Рішення
від 12.11.2010 по справі 41/402
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 41/402 12.11.10

За позовом Закритого акціонерного то вариства «Українські радіос истеми»

до Фізичної особи - підприє мця ОСОБА_1

про стягнення 1 402,86 грн.

Суддя Спичак О.М.

Представники сторін:

Представники сторін:

від позивача: Гащак Б.В. - д ов. № 547 від 11.03.2010 року;

від відповідача: не з' яви вся;

Обставини справи:

Закрите акціонерне то вариство «Українські радіос истеми»звернулося до Господ арського суду міста Києва з п озовом до Фізичної особи - п ідприємця ОСОБА_1 про стяг нення 1 402,86 грн.

Крім того, позивач просить с тягнути з відповідача сплаче не державне мито та витрати з а інформаційно-технічне забе зпечення судового процесу.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідачем не оплач ені в повному обсязі послуги мобільного зв' язку відпові дно до Договору № 111281373 про надан ня послуг рухомого (мобільно го) зв' язку від 12.10.2007 року.

Ухвалою від 06.09.2010 року було по рушено провадження по справі та призначено її розгляд на 27 .09.2010 року.

Судове засідання призначе не на 27.09.2010 року не відбулось, у з в' язку з чим розгляд справи було призначено на 11.10.2010 року.

В судове засідання 11.10.2010 року представники сторін не з' я вилися, вимоги ухвали про пор ушення провадження у справі не виконали, про причину неяв ки суд не повідомили, про час т а дату проведення судового з асідання були повідомлені на лежним чином.

Ухвалою від 11.10.2010 року розгля д справи було відкладено на 29. 10.2010 року.

Представник позивача в суд овому засіданні 29.10.2010 року пода в додаткові документи по спр аві та надав усні пояснення п о суті спору, відповідно до як их просив суд позовні вимоги задовольнити в повному обся зі.

В судове засідання 29.10.2010 року представник відповідача не з' явився, вимоги ухвали про порушення провадження у спр аві не виконав, про причину не явки суд не повідомив, про час та дату проведення судового засідання був повідомлений належним чином.

Крім того, в судовому засіда нні 29.10.2010 року представник пози вача подав клопотання про пр одовження строку вирішення с пору по справі № 41/402, яке судом розглянуто та задоволено.

Ухвалою від 29.10.2010 року розгля д справи було відкладено на 12. 11.2010 року.

В судовому засіданні 12.11.2010 ро ку представник позивача позо вні вимоги підтримав у повно му обсязі.

Представник відповідача в судове засідання 12.11.2010 року не з'явився вимоги ухвали про по рушення провадження у справі не виконав, про причину неявк и суд не повідомив, про час та дату проведення судового зас ідання був повідомлений нале жним чином.

Згідно з абзацом 4 пункту 2 Ін формаційного листа Вищого Го сподарського суду України № 01-08/140 від 15.03.2010 року «Про деякі пит ання запобігання зловживанн ю процесуальними правами у г осподарському судочинстві» особи, які беруть участь у спр аві, вважаються повідомленим и про час і місце її розгляду с удом, якщо ухвалу про порушен ня провадження у справі наді слано за поштовою адресою, за значеною у позовній заяві.

Відповідно до положень ста тті 75 ГПК України справа розгл ядається за наявними в ній ма теріалами.

В судовому засіданні 12.11.2010 ро ку на підставі ст. 85 ГПК Україн и оголошено вступну та резол ютивну частини рішення суду.

Розглянувши матеріали спр ави та заслухавши пояснення представника позивача, Госп одарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

12 жовтня 2007 року між Зак ритим акціонерним товариств ом «Українські радіосистеми », іменована надалі «Операто р»(позивач) та Фізичною особо ю - підприємцем ОСОБА_1, і меноване надалі «Абонент»(ві дповідач) був укладений дого вір № 111281373 про надання послуг ру хомого (мобільного) зв' язку (далі - Договір) пунктом 1 яко го сторони узгодили, що цей До говір укладений на підставі Правил надання послуг рухомо го (мобільного) зв' язку опер атора (надалі - правила) та ре гулює відносини між оператор ом і абонентом при наданні оп ератором послуг рухомого (мо більного) зв' язку.

Відповідно до пункту 2 Догов ору оператор зобов' язуєтьс я надавати абоненту послуги рухомого (мобільного) зв' яз ку, а абонент користується ви щеназваними послугами та сво єчасно оплачує оператору їхн ю вартість на умовах, викладе них в цьому Договорі.

Згідно з пунктом 5.1.2 Договору абонент зобов' язаний у пов ному обсязі й у терміни, визна чені Договором, вносити плат у за послуги, що надаються.

Пунктом 6.1 Договору сторони узгодили, що тарифи на всі вид и послуг визначаються операт ором самостійно та зазначают ься в тарифних планах.

Відповідно до пункту 7.1 Дого вору оператор веде розрахунк и з абонентом за надані послу ги. До проведення розрахункі в оператором можуть залучати ся треті особи.

Відповідно до ст. 63 Закону Ук раїни “Про телекомунікації” від 18 листопада 2003 року N 1280-IV (зі з мінами та доповненнями) теле комунікаційні послуги надаю ться відповідно до законода вства. Умови надання телеком унікаційних послуг: укладенн я договору між оператором, пр овайдером телекомунікацій і споживачем телекомунікацій них послуг відповідно до осн овних вимог до договору про н адання телекомунікаційних п ослуг, установлених НКРЗ; опл ата замовленої споживачем те лекомунікаційної послуги.

Згідно з ч. 5. ст. 33 Закону Украї ни “Про телекомунікації” спо живачі телекомунікаційни х послуг зобов'язані дотриму ватися Правил надання та отр имання телекомунікаційних п ослуг, що затверджує Кабінет Міністрів України, зокрема: в иконувати умови договору пр о надання телекомунікаційни х послуг у разі його укладенн я, у тому числі своєчасно опл ачувати отримані ними телеко мунікаційні послуги.

Статтею 68 Закону України “П ро телекомунікації” передба чено, що розрахунки за телеко мунікаційні послуги здійсню ються на умовах договору про надання телекомунікаційних послуг між оператором, прова йдером телекомунікацій та сп оживачем або без договору за готівкову оплату чи за допом огою карток тощо в разі одерж ання споживачем замовленої за передоплатою (авансовано ї) послуги за тарифами, затвер дженими згідно із законодавс твом.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачу було над ано в користування корпорати вні телефонні номери на умов ах тарифного плану «Експерт» , що засвідчується Додатком д о рахунку.

На виконання умов Договору позивач протягом тривалого періоду надавав відповідачу послуги рухомого (мобільног о) зв' язку, що засвідчується рахунками за послуги зв' яз ку та розрахунком позивача.

Відповідно до пункту 7.10 Прав ил надання послуг рухомого (м обільного) зв' язку Закритог о акціонерного товариства «У країнські радіосистеми»зат вердженого наказом в.о генер ального директора ЗАТ «Украї нські радіосистеми»№ 55-з від 3 1 січня 2008 року, який було опубл іковано в газеті «Голос Укра їни»21.02.2008 року у разі, якщо відп овідний тарифний план передб ачає внесення щомісячних пла тежів, оператор до 15 числа міс яця, наступного за розрахунк овим, виставляє абоненту рах унок на оплату послуг і додат кових послуг. Абонент здійсн ює оплату до 25 числа місяця на ступного за розрахунковим.

Згідно з пунктом 7.14 Правил пр и неотриманні абонентом від оператора рахунку у строк, ві н зобов' язаний самостійно з вернутися до оператора, отри мати від нього рахунок та опл атити його до граничної дати оплати, визначеної цими Прав илами.

Однак, відповідач своєчасн о та в повному обсязі за надан і послуги мобільного зв' язк у не розрахувався, в результа ті чого в останнього виникла перед позивачем заборговані сть в розмірі 1 402,86 грн.

Станом на день розгляду спр ави в суді суму боргу відпові дач не сплатив, жодних запере чень та доказів на спростува ння обставин, викладених поз ивачем не надав, а тому загаль на заборгованість відповіда ча перед позивачем становить 1 402,86 грн.

Відповідно до частини 7 пунк ту 32 Правил надання та отриман ня телекомунікаційних послу г, споживач зобов' язаний св оєчасно оплачувати отримані телекомунікаційні послуги.

Згідно ст. 193 ГК України суб'є кти господарювання та інші у часники господарських відно син повинні виконувати госпо дарські зобов'язання належни м чином відповідно до закону , інших правових актів, догово ру, а за відсутності конкретн их вимог щодо виконання зобо в'язання - відповідно до вимог , що у певних умовах звичайно с тавляться. До виконання госп одарських договорів застосо вуються відповідні положенн я Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. К ожна сторона повинна вжити у сіх заходів, необхідних для н алежного виконання нею зобов 'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпече ння загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'яз ань є підставою для застосув ання господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, і ншими законами або договором .

Згідно ст. 629 Цивільного коде ксу України договір є обов' язковим для виконання сторон ами.

Відповідно до ст. 525 Цивільно го кодексу України односторо ння відмова від зобов' язанн я або одностороння зміна йог о умов не допускається, якщо і нше не встановлено договором або законом.

Статтею 526 ЦК України встан овлено, що зобов'язання має ви конуватися належним чином ві дповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших ак тів цивільного законодавств а, а за відсутності таких умо в та вимог - відповідно до звич аїв ділового обороту або інш их вимог, що звичайно ставлят ься.

Статтею 527 Цивільного кодек су України визначено, що борж ник зобов'язаний виконати св ій обов'язок, а кредитор - прий няти виконання особисто, якщ о інше не встановлено догово ром або законом, не випливає і з суті зобов'язання чи звичаї в ділового обороту.

Відповідно до статті 628 Циві льного кодексу України, зміс т договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд с торін і погоджені ними, та умо ви, які є обов'язковими відпов ідно до актів цивільного зак онодавства.

За умовами ч. 1 ст. 530 Цивільног о кодексу України, якщо у зобо в' язанні встановлений стро к (термін) його виконання, то в оно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Таким чином, зважаючи на вст ановлені факти та вимоги вищ езазначених правових норм, а також враховуючи, що відпові дач в установленому порядку обставини, які повідомлені п озивачем, не спростував, розм іру позовних вимог не оспори в, належних доказів та запере чення відомостей повідомлен их позивачем не надав, господ арський суд приходить до вис новку, що позовні вимоги в час тині стягнення суми основног о боргу нормативно та докуме нтально доведені, а тому підл ягають задоволенню повністю в сумі 1 402,86 грн.

Відповідно до ст. 49 ГПК Украї ни витрати по сплаті державн ого мита та витрати на інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу підлягают ь до стягнення з відповідача на користь позивача.

Керуючись, ст.ст. 32, 33, 49, 82-85 ГПК Ук раїни, суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позовні вимоги задовольн ити повністю.

2. Стягнути з Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (м ісцезнаходження: АДРЕСА _1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на користь Закритог о акціонерного товариства «У країнські радіосистеми»(м ісцезнаходження: 04080, м. Київ , Подільський р - н, вул. Тульч инська, буд. 6, код ЄДРПОУ 23151188) 1 402 (о дну тисячі чотириста дві) грн . 86 коп. - основного боргу, 102 (ст о дві) грн. 00 коп. державного мит а та 236 (двісті тридцять шість) г рн. 00 коп. витрат на інформацій но-технічне забезпечення суд ового процесу.

Рішення господарського с уду набирає законної сили пі сля закінчення строку поданн я апеляційної скарги, якщо ап еляційну скаргу не було пода но. У разі подання апеляційно ї скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи а пеляційним господарським су дом.

Суддя О.М. Спичак

Дата підписання рішення

03.12.2010 року

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення12.11.2010
Оприлюднено09.12.2010
Номер документу12694794
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —41/402

Ухвала від 05.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 21.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 14.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 22.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Рішення від 12.11.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 29.10.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 11.10.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 29.12.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні