Постанова
від 23.11.2010 по справі 2а-2891/10/2470
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

Іменем України

23 листопада 2010 року м. Чернівці Спр ава № 2а-2891/10/2470

12 год. 41 хв.

Чернівецький окружний ад міністративний суд у складі :

головуючого судді: Скакун О .П.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за адміністрат ивним позовом

ОСОБА_1

до Відділу Держкомзему у Н овоселицькому районі

про зобов' язання вчинити певні дії

за участю:

секретаря судового засіда ння: Юзька Я.В.

представника позивача - ОСОБА_2

представника відповідача - Стуса І.Т.

СУТЬ СПОРУ:

ОСОБА_1 звернулась з а дміністративним позовом до В ідділу Держкомзему у Новосел ицькому районі про зобов"яза ння зареєструвати перехід п рава власності ОСОБА_1 на земельні ділянки та простави ти на державних актах на прав о власності на земельну діля нку відповідні відмітки про реєстрацію права власності.

Обґрунтовуючи позовні вим оги, позивач посилається на т е, що позивач в порядку спадку вання отримав земельні ділян ки. Спадщина була отримана св оєчасно та було отримано від повідні свідоцтва про право на спадщину.

Позивач зазначає, що відпов ідачем було відмовлено позив ачу у здійсненні відмітки на державних актах про реєстра цію права власності на земел ьні ділянки, у зв' язку з тим, що постанова КМУ яка регулює дані правовідносини набирає чинності з 01 січня 2011 року. На ду мку позивача, відмова у вчине нні дій з таких підстав є необ ґрунтованою.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав повністю.

Відповідач проти позову за перечував з підстав викладен их в письмових запереченнях. Представники відповідача ст верджували, що до 1 січня 2011 рок у не визначено порядок веден ня поземельної книги, а це уне можливлює здійснення відміт ки. У звязку із цим позивачу у справі було рекомедовано зам овити в проектній організаці ї технічну документацію з ви готовлення правопосвідчуюч их документів на землю та дер жавний акт на право власност і на земельну ділянку на своє прізвище.

ВСТАНОВИВ:

Позивач - ОСОБА_1 являє ться спадкоємцем за законом свого батька - ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1. Після його смерті залишилось спад кове майно, в тому числі дві зе мельні ділянки - кадастровий номер 7323088300:01:001:0038 площею 0,3025 га, яка розташована за адресою АДР ЕСА_1 право власності на яку посвідчено Державним актом на право власності на земель ну ділянку серія ЯЕ № 365936, зареє стровано у книзі записів реє страції за номером 010981600092 від 05 с ерпня 2009 року та кадастровий н омер 7323088300:01:002:0057 площею 0,2108 га, яка ро зташована за адресою АДРЕС А_2 право власності на яку по свідчено Державним актом на право власності на земельну ділянку серія ЯЕ № 365937 який зар еєстровано у книзі записів р еєстрації за номером 010981600091 від 05 серпня 2009 року. Позивач отрим ав відповідні свідоцтва про право на спадщину за законом (Свідоцтво про право на спадщ ину за законом реєстр. № 930 вида не 13.05.2010 року та свідоцтво про п раво на спадщину за законом р еєстр. № 928 видане 13.05.2010 року прив атним нотаріусом ОСОБА_5М .).

04 серпня 2010 року позивач звер нувся до Відділу Держкомзему у Новоселицькому районі із з аявою про реєстрацію права в ласності та здійснення відмі тки на державних актах про ре єстрацію права власності на успадкованих позивачкою зем ельних ділянках.

Відділом Держкомзему у Нов оселицькому районі листом ви х.. № 2715 від 16.08.2010 року відмовлено у реєстрації права власності позивачки та здійсненні в ідмітки на державних акта х з підстав відсутності н ормативної бази з даного пит ання та зазначено, що виконан ня процедури відмітки на дер жавному акті щодо переходу п рава власності на земельну д ілянку буде можливо згідно п останови КМУ №1021 від 09.09.2009р., яка н абирає чинності з 1 січня 2011рок у.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача, предста вника відповідача, встанови вши фактичні обставини у спр аві, дослідивши докази, що маю ть юридичне значення для роз гляду справи, проаналізувавш и законодавство, яке регулює спірні правовідносини, суд в важає, що адміністративний п озов задоволенню не підлягає .

Земельні відносини регулю ються Конституцією України, Земельним Кодексом, а також п рийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами .

Відповідно до ст. 126 Земельно го Кодексу України, право вла сності на земельну ділянку, н абуту у власність із земель п риватної власності без зміни її меж, цільового призначенн я, посвідчується свідоцтвом про право на спадщину.

Згідно ч. 6 вище зазначеної с татті Земельного кодексу Укр аїни, при набутті права власн ості на земельну ділянку на п ідставі документів, визначен их частиною другою цієї стат ті, державний акт на право вла сності на земельну ділянку, щ о відчужується, долучається до документа, на підставі яко го відбувся перехід права вл асності на земельну ділянку, в кожному такому випадку від чуження земельної ділянки. Н а державному акті про право в ласності на земельну ділянку нотаріус, який посвідчує (вид ає) документ, та орган, який зд ійснює державну реєстрацію п рав на нерухоме майно та їх об межень, роблять відмітку про відчуження земельної ділянк и із зазначенням документа, н а підставі якого відбулося в ідчуження. Орган, який здійсн ює реєстрацію прав на нерухо ме майно та їх обмежень, робит ь відмітку про реєстрацію пр ав на земельну ділянку на під ставі документа про її відчу ження, складеного та посвідч еного в порядку, встановлено му законом, протягом 14 календа рних днів з дня подання до цьо го органу зазначеного докуме нта. Забороняється вимагати для здійснення відмітки та д ержавної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обмежен ь документи, не передбачені ц ією статтею. У разі зміни спів власника або набуття права с пільної власності на земельн у ділянку орган, який здійсню є державну реєстрацію прав н а нерухоме майно та їх обмеже нь, також вносить зміни до дер жавного акта на право власно сті на землю щодо співвласни ків земельної ділянки.

Пункт 4 Постанови Кабінету М іністрів України від 06.05.2009 року № 439 «Про деякі питання посвід чення права власності на зем ельну ділянку»передбачає пр оставлення на державному акт і відмітки про реєстрацію пр ава власності на неї такого змісту: "Зареєстровано в П оземельній книзі". Постано ва Кабінету Міністрів Україн и від 09.09.2009 року № 1021 "Про затвердж ення порядків ведення Поземе льної книги і Книги записів п ро державну реєстрацію держа вних актів на право власност і на земельну ділянку та на пр аво власності на земельну ді лянку та на право постійного користування земельною діля нкою, договорів оренди землі " (із внесеними в подальшому зм інами), у відповідності до яко ї ведення поземельної книги здійснює відділ Держкомзему , набирає чинності тільки 01 сі чня 2011 року.

Згідно ч.2 ст.19 Конституції Ук раїни органи державної влади та органи місцевого самовря дування, їх посадові особи зо бов'язані діяти лише на підст аві, в межах повноважень та у с посіб, що передбачені Консти туцією та законами України.

За таких обставин, у зв' язк у з тим, що норми законодавств а, які регулюють порядок веде ння Поземельної книги і Книг и записів про державну реєст рацію державних актів на пра во власності на земельну діл янку та на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування зем ельною ділянкою не набрали ч инності, суд доходить виснов ку, що Відділом Держкомзему у Новоселицькому районі, діюч ому у межах повноважень, пере дбачених законодавством Укр аїни, правомірно було відмов лено позивачу у реєстрації п рава власності та здійсненні відмітки на державних актах про реєстрацію права власно сті на земельні ділянки.

У процесі розгляду справи н е встановлено інших фактични х обставин, що мають суттєве з начення для правильного вирі шення спору, і доказів на підт вердження цих обставин.

Керуючись ст.ст.2,3,6-12,17,18,160-163,167 Код ексу адміністративного судо чинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. В позові відмови ти повністю.

У разі подання апеляцій ної скарги судове рішення, як що його не скасовано, набирає законної сили після поверне ння апеляційної скарги, відм ови у відкритті апеляційного провадження або набрання за конної сили рішенням за насл ідками апеляційного провадж ення

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається до Львівського апел яційного адміністративного суду через Чернівецький окр ужний адміністративний суд протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосу вання судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а тако ж прийняття постанови у пись мовому провадженні апеляцій на скарга подається протягом десяти днів з дня отримання к опії постанови.

У судовому засіданні 23 лис топада 2010р. проголошено вступ ну та резолютивну частини по станови. Постанову виготовл ено в повному обсязі 28 листоп ада 2010 року.

Суддя О.П. Скакун

СудЧернівецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.11.2010
Оприлюднено01.12.2010
Номер документу12519392
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2891/10/2470

Постанова від 23.11.2010

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Скакун Оксана Петрівна

Ухвала від 06.09.2010

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Скакун Оксана Петрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні