Постанова
від 30.11.2010 по справі 2а-5943
ОВРУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №2а-5943/10

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 листопада 2010 року

Cуддя Овруцького районного суду Житомирської області Н евмержицький С.С.,

розглянувши у скороченому провадженні в місті Овруч сп раву за позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України в Овруцькому районі Житомирської області про ви знання дій протиправними, пе рерахунок та виплату пенсії відповідно до Закону Укр аїни «Про статус і соціальни й захист громадян, які постра ждали внаслідок Чорнобильсь кої катастрофи», (далі Закон),-

в с т а н о в и в :

Позивач просить визнати д ії відповідача протиправним и та зобов”язати відповідача провести йому донарахування та виплату державної пенсії яку інваліду І-ї групи , щодо якого встановлено зв' язок з Чорнобильською катастрофо ю відповідно до ст. 54 Закону за період з 01.05.2010 року по 31.10.2010 ро ку, виходячи із 10 - ти кратного р озміру мінімальної пенсії за віком встановленої Законо м України „Про Державний бю джет України на 2010 рік”, щоміс ячно та додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров' ю о собам, які мають першу групу і нвалідності відповідно до ст . 50 Закону за період з 01.05.2010 ро ку по 31.10.2010 року у розмірі що дор івнює 100% мінімальної пенсії з а віком встановленої Закон ом України „Про Державний б юджет України на 2010 рік”, щомі сячно, мотивуючи тим, що він є пенсіонером і має першу груп у інвалідності, щодо якого вс тановлено зв' язок з Чорноби льською катастрофою . Йому по винні проводити виплату пенс ії в розмірі не менше десяти м інімальних пенсій за віком, д одаткову пенсію в розмірі 100 % м інімальної пенсії за віком, а ле виплата проводиться у мен шому розмірі, що призвело до п орушення його прав.

Відповідач не надав запере чення на позов, у встановлени й законом строк.

Дослідивши в судовому засі данні докази, суд вважає, що по зов слід задовольнити частко во з наступних підстав.

Згідно довідок управління Пенсійного фонду України в О вруцькому районі позивач є п енсіонером та має першу груп у інвалідності, що пов' язан а з Чорнобильською катастроф ою, проживає в АДРЕСА_1

Переліком населених пункт ів Житомирської і Київської областей, віднесених до зони радіоактивного забруднення внаслідок катастрофи, затве рдженого постановою КМ Украї ни № 106 від 23.07.91 та розпорядження м КМ України № 17 від 12.01.93, с. Заськ и Овруцького району Житомир ської області віднесено до зони гарантованого добровіл ьного відселення.

Відповідно до ч.2 ст.19 Констит уції України органи державно ї влади та органи місцевого с амоврядування, їх посадові о соби зобов' язані діяти лише на підставі, в межах повноваж ень та у спосіб, що передбачен і Конституцією України.

Відповідно до Закону пе редбачені слідуючи виплати :

- ст.50 - інвалідам 1 групи, до даткова пенсія за шкоду, запо діяну здоров' ю, призначаєть ся у розмірі 100 % мінімальної п енсії за віком ;

- ст.54 - обчислення і призначе ння пенсій по інвалідності, щ о настала внаслідок Чорнобил ьської катастрофи із заробіт ку за межами зони відчуження провадиться на загальних пі дставах відповідно до Зако ну України «Про пенсійне за безпечення».

В усіх випадках розміри пен сій для інвалідів, щодо яких в становлено зв' язок з Чорноб ильською катастрофою, не мож уть бути нижчими:

по І групі інвалідності - 1 0 мінімальних пенсій за віком .

Порядок обчислення пенсії по інвалідності, що настала в наслідок каліцтва чи захворю вання, і пенсії у зв' язку з вт ратою годувальника внаслідо к Чорнобильської катастрофи визначається Кабінетом Міні стрів України.

Пунктом 28 Закону Україн и «Про Державний бюджет Укра їни на 2008 р.» було внесено зміни до ст.50, ч.3 та ч.4 ст.54 Закону, я кі викладені в новій редакці ї :

«ст.54 Закону - в усіх випа дках розміри пенсій для інва лідів, що яких встановлено зв ' язок з Чорнобильською ката строфою, не можуть бути нижчи ми :

- для учасників наслід ків аварії на Чорнобильській АЕС в 1986 році:

по І групі інвалідності - 220 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездат ність.

Розмір прожиткового мінім уму для осіб, які втратили пра цездатність, визначається на момент виплати додаткової п енсії згідно із законом про Д ержавний бюджет України і не може коригуватися іншими но рмативно-правовими актами.

Розмір прожиткового мінім уму для осіб, які втратили пра цездатність, визначається на момент виплати пенсії згідн о із законом про Державний бю джет України і не може коригу ватися іншими нормативно-пра вовими актами.

Порядок обчислення пенсії по інвалідності, що настала в наслідок каліцтва чи захворю вання, і пенсії у зв' язку з вт ратою годувальника внаслідо к Чорнобильської катастрофи визначається Кабінетом Міні стрів України.»

Рішенням Конституційного Суду України №10-рп від 22.05.2008 р. ви знано такими, що не відповіда ють Конституції України (є н еконституційними), положення статті 67 розділу І, пунктів 2- 4, 6- 8, 10- 18, підпункту 7 пункту 19, пунктів 20- 22, 24- 34 підпунктів 1- 6, 8- 12 пункту 35, пунктів 36- 100 розділу ІІ «Про внесення з мін до деяких законодавчих а ктів України» та пункту 3 розд ілу ІІІ Прикінцеві положення Закону України «Про Держ авний бюджет України на 2008 р. та про внесення змін до дея ких законодавчих актів Украї ни».

Положення Закону Укра їни «Про Державний бюджет Ук раїни на 2008 р. та про внесення з мін до деяких законодавчих а ктів України», визнані некон ституційними, втрачають чинн ість з дня ухвалення Констит уційним Судом України цього Рішення.

Рішення Конституційного С уду України у цій справі має преюдиціальне значення для судів загальної юрисдикці ї при розгляді ними позовів у зв' язку з правовідносинам и, які виникли внаслідок дії положень Закону України «Про Державний бюджет Украї ни на 2008 р. та про внесення змін до деяких законодавчих акті в України», визнаних неконст итуційними.

Постановами Кабінету Міні стрів України № 530 від 28.05.2008 р., яка застосована відповідачем, в становлено конкретний розмі р пенсії та додаткової пенсі ї, зокрема:

- з червня 2008 року : для додатко вої пенсії за шкоду, заподіян у здоров' ю, особам, віднесен им до категорії 1, що мають 1-у гр упу інвалідності, - 30% від про житкового мінімуму, встановл еного законом для осіб, які вт ратили працездатність;

- для учасників наслідків ав арії на Чорнобильській АЕС в 1986 році:

по І групі інвалідності : з л ипня 2008 р. - 1060 грн.

Законом України „Про ста тус та соціальний захист гро мадян, які постраждали внасл ідок Чорнобильської катастр офи” визначено вказані випла ти в кратному розмірі від мін імальної заробітної плати в Україні. Даним Законом ( с татті 62 та 67) Кабінету Міністрі в України надано право прово дти лише роз' яснення порядк у застосування цього Закон у, якими є постанови КМ №987 ві д 20.06.00, №936 від 20.09.05, та підвищувати розмір доплат, пенсій і компе нсацій, передбачених цим За коном, відповідно до зміни індексу вартості життя і зро стання мінімальної заробітн ої плати, але не зменшення їх т а встановлення їх у твердій с умі, яка не відповідає Зако ну.

Частиною 4 ст. 9 КАС України в изначено, що у разі невідпові дності нормативно-паравовог о акта Конституції України, з акону України, міжнародному договору, згода на обов' язк овість якого надана Верховно ю Радою України, або іншому пр авовому акту суд застосовує правовий акт, який має вищу юр идичну силу.

За таких обставин, коли підз аконний нормативний акт супе речить Закону, обмежуючи права громадян визначені ос таннім , застосування зазнач еної постанови неможливе.

Статтею 62 даного Закону визначено, що роз' яснення п орядку застосування цього Закону провадиться у поряд ку, визначеному Кабінетом Мі ністрів України, рішення яко го є обов' язковими для вико нання міністерствами та інши ми центральними органами дер жавної виконавчої влади Укра їни, місцевими органами держ авної виконавчої влади, всім а суб' єктами господарюванн я незалежно від їх відомчої п ідпорядкованості та форм вла сності.

Відповідно до частини 1 стат ті 28 Закону України «Про з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування» мінім альний розмір пенсії за віко м за наявності відповідного страхового стажу встановлює ться у розмірі прожиткового мінімуму для осіб , які втрат или працездатність, визначен ого законом. При цьому, за зміс том частини 3 зазначеної норм и, мінімальний розмір пенсії за віком, встановлений абзац ом 1 частини 1 цієї статті, заст осовується виключно для визн ачення розмірів пенсії, приз начених згідно з цим Законо м.

Розмір мінімальної пенсії за віком згідно встановлени х Законами України «Про держ авний бюджет України на 2010 рік » та «Про встановлення прожи ткового мінімуму та мінімаль ної заробітної плати» розмір ів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездат ність, становив : з 1січня 2010 рок у - 695 грн., з 1 квітня 2010 року - 706 грн., з 1 липня 2010 року - 709 грн, з 1 ж овтня 2010 року - 723 грн.

Відповідно до п.п. 2, 4 Порядку використання коштів державн ого бюджету для виконання пр ограм, пов' язаних із соціал ьним захистом громадян, які п остраждали внаслідок Чорноб ильської катастрофи, затверд женого постановою Кабінету М іністрів України № 936 від 20.09.2005 р. , управління праці та соціаль ного захисту населення не ви значені розпорядниками кошт ів, що стосуються надбавки до пенсії та додаткової пенсії .

В абз.2 п.2 Постанови Кабінету Міністрів України № 936 від 20.09.2005 р. вказано, що втрачають чинні сть пункти 20-22, 25-28, 30, 32-35 Порядку вик ористання коштів Фонду для з дійснення заходів щодо лікві дації наслідків Чорнобильсь кої катастрофи та соціальног о захисту населення, затверд женого постановою Кабінету М іністрів України від 20.06.2000 р. № 987 , тобто п.24 Порядку, який стосує ться виплат пенсіонерам, є чи нним.

Відповідно до п.24 Порядку ви користання коштів Фонду для здійснення заходів щодо лікв ідації наслідків Чорнобильс ької катастрофи та соціально го захисту населення, затвер дженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.06.2000 р. № 987, видатки, пов' язані з надан ням пільг щодо пенсійного за безпечення згідно із Закон у (пенсій на пільгових умов ах за віком і стажем роботи, пе нсій по інвалідності та у зв' язку з втратою годувальника, додаткові пенсії, щомісячні компенсації за втрату годув альника, підвищені пенсії і д опомога), провадяться органа ми, які виплачують пенсію.

Вказана норма узгоджуєтьс я зі ст.72 Закону України «П ро загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування» , яка відносить до джерел форм ування коштів Пенсійного фон ду кошти державного бюджету та цільових фондів, що перера ховуються до Пенсійного фонд у у випадках, передбачених ци м Законом. Зазначені кошт и становлять бюджет Пенсійно го фонду (ст.71 цього Закону ), а тому підвищення до пенсії непрацюючим пенсіонерам, як і проживають на територіях р адіоактивного забруднення, т а додаткова пенсія за шкоду, з аподіяну здоров' ю, підлягає стягненню з відповідача.

Крім того, згідно з Положенн ям про управління Пенсійного фонду України в районах, міст ах і районах у містах, затверд женим постановою правління П енсійного фонду України від 30.04.2002 р. № 8-2, управління Пенсійно го фонду в районах, містах, рай онах у містах забезпечує сво єчасне і в повному обсязі фін ансування та виплату пенсій, безпосередньо призначає (зд ійснює перерахунок) і виплач ує пенсії та інші виплати від повідно до чинного законодав ства.

Відповідно до п 2.1. Положення основними завданнями Управл іння є: забезпечення своєчас ного і в повному обсязі фінан сування та виплати пенсій, до помоги на поховання та інших виплат, які згідно із законод авством здійснюються за раху нок коштів Фонду та інших дж ерел, визначених законодавст вом, отже, є відповідачем у сп равах щодо виплати пенсій, до плат до них.

Висновки суду також підтве рджуються і довідками відпов ідача про нарахування та вип лату зазначених коштів остан німи.

На підставі викладеного, ро змір нарахованих відповідач ами доплат не відповідає кра тному розміру мінімальної п енсії за віком, а тому вимога п ро її нарахування та виплату в розмірах, визначених Зак оном України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Ч орнобильської катастрофи”, п ідлягає задоволенню.

На підставі викладеного, ді ї відповідача по нарахуванню державної пенсії ( ст. 54 Зако ну) за період з 01.05.2010 року

по 31.07.2010 року та додаткової пе нсії за шкоду, заподіяну здор ов”ю ( ст. 50 Закону) за періо д з 01.05.2010 року по 30.09.2010 року є проти правними і вимоги позивача п ро перерахунок пенсії за вка заний період підлягають задо воленню, в задоволенні решти позовних вимог слід відмови ти за безпідставністю, оскіл ьки позивач не надав доказів на підтвердження своїх вимо г.

Висновки суду також підтве рджуються і довідками відпов ідача про нарахування та вип лату зазначених коштів остан німи.

Від сплати судового збору с торони звільнені: позивач зг ідно п.18 ст.4, відповідач - ст.5 Д екрету Кабінету Міністрів Ук раїни «Про державне мито» та рішення Овруцької міської р ади Житомирської області №13 від 11.02.2010 р.

Керуючись ст.ст.8-11, 18, 71, 122,160, 161,162,183-2,26 7 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Позов задовольнити частко во.

Дії управління Пенсійного фонду України в Овруцькому р айоні щодо призначення та ви плати ОСОБА_1 державної п енсії та додаткової пенсії в розмірах менших ніж це перед бачено Законом України “ Про статус і соціальний захи ст громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської ка тастрофи”), визнати протипра вними.

Зобов' язати управління П енсійного фонду України в Ов руцькому районі провести дон арахування та виплату ОСОБ А_1 державну пенсію, як інвал іду І-ї групи, щодо якого вста новлено зв' язок з Чорнобиль ською катастрофою, за період з 01.05.2010 року по 31.07.2010 року в розмір і, визначеному ст.54 Закону України “Про статус і соціал ьний захист громадян, які пос траждали внаслідок Чорнобил ьської катастрофи”), що дорів нює 10-кратному розміру мінім альної пенсії за віком, встан овленої Законом України „Про Державний бюджет Украї ни” на 2010 рік, щомісячно.

Зобов' язати управління П енсійного фонду України в Ов руцькому районі провести дон арахування та виплату ОСОБ А_1 додаткової пенсії за шко ду, заподіяну здоров”ю, як інв аліду І групи, щодо якого вста новлено зв' язок з Чорнобиль ською катастрофою за період з 01.05.2010 року по 30.09.2010 року в розмірі , визначеному ст.50 Закону У країни “Про статус і соціаль ний захист громадян, які пост раждали внаслідок Чорнобиль ської катастрофи”), що дорівн ює 100% мінімальної пенсії за ві ком, встановленої Законом України „Про Державний бюдж ет України” на 2010 рік, щомісячн о.

В задоволенні решти вимог в ідмовити за безпідставніст ю.

Зобов”язати управління Пе нсійного фонду України в Овр уцькому районі виконати пост анову негайно та подати звіт про виконання судового ріше ння протягом 1 місяця з дня наб рання постановою законної си ли.

Апеляційна скарга на поста нову може бути подана через О вруцький районний суд в Київ ський апеляційний адміністр ативний суд протягом 10 днів з дня отримання копії цієї пос танови.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку для подання апеляційної с карги, якщо апеляційну скарг у не було подано. У разі поданн я апеляційної скарги постано ва, якщо її не скасовано набир ає законної сили після розгл яду справи апеляційним судом .

Суддя

СудОвруцький районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення30.11.2010
Оприлюднено16.12.2010
Номер документу12735385
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5943

Постанова від 10.11.2010

Адміністративне

Кіровський районний суд м.Донецька

Ларіна Наталя Олександрівна

Постанова від 30.11.2010

Адміністративне

Овруцький районний суд Житомирської області

Невмержицький Сергій Степанович

Постанова від 18.11.2010

Адміністративне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Стоілова Таміла Василівна

Постанова від 16.10.2010

Адміністративне

Ялтинський міський суд Автономної Республіки Крим

Прищепа Олег Іванович

Ухвала від 12.10.2010

Адміністративне

Сакський міськрайонний суд Автономної Республіки Крим

Копичинський Олександр Васильович

Ухвала від 15.04.2010

Адміністративне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Подрєзова Галина Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні