Постанова
від 11.11.2010 по справі 2а-8040/10/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 листопада 2010 року < Тек ст > Справ а № 2а-8040/10/0870

Запорізький окружний ад міністративний суд у складі:

головуючого - судді Татаринова Д.В.

при секретарі Сандига В.М.

розглянув у відкритому суд овому засіданні адміністрат ивну справу

за позовом: Управляння Пенс ійного фонду України в Орджо нікідзевському районі м. Запоріжжя

до: Закритого акціонерного товариства «Акурат - Те хнологія», м. Запоріжжя,

про: відшкодування витрат н а виплату та доставку пільго вих пенсій,-

за участю представників ст орін:

від позивача: не прибув,

від відповідача: не прибув,-

ВСТАНОВИВ:

12 жовтня 2010 року до Запорізьк ого окружного адміністратив ного суду надійшов адміністр ативний позов Управляння Пен сійного фонду України в Ордж онікідзевському районі м. За поріжжя до Закритого акціон ерного товариства «Акурат - Технологія», в якому поз ивач просить стягнуту з відп овідача заборгованість по в ідшкодуванню витрат на випла ту та доставку пенсій за віко м, призначених на пільгових у мовах згідно п. «б» - «з» ст. 13 За кону України «Про пенсійне з абезпечення» у розмірі 3 380, 54 гр н.

Зокрема в позові вказує, що відповідач в порушення припи сів чинного законодавства Ук раїни не відшкодовує до УПФУ в Орджонікідзевському райо ні витрати на виплату та дост авку пільгових пенсій, призн ачених відповідно до п. «б» - « з» ст. 13 Закону України «Про пе нсійне забезпечення» №1788 від 05 листопада 1991 року за період з червня по серпень 2010 року, у зв ' язку із чим заборгованість відповідача складає 3 380, 54 грн.

Ухвалою суду від 14 жовтня 2010 р оку відкрито провадження у с праві № 2а-8040/10/0870 та призначено д о судового розгляду на 26 жовтн я 2010 року.

Ухвалою від 26 жовтня 2010 року з а письмовим клопотанням пред ставника позивача, для надан ня додаткових доказів, прова дження по справі зупинялось до 11 листопада 2010 року. 11 листопа да 2010 року провадження у справ і поновлено, про що винесено в ідповідну ухвалу.

Представник позивача у суд ове засідання не з' явився, д о суду надав клопотання про р озгляд справи без його участ і, в порядку письмового прова дження, позовні вимоги підтр имує у повному обсязі.

Клопотання представника п озивача, про розгляд справи б ез його участі, не суперечить діючому законодавству, не по рушує чиї - небудь права та о хоронювані законом інтереси , приймається судом до розгля ду та задовольняється.

Представник відповідача у судове засідання вдруге не з ' явився, про час та місце роз гляду справи повідомлявся на лежним чином. Документи напр авлені відповідачу повернул ись на адресу суду з відмітко ю поштового відділення «за м ісцем обслуговування».

Відповідно до ч. 4 ст. 128 КАС Укр аїни, у разі повторного непри буття відповідача, який не є с уб' єктом владних повноваже нь, належним чином повідомле ного про дату, час і місце судо вого розгляду, без поважних п ричин або без повідомлення н им про причини неприбуття ро згляд справи не відкладаєтьс я і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній док азів.

Таким чином, суд вважає за м ожливе розглянути справу за відсутності представника ві дповідача на підставі наявни х в справі доказів.

Відповідно до ч.4 ст.33 КАС Укр аїни у разі ненадання особам и, які беруть участь у справі, інформації щодо їх поштової адреси судовий виклик або су дове повідомлення надсилают ься: юридичним особам та фізи чним особам - підприємцям - за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначе на в Єдиному державному реєс трі юридичних осіб та фізичн их осіб - підприємців; фізич ним особам, які не мають стату су підприємців, - за адресою їх місця проживання чи місця перебування, зареєстрованою у встановленому законом пор ядку. У разі відсутності осіб , які беруть участь у справі, з а такою адресою вважається, щ о судовий виклик або судове п овідомлення вручене їм належ ним чином.

За приписами ч.11 ст.35 КАС Укра їни розписку про одержання п овістки (повістку у разі немо жливості вручити її адресату чи відмови адресата її одерж ати) належить негайно поверн ути до адміністративного суд у. У разі повернення поштовог о відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з нез алежних від суду причин, вваж ається, що така повістка вруч ена належним чином.

Згідно з ч. 1 ст.41 КАС України с уд під час судового розгляду адміністративної справи зді йснює повне фіксування судов ого засідання за допомогою з вукозаписувального технічн ого засобу. У разі неявки у суд ове засідання всіх осіб, які б еруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цьог о Кодексу розгляд справи зді йснюється за відсутності осі б, які беруть участь у справі ( у тому числі при розгляді спр ави в порядку письмового про вадження), фіксування судово го засідання за допомогою зв укозаписувального технічно го засобу не здійснюється.

Керуючись приписами стате й 33, 35, 41 КАС України суд розгляну в справу на підставі наявних доказів, фіксування судовог о засідання за допомогою зву козаписувального технічног о засобу не здійснювалось.

Вивчивши матеріали справи , з' ясувавши обставини та пе ревіривши їх доказами, суд пр иходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наст упних підстав.

Судом встановлено, що ЗАТ « Акурат - Технологія» за реєстроване в управлінні Пен сійного фонду України в Ордж онікідзевському районі м. За поріжжя.

Відповідач, відповідно до З акону України «Про збір на об ов' язкове державне пенсійн е страхування», є платником з бору на обов' язкове державн е пенсійне страхування, а так ож платником страхових внеск ів відповідно до Закону Укра їни «Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання».

Управлінням Пенсійного фо нду України в Орджонікідзевс ькому районі м. Запоріжжя, пра цівнику ЗАТ «Акурат - Те хнологія» призначена та випл ачується пенсії за віком на п ільгових умовах відповідно д о п. «б»-«з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» , а саме: громадянину ОСОБА_1 , за період з червня по серпе нь 2010 року у розмірі 3 380, 54 грн.

Як свідчать матеріали спра ви, відповідачем не відшкоду ються УПФУ в Орджонікідзевсь кому районі м. Запоріжжя факт ичні витрати на виплату та до ставку пільгових пенсій за в іком, призначених на пільгов их умовах відповідно до п. «б» -«з». ст. 13 Закону України «Про п енсійне забезпечення» зазна ченим громадянам з червня по серпень 2010 року у розмірі 3 380, 54 г рн.

Зважаючи на несплату відпо відачем суми заборгованості позивач звернувся до суду з п озовом до ЗАТ «Акурат - Т ехнологія» про стягнення заб оргованості по відшкодуванн ю фактичних витрат на виплат у і доставку пільгової пенсі ї у розмірі 3 380, 54 грн.

Згідно з нормами пункту 2 ро зділу 15 Прикінцевих положень Закону України «Про загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування», пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працю ють на підземних роботах з ос обливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за спи ском № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовам и праці за списком № 2 виробниц тв, робіт, професій, посад і по казників, затверджених Кабін етом Міністрів України та за результатами атестації робо чих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відп овідно до законодавства, що д іяло раніше, мали право на пен сію на пільгових умовах або з а вислугу років, здійснюєтьс я згідно з окремим законодав чим актом через професійні т а корпоративні фонди. До запр овадження пенсійного забезп ечення через професійні та к орпоративні фонди зберігаєт ься порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пен сій, що діяв до набрання чинно сті цим Законом.

Виходячи з приписів п. 16 розд ілу 15 Прикінцевих положень За кону України «Про загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування» до приведення законодавства України у від повідність із цим Законом за кони України та інші нормати вно-правові акти застосовуют ься в частині, що не суперечат ь цьому Закону. Положення Зак ону України «Про пенсійне за безпечення» застосовується в частині визначення права н а пенсію за віком на пільгови х умовах і за вислугу років.

Статтею 1 Закону України «Пр о збір на обов' язкове держа вне пенсійне страхування» ви значено, що платниками збору на обов' язкове державне пе нсійне страхування є суб' єк ти підприємницької діяльнос ті незалежно від форм власно сті, їх об' єднання, бюджетні , громадські та інші установи та організації, об' єднання громадян та інші юридичні ос оби, а також фізичні особи - су б' єкти підприємницької дія льності, які використовують працю найманих працівників.

ЗАТ «Акурат - Технолог ія» є платником збору на обов ' язкове державне пенсійне с трахування відповідно до Зак ону України «Про збір на обов ' язкове державне пенсійне с трахування», а також платник ом страхових внесків відпові дно до Закону України «Про за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування» та п овинен своєчасно і в повному обсязі сплачувати збір та вн ески на загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння до Пенсійного фонду.

Пунктом «б» ст. 13 Закону Укра їни «Про пенсійне забезпечен ня» передбачено, що на пільго вих умовах мають право на пен сію за віком, незалежно від мі сця останньої роботи: праців ники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкід ливими і важкими умовами пра ці, - за списком № 2 виробництв, р обіт, професій, посад і показн иків, затверджених постаново ю Кабінету Міністрів України , і за результатами атестації робочих місць, за якими підтв ерджується право працівника на пільги та компенсації, пов ' язані із зайнятістю в несп риятливих умовах праці: чоло віки - після досягнення 60 рокі в; жінки - після досягнення 55 ро ків.

Згідно з пунктами 6.1. та 6.2. Інс трукції про порядок обчислен ня і сплати страхувальниками та застрахованими особами в несків на загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання до Пенсійного фонду Ук раїни, затвердженої постанов ою правління Пенсійного фонд у України від 19.12.2003 № 21-1 і зареєст рованої в Міністерстві юстиц ії України 16.01.2004 за № 64/8663 (надалі І нструкція № 21-1), відшкодуванню підлягають витрати Пенсійно го фонду на виплату і доставк у пенсій призначених на піль гових умовах відповідно до ч . 2 Прикінцевих положень Закон у України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування» в таких розмірах:

- 100 % фактичних витрат на випл ату і доставку пенсій призна чених відповідно до абз. 1 ч. 2 Пр икінцевих положень Закону Ук раїни «Про загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування» застрахованим особа м, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і ва жкими умовами праці за списк ом № 2 виробництв, робіт, профе сій, посад і показників, затве рджених Кабінетом Міністрів України та за результатами а тестації робочих місць, на по садах, що дають право на призн ачення пенсії за віком на піл ьгових умовах.

Згідно з п. 6.4. та 6.8. Інструкції № 21-1, розмір сум до відшкодуван ня на поточний рік визначаєт ься відділами доходів органі в Пенсійного фонду України щ орічно в повідомленнях про р озрахунок сум фактичних витр ат на виплату та доставку піл ьгових пенсій, призначених в ідповідно до ч. 2 «Прикінцевих положень» Закону України «П ро загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування» , які надсилаються підприємс твам до 20-го січня поточного р оку на протязі 10 днів з дня при йняття рішення про призначен ня пенсії. Підприємства щомі сяця, до 25 числа, вносять до Пен сійного фонду зазначену в по відомленні місячну суму факт ичних витрат на виплату та до ставку пенсій, призначених н а пільгових умовах.

Відповідачу надсилались Р озрахунки фактичних витрат н а виплату та доставку пільго вих пенсій, призначених відп овідно до ч. 2 Прикінцевих поло жень Закону України «Про заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування» в час тині пенсій, призначених від повідно до п. «б»-«з» ст. 13 Закон у України «Про пенсійне забе зпечення». Згідно зазначених повідомлень за період з черв ня по серпень 2010 року позивачу до сплати було нараховано 3 380, 54 грн.

Довідкою, яка уточнює особл ивий характер роботи або умо в праці, що необхідні для приз начення пільгової пенсії, ви даною ЗАТ «Акурат - Техн ологія», стосовно громадянин а ОСОБА_1, уточнено особл ивий характер роботи та умов и праці для призначення піль гової пенсії. Згідно з зазнач еною довідкою вказаний грома дянин працював на підприємст ві відповідача повний робочи й день, що дає право на отриман ня пільгової пенсії за Списк ом № 2.

Видаючи довідку про підтве рдження пільгового стажу вка заному громадянину, ЗАТ «Ак урат - Технологія» підтве рджено наявність у останньог о пільгового стажу і надано й ому право на отримання пільг ової пенсії, а отже, з цього мо менту у відповідача виник об ов' язок щодо відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку такої пенсії.

Відповідач, в поруш ення вимог Законів України « Про пенсійне забезпечення», «Про загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я», не відшкодував у повному о бсязі суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсі ї, нарахованої та виплаченої управлінням Пенсійного фонд у України в Орджонікідзевськ ому районі м. Запоріжжя зазна ченому громадянину за період з червня по серпень 2010 року.

Згідно з докладним розраху нком суми позову, загальна су ма боргу ЗАТ «Акурат - Т ехнологія» складає 3 380, 54 грн.

На час судового розгляду сп рави відповідач доказів спла ти спірної суми не надав, дово дів позивача не спростував.

На підставі викладеного, вр аховуючи положення ч. 1 ст. 71 КАС України (розгляд і вирішення справ в адміністративних су дах здійснюється на засадах змагальності сторін та свобо ди в наданні ними суду своїх д оказів і у доведеності перед судом їх переконливості) та ч . 1 ст. 71 КАС України (кожна сторо на повинна довести ті обстав ини, на яких ґрунтуються її ви моги та заперечення) суд дійш ов висновку, що заявлені пози вачем вимоги про стягнення з відповідача 3 380, 54 грн. заборгов аності з відшкодування витра т на виплату та доставку пенс ії громадянину ОСОБА_1, пр изначеної за віком на пільго вих умовах, є законними, обґру нтованими, підтверджуються з ібраними в справі доказами т а підлягають задоволенню у п овному обсязі.

Відповідно до приписів ч. 4 с т. 94 КАС України, у справах, в як их позивачем є суб' єкт влад них повноважень, а відповіда чем - фізична чи юридична особ а, судові витрати, здійснені п озивачем, з відповідача не ст ягуються.

Керуючись ст. ст. 94, 158, 160, 162, 163, 167 КА С України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнить у повно му обсязі.

Стягнути з Закритого акціо нерного товариства «Акура т - Технологія» (пр.. Леніна , 180-а, м. Запоріжжя, 69035, код ЄДРПОУ 02973296, р/р 26008202686001, МФО 313399, Банк: ЗРУ КБ « Приватбанк») на користь Упра вління Пенсійного фонду Укра їни в Орджонікідзевському ра йоні м. Запоріжжя (ЄДРПОУ 20508396, р /р 25605301201080, МФО 313957, філія - ЗОУ ВАТ «Д ержавний ощадний банк Україн и») заборгованість у розмірі 3 380 (три тисячі триста вісімдес ят гривень) 54 коп. по відшкодув анню фактичних витрат на вип лату та доставку пенсій приз начених за період з червня по серпень 2010 року, призначеної в ідповідно до пункту «б»-«з» с т. 13 Закону України «Про пенсі йне забезпечення».

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо вона не була подана у в становлені строки. У разі под ання апеляційної скарги судо ве рішення, якщо його не скас овано, набирає законної сили після повернення апеляційн ої скарги, відмови у відкритт і апеляційного провадження а бо набрання законної сили рі шенням за наслідками апеляці йного провадження.

Постанова може бути о скаржена в апеляційному поря дку до Дніпропетровського ап еляційного адміністративно го суду через Запорізький ок ружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний стро к з дня її проголошення, а в ра зі складення постанови у пов ному обсязі відповідно до ст атті 160 КАС України, або прийня ття постанови у письмовому п ровадженні - з дня отримання к опії постанови, апеляційної скарги, з подачею її копії від повідно до кількості осіб, як і беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 КАС України, бу ло повідомлено про можливіс ть отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, т о десятиденний строк на апел яційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Суддя Д.В.Тта ринов

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.11.2010
Оприлюднено26.11.2010
Номер документу12428699
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-8040/10/0870

Ухвала від 26.10.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Постанова від 11.11.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Ухвала від 14.10.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні