Постанова
від 18.11.2010 по справі 2а-4134/10/1670
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 листопада 2010 року < ЧАС > м. Полтава Справа № 2а-4134/10/1670

Полтавський окружний ад міністративний суд у складі:

головуючого судді - Куко би О.О.,

при секретарі - Стемковс ькій О.О.,

за участю:

представника позивача - В асилевської Ю.О.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу за адміністративним позовом Кр еменчуцької об'єднаної держа вної податкової інспекції у Полтавській області до Прив атного підприємства “Фірма “ Агро”, третя особа: Виконавчи й комітет Кременчуцької місь кої ради Полтавської області про припинення юридичної ос оби, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Кременчуцька об'єднана державна податков а інспекція у Полтавській об ласті, 30 серпня 2010 року звернув ся до Полтавського окружного адміністративного суду з ад міністративним позовом до Пр иватного підприємства “Фірм а “Агро”, третя особа: Виконав чий комітет Кременчуцької мі ської ради Полтавської облас ті про припинення юридичної особи.

В обґрунтування своїх вим ог позивач посилався на те, що підприємство відсутнє за мі сцезнаходженням (Полтавська область, АДРЕСА_1), що переш коджає державі здійснювати к онтроль за додержанням відпо відачем податкового законод авства та є підставою для пос тановлення судового рішення про припинення юридичної ос оби відповідно до статті 38 Зак ону України “Про державну ре єстрацію юридичних осіб та ф ізичних осіб-підприємців”.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримала, просила позов задовольнити у повному обся зі. При цьому посилалася на то й факт, що державним реєстрат ором внесено до Єдиного держ авного реєстру юридичних осі б та фізичних осіб - підприємц ів запис про відсутність При ватного підприємтсва "Фірма "Агро" за його місцезнаходжен ням, що є підставою для постан овлення судового рішення про припинення юридичної особи.

В судове засідання 06 жовтня 2010 року, відповідач не з' явив ся, надав суду клопотання про відкладення розгляду справи в зв' язку з неможливістю на правити уповноваженого пред ставника, оскільки останній знаходиться у відпустці. В за доволенні даного клопотання судом було відмовлено, оскіл ьки відповідачем не надано д оказів на підтвердження факт ів, що викладені у клопотанні .

Представник відповідача в судове засідання 11 жовтня 2010 р оку з' явилася, проти задово лення позовних вимог запереч увала. При цьому доказів, які б підтверджували факт перебув ання представника у відпустц і суду надано не було.

У своїх запереченнях предс тавник ПП "Фірма "Агро" посилал ася на те, що 19 серпня 2010 року ним и було подано державному реє стратору Виконавчого коміте ту Кременчуцької міської рад и заповнену картку підтвердж ення реєстраційних відомост ей.

В судові засідання 25 жовтня 2010 року, 08 листопада 2010 року, 18 лис топада 2010 року відповідач не з ' явився, хоча про дату, час та місце розгляду справи був по відомлений належним чином. К рім того, суду не було надано в ідомостей про внесення змін до Єдиного державного реєстр у юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Відповідно до частини 4 стат ті 128 Кодексу адміністративно го судочинства України у раз і неприбуття відповідача - су б'єкта владних повноважень, н алежним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причи н або без повідомлення ним пр о причини неприбуття розгляд справи не відкладається і сп раву може бути вирішено на пі дставі наявних у ній доказів . Ці ж наслідки застосовуютьс я у разі повторного неприбут тя за таких самих умов відпов ідача, який не є суб'єктом влад них повноважень.

Представник Виконавчого к омітету Кременчуцької міськ ої ради Полтавської області в судове засідання не з' яви вся, надав суду клопотання пр о розгляд справи за його відс утності.

З огляду на викладене, суд в важає за можливе розглянути справу за даної явки та за ная вними в справі матеріалами.

Суд, дослідивши матеріали с прави, з'ясувавши фактичні об ставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, оцінивши док ази, які мають юридичне значе ння для розгляду справи і вир ішення спору по суті, дійшов н аступних висновків.

Судом встановлено, що Прива тне підприємство «Фірма «Агр о», зареєстроване розпорядж енням Виконавчого комітету К ременчуцької міської ради По лтавської області 18.08.2009 року, но мер запису про державну реєс трацію № 1585102 0000 006919, про що було вид ано свідоцтво про державну р еєстрацію серії А01 № 359426 (а.с. 6 ).

Відповідно до довідки Крем енчуцької об' єднаної держа вної податкової інспекції ві д 20.08.2009 року № 47376 відповідач з 19.08.2009 року перебуває на обліку в ор ганах державної податкової с лужби (а.с. 8).

Згідно довідки адресного б юро Кременчуцького МВ ГУ МВС України в Полтавській облас ті засновником підприємства являється гр. ОСОБА_2, яка з ареєстрована за адресою: АД РЕСА_1

Під час проведення перевір ки знаходження ПП «Фірма «Аг ро»за юридичною адресою поса довими особами податкового о ргану було виявлено, що підпр иємство не знаходиться за вк азаним у реєстраційних докум ентах місцезнаходженням, а с аме: Полтавська область, АД РЕСА_1, про що Кременчуцькою ОДПІ складено акт б/н від 09.07.2010 р оку (а.с.12).

До відділу податкової мілі ції Кременчуцької ОДПІ було подано запит про встановленн я місцезнаходження відповід ача. Згідно довідки ВПМ Креме нчуцької ОДПІ від 16.08.2010 року № 1669 місцезнаходження платника н е встановлено (а.с.13).

Відповідно до частини 8 ст атті 19 Закону України "Про дер жавну реєстрацію юридичних о сіб та фізичних осіб-підприє мців" державним реєстратором внесено до Єдиного державно го реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців з апис про відсутність Приватн ого підприємтсва "Фірма "Агро " за його місцезнаходженням, п ро що Кременчуцькій ОДПІ над ано витяг з Єдиного державно го реєстру, копія якого наявн а у матеріалах справи (а.с. 15- 16).

Таким чином, своїми діями відповідач позбавляє можлив ості органи податкової служб и здійснювати контроль за до держанням податкового закон одавства України, правильніс тю обчислення, повнотою та св оєчасністю сплати податків, зборів.

Станом на 16.08.2010 року заборгов аність у відповідача перед б юджетом відсутня, що підтвер джується довідкою Кременчуц ької об' єднаної державної п одаткової інспекції (а.с.11 ).

Крім того, судом встановлен о, що ПП "Фірма "Агро" не звітуєт ься до податкового органу з т равня 2010 року. Остання податко ва декларація з податку на до дану вартість за квітень 2010 ро ку підприємством подана 18.05.2010 р оку.

Суд критично ставиться до д оводів відповідача про те, що ним 19 серпня 2010 року подано дер жавному реєстратору Виконав чого комітету Кременчуцької міської ради заповнену карт ку підтвердження реєстрацій них відомостей, оскільки ПП "Ф ірма "Агро" не надано жодних до казів на підтвердження даног о факту. Натомість, у матеріал ах справи наявний витяг з Єди ного державного реєстру юрид ичних осіб та фізичних осіб - п ідприємців, згідно якого ста ном на 26.08.2010 року державним реєс тратором Виконавчого коміте ту Кременчуцької міської рад и до Єдиного державного реєс тру внесено запис про відсут ність юридичної особи за міс цезнаходженням.

Відповідно до пункту 17 стат ті 11 Закону України “Про держа вну податкову службу” голови державних податкових адміні страцій і начальники державн их податкових інспекцій та ї х заступники мають право зве ртатися у передбачених закон ом випадках до судових орган ів із заявою (позовною заявою ) про скасування державної ре єстрації суб'єкта підприємни цької діяльності.

Статтею 4 Закону України «Пр о державну реєстрацію юридич них осіб та фізичних осіб-під приємців»визначено, що держа вна реєстрація юридичних осі б та фізичних осіб -підприємц ів - засвідчення факту створ ення або припинення юридично ї особи, а також вчинення інши х реєстраційних дій, які пере дбачені цим Законом, шляхом в несення відповідних записів до Єдиного державного реєст ру. Зміни до установчих докум ентів юридичної особи підляг ають обов' язковій державні й реєстрації шляхом внесення відповідних змін до записів Єдиного державного реєстру в порядку, встановленому цим Законом.

Згідно із частиною 2 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб т а фізичних осіб-підприємців" підставами для постановленн я судового рішення щодо прип инення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юри дичної особи, зокрема є наявн ість в Єдиному державному ре єстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Відповідно до частини 1 стат ті 11 Кодексу адміністративно го судочинства України розгл яд і вирішення справ в адміні стративних судах здійснюють ся на засадах змагальності с торін та свободи в наданні ни ми суду своїх доказів і у дове денні перед судом їх перекон ливості.

Частиною 1 статті 71 Кодексу а дміністративного судочинст ва України встановлено, що ко жна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтую ться її вимоги та запереченн я.

Відповідачем не надано док азів в обгрунтування своїх з аперечень, а саме: доказів под ання державному реєстратору картки підтвердження реєстр аційних відомотей та внесенн я змін до Єдиного державного реєстру згідно вказаної кар тки.

З огляду на викладене, суд д ійшов висновку, що вимога поз ивача про припинення юридичн ої особи є обґрунтованою та п ідлягає задоволенню, оскільк и до Єдиного державного реєс тру юридичних осіб та фізичн их осіб - підприємців внесено запис про відсутність ПП "Фір ма "Агро" за його місцезнаходж енням.

На підставі викладеного, ке руючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163 Ко дексу адміністративного суд очинства України,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний поз ов Кременчуцької об'єднаної державної податкової інспек ції у Полтавській області до Приватного підприємства “Ф ірма “Агро”, третя особа: Вик онавчий комітет Кременчуцьк ої міської ради Полтавської області про припинення юрид ичної особи - задовольнити.

Припинити юридичну особу - П риватне підприємство “Фірма “Агро”(код ЄДРПОУ 36618626).

В день набрання постановою законної сили направити її к опію державному реєстратору Виконавчого комітету Кремен чуцької міської ради Полтавс ької області для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних о сіб - підприємців запису про с удове рішення щодо припиненн я юридичної особи Приватного підприємства “Фірма “Агро”.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Постанова може бути оскарж ена до Харківського апеляцій ного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня пр оголошення постанови з одноч асним поданням її копії до су ду апеляційної інстанції. У р азі складення постанови у по вному обсязі відповідно до с татті 160 Кодексу адміністрат ивного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апе ляційна скарга подається про тягом десяти днів з дня отрим ання копії постанови.

Повний текст пос танови виготовлено 19 листопа да 2010 року.

Суддя О.О. Кукоба

Дата ухвалення рішення18.11.2010
Оприлюднено24.11.2010
Номер документу12384267
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4134/10/1670

Ухвала від 08.11.2010

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.О. Кукоба

Ухвала від 17.09.2010

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.О. Кукоба

Ухвала від 31.08.2010

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.О. Кукоба

Ухвала від 01.02.2011

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Тацій Л.В.

Постанова від 18.11.2010

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.О. Кукоба

Ухвала від 31.08.2010

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Кукоба О.О.

Ухвала від 17.09.2010

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Кукоба О.О.

Ухвала від 17.09.2010

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Кукоба О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні