Постанова
від 17.11.2010 по справі 5/518-07
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 листопада 2010 р. № 5/518-07

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів:

Ткаченко Н.Г.- головуючо го

Білошкап О.В.

Яценко О.В. ( доповідач у сп раві)

розглянувши касаційну ска ргу Товариства з обмеженою в ідповідальністю сільського сподарського підприємства "Н ібулон"

на постанову Житомирського апеляційно го господарського суду від 07.0 9.2010р.

у справі

господарського суду № 5/518-07

Вінницької області

за заявою

до Управління Пенсійного фон ду України у Хмільницькому р айоні, м. Хмільник

Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Лознянське ", с. Лозна Хмільницького район у Вінницької області

про визнання банкрутом

в судове засідання предст авники сторін не з' явились

ВСТАНОВИВ :

Ухвалою господарськог о суду Вінницької області ві д 17.06.2010р. у справі №5/518-07 затвердже но наданий ліквідатором звіт та ліквідаційний баланс То вариства з обмеженою відпо відальністю "Лознянське". Ціє ю ж ухвалою ліквідовано Т овариство з обмеженою відп овідальністю "Лознянське" як юридичну особу. Припинено по вноваження арбітражного кер уючого - ліквідатора ТОВ "Лозн янське" Бойка С.В. Припине но провадження у справі №5/518-07. С касовано мораторій на задово лення вимог кредиторів боржн ика, введений ухвалою господ арського суду від 08.08.2007р.

Не погоджуючись з винесен ою ухвалою, товариство з обме женою відповідальністю сіль ськогосподарське підприємс тво "Нібулон" подало апеляцій ну скаргу, в якій просив скасу вати ухвалу місцевого господ арського суду від 17.06.2010р.

Постановою Житомирського апеляційного господарськог о суду від 07.09.2010р. (судді Вечірко І.О.; Зарудяна Л.О.; Ляхевич А.А.) у валу господарського суду Ві нницької області від 17.06.2010р. у с праві №5/518-07 залишено без змін, а апеляційну скаргу ТОВ "Нібул он" без задоволення.

Не погоджуючись з прийнят ою постановою, товариство з о бмеженою відповідальністю сільськогосподарське підпр иємство "Нібулон" звернулося до Вищого господарського су ду України з касаційною скар гою, в якій просить скасувати постанову Житомирського апе ляційного господарського су ду від 07.09.2010р., аргументуючи пор ушенням норм права, зокрема, п .10 ст. 31 Закону України "Про відн овлення платоспроможності б оржника або визнання його ба нкрутом".

Колегія суддів Вищого госп одарського суду України, пер еглянувши у касаційному поря дку постанову суду апеляційн ої інстанції, на підставі вст ановлених фактичних обстави н справи, перевіривши застос ування судом апеляційної інс танцій норм матеріального та процесуального права, дійшл а висновку, що касаційна скар га не підлягає задоволенню, в иходячи з такого.

Ухвалою господарського су ду Вінницької області від 08.08.20 07р. за заявою УПФУ у Хмільниць кому районі на підставі ст.52 З акону України "Про відновлен ня платоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом" порушено провадження у сп раві №5/518-07 про банкрутство тов ариства з обмеженою відповід альністю "Лознянське" (а.с.1, т.1). В ведено мораторій на задоволе ння вимог кредиторів боржник а.

Постановою господарського суду від 16.10.2007р. боржника ТОВ "Ло знянське" визнано банкрутом , відкрито щодо нього ліквіда ційну процедуру. Зобов'язано Вінницький обласний сектор з питань банкрутства в 7-ми ден ний термін з дня винесення да ної постанови забезпечити уч асть у справі ліквідатора з ч исла працівників державного органу з питань банкрутства . Зобов'язано заявника в 10-ти де нний термін з дня винесення п останови подати в офіційний друкований орган оголошення про визнання боржника банкр утом (а.с.6-7, т.2).

Як вбачається з матеріалів справи, 05.02.2008р. на адресу місцев ого господарського суду від Вінницького обласного сект ору з питань банкрутства над ійшов лист №03-68 від 04.02.2008р. про при значення ліквідатором банкр ута - ТОВ "Лознянське" арбітраж ного керуючого Бойка С.В. (а.с.45, т.2).

Відповідно до ухвали госпо дарського суду від 14.02.2008р. лікві датором банкрута призначено арбітражного керуючого Бо йка С.В. (а.с.48, т.2).

Ухвалою від 21.04.2008р. затвердже но оплату послуг арбітражног о керуючого - ліквідатора Б ойка С.В. в розмірі двох міні мальних заробітних плат за к ожен місяць здійснення повно важень (а.с.57, т.2).

16.06.2010р. на адресу місцевого г осподарського суду від арбіт ражного керуючого - ліквідат ора надійшов звіт ліквідатор а та ліквідаційний баланс ТО В "Лознянське" (а.с.23-, т.3).

Згідно з ухвалою господарс ького суду від 17.06.2010р. у справі № 5/518-07 затверджено наданий лікві датором звіт та ліквідаційни й баланс Товариства з обм еженою відповідальністю "Лоз нянське", ліквідовано Това риство з обмеженою відпові дальністю "Лознянське" як юри дичну особу, припинено повно важення арбітражного керуюч ого - ліквідатора ТОВ "Лознянс ьке" Бойка С.В. та провадже ння у справі №5/518-07. Скасовано мо раторій на задоволення вимог кредиторів боржника, введен ий ухвалою господарського су ду від 08.08.2007р.

Судами попередніх інстанц ій встановлено, що за результ атами проведеної інвентариз ації та оцінки майна банкрут а до складу ліквідаційної ма си банкрута увійшло рухоме т а нерухоме майно загальною о ціночною вартістю 7380,00грн. Резу льтати інвентаризації та оці нки майна банкрута затверджу вались на засіданнях комітет у кредиторів ТОВ "Лознянське ". Відповідно до рішень коміте ту кредиторів було укладено договори купівлі- продажу майна банкрута. Загальна сум а коштів, отриманих в ході лік відаційної процедури ТОВ "Ло знянське" склала 7829,06 грн. Кошти , що надійшли від реалізації м айна ТОВ "Лознянське" були сп рямовані на задоволення вимо г у відповідності з ст. 31 Закон у України "Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом", а с аме на погашення вимог креди торів першої черги. Станом на день подання звіту ліквідат ора, відсутнє майно банкрута та грошові кошти в установі б анку. Посилаючись на приписи ч. 6 ст. 31 Закону України “Про ві дновлення платоспроможност і боржника або визнання його банкрутом”, господарський с уд вимоги, не задоволені за не достатністю майна, визнав по гашеними. З урахуванням факт у відсутності майна та грошо вих коштів банкрута місцеви й господарський суд затверди в звіт ліквідатора та припин ив провадження у справі № 5/518-0 7.

Відповідно до ч.1 ст.5 Закону У країни "Про відновлення плат оспроможності боржника або в изнання його банкрутом" (нада лі - Закон) провадження у справ ах про банкрутство регулюєть ся цим Законом, Господарськи м процесуальним кодексом Укр аїни, іншими законодавчими а ктами України.

Як вже зазначалось, дана спр ава порушена на підставі ст.5 2 Закону, яка регламентує особ ливості банкрутства відсутн ього боржника.

Господарський суд у двотиж невий строк з дня винесення у хвали про порушення провадже ння у справі про банкрутство відсутнього боржника виноси ть постанову про визнання ві дсутнього боржника банкруто м, відкриває ліквідаційну пр оцедуру і призначає ліквідат ором ініціюючого кредитора за згодою останнього (ч.2 ст.52 З акону).

За пропозицією Вінницьког о обласного сектору з питань банкрутства ліквідатором ба нкрута було призначено арбіт ражного керуючого Бойка С.В .

В ліквідаційній процедурі відповідно до ч.1 ст. 25 Закону л іквідатор з дня свого призна чення здійснює, зокрема такі повноваження: інвентаризаці ю та оцінку майна банкрута зг ідно з законодавством; аналі зує фінансове становище банк рута; вживає заходів, спрямов аних на пошук, виявлення та по вернення майна банкрута, що з находиться у третіх осіб; у по рядку, передбаченому цим Зак оном, здійснює інші повноваж ення.

Із звіту представленого до суду (а.с.23-30 т.3) вбачається, що лі квідатором була створена інв ентаризаційна комісія та про ведена інвентаризація майна банкрута, про що свідчать інв ентаризаційні описи №1, №2, №3 (а. с.34-38, т.3).

За результатами проведено ї інвентаризації та оцінки м айна банкрута до складу лікв ідаційної маси банкрута увій шло рухоме та нерухоме майно , а саме: будівля складу (цегля на), силосна яма, приставка до комбайну "Дон-600", місткість об'є мом 80м.куб., платформа від авто мобільних ваг, місткість 10 м.к уб., огорожа металева. Оціночн а вартість вказаних необоро тних активів (основних засоб ів) ТОВ "Лознянське" відповідн о до висновків незалежного о цінювача Байди Т.А. (а.с.39-41, т .3) склала 7380,00 грн.

15.10.2008р. комітетом кредиторів прийнято рішення про реаліза цію майна банкрута за ціною н е нижче експертної оцінки. Пр одаж майна передбачено здій снювати шляхом укладення пря мих цивільно-правових угод а бо на відкритих торгах відпо відно до правил біржової тор гівлі (а.с.85, т.3).

Відповідно до договорів ку півлі-продажу №1-юр від 26.01.2010р., №2 -юр від 14.04.2010р., №3-юр від 14.04.2010р. (а.с.45, 4 7, 49 т.3), було реалізовано майно б анкрута ТОВ "Лознянське".

В ході проведення ліквідац ійної процедури ліквідаторо м було зроблено запити, зокре ма, до Інспекції державного т ехнічного нагляду "Держтехна гляд" Вінницької обласної де ржавної адміністрації, відді лу земельних ресурсів у Хміл ьницькому районі Вінницької області Державного агентств а земельних ресурсів України , Лознянської сільської ради , КП "Вінницьке обласне об'єдна не бюро технічної інвентариз ації".

На вище вказані запити лікв ідатором було отримано відп овіді, які свідчать про те, що за ТОВ "Лознянське" сільськог осподарської техніки в базі обліку не рахується, нерухо мого майна, земельних діляно к не зареєстровано (а.с.55, 69, 70, 71, т .3).

Зі змісту листа №130-02-32 від 09.12.2009р . Лознянської сільської ради , адресованого арбітражному керуючому - ліквідатору Бой ку С.В, вбачається, що за ТОВ "Лознянське" рахувалося тако ж наступне майно: дорога (зал ишковою вартістю 3738,00 грн.), доро га (залишковою вартістю 10138,00 гр н.), дитячий садочок (залишков ою вартістю 3012,00 грн.), баня (бала нсовою вартістю 18424,00грн.) (а.с.73, т .3).

Вказані об'єкти є необхідни ми для нормальної життєдіяль ності сільської громади та в ідповідно до акту приймання- передачі (а.с.74, т.3) передані на баланс Лознянської сільсько ї ради.

Відповідно до довідки філі ї "Відділення ПАТ Промінвест банк в м.Вінниця" 22.04.2010р. в філії " Відділення ПАТ Промінвестба нк в м.Вінниця" клієнту ТОВ "Ло знянське" закрито поточні ра хунки в національній валюті (а.с.54, т.3).

Як вбачається з матеріалів справи, що для встановлення з аборгованості підприємства - банкрута по заробітній пла ті ліквідатором було направ лено лист до управління стат истики у Хмільницькому район і Головного управління стати стики у Вінницькій області щ одо отримання інформації про надання боржником звітів ві дповідної форми для підтверд ження заборгованості по заро бітній платі.

Листом №01/16-490 від 17.092008 року упра вління статистики у Хмільниц ькому районі Головного управ ління статистики у Вінницькі й області повідомило ліквіда тора про те, що заборгованіст ь із виплати заробітної плат и по підприємству ТОВ "Лознян ське" за даними статистичної звітності становить 144600,00грн. (а .с.75,т.3).

Ліквідатором було складен о реєстр вимог кредиторів ТО В "Лознянське", до якого включе но у тому числі заборгованіс ть боржника по заробітній пл аті на суму 144673,00 грн. (а.с.33, т.3).

Частиною 7 ст. 52 Закону встано влено, зокрема, що задоволенн я вимог кредиторів здійснює ться в порядку черговості, пе редбаченому ст. 31 цього Закону .

Як встановлено приписами ч .1 ст.31 Закону, у першу чергу, зок рема, задовольняються витра ти, пов'язані з провадженням у справі про банкрутство в гос подарському суді та роботою ліквідаційної комісії, у том у числі: витрати на оплату дер жавного мита, витрати арбітр ажного керуючого (розпорядни ка майна, керуючого санацією , ліквідатора), пов'язані з утр иманням і збереженням майнов их активів банкрута.

Загальна сума коштів, отрим аних за весь період ліквідац ійної процедури становила 7829, 06 грн. Зазначені кошти були сп рямовані на погашення заборг ованості відповідно до ст.31 За кону, а саме здійснено частко ву оплату послуг арбітражног о керуючого в сумі 7574,06 грн. , а та кож здійснено оплату державн ого мита в сумі 255,00грн., що підтв ерджується платіжними доруч еннями №1, №2, №3 (а.с.(51-52, т.3).

Відповідно до п.6 ст.52 Закону за клопотанням ліквідатора у разі виявлення ним майна від сутнього боржника, визнаного банкрутом, господарський су д може винести ухвалу про при пинення процедури ліквідаці ї, передбаченої цією статтею , і переходу до загальних судо вих процедур у справі про бан крутство, передбачених цим З аконом.

При недостатності майна дл я покриття судових витрат чи у випадках відмови судом кло потання ліквідатора про пере хід до загальної процедури б анкрутства, задоволення вимо г кредиторів здійснюється в порядку ст.31 Закону.

Згідно з ч. 6 ст. 31 Закону Украї ни "Про відновлення платоспр оможності боржника або визна ння його банкрутом" вимоги, не задоволені за недостатністю майна, вважаються погашеним и.

В зв'язку з відсутністю майн а та грошових коштів у підпри ємства-банкрута не погашеним и залишились витрати на опла ту праці арбітражного керуюч ого - ліквідатора банкрута (ви моги першої черги) в сумі 25483,94 гр н., а також залишені без задов олення вимоги кредиторів на ступних черг, а саме:

- вимоги, що виникли із зобов 'язань банкрута перед праців никами підприємства-банкрут а (щодо виплати заробітної пл ати) на суму 144673,00 грн.;

- УПФУ у Хмільницькому район і на суму 15203,85 грн.;

- ВД ВОВ ФСС з ТВП на суму 245,98 гр н.;

- ТОВ "Спільне українсько-ав стрійсько-німецьке підприєм ство "Укрінтерцукор" на суму 98 77,98 грн.;

- ТОВ СП "Нібулон" на суму 16233,45 г рн.;

- Хмільницького міськрайон ного центру зайнятості на су му 14581,98 грн.

До компетенції комітету кр едиторів належить прийняття рішення, зокрема, про звернен ня до господарського суду з к лопотанням про відкриття лік відаційної процедури, інших питань, передбачених Законо м України "Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом" (ч .8 ст.16 Закону).

Комітет кредиторів на своє му засіданні 19.04.2010р. розглянув з віт ліквідатора та прийняв р ішення про можливість затвер дження судом звіту та ліквід аційного балансу ТОВ "Лознян ське", про що свідчить протоко л №14 засідання комітету креди торів Товариства з обмеж еною відповідальністю "Лозня нське" (а.с. 93, т.3).

Статтею 32 Закону встановлен о, що після завершення усіх ро зрахунків з кредиторами лікв ідатор подає до господарсько го суду звіт та ліквідаційни й баланс. Господарський суд п ісля заслуховування звіту лі квідатора та думки членів ко мітету кредиторів або окреми х кредиторів виносить ухвалу про затвердження звіту лікв ідатора та ліквідаційного ба лансу.

Ухвала суду про затверджен ня звіту ліквідатора, ліквід аційного балансу за своєю пр авовою природою є судовим рі шенням, яке підсумовує хід лі квідаційної процедури, в яко му необхідно повно відобрази ти обставини, що мають значен ня для даної справи, зокрема, вчинення належних дій по вия вленню активів та пасивів бо ржника, встановленню правово го статусу боржника, як юриди чної особи, встановленню від сутності керівних органів бо ржника за адресою їх місцезн аходження у випадку ведення спрощеної процедури банкрут ства, доведення неможливості відновлення платоспроможно сті боржника внаслідок вжити х ліквідатором заходів та не обхідність його ліквідації.

Отже, суди першої та апеляці йної інстанції дійшли до пра вильного висновку про затвер дження звіту ліквідатора, лі квідаційного балансу банкру та та припинення провадження у справі відповідно до п.6 ч.1 ст .40 Закону.

Що стосується посилання за явника касаційної скарги щод о порушення його прав передб ачених ст.22 ГПК України, у зв' язку з тим, що на його адресу н е надходила ухвала господарс ького суду щодо затвердженн я звіту про оплату послуг, ві дшкодування витрат арбітраж ного керуючого ліквідатора банкрута Бойка С.В. то вон и є необґрунтованими, оскіль ки як свідчать матеріали спр ави, на момент винесення ухва ли господарського суду від 21 .04.2008р. (а.с.57, т.2) скаржник ще не наб ув статусу учасника провадже ння у справі про банкрутство ТОВ "Лознянське" та відповідн о, вказана ухвала на його адре су місцевим господарським су дом не надсилалась. Однак, з ур ахуванням приписів ст.22 ГПК Ук раїни, якою регламентовано п рава та обов'язки сторін, скар жник мав право знайомитись з матеріалами справи та, відпо відно, не був позбавлений про цесуального права на оскарже ння судового акту, який на йо го думку, винесено з порушенн ям норм матеріального права.

Доводи ТОВ СП "Нібулон" що су дом першої інстанції при зат вердженні звіту залишились н евирішеним питання щодо нал ежності спірного майна, є нео бґрунтованими, оскільки звіт ліквідатора був затверджени й протоколом засідання комі тету кредиторів у справі №5/518-07 від 19.04.2010р. одноголосно та лікв ідатором не виявлено будь-як е майно, яке належить боржник у.

За таких обставин, судова к олегія суддів Вищого господа рського суду України вважає, що судом апеляційної інстан ції вірно застосовані норми матеріального та процесуаль ного права, доводи скаржника не спростовують законності прийнятого у справі рішення. У зв' язку з наведеним колег ія суддів Вищого господарськ ого суду України не вбачає пі дстав для скасування постано ви Житомирського апеляційно го господарського суду від 07.0 9.2010р. по справі №5/518-07.

На підставі викладеного, к еруючись ст.ст. 111-5,111-7,111-9,111-11 ГПК Укр аїни Вищий господарський суд України -

ПОСТАНОВИВ:

1.Касаційну скаргу Т овариства з обмеженою відп овідальністю сільськогоспо дарського підприємства "Нібу лон" на постанову Житомирськ ого апеляційного господарсь кого суду від 07.09.2010р. по справі №5/518-07 залишити без задоволення .

2.Постанову Житомирського а пеляційного господарського суду від 07.09.2010р. по справі №5/518-07 з алишити без змін.

Головуючий Н.Г. Ткаченко

Судді О.В. Білошкап

О.В. Яценко

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення17.11.2010
Оприлюднено27.11.2010
Номер документу12453868
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/518-07

Ухвала від 04.04.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Заріцька А.О.

Постанова від 17.11.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Яценко О.В.

Ухвала від 01.11.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Яценко О.В.

Постанова від 07.09.2010

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Вечірко І.О

Ухвала від 19.10.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Бенівський В.І.

Ухвала від 08.09.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Бенівський В.І.

Ухвала від 06.11.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Бенівський В.І.

Ухвала від 24.10.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Бенівський В.І.

Ухвала від 21.04.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Бенівський В.І.

Ухвала від 21.04.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Бенівський В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні