував вній рольвиконавця злочинів, до йогофункцій входило:виконувати вказівки ОСОБА_8 та ОСОБА_9 щодо заволодіннягрошовими коштамиАТ «Укргазвидобування» під час «Реконструкції установки комплексної підготовки газу № 3 Шебелинського ГКР», за погодженням з ОСОБА_8 та ОСОБА_9 забезпечувати участь підконтрольної юридичної особи як другого учасника публічної закупівлі з більшою ніж у ТОВ «УА-Системи» ціновою пропозицією, здійснювати пошук постачальників обладнання з найменшою ціною, укладати з постачальниками від імені ТОВ «УА-Системи» договори на закупівлю обладнання, забезпечувати ОСОБА_11 інформацією щодо фактичної вартості придбаного ним обладнання для подальшого встановлення розміру завищення вартості обладнання.

ОСОБА_4 , будучи активним учасником злочинної групи, виконував в ній роль виконавця злочинів, до його функцій входило: виконувати вказівки ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , за погодженням з ОСОБА_8 та ОСОБА_9 укладати від імені ТОВ «УА-Системи» із завідомо визначеними юридичними особами угоди про надання послуг щодо обслуговування обладнання, поставленого в АТ «Укргазвидобування» для приховування злочинної діяльності та легалізації грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, забезпечувати ОСОБА_11 інформацією щодо укладених ним від імені ТОВ «УА-Системи» угод з юридичними особами з ознаками фіктивності.

ОСОБА_11 , будучи активним учасником злочинної групи, виконувала в ній роль пособника у вчиненні злочинів, до її функцій входило: виконувати вказівки ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , ведення бухгалтерського обліку ТОВ «УА-Системи», встановлення завищеного розміру вартості обладнання з урахуванням отриманих від ОСОБА_9 та ОСОБА_10 інформації щодо фактичної вартості поставленого обладнання та вартості такого обладнання, визначеної в актах виконаних робіт форми КБ2в та довідок про вартість виконаних робіт форми КБ3, ведення бухгалтерського обліку ТОВ «УА-Системи» із урахуванням угод, укладених із завідомо визначеними юридичними особами для приховування злочинної діяльності організованої групи та легалізації грошових коштів, отриманих злочинним шляхом.

Під час подальшого досудового розслідування встановлено, що у грудні 2020 року ОСОБА_8 , реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на заволодіння грошовими коштами АТ «Укргазвидобування», видав на ім`я ОСОБА_9 довіреність № 15/1-ПД від 01 грудня 2020 року, якою уповноважив ОСОБА_9 на вчинення таких дій: укладати, підписувати від імені та в інтересах підприємства дозволені чинним законодавством України угоди, договори та інші документи, пов`язані з поставкою обладнання та наданням послуг та/або виконанням робіт; підписувати рахунки, акти виконаних робіт, протоколи узгодження договірної ціни та інші документи пов`язані з поставкою обладнання наданням послуг та/або виконанням робіт; підписувати пропозиції тендерних торгів; надавати тендерні пропозиції, вносити забезпечення тендерних пропозицій; приймати участь в тендерних процедурах закупівлі; відкладати, вносити зміни, продовжувати дію тендерних пропозицій; подавати скарги щодо порядку здійснення процедури закупівлі; підписувати документи тендерної пропозиції щодо участі в публічних закупівлях; укладати договори за результатами участі в тендерних торгах та інші документи щодо участі в публічних закупівлях.

Орган досудового розслідування встановив, що у грудні 2020 року, більш точний час досудовим розслідуванням не встановлений, ОСОБА_9 , діючи відповідно до попередньо узгодженого злочинного плану, підготувала від імені ТОВ «УА-Системи» комерційну пропозицію для участі у відкритих торгах, оголошених АТ «Укргазвидобування» щодо закупівлі обладнання для «Реконструкції установки комплексної підготовки газу № 3 Шебелинського ГКР за межами населених пунктів на території адміністративного підпорядкування Шебелинської сільської ради в Балаклійському районі Харківської області, монтажу систем АСК ТП, КВПтаА, ВС, СПЗ, вузлів виміру витрат газу», яку 28 грудня 2020 року направила до офіційного загальнодержавного веб-порталу «https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-11-27-006234-b».

У своючергу ОСОБА_10 , діючи відповіднодо попередньоузгодженого злочинногоплану, підшукав для участі у відкритих торгах як другого учасника ТОВ «ІВП «Тріада» (код ЄДРПОУ 33203410) та забезпечив направлення 28 грудня 2020 року комерційної пропозиції (з додатками) від імені ТОВ «ІВП «Тріада» на електронний майданчик «Prozorrо» з тендерною пропозицією більшою, ніж у ТОВ «УА-Системи».

02 лютого 2021 року тендерним комітетом АТ «Укргазвидобування» за результатами відкритих торгів визначено переможцем ТОВ «УА-Системи» та прийнято рішення про намір укласти договір з вказаним товариством.

19 лютого 2021 року ОСОБА_9 , діючи відповідно до попередньо узгодженого злочинного плану, уклала від імені ТОВ «УА-Системи» з АТ «Укргазвидобування» договір підряду № 20П-101 на виконання робіт з предмету закупівлі: «Реконструкція установки комплексної підготовки газу № 3 Шебелинського ГКР».

У періодчасу зквітня посерпень 2021року ОСОБА_10 ,діючи відповіднодо попередньоузгодженого злочинногоплану, здійснив закупівлю обладнання у ТОВ «ІВП Тріада» (код ЄДРПОУ 33203410), ТОВ «Інноваційні промислові рішення» (код ЄДРПОУ 42106731), Дочірнє підприємство з 100% іноземною інвестицією «Сіменс Україна» (код ЄДРПОУ 24940089), ТОВ «Квінта Трейд» (код ЄДРПОУ 44355845), ТОВ «Промел Енергоавтоматика» (код ЄДРПОУ 32461915), ТОВ «Кроне Україна» (код ЄДРПОУ 42040192), ТОВ «Віка Прилад» (код ЄДРПОУ 32645153), ТОВ «Діамантове містечко» (код ЄДРПОУ 43876271), ТОВ «Тірас-12» (код ЄДРПОУ 25499704), ТОВ «Промел Енергоавтоматика» (код ЄДРПОУ 32461915), ТОВ «Інфра-Спектр» (код ЄДРПОУ 33346241), ТОВ НВФ «Стандарт-М» (код ЄДРПОУ 23284804), ТОВ «Інфра-Спектр» (код ЄДРПОУ 33346241) за найнижчою ціною для виконання договору № 20П-101 від 19 лютого 2021 року, про що повідомив ОСОБА_9 .

Крім того, у період часу з квітня по серпень 2021 року, ОСОБА_9 , будучи обізнаною про вартість закупленого ОСОБА_10 обладнання, діючи відповідно до попередньо узгодженого злочинного плану, за погодженням з ОСОБА_12 , склала офіційні документи ТОВ «УА-Системи», зокрема: акти приймання виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в: № 2, № 3, № 4, № 6, № 7, АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 , АДРЕСА_5 , АДРЕСА_6 , АДРЕСА_7 , АДРЕСА_8 , АДРЕСА_9 , АДРЕСА_10 , АДРЕСА_11 , АДРЕСА_12 до яких внесла завідомо неправдиві відомості про вартість поставленого обладнання.

Орган досудового розслідування встановив, що на підставі вказаних актів приймання виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в, АТ «Укргазвидобування» перерахувало ТОВ «УА-Системи» грошові кошти як оплату за виконані роботи у повному обсязі.

Крім того, у період часу з березня по серпень 2021 року, ОСОБА_11 , діючи відповідно до попередньо узгодженого злочинного плану, отримавши від ОСОБА_9 та ОСОБА_10 інформацію щодо фактичної вартості поставленого обладнання та вартості такого обладнання, визначеної в актах за формою КБ2в, встановила завищений розмір вартості обладнання у сумі 18 295 547,16 грн (з ПДВ). Після чого запропонувала членам організованої групи, з метою приховування злочинної діяльності та одночасно легалізації грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, укласти із заздалегідь визначеними юридичними особами угоди на виконання послуг, які фактично виконуватись не будуть.

У період часу з квітня по серпень 2021 року, ОСОБА_12 та ОСОБА_4 , продовжуючи реалізувати свій злочинний умисел, з метою приховування злочинної діяльності організованої групи щодо завищення вартості обладнання та одночасно легалізації грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, уклали від імені ТОВ «УА-Системи» договори з ТОВ «Головбуд», ТОВ «Діамантове містечко», ТОВ «Агроспец ЛТД», ТОВ «Полетехнікс» про надання послуг за визначеною ОСОБА_11 сумою оплати, на підставі яких з розрахункового рахунку ТОВ «УА-Системи» на розрахункові рахунки вказаних підприємств переведено грошові кошти, внаслідок чого був змінений власник коштів, здобутих злочинним шляхом для подальшої конвертації у готівку та розподілу між членами організованої групи.

Слідчий зазначає, що відповідно до висновку судової економічної експертизи № СЕ-19/121-24/11765-ЕК від 13 червня 2024 року надлишкова сплата грошових коштів з рахунку АТ «Укргазвидобування» на рахунок ТОВ «УА-Системи» за договором підряду № 20П-101 від 19 лютого 2021 року на вказаному об`єкті будівництва документально підтверджується на суму 18 295 547,16 грн.

26 вересня 2024 року ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчинені кримінальних правопорушень передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 209 КК України.

Слідчий зазначає,що обґрунтованістьпред`явленої ОСОБА_4 підозри підтверджуєтьсязібраними підчас досудовогорозслідування доказами,зокрема:даними договору № 20П-101 від 19.02.2021 з додатками; даними актів прийманнявиконаних будівельнихробіт заформою КБ-2в: АДРЕСА_13 , АДРЕСА_14 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 , АДРЕСА_5 , АДРЕСА_6 , АДРЕСА_7 , АДРЕСА_8 , АДРЕСА_9 , АДРЕСА_10 , АДРЕСА_11 , АДРЕСА_12 з додатками;даними протоколівдопиту свідка ОСОБА_13 , даними протоколу про хід проведення негласних слідчих (розшукових) дій зняття інформації з електронних інформаційних систем; даними протоколів огляду документів; даними протоколу огляду електронного документу; даними протоколу зняття з електронних інформаційних систем інформації доступ до якої не обмежується її власником, володільцем або утримувачем; даними протоколу огляду предмету; даними протоколу тимчасового доступу до речей і документів; даними висновків експертів; даними договорів про надання послуг, укладених ТОВ «УА-Системи» з ТОВ «Діамантове містечко», ТОВ «Агроспец ЛТД», ТОВ «Головбуд», ТОВ «Петроімпекс»; кадровими (накази про призначення, особисті документи) документами стосовно ОСОБА_4 .

Слідчий стверджує про наявність ризику, передбаченого п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України, враховуючи той факт, що ОСОБА_4 інкримінується вчинення у тому числі особливо тяжких кримінальних правопорушень, а тому підозрюваний, усвідомлюючи тяжкість покарання, яке загрожує йому у разі визнання його винним, може переховуватися від органу досудового розслідування та суду з метою уникнення кримінальної відповідальності.

Прокурор ОСОБА_2 у судовому засіданні просив клопотання задовольнити, посилаючись на наявність ризику, передбаченого п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України.

Слідчий ОСОБА_3 у судовому засіданні просив клопотання задовольнити, посилаючись на наявність ризику, передбаченого п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України.

Підозрюваний ОСОБА_4 у судовому засіданні щодо задоволення клопотання не заперечував.

Захисник адвокат ОСОБА_5 у судовому засіданні підтримав позицію підозрюваного, щодо задоволення клопотання не заперечував.

Слідчий суддя, вислухавши думку осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, включаючи Витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження за № 12022220000000128 від 09.02.2022, у рамках якого було подано клопотання, дійшов такого висновку.

26 вересня 2024 року ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 209 КК України.

Кримінальним процесуальним Кодексом України визначено мету, підстави та обставини, що враховуються при обранні запобіжного заходу.

Відповідно до ч. 2 ст. 181 КПК України домашній арешт може бути застосований до особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, за вчинення якого законом передбачено покарання у виді позбавлення волі.

Згідно зі статтею 194 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про:

1) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення;

2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор;

3) недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Згідно з вимогами ст. 177 КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: переховуватись від органу досудового розслідування та суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином та вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 177 КПК України підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті. Слідчий, прокурор не мають права ініціювати застосування запобіжного заходу без наявності для цього підстав, передбачених цим Кодексом.

Вимогами ст. 178 КПК України передбачені обставини, що враховуються при обранні запобіжного заходу, зокрема тяжкість покарання, яке загрожує відповідній особі, вік та стан здоров`я обвинуваченого, міцність соціальних зв`язків, у тому числі наявність родини та утриманців, наявність постійного місця роботи, наявність судимостей, дотримання обвинуваченим умов застосованих запобіжних заходів, якщо вони застосовувались раніше та інші обставини.

Підставою для звернення з даним клопотання стало те, що в діях ОСОБА_4 вбачаються ознаки кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 209 КК України, і під час досудового розслідування встановлено наявність ризику, передбаченого п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме - можливість переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду.

Слідчий суддя вважає, що обґрунтованість підозри у вчиненні ОСОБА_4 кримінальних правопорушень передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 209 КК України, підтверджується зібраними на даний час доказами, а саме: даними договору № 20П-101 від 19.02.2021 з додатками; даними актів приймання виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в: АДРЕСА_13 , АДРЕСА_14 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 , АДРЕСА_5 , АДРЕСА_6 , АДРЕСА_7 , АДРЕСА_8 , АДРЕСА_9 , АДРЕСА_10 , АДРЕСА_11 , АДРЕСА_12 з додатками; даними протоколів допиту свідків ОСОБА_13 , даними протоколу про хід проведення негласних слідчих (розшукових) дій зняття інформації з електронних інформаційних систем; даними протоколів огляду документів; даними протоколу огляду електронного документу; даними протоколу зняття з електронних інформаційних систем інформації доступ до якої не обмежується її власником, володільцем або утримувачем; даними протоколу огляду предмету; даними протоколу тимчасового доступу до речей і документів; даними висновків експертів; даними договорів про надання послуг, укладених ТОВ «УА-Системи» з ТОВ «Діамантове містечко», ТОВ «Агроспец ЛТД», ТОВ «Головбуд», ТОВ «Петроімпекс»; кадровими (накази про призначення, особисті документи) та особистими документами ОСОБА_4 .

У судовому засіданні стороною обвинувачення підтверджений ризик того, що ОСОБА_4 може переховуватись від органу досудового розслідування та суду, оскільки він підозрюється у тому числі у вчиненні особливо тяжких злочинів, за які передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Отже наявні достатні підстави вважати, що існує ризик, передбачений п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України, на які вказує слідчий у своєму клопотанні та прокурор у судовому засіданні, у зв`язку із чим, оцінивши в сукупності всі докази, надані сторонами кримінального провадження та обставини, передбачені, ст. 178 КПК України, з урахуванням даних про особу підозрюваного, який має зареєстроване місце мешкання на території Сумської області, офіційно працевлаштований та має постійне джерело доходу, проте наразі обґрунтовано підозрюється у вчиненні у тому числі і особливо тяжких злочинів, за які передбачене покарання до дванадцяти років позбавлення волі, слідчий суддя дійшов висновку про неможливість запобігання вказаним вище ризикам шляхом застосування більш м`яких запобіжних заходів ніж домашній арешт у визначений період доби та про необхідність задоволення клопотання.

Під час розгляду клопотання слідчим суддею вивчалась можливість застосування стосовно ОСОБА_4 більш м`якого запобіжного заходу для запобігання вищезазначеному ризику, однак, з огляду на встановлені вище обставини, слідчий суддя дійшов висновку, що більш м`який запобіжний захід не забезпечить виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, щоб запобігти спробам вчинити дії, передбачені п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України.

На переконання слідчого судді вказаний запобіжний захід зможе ефективно забезпечити належну поведінку підозрюваного ОСОБА_4 під час досудового розслідування та судового розгляду даного кримінального провадження, а також уберегти від ризику переховування від органу досудового розслідування та суду.

Згідно з ч. 6 статті 181 КПК України строк дії ухвали слідчого судді про тримання особи під домашнім арештом не може перевищувати двох місяців. У разі необхідності строк тримання особи під домашнім арештом може бути продовжений за клопотанням прокурора в межах строку досудового розслідування в порядку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу. Сукупний строк тримання особи під домашнім арештом під час досудового розслідування не може перевищувати шести місяців. По закінченню цього строку ухвала про застосування запобіжного заходу у виді домашнього арешту припиняє свою дію і запобіжний захід вважається скасованим.

З урахуванням викладеного, слідчий суддя вважає за необхідне клопотання слідчого задовольнити та застосувати до підозрюваного ОСОБА_4 запобіжний захід у виді домашнього арешту, заборонивши підозрюваному залишати житло за адресою: АДРЕСА_2 , у період часу з 22 години 00 хвилин до 06 години 00 хвилин ранку наступної доби, з покладенням обов`язків, передбачених ст. 194 КПК України, у межах строку досудового розслідування, тобто до 26 листопада 2024 року включно.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 177, 178, 181, 194 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Харківській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022220000000128 від 09.02.2022, про застосування запобіжного заходу у виді домашнього арешту стосовно ОСОБА_4 - задовольнити.

Застосувати до ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у виді домашнього арешту у межах строку досудового розслідування до 26листопада 2024року включно, заборонивши підозрюваному залишати житло за адресою: АДРЕСА_2 , у періодчасу з22години 00хвилин до06години 00хвилин ранкунаступної доби, за виключенням необхідності перебувати в безпечному місці в період оголошення сигналу тривоги.

Зобов`язати ОСОБА_4 протягом часу дії запобіжного заходу у виді домашнього арешту:

- прибувати за викликом до слідчого, прокурора та суду за першою вимогою;

- не відлучатися із населеного пункту, в якому проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України та в`їзд в Україну.

Встановити строк дії ухвали до 26листопада 2024року включно.

Попередити ОСОБА_4 , що в разі невиконання вищевказаних зобов`язань, до нього може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід.

Роз`яснити підозрюваному, що відповідно до ст. 181 КПК України працівники органу Національної поліції з метою контролю за її поведінкою мають право з`являтися в житло, під арештом в якому він перебуває, вимагати надати усні чи письмові пояснення з питань, пов`язаних із виконанням покладених на неї зобов`язань.

Органу Національної поліції негайно поставити ОСОБА_4 на облік, як особу, щодо якої застосовано запобіжний захід у виді домашнього арешту, і повідомити про це слідчому.

Ухвалу про застосування стосовно ОСОБА_4 запобіжного заходу у виді домашнього арешту передати для виконання до органу Національної поліції за місцем проживання підозрюваного.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Харківського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення, а ОСОБА_4 - у той же строк, але з моменту вручення йому копії ухвали суду.

Повний текст ухвали складений 02 жовтня 2024 року.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення30.09.2024
Оприлюднено04.10.2024
Номер документу122048409
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів домашній арешт

Судовий реєстр по справі —953/4823/23

Ухвала від 30.09.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Демченко С. В.

Ухвала від 02.10.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Демченко С. В.

Ухвала від 02.10.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Демченко С. В.

Ухвала від 02.10.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Демченко С. В.

Ухвала від 30.09.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Демченко С. В.

Ухвала від 30.09.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Демченко С. В.

Ухвала від 30.09.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Демченко С. В.

Ухвала від 30.09.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Демченко С. В.

Ухвала від 30.09.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Демченко С. В.

Ухвала від 30.09.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Демченко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні