Рішення
від 06.07.2010 по справі 2-97-2010
САКСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Справа № 2-97-2010 рік

САКСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Рішення

Іменем України

6 липня 2010 року Саксь кий міськрайсуд АР Крим у скл аді: головуючого судді Іслам гулової ОВ, з секретарем Дема АВ, з участю прокурора Алядін ова НЕ, представника позивач а Абкарімова СІ, відповідача ОСОБА_1,

Розглянувши у відкри тому судовому засіданні у м. С аки цивільну справу за позов ом Сімферопольського міжрай онного природоохоронного пр окурора в інтересах держави в особі Новофедорівської сел ищної ради Сакського району АР Крим, Євпаторійського ліс ового господарства до ОСОБ А_1 про звільнення самочинн о зайнятої земельної ділянки та приведення землі у первіс ний стан шляхом знесення буд івлі,

Встановив:

Сімферопольський мі жрайонний природоохоронний прокурор звернувся до суду з позовом в інтересах держави в особі Новофедорівської се лищної ради Сакського району АР Крим, Євпаторійського дер жавного лісового господарст ва до ОСОБА_1 про звільнен ня самочинно зайнятої земель ної ділянки та приведення зе млі у первісний стан шляхом з несення будівлі. Позов мотив ує тим, що при перевірці дотри мання вимог земельного закон одавства на території Новофе дорівської селищної ради Сак ського району встановлене, щ о ОСОБА_1 самочинно корис тується земельною ділянкою п риблизною площею 0,02 га під буд івництво двоповерхового буд инку АДРЕСА_1ї селищної ра ди. Просить звільнити самочи нно зайняту земельну ділянку шляхом знесення будинку.

В судовому засіданні прокурор позов підтримав та просив задовольнити.

Представник Євпатор ійського державного лісовог о господарства Абкарімов СІ позов підтримав та просив за довольнити, вказавши, що відп овідачем порушуються права у землекористуванні лісового господарства, оскільки земе льна ділянка зайнята самочин но.

Відповідач позов не в изнав, вказавши, що у 2004 році зв ертався з заявою про виділен ня земельної ділянки. Однак, д окументів на користування зе млею не має, будинок будує на м ісці гаража, який купував по д омашній угоді купівлі-продаж у.

Вислухавши сторони, д ослідивши письмові матеріал и справи, судом встановлене, щ о ОСОБА_1 самочинно викори стовує для будівництва жилог о будинку земельну ділянку, я ка йому для цього не виділяла ся, тобто самочинно. Земельна ділянка розташована на тери торії Новофедорівської сели щної ради Сакського району, н апроти жилого будинку АДРЕ СА_1 0,02 га. Наведене підтвердж ується копією акту перевірки дотримання вимог земельного законодавства від 13 листопад а 2007 року, складеного державни м інспектором по контролю за використанням та охороною з емель, яким встановлене, що н а землях Євпаторійського ліс ового господарства Новофедо рівської селищної ради, напр оти багатоквартирного жилог о будинку АДРЕСА_1 ( через д орогу на південь) ОСОБА_1 с амочинно, без правовстановлю ючих документів, зайняв земе льну ділянку, на який веде буд івництво двоповерхового буд инку. На підставі встановлен их фактів, був складений прот окол про адміністративне пра вопорушення від 13 листопада 20 07 року. Порушнику був наданий припис № 009321 від 13 листопада 2007 ро ку про усунення порушень зем ельного законодавства. Поста новою зам начальника Саксько го районного відділу земельн их ресурсів від 13 листопада 2007 року № 738, ОСОБА_1 був притяг нутий до адміністративної ві дповідальності за ст. 53-1 КУпАК у вигляді штрафу у сумі 425 грн.

Однак, ОСОБА_1 пору шення земельного законодавс тва не усунув, що було встанов лене актом перевірки дотрима ння земельного законодавств а від 18 січня 2008 року, яким знову був встановлений факт самоч инного використання земельн ої ділянки. На підставі встан овленого факту, був складени й протокол від 18 січня 2008 року п ро адміністративне правопор ушення, а постановою від 18 січ ня 2008 року за № 779, ОСОБА_1 знов у був притягнутий до адмініс тративної відповідальності за ст.188-5 КУпАП у вигляді штраф у у сумі 51 грн. Порушнику надан ий припис про усунення поруш ень земельного законодавств а, який ним був проігноровани й та 19 серпня 2008 року відповідн о до акту державного інспект ора за контролем по використ анню і охороною землі, підтве рджений факт порушення земел ьного законодавства, землю в ідповідач не звільнив, продо вжує користуватися без право встановлюючих документів

Згідно довідки заміс ника начальника Сакського ра йонного відділу земельних ре сурсів підтверджується, що з емля, яку безпідставно викор истовує ОСОБА_1 знаходить ся у постійному користуванні Євпаторійського державного лісового господарства.

Відповідно ст.1 Закону Укр аїни «Про державний контроль за використанням та охороно ю земель» зазначене, що самов ільне зайняття земельних діл янок це будь-які дії особи, які свідчать про фактичне викор истання не наданої їй земель ної ділянки чи намір викорис товувати земельну ділянку до встановлення її меж у натурі (на місцевості), до одержання документу, що посвідчує прав о на неї та до його державної р еєстрації. Державною інспекц ією по контролю за використа нням і охороною земель, що у ві дповідності до ст.9 Закону Укр аїни «Про державний контроль за використанням і охороною земель» є уповноваженим орг аном виконавчої влади по зем ельним ресурсам, що здійснює державний контроль за викор истанням і охороною земель. Ф акт порушення земельного зак онодавства був встановлений компетентним органом, зафік сований актом перевірки вимо г земельного законодавства, протоколами та постанови про притягнення до адміністрати вної відповідальності. Навед ені факти встановлені у судо вому засіданні безперечно, з окрема, встановлене, що відпо відач порушив інтереси держа ви у сфері регулювання земел ьних відношень по охороні зе млі.

Ст.ст. 211, 212 ЗК України, з а свавільне зайняття земельн ої ділянки передбачена цивіл ьна відповідальність, землю належить повернути власнику чи землекористувачу.

На підставі викладен ого, ст.121 Конституції України , ст.36-1 Закону України «Про прок уратуру», ст.12, 211, 212 Земельного к одекса України, ст.1,9 Закону Ук раїни «Про державний контрол ь за використанням та охорон ою земель», Положення про пор ядок надання дозволу на вико нання будівельних робіт, зат вердженого наказом Державно го комітету будівництва, арх ітектури та житлової політик и України № 273 від 5 грудня 2000 рок у, керуючись ст.ст. 215, 218 ЦПК Укра їни, суд

Вирішив:

Позов Сімферополь ського міжрайонного природо охоронного прокурора в інтер есах держави в особі Новофед орівської селищної ради Сакс ького району АР Крим, Євпатор ійського державного лісовог о господарства до ОСОБА_1 про звільнення самочинно за йнятої земельної ділянки, за довольнити.

Зобов»язати ОСОБА_ 1 звільнити самочинно зайн яту земельну ділянку площею 0,02 га, яка використована ним пі д будівництво двоповерховог о жилого будинку, розташован у за адресою: Сакський район, с мт Новофедорівка, напроти бу динку АДРЕСА_1, яка знаход иться у користуванні Євпатор ійського державного лісовог о господарства та належить Н овофедорівській селищній ра ді Сакського району АР Крим, ш ляхом знесення будівлі та пр еведення земельної ділянки у первісний стан, звільнивши в ід будматеріалів.

Рішення може бути оск аржене в апеляційному порядк у до Апеляційного суду Автон омної Республіки Крим через суд першої інстанції шляхом подачі в 10 денний строк з дня п роголошення рішення заяви пр о апеляційне оскарження і по дання після цього протягом 20 д нів апеляційної скарги з под ачею її копії до апеляційної інстанції або в порядку ч.4 ст .295 ЦПК України.

Головуючий

СудСакський міськрайонний суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення06.07.2010
Оприлюднено17.11.2010
Номер документу12233146
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-97-2010

Рішення від 06.07.2010

Цивільне

Сакський міськрайонний суд Автономної Республіки Крим

Ісламгулова Олена Володимирівна

Рішення від 14.05.2010

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Костенко Андрій Іванович

Рішення від 06.05.2010

Цивільне

Новоушицький районний суд Хмельницької області

Шуригіна Оксана Вікторівна

Рішення від 05.03.2010

Цивільне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Роступицький М.А.

Рішення від 05.03.2010

Цивільне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Роступицький Микола Андрійович

Рішення від 09.02.2010

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Адамчук Галина Миколаївна

Рішення від 24.02.2010

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Вітер Леся Анатоліївна

Ухвала від 26.01.2010

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Пахут Сергій Олександрович

Рішення від 21.01.2010

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Лойзик Марія Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні