Рішення
від 19.11.2010 по справі 58/44
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 58/44 19.11.10

Господарський суд міста Ки єва у складі судді Блажі вської О.Є.,

розглянувши справу № 58/44

за позовом Заступника військового пр окурора Київського гарнізон у в інтересах держави, уповно важеним органом управління я кого є:

Міністерство оборони Укра їни;

Київське квартирно-експлу атаційне управління Міністе рства оборони України

до Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Добробут»

про стягнення 51659,10 грн.

за участю представників ст орін:

від позивача - Лепень О.В.

від відповідача - не з' явився

від прокуратури - Лесько Г.Є.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Заступник військовог о прокурора Київського гарні зону звернувся в Господарськ ий суд міста Києва в інтереса х держави, уповноваженим орг аном управління якого є Міні стерство оборони України, Ки ївське квартирно-експлуатац ійне управління Міністерств а оборони України до Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Добробут»про стягненн я 51659,10 грн.

В обґрунтування пред' явл ених вимог позивач посилаєть ся на неналежне виконання ві дповідачем грошових зобов' язань за договором оренди № 8/2 005Головного КЕУ від 30.08.2005 р.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 07.09.2010 р. поруш ено провадження у справі, при значено розгляд справи на 24.09.20 10 р. в судовому засіданні, викл икано для участі представник ів сторін, яких зобов' язано виконати певні дії.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 24.09.2010 р. розгл яд справи відкладався відпов ідно до ст. 77 ГПК України.

Разом з тим, враховуючи пере бування судді на лікарняному , розгляд справи, призначений на 15.10.2010 р., не відбувся. За вказа них обставин суд ухвалою від 25.10.2010 р. призначив судове засід ання на 03.11.2010 р.

3 листопада 2010 року заступник ом військового прокурора Киї вського гарнізону подано до суду заяву про збільшення по зовних вимог, відповідно до я кої просить суд стягнути з ві дповідача 92971,78 грн. заборгован ості по орендній платі та 4281,22 г рн. пені.

Разом з тим, ухвалою Господа рського суду міста Києва від 03.11.2010 р. суд продовжив строк вир ішення спору на п'ятнадцять д нів та відклав розгляд справ и на 19.11.2010 р.

В судове засідання 19.11.2010 р. пре дставники від прокуратури та від позивача з' явились, під тримали позовні вимоги з ура хуванням уточнень, просили с уд їх задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, про причини неявки суд не п овідомив, про час і місце розг ляду справи був повідомлений судом належним чином.

Відповідно до ч. 1 ст. 64 ГПК Укр аїни ухвала про порушення пр овадження у справі надсилаєт ься зазначеним особам за пов ідомленою ними господарсько му суду поштовою адресою. У ра зі ненадання сторонами інфор мації щодо їх поштової адрес и, ухвала про відкриття прова дження у справі надсилається за адресою місцезнаходження (місця проживання) сторін, що зазначена в Єдиному державно му реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності сторін за т акою адресою, вважається, що у хвала про порушення провадже ння у справі вручена їм належ ним чином.

Крім того, в інформаційному листі Вищого господарського суду України від 14.08.2007 р. № 01-8/675 «Пр о деякі питання практики зас тосування норм Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни, порушені у доповідних записках про роботу господа рських судів у першому піврі ччі 2007 року»(пункт 15) зазначено , що відповідно до пункту 2 час тини другої статті 54 Господар ського процесуального кодек су України позовна заява пов инна містити, зокрема, місцез находження сторін (для юриди чних осіб).

Згідно із ст. 93 ЦК України міс цезнаходженням юридичної ос оби є адреса органу або особи , які відповідно до установчи х документів юридичної особи чи закону виступають від її і мені.

У пункті 11 інформаційного л иста Вищого господарського с уду України від 15.03.2007 р. № 01-8/123 «Про деякі питання практики заст осування норм Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни, порушені у доповідних з аписках про роботу господарс ьких судів у 2006 році»зазначен о, що до повноважень господар ських судів не віднесено уст ановлення фактичного місцез находження юридичних осіб аб о місця проживання фізичних осіб - учасників судового про цесу на час вчинення тих чи ін ших процесуальних дій. Тому в ідповідні процесуальні доку менти надсилаються господар ським судом згідно з поштови ми реквізитами учасників суд ового процесу, наявними в мат еріалах справи.

Водночас законодавство Ук раїни, в тому числі Господарс ький процесуальний кодекс Ук раїни, не зобов'язує й сторону у справі, зокрема позивача, з' ясовувати фактичне місцезна ходження іншої сторони (стор ін) у справі (якщо воно не спів падає з її місцезнаходженням , визначеним згідно із згадан ою статтею 93 Цивільного кодек су України) та зазначати таке фактичне місцезнаходження в позовній заяві чи інших проц есуальних документах.

В разі коли фактичне місцез находження юридичної особи - учасника судового процесу з якихось причин не відповіда є її місцезнаходженню, визна ченому згідно з законом, і дан а особа своєчасно не довела п ро це до відома господарсько го суду, інших учасників проц есу, то всі процесуальні насл ідки такої невідповідності п окладаються на цю юридичну о собу.

З матеріалів справи вбачає ться, що ухвали Господарсько го суду міста Києва надсилал ись на адресу відповідача, як а вказана в позовній заяві та адресу, зазначену в Витязі з Є диного державного реєстру юр идичних осіб та фізичних осі б-підприємців.

За вказаних обставин відпо відач вважається належним чи ном повідомленим господарсь ким судом про час і місце її ро згляду справи.

На підставі ст. 75 ГПК України справа розглядається за ная вними в ній матеріалами.

Судом, у відповідності з вим огами ст. 81-1 ГПК України, складе но протоколи судових засідан ь, які долучено до матеріалів справи.

В судовому засіданні 19.11.2010 р. в ідповідно до ст. 85 ГПК України судом оголошено вступну та р езолютивну частини рішення.

Розглянувши надані докуме нти і матеріали, заслухавши п ояснення уповноважених пред ставників, всебічно та повно з' ясувавши обставин, на яки х ґрунтуються позовні вимоги , об' єктивно оцінивши в суку пності докази, які мають знач ення для розгляду справи і ви рішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з матер іалів справи, 30 серпня 2005 року м іж Міністерством оборони Укр аїни, в особі начальника Голо вного квартирно-експлуатаці йного управління Збройних Си л України (Орендодавець) та ТО В «Добробут» (Орендар) в особі Генерального директора Лі щенко Тетяни Вікторівни ук лали Договір оренди № 8/2005Голов ного КЕУ від 30.08.2005 року (надалі-Д оговір).

Відповідно до п. 1.1. Договору, орендодавець передав, а орен дар прийняв в строкове платн е користування нерухоме війс ькове майно - нежитлові примі щення військового містечка № 161, що знаходиться на балансі в ійськової частини А-0231 та облі ковується в Київському КЕУ, р озташоване за адресою: 02089, м. Ки їв, Деснянський р-н, Броварськ е шосе; загальною площею 1209 кв.м ., загальна вартість приміщен ь 909614,00 грн.

Укладений Договір є підста вою для виникнення у сторін г осподарських зобов'язань від повідно до ст. ст. 173, 174 ГК Україн и (ст. ст. 11, 202, 509 ЦК України), і згід но ст. 629 ЦК України є обов'язков им для виконання сторонами.

Відповідно до положень Гос подарського кодексу України , як спеціального акту законо давства, що регулює правовід носини у господарській сфері , зокрема, ст. 286 ГК України орен дна плата - це фіксований пл атіж, який орендар сплачує ор ендодавцеві незалежно від на слідків своєї господарської діяльності.

Відповідно до статті 762 ЦК Ук раїни за користування майном справляється плата, розмір я кої встановлюється договоро м найму.

Згідно ст. 173 ГК України один суб' єкт господарського зоб ов' язання повинен вчинити п евну дію на користь іншого су б' єкта, а інший суб' єкт має право вимагати від зобов' я заної сторони виконання її о бов' язку.

В силу ч. 1 ст. 193 ГК України, суб 'єкти господарювання та інші учасники господарських відн осин повинні виконувати госп одарські зобов'язання належн им чином відповідно до закон у, інших правових актів, догов ору, а за відсутності конкрет них вимог щодо виконання зоб ов'язання - відповідно до вимо г, що у певних умовах звичайно ставляться. При цьому, до вико нання господарських договор ів застосовуються відповідн і положення ЦК України з урах уванням особливостей, передб ачених ГК України.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 ЦК Ук раїни одностороння відмова в ід зобов'язання або одностор оння зміна його умов не допус кається, якщо інше не встанов лено договором або законом. З обов'язання має виконуватися належним чином відповідно д о умов договору та вимог цьог о Кодексу, інших актів цивіль ного законодавства, а за відс утності таких умов та вимог - в ідповідно до звичаїв діловог о обороту або інших вимог, що з вичайно ставляться.

У відповідності до ч. 1 ст. 530 ЦК України якщо у зобов'язанні в становлений строк (термін) йо го виконання, то воно підляга є виконанню у цей строк (термі н).

В силу ст. 599 ЦК України зобов 'язання припиняється виконан ням, проведеним належним чин ом.

Згідно ст. ст. 33, 34 ГПК України кожна сторона повинна довест и ті обставини, на які вона пос илається як на підставу свої х вимог і заперечень. Обстави ни справи, які відповідно до з аконодавства повинні бути пі дтверджені певними засобами доказування, не можуть підтв ерджуватись іншими засобами доказування.

Згідно п. 3.1 орендна плата виз начається на підставі Методи ки розрахунку орендної плати , затвердженої Кабінетом Мін істрів України та за результ атами конкурсу і становить б ез ПДВ за базовий місяць розр ахунку (березень 2005 року) 7858,5 грн . Нарахування ПДВ на суму орен дної плати здійснюється у по рядку визначеному чинним зак онодавством.

Орендна плата за перший міс яць оренди визначається шлях ом коригування базової оренд ної плати на індекси інфляці ї за період з базового до перш ого місяця оренди.

Орендна плата за кожний нас тупний місяць визначається ш ляхом коригування орендної п лати за попередній місяць на індекс інфляції за наступни й місяць.

Згідно п. 3.1 орендна плата виз начається на підставі Методи ки розрахунку орендної плати , затвердженої Кабінетом Мін істрів України та за результ атами конкурсу і становить б ез ПДВ за базовий місяць розр ахунку (березень 2005 року) 7858,5 грн . Нарахування ПДВ на суму орен дної плати здійснюється у по рядку визначеному чинним зак онодавством.

Орендна плата за перший міс яць оренди визначається шлях ом коригування базової оренд ної плати на індекси інфляці ї за період з базового до перш ого місяця оренди.

Орендна плата за кожний нас тупний місяць визначається ш ляхом коригування орендної п лати за попередній місяць на індекс інфляції за наступни й місяць.

Відповідно п. 3.3 Договору оре ндна плата у розмірі 100 % перера ховується Орендарем до спеці ального фону державного бюдж ету на спеціальний реєстраці йний рахунок Київського КЕУ УДК м. Києва МФО 22991617 р/р 35229022000303 щомі сячно не пізніше 15 числа місяц я наступного за звітним.

Пункт 3.5. Договору зазначає, щ о орендна плата, перерахован а несвоєчасно або не в повном у обсязі, підлягає індексаці ї і стягується відповідно до чинного законодавства Украї ни з урахуванням пені в розмі рі подвійної облікової ставк и НБУ на дату нарахування пен і від суми заборгованості, з у рахуванням індексації, за ко жний день прострочення, вклю чаючи день оплати.

Відповідно до п. 5.2 Договору О рендар зобов' язаний своєча сно і в повному обсязі сплачу вати орендну плату.

Відповідно до п. 9.1 Договору з а невиконання або неналежне виконання зобов'язань за цим договором несуть відповідал ьність згідно з чинним закон одавством України.

14 грудня 2009 року був укладени й додатковий договір № 49д/ККЕУ до договору оренди від 30 серп ня 2005 року № 8/2005/ГоловКЕУ до дого вору оренди від 30 серпня 2005 рок у № 8/2005/ГоловКЕУ та додатковий договір від 20.05.2010 р. № 21/ККЕУ до до говору оренди від 30 серпня 2005 р оку № 8/2005/ГоловКЕУ.

У вказаних договорах оренд одавцем було визначено Київс ьке квартирно-експлуатаційн е управління Міністерство об орони України, тобто всі прав а орендодавця перейшли до Ки ївського квартирно-експлуат аційного управління Міністе рство оборони України.

Відповідно до п. 3 ст. 18 Закону України «Про оренду державн ого та комунального майна»та п. п. 3.1, 3.3, 5.2., 5.11, 5.12 Договору оренди, з а використання орендованого майна, щомісячно, не пізніше 1 0 числа, наступного за звітним повинно сплачувати орендну плату.

Проте, відповідач в порушен ня умов договору та чинного з аконодавства з 01 грудня 2009 року частково не сплачувало орен дну плату.

Київське КЕУ МО України нео дноразово зверталось до ТОВ «Добробут»з претензіями № 303/2 5-1158 від 11 травня 2010 року та № 303/25-814 ві д 30 березня 2010, від 11.05.2010 р. № 303/25-1158 з ви могами погасити існуючу забо ргованість по орендній платі .

Однак, вказані вимоги залиш ились без відповіді та задов олення.

Таким чином, судом встановл ено, що відповідач в порушенн я умов Договору та вимог чинн ого законодавства, не викона в своїх грошових зобов' язан ь належним чином, у встановле ний строк не здійснив розрах унок в повному обсязі, що приз вело до виникнення заборгова ності в сумі 92971,78 грн., наявність якої підтверджується матері алами справи.

Поряд з цим, за прострочення відповідачем виконання зобо в'язання за Договором, позива ч просить суд стягнути з відп овідача 4281,22 грн. пені.

Відповідно до п. 11.3 Договору плата за надані комунальні п ослуги перерахована несвоєч асно або не в повному обсязі, с тягується відповідно до чинн ого законодавства за весь пе ріод заборгованості з урахув анням пені у розмірі подвійн ої облікової ставки НБУ на да ту нарахування пені від суми заборгованості за кожен ден ь прострочення, включаючи де нь оплати.

Згідно з ч. 1 ст. 199 ГК України в иконання господарських зобо в'язань забезпечується заход ами захисту прав та відповід альності учасників господар ських відносин, передбачених цим Кодексом та іншими закон ами. До відносин щодо забезпе чення виконання зобов'язань учасників господарських від носин застосовуються відпов ідні положення Цивільного ко дексу України.

Виходячи зі змісту ст. ст. 546, 54 8, 549 ЦК України виконання зобов 'язання може забезпечуватися у відповідності до закону аб о умов договору, зокрема, неус тойкою, яку боржник повинен с платити у разі порушення зоб ов'язання.

Крім того, відповідно до вим ог ст. 611 ЦК України у разі поруш ення зобов'язання настають н аслідки, встановлені договор ом або законом, зокрема, сплат а неустойки.

Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно , які боржник повинен передат и кредиторові у разі порушен ня боржником зобов'язання. Пр и цьому, пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за ко жен день прострочення викона ння.

Враховуючи положення чинн ого законодавства, здійснивш и перерахунок розміру заявле ної до стягнення пені, суд дій шов висновку про необхідніст ь стягнення з відповідача 4281,22 грн. пені.

Згідно ст. 43 ГПК України госп одарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім перекона нням, що ґрунтується на всебі чному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сук упності, керуючись законом.

Відповідно до ст. 33 ГПК Украї ни кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на які вона посилається як на підставу с воїх вимог і заперечень.

Відповідач в установленом у порядку заявлених до нього вимог не спростував.

Враховуючи викладені обст авини, суд задовольняє позов повністю.

Відповідно до статті 49 ГПК У країни судові витрати поклад аються судом на відповідача.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 82-85 ГПК України, с уд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити по вністю.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «До бробут»(03056, м. Київ, вул. Виборзь ка, 34/36, код 30634155) на користь Київсь кого квартирно-експлуатацій ного управління Міністерств а оборони України (03186, м. Київ, ву л. Ав. Антонова, 2/32, корп. 97, код 22991617) з будь-якого рахунку, виявлен ого державним виконавцем під час виконання судового ріше ння, 92971 (дев' яносто дві тисячі дев' ятсот сімдесят одна) гр н. 78 коп. заборгованості по оре ндній платі, 4281 (чотири тисячі д вісті вісімдесят одна) грн. 22 к оп. пені.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «До бробут»(03056, м. Київ, вул. Виборзь ка, 34/36, код 30634155) в доход Державног о бюджету України, з будь-яког о рахунку, виявленого держав ним виконавцем під час викон ання судового рішення 972 (дев' ятсот сімдесят дві) грн. 53 коп. д ержавного мита, 236 (двісті трид цять шість) грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забез печення судового процесу.

Видати накази після набран ня рішенням законної сили.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо ост анню не було подано. У разі под ання апеляційної скарги ріше ння, якщо його не було скасова но, набирає законної сили піс ля розгляду справи апеляційн им господарським судом.

Суддя О.Є. Блажівська

Повне рішення складено: 23.11.2010 р.

Дата ухвалення рішення19.11.2010
Оприлюднено27.11.2010
Номер документу12455083
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —58/44

Ухвала від 14.05.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 01.03.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Присяжнюк О.О.

Рішення від 19.11.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Блажівська О.Є.

Ухвала від 03.11.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Блажівська О.Є.

Ухвала від 25.10.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Блажівська О.Є.

Ухвала від 24.09.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Блажівська О.Є.

Ухвала від 07.09.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Блажівська О.Є.

Рішення від 09.03.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Присяжнюк О.О.

Рішення від 07.04.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Присяжнюк О.О.

Рішення від 17.07.2008

Господарське

Господарський суд Харківської області

Присяжнюк О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні