Постанова
від 27.10.2010 по справі 17/244-а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьког о,44-Б тел.230-31-34

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.10.2010р. м.Київ № 17/244-А

За позовом Прок урора Святошинського району м. Києва в інтересах держави в особі Київського міського в ідділення Фонду соціального захисту інвалідів

До відповідача Товари ства з обмеженою відповіда льністю «Енергохолдинг»

Про с тягнення 118624,00 грн.

Суддя Удалов а О.Г.

Секретар судового засідан ня Суворкіна Ю.І.

Представники учасни ків процесу:

Від позивача К олеснікова М.І. (за дов.)

Від відповідача не з' явились

Від прокуратури Сем ененко В.П. (посвідчення № 186 в ід 20.08.2007р.)

Обставини справи:

До Господарського с уду міста Києва звернувся пр окурор Святошинського район у міста Києва з адміністрати вним позовом в інтересах дер жави в особі Київського місь кого відділення Фонду соціал ьного захисту інвалідів про стягнення з товариства з обм еженою відповідальністю «Ен ергохолдинг»штрафу в розмір і 118 624,00 грн.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 06.08.2007 р. (суддя Кролевець О.А.) позовну зая ву прокурора залишено без ро згляду на підставі ст.ст. 121, 128, 155 Кодексу адміністративного с удочинства України.

Ухвалою Київського апеляц ійного адміністративного су ду від 16.10.2008 р. № 22-а-4767/08 у хвала Господарського суду мі ста Києва від 06.08.2007 р. залишена б ез змін.

Ухвалою Вищого адміністра тивного суду України від 19.08.2010 р . ухвалу Господарського суду міста Києва від 06.08.2007 р. та ухвал у Київського апеляційного ад міністративного суду від 16.10.200 8 р. у справі № 17/244-А скасовано, а с праву направлено до суду пер шої інстанції для продовженн я розгляду.

За резолюцією заступника г олови Господарського суду мі ста Києва від 09.08.2010 р. справу № 17/244 -А передано на розгляд судді У далової О.Г.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 15.09.2010 р. попер еднє судове засідання було п ризначено на 29.09.2010 р..

У вказане судове засідання представник відповідача не з' явився. Ухвалу, направлен у на адресу відповідача, пове рнуто поштовим відділенням.

Суд відклав попереднє судо ве засідання на 13.10.2010 р..

Представники позивача та в ідповідача до суду не з' яви лись.

Представником прокуратури надано витяг з Єдиного держа вного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприєм ців щодо відповідача.

Під час проведення підгото вчого провадження судом бути витребувані від осіб, які бер уть участь у справі документ и та інші матеріали, прийнято рішення про обов' язковість особистої участі осіб, які бе руть участь у справі, у судово му засіданні.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 13.10.2010 р. розгл яд справи було відкладено на 27.10.2010 р..

У судове засідання 27.10.2010р. від повідач у судове засідання н е з' явився, відзив на позов, п исьмових заперечень по суті спору та клопотань про відкл адення розгляду справи не по дав. Про день та час проведенн я судових засідань сторона б ула повідомлена належним чин ом.

Розглянувши надані прокур ора та позивачем документи і матеріали, повно з' ясувавш и обставини, на яких ґрунтуют ься позовні вимоги, об' єкти вно оцінивши в сукупності до кази, які мають значення для р озгляду справи і вирішення с пору по суті, суд встановив:

Відповідно до статті 17 Закону України «Про основи соціальної захищеності інва лідів в Україні»(далі - Зако н) з метою реалізації творчих і виробничих здібностей інв алідів та з урахуванням інди відуальних програм реабіліт ації їм забезпечується право працювати на підприємствах, в установах, організаціях, а т акож займатися підприємниць кою та іншою трудовою діяльн істю, яка не заборонена закон ом.

Підприємства, установи і ор ганізації за рахунок коштів Фонду соціального захисту ін валідів або за рішенням місц евої ради за рахунок власних коштів, у разі необхідності, с творюють спеціальні робочі м ісця для працевлаштування ін валідів, здійснюючи для цьог о адаптацію основного і дода ткового обладнання, технічно го оснащення і пристосування тощо з урахуванням обмежени х можливостей інваліда.

Згідно зі статтею 18 вказано го Закону підприємства, уста нови, організації, фізичні ос оби, які використовують найм ану працю, зобов'язані виділя ти та створювати робочі місц я для працевлаштування інвал ідів, у тому числі спеціальні робочі місця, створювати для них умови праці з урахування м індивідуальних програм реа білітації і забезпечувати ін ші соціально-економічні гара нтії, передбачені чинним зак онодавством, надавати держав ній службі зайнятості інформ ацію, необхідну для організа ції працевлаштування інвалі дів, і звітувати Фонду соціал ьного захисту інвалідів про зайнятість та працевлаштува ння інвалідів у порядку, вста новленому Кабінетом Міністр ів України.

Відповідно до Положення пр о Київське міське відділення Фонду соціального захисту і нвалідів, затвердженого нака зом директора Фонду соціальн ого захисту інвалідів від 01.03.20 07 р. № 3, позивач є територіальни м органом Фонду соціального захисту інвалідів, що утворю ється для реалізації покладе них на Фонд завдань за погодж енням з Міністерством праці та соціальної політики Украї ни, та підзвітній і підконтро льний Фонду.

Відповідно до пункту 4 Полож ення позивач відповідно до п окладених на нього завдань з дійснює контроль за виконанн ям підприємствами нормативу робочих місць для працевлаш тування інвалідів та за своє часним перерахуванням адмін істративно-господарських са нкцій, що надходять від підпр иємств за недодержання ними цього нормативу. Крім того, по зивач має право здійснювати перевірки підприємств щодо р еєстрації, подання ними звіт ів про зайнятість і працевла штування інвалідів, виконанн я нормативу робочих місць дл я працевлаштування інваліді в та сплати адміністративно- господарських санкцій і пені , а також цільового використа ння наданих відділенням Фонд у коштів.

Статтею 19 Закону передбачен о, що для підприємств, установ , організацій, у тому числі під приємств, організацій громад ських організацій інвалідів , фізичних осіб, які використо вують найману працю, установ люється норматив робочих міс ць для працевлаштування інва лідів у розмірі чотирьох від сотків середньооблікової чи сельності штатних працівник ів облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кі лькості одного робочого місц я.

Підприємства, установи, орг анізації, у тому числі підпри ємства, організації громадсь ких організацій інвалідів, ф ізичні особи, які використов ують найману працю, самостій но розраховують кількість ро бочих місць для працевлаштув ання інвалідів відповідно до нормативу, встановленого ч. 1 ст. 19 Закону, і забезпечують пр ацевлаштування інвалідів. Пр и розрахунках кількість робо чих місць округлюється до ці лого значення.

Підприємства, установи, орг анізації, у тому числі підпри ємства, організації громадсь ких організацій інвалідів, ф ізичні особи, які використов ують найману працю, самостій но здійснюють працевлаштува ння інвалідів у рахунок норм ативів робочих місць виходяч и з вимог статті 18 цього Закон у.

Підприємства, установи, орг анізації, у тому числі підпри ємства, організації громадсь ких організацій інвалідів, ф ізичні особи, в яких за основн им місцем роботи працює 8 і біл ьше осіб, реєструються у відп овідних відділеннях Фонду со ціального захисту інвалідів за своїм місцезнаходженням і щороку подають цим відділе нням звіт про зайнятість та п рацевлаштування інвалідів. К ерівники підприємств, устано в, організацій, у тому числі пі дприємств, організацій грома дських організацій інваліді в, фізичні особи, які використ овують найману працю, у разі н езабезпечення виконання нор мативів робочих місць для пр ацевлаштування інвалідів, не подання Фонду соціального за хисту інвалідів звіту про за йнятість та працевлаштуванн я інвалідів несуть відповіда льність у встановленому зако ном порядку.

Відповідно до звіту про зай нятість та працевлаштування інвалідів за 2006 рік, поданому в ідповідачем по справі, на під приємстві ТОВ «Енергохолдин г»середньооблікова кількіс ть штатних працівників облік ового складу складає 730 осіб, з них середньооблікова кількі сть штатних працівників, яки м відповідно до чинного зако нодавства встановлена інвал ідність- 21 осіб; кількість ін валідів - штатних працівник ів, які повинні працювати на р обочих місцях, створених від повідно до вимог статті 19 Зако ну України «Про основи соціа льної захищеності інвалідів в Україні»складає 29 осіб.

Відповідно до ст. 20 Закону пі дприємства, установи, органі зації, у тому числі підприємс тва, організації громадських організацій інвалідів, фізи чні особи, які використовуют ь найману працю, де середньоо блікова чисельність працююч их інвалідів менша, ніж устан овлено нормативом, передбаче ним статтею 19 цього Закону, що року сплачують відповідним в ідділенням Фонду соціальног о захисту інвалідів адмініст ративно-господарські санкці ї, сума яких визначається в ро змірі середньої річної зароб ітної плати на відповідному підприємстві, установі, орга нізації, у тому числі підприє мстві, організації громадськ их організацій інвалідів, фі зичної особи, яка використов ує найману працю, за кожне роб оче місце, призначене для пра цевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом. Для підпр иємств, установ, організацій , у тому числі підприємств, орг анізацій громадських органі зацій інвалідів, фізичних ос іб, на яких працює від 8 до 15 осі б, розмір адміністративно-го сподарських санкцій за робоч е місце, призначене для праце влаштування інваліда і не за йняте інвалідом, визначаєтьс я в розмірі половини середнь ої річної заробітної плати н а відповідному підприємстві , в установі, організації, у то му числі підприємстві, орган ізації громадських організа цій інвалідів, у фізичної осо би, яка використовує найману працю.

Відповідно до п. 4 Порядку сп лати підприємствами (об'єдна ннями), установами і організа ціями штрафних санкцій до ві дділень Фонду соціального за хисту інвалідів, акумуляції, обліку та використання цих к оштів, затвердженого постано вою Кабінету Міністрів Украї ни від 28.12.2001 р. № 1767 «Про затвердже ння Порядку сплати підприємс твами (об'єднаннями), установа ми і організаціями штрафних санкцій до відділень Фонду с оціального захисту інваліді в, акумуляції, обліку та викор истання цих коштів»(чинного в момент звітування відповід ача). Суми штрафних санкцій пе рераховуються підприємства ми в дохід державного бюджет у на рахунки органів Державн ого казначейства, відкриті в установах Національного бан ку за балансовим рахунком № 351 0 або в установах комерційних банків за балансовим рахунк ом № 2510. Штрафні санкції с плачуються підприємствами с амостійно не пізніше 15 квітня року, що настає за звітним.

Отже, для підприємств незал ежно від форми власності вст ановлюється норматив робочи х місць для працевлаштування інвалідів; якщо на підприємс тві працюють від 8 до 25 чоловік , то вказане підприємство пов инно забезпечити за власні к ошти одне робоче місце для ін валіда, про що проінформуват и центр зайнятості. Підприєм ство повинно щорічно до 1 люто го року, що настає за звітним, подавати відділенням Фонду с оціального захисту інваліді в звіти, в яких вказувати про с ередню річну заробітну плату на підприємстві, чисельніст ь штатних працівників та про кількість працюючих інвалід ів. За нестворення робочих мі сць для інвалідів або створе ння в кількості меншій ніж пе редбачено нормами чинного за конодавства, підприємство сп лачує штрафні санкції до 15 кві тня року, що настає за звітним . Штрафні санкції визначаєть ся в розмірі половини середн ьої річної заробітної плати на відповідному підприємств і.

Як вбачається з матеріалів справи, середньооблікова чи сельність штатних працівник ів на підприємстві відповіда ча становить 730 осіб. Отже, відп овідач повинен був забезпечи ти 29 місце для працевлаштуван ня інвалідів, про що повідоми ти центр зайнятості.

Як встановлено судом, відпо відачем була надана позивачу звітність про зайнятість та працевлаштування інвалідів за 2006 рік, з якої вбачається, що кількість штатних працівник ів, яким відповідно до законо давства встановлена інвалід ність - 21 особа.

Відповідно до розрахунку п озовних вимог, який міститьс я в матеріалах справи, заборг ованість по сплаті штрафних санкцій за нестворені робочі місця для інвалідів за 2006 рік с кладає 118624,00 грн. (середня заробі тна плата за рік 14828,00 грн. помнож ена на невиконаний норматив робочих місць (8 чол.), призначе них для працевлаштування інв аліда).

Таким чином, у зв' язку з по рушенням відповідачем вимог Закону України «Про основи с оціальної захищеності інвал ідів в Україні»щодо створенн я робочих місць для працевла штування інвалідів в кількос ті восьми особи, відповідач п овинен був згідно з переліче ними вище правоположеннями д о 15 квітня 2007 року перерахувати до Державного бюджету штраф ні санкції.

Проте, як вбачається з матер іалів справи та підтверджуєт ься поясненнями прокурора та позивача, штрафні санкції ві дповідачем перераховані не б ули.

Враховуючи викладене, суд в важає, що позовні вимоги прок урора щодо стягнення з відпо відача штрафних санкцій в су мі 118624,00 грн., розрахунок яких пе ревірено судом, є обґрунтова ними та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 2, 7, 17, 158, 161, 162, 163 та п.6 Прикінцевих та Перехідних положень Кодексу адміністра тивного судочинства України , Господарський суд міста Киє ва

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю «Ен ергохолдинг»(03115, м. Київ, вул. Св ятошинська, 3, код 33155341) в доход Де ржавного бюджету України (сп еціальний фонд Державного бю джету України за КЕКД 5007000 «Пла тежі до Фонду соціального за хисту інвалідів, рахунок 312192307000 01 в УДК у місті Києві, МФО 820019, код 24262621) штрафні санкції за невико нання нормативу робочих місц ь для працевлаштування інвал ідів за 2006 рік в сумі 118624,00 грн.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю «Ен ергохолдинг»(03115, м. Київ, вул. Св ятошинська, 3, код 33155341) в доход Де ржавного бюджету України суд овий збір в розмірі 3 (три) грн. 4 0 коп.

Дана постанова набирає зак онної сили після закінчення строку подання заяви про апе ляційне оскарження або апеля ційної скарги в порядку, вста новленому ст.254 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни. Дана постанова може бут и оскаржена в апеляційному п орядку та в строки, встановле ні ст.186 Кодексу адміністратив ного судочинства України.

Суддя О.Г. Удалова

Постанову підписано 30.11.2010 р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення27.10.2010
Оприлюднено06.12.2010
Номер документу12605526
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/244-а

Ухвала від 20.12.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Постанова від 27.10.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 13.10.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 29.09.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 15.09.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 06.08.2007

Господарське

Господарський суд міста Києва

Кролевець О.А.

Рішення від 31.07.2006

Господарське

Господарський суд міста Києва

Кролевець О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні