Постанова
від 23.10.2024 по справі 1-308/11-к
ПЕТРИКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 1-308/11-к

1/0187/1/24

П О С Т А Н О В А

23 жовтня 2024 року селище Петриківка

Петриківський районний суд Дніпропетровської області у складі: головуючого судді ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 потерпілої ОСОБА_4 , обвинуваченого ОСОБА_5 , розглядаючи в відкритому судовому засіданні кримінальну справу за обвинуваченням ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження: АДРЕСА_1 , за обвинуваченням у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 357, ч. 2 ст. 192, ч. 3 ст. 224, ч. 2 ст. 358, ч. 3 ст. 212 КК України,

В С Т А Н О В И В :

В провадженні Петриківського районного суду Дніпропетровської області перебуває кримінальна справа за обвинуваченням ОСОБА_5 за ч.4 ст. 190, ч. 2 ст. 357, ч. 2 ст. 192, ч. 3 ст. 224, ч. 2 ст. 358 та ч. 3 ст. 212 КК України.

У судовому засіданні обвинуваченим заявлене клопотання про відмову від захисника-адвоката ОСОБА_6 , який надає безоплатну правову допомогу обвинуваченому за дорученням Південно-Східномуміжрегіонального центруз наданнябезоплатної правничоїдопомогиу зв`язку з тим, що захисник, при захисті його в даному судовому провадженні, діє не активно, а отже не виконує належним чином свої обов`язки щодо його захисту і вони не можуть узгодити спільну позицію захисту, а тому він просить призначити йому іншого безоплатного захисника. Вказана обставина була підставою для попередньої відмови від даного захисника ОСОБА_6 та залучення захисника власними силами за договором, від послуг якого він також відмовився з таких же підстав. Така його позиція щодо відмови від захисника - адвоката ОСОБА_6 є виваженою та будь-якого спілкування, в тому числі конфіденційного, з захисником не потребує.

Захисник адвокат ОСОБА_6 підтримав клопотання обвинуваченого, посилаючись на те, що він дійсно мав деякі розбіжності з обвинуваченим в формуванні позиції його захисту. При цьому наголошує, що завжди всі дії погоджував з підсудним та вважає, що належним чином виконував свої обов`язки як захисника.

Прокурор вважає обґрунтованим клопотання підсудного в силу наявності неузгодженості правових позиції обвинуваченого і захисника , а тому слід прийняти відмові від адвоката ОСОБА_6 і надати доручення центру знадання безоплатноїправничої допомогидля призначення іншого захисника.

Потерпіла ОСОБА_4 не заперечувала проти прийняття відмови від захисника ОСОБА_6 і призначення підсудному іншого захисника.

Вислухавши пояснення учасників кримінального провадження, які не заперечували проти задоволення клопотання обвинуваченого, оглянувши матеріали провадження, суд приходить до наступного.

За дорученням Південно-Східногоміжрегіонального центруз наданнябезоплатної правничоїдопомогивід 17.08.2021 призначено адвоката ОСОБА_6 для захисту ОСОБА_5 в даному кримінальному провадженні.

27.03.2023 в судовому засіданні прийнято відмову обвинуваченого ОСОБА_5 від захисника адвоката ОСОБА_6 в зв`язку з залученням підсудним захисника за договором.

Після прийняття відмови від захисника за договором, за клопотанням обвинуваченого, 03.09.2024 повторно надано доручення центру з надання безоплатної правничої допомоги вирішити питання щодо призначення адвоката для здійснення захисту ОСОБА_5 за призначенням.

За дорученням Південно-Східногоміжрегіонального центруз наданнябезоплатної правничоїдопомогивід 05.09.2024 призначено адвоката ОСОБА_6 для захисту ОСОБА_5 в даному кримінальному провадженні.

За змістом ст. 6 Конвенції про захист прав і основоположних свобод кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи незалежним і безстороннім судом. Кожний обвинувачений у вчиненні кримінального правопорушення має щонайменше зокрема право використовувати юридичну допомогу захисника та одержувати таку допомогу безоплатно, коли цього вимагають інтереси правосуддя.

Згідно частини 1 і 2 ст. 46 КПК України 1960 року підозрюваний, обвинувачений і підсудний мають право в будь-який момент провадження у справі відмовитися від запрошеного чи призначеного захисника. Відмова допускається лише з ініціативи підозрюваного, обвинуваченого чи підсудного і не позбавляє його права запросити того ж чи іншого захисника в подальших стадіях процесу. При відмові від захисника особа, яка провадить дізнання, слідчий складають протокол з зазначенням мотивів відмови, а суд зазначає про це в протоколі судового засідання. Про прийняття відмови від захисника чи відхилення її особа, яка провадить дізнання, слідчий, суддя виносять постанову, а суд - ухвалу.

Під час розгляду відмови обвинуваченого від захисника судом встановлено, що відмова обвинуваченого від захисника є зваженим і обміркованим кроком, захисник не має заперечень від прийняття судом відмови обвинуваченого від його послуг.

За таких обставин суд вважає відмову такою, що приймається судом.

За правилами п. 2 ч. 4 ст. 47 КПК України 1960 року захисник призначається у випадках, зокрема коли підозрюваний, обвинувачений, підсудний бажає запросити захисника, але за відсутністю коштів чи з інших об`єктивних причин не може цього зробити.

У відповідності до ст. 15 Закону України "Про безоплатну правову допомогу" суб`єктами надання безоплатної вторинної правової допомоги в Україні є: 1) центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги; 2) адвокати, включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на постійній основі за контрактом; 3) адвокати, включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на тимчасовій основі на підставі договору.

У відповідності до п.6 ст.19 Закону України "Про безоплатну правову допомогу" у разі отримання постанови слідчого, прокурора, ухвали слідчого судді, суду про залучення захисника для здійснення захисту Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги зобов`язаний негайно призначити захисника.

Згідно до п. 1, 3 ст. 21 Закону України "Про безоплатну правову допомогу", після прийняття рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначає адвоката, який надає безоплатну вторинну правову допомогу на постійній основі за контрактом, повноваження якого підтверджується дорученням Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

З метою дотримання права на захист підсудного, суд вважає за необхідне залучити для участі у справі захисника за призначенням відповідно до Закону України "Про безоплатну правову допомогу".

На підставі викладеного, керуючись ст. 2, 46, 47 КПК України (1960р.), суд -

П О С Т А Н О В И В :

Прийняти відмову обвинуваченого ОСОБА_5 , від захисника адвоката ОСОБА_6 .

Призначити обвинуваченому ОСОБА_5 захисника через Південно-Східний міжрегіональний центр з надання безоплатної правничої допомоги.

Доручити Південно-Східному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги вирішити питання щодо призначення адвоката для здійснення захисту ОСОБА_5 за призначенням у кримінальній справі № 1-308/11 та забезпечити його прибуття 30жовтня 2024року на13-00годину до Петриківського районного суду Дніпропетровської області.

Копію постанови негайно направити до Південно-Східного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги.

Постанова оскарженню не підлягає.

Суддя: ОСОБА_1

СудПетриківський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення23.10.2024
Оприлюднено24.10.2024
Номер документу122499871
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —1-308/11-к

Постанова від 23.10.2024

Кримінальне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Говоруха В. О.

Постанова від 08.10.2024

Кримінальне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Говоруха В. О.

Постанова від 08.10.2024

Кримінальне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Говоруха В. О.

Постанова від 23.09.2024

Кримінальне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Говоруха В. О.

Постанова від 23.09.2024

Кримінальне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Говоруха В. О.

Постанова від 10.09.2024

Кримінальне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Говоруха В. О.

Постанова від 10.09.2024

Кримінальне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Говоруха В. О.

Постанова від 03.09.2024

Кримінальне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Говоруха В. О.

Постанова від 03.09.2024

Кримінальне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Говоруха В. О.

Постанова від 03.09.2024

Кримінальне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Говоруха В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні