Ухвала
від 10.10.2024 по справі 203/5277/24
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 203/5277/24

Провадження № 2/0203/1976/2024

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

10 жовтня 2024 року суддя Кіровського районного суду м. Дніпропетровська Іваницька І.В.

вивчивши матеріалипозовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ спільного майна подружжя

ВСТАНОВИВ:

30.09.2024 представник позивача адвокат Андрусюк М.М. звернувся до Кіровського районного суду м. Дніпропетровська через систему «Електронний суд» з позовом до ОСОБА_2 про поділ спільного майна подружжя.

При вирішенні питання про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження по справі встановлено, що вона не відповідає вимогам ст.ст.175, 177 ЦПК України.

В порушення п. 2 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, позивачем не зазначено адреси електронної пошти сторін, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету у сторін.

Відповідно до частини першоїстатті 175 ЦПК Україниу позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

Відповідно до п.п.3, 5 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити: зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви.

Відповідно до пунктів 2, 9 частини першоїстаття 176 ЦПК Україниціна позову визначається: у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна; у позовах про право власності на нерухоме майно, що належить фізичним особам на праві приватної власності, - дійсною вартістю нерухомого майна, а на нерухоме майно, що належить юридичним особам, - не нижче його балансової вартості.

Частиною 5 ст.177 ЦПК України встановлено, що позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Позивач в позовній заяві вказує ціну позову 500000, 00 грн, що на думку позивача станом на 2024 рік приблизно за підрахунками становить вартість об`єкта нерухомого майна (домоволодіння) та земельної ділянки, яка згідно договору купівлі-продажу квартири від 19.09.2011 становила 110 000 грн. Водночас до позовної заяви не надано доказів на підтвердження дійсної вартості майна, яке позивач просить визнати об`єктом спільної сумісної власності подружжя на час звернення з позовом до суду.

При цьому, вартість майна визначається відповідно до вимог Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні".

Документом, що містить висновки про вартість майна та підтверджує виконані процедури з оцінки майна суб?єктом оціночної діяльності - суб?єктом господарювання відповідно до договору, є звіт про оцінку майна (стаття 12 Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні").

Таким чином, ціна позову має визначатися, виходячи з дійсної вартості майна, яке позивач просить визнати спільною сумісною власністю подружжя.

Крім того, частиною четвертоюстатті 177 ЦПК Українивстановлено, що до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до частини другоїстатті 4 Закону України «Про судовий збір»за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою справляється судовий збір в сумі - 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Як вбачається зі змісту позовних вимог, позивачем заявлено позовну вимогу майнового характеру та сплачено судовий збір в розмірі 4000, 00 грн.

Оскільки позивачем не обґрунтовано та не підтверджено визначену ним самостійно у позовній заяві ціну позову в сумі 500000 грн, то йому необхідно усунути недоліки позову, шляхом визначення ціни позову дійсною вартістю об`єкта нерухомого майна (домоволодіння) та земельної ділянки, а також надати докази на підтвердження сплати судового збору, виходячи з ціни позову.

З урахуванням вищенаведеного, позовну заяву на підставі ч.1 ст.185 цього Кодексу слід залишити без руху, з наданням позивачу строку протягом десяти днів з дня вручення копії даної ухвали для усунення недоліків, шляхом подання позову з зазначенням ціни позову (дійсної вартості спірної квартири), відповідних доказів (звіту про оцінку майна), надання доказів направлення заяви з виправленими недоліками відповідачу.

Також позивачу слід надати платіжний документ про сплату судового збору, виходячи із ставок судового збору за подачу позову фізичною особою з вимогою майнового характеру, встановлених пп.2 п.1 ч.2 ст.4 Закону України «Про судовий збір», тобто в розмірі 1% від ціни позову (дійсної вартості спірної квартири), з урахуванням вже сплаченого судового збору в сумі 4 000 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 83, 175-177, 185, 258-260 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ спільного майна подружжя залишити безруху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків протягом десяти днів з дня отримання копії ухвали.

У разі невиконання ухвали суду у зазначений строк позовна заява буде вважатися неподаною та підлягатиме поверненню.

Копію ухвали надіслати позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя І.В. Іваницька

СудКіровський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення10.10.2024
Оприлюднено14.10.2024
Номер документу122240646
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них

Судовий реєстр по справі —203/5277/24

Ухвала від 18.10.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Іваницька І. В.

Ухвала від 15.10.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Іваницька І. В.

Ухвала від 11.10.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Іваницька І. В.

Ухвала від 10.10.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Іваницька І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні