Рішення
від 07.09.2010 по справі 14/156
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м.Полтава, вул.Зигіна, 1, те л. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Р І Ш Е Н Н Я

07.09.2010р. Справа № 14/156

за позовом Суб'є кта підприємницької діяльно сті - фізичної особи ОСОБА_1 , АДРЕСА_1

до Селянського фермерс ького господарства "Зоря Пол тавщини", с. Келебердівка, Полт авський район, Полтавська об ласть, 36000

про стягнення 24948 ,54 гривень

С уддя Іваницький О.Т.

Представники:

від позивача: ОСОБА_2 , дов. б/н від 22.06.2010 р.

від відповідача: предст авник не з'явився (повідомлен ий належним чином)

СУТЬ СПОРУ: ро зглядається позовна заява пр о стягнення заборгованості т а збитків у вигляді 3% річних т а збитків від інфляції по дог овору № 8 про постачання засоб ів захисту рослин та посівно го матеріалу на загальну сум у 24948,54 гривень, з яких сума основ ного боргу складає 21000,00 гривен ь, збитки від інфляції 2976,60 грив ень, 3% річних 971,94 гривень, а тако ж витрати на послуги адвокат а в сумі 3000,00 гривень.

Позивач та його пред ставник в судовому засіданні заявлені позовні вимоги під тримує, вважає їх підтвердже ними належними по справі док азами та просить суд задовол ьнити їх в повному обсязі.

Відповідач наданим и йому правами, передбаченим и статтею 22 ГПК України, не ско ристався, свого представника в судове засідання не направ ив, хоча і був повідомлений пр о час та місце проведення суд ового засідання належним чин ом (копія поштового повідомл ення про вручення поштового відправлення в матеріалах сп рави), вимог п. 4 ухвали суду від 17.08.2010 року про відкладення розг ляду справи не виконав, відзи в на позовну заяву не надав.

Відповідно до п. 3.6. роз' яснення Вищого арбітражного суду України від 18.09.1997 р. № 02-5/289 "Пр о деякі питання практики зас тосування Господарського пр оцесуального кодексу Україн и" у разі нез'явлення в засідан ня господарського суду предс тавників обох сторін або одн ієї з них справа може бути роз глянута без їх участі, якщо не явка таких представників не перешкоджає вирішенню спору .

З огляду на вищевикладене , а також враховуючи закінчен ня терміну розгляду справи в ідповідно до ст. 69 ГПК України та достатність документальн их доказів в матеріалах спра ви для її розгляду по суті, суд розглядає справу за наявним и в ній матеріалами відповід но до статті 75 ГПК України.

Розглянувши матері али справи, всебічно, повно та об'єктивно дослідивши подан і сторонами докази, на які вон и посилаються як на підставу своїх вимог та заперечень, в ї х сукупності, керуючись зако ном, заслухавши представникі в сторін, суд встановив, що 10 квітня 2009 р. між Суб'єктом пі дприємницької діяльності - ф ізичною особою ОСОБА_1, м. Ч еркаси (надалі Позивач) та Фер мерським господарством "Зоря Полтавщини", с. Келебердівка ( надалі Відповідач) було укла дено Договір № 8 про постачанн я засобів захисту рослин та п осівного матеріалу (надалі Д оговір).

Відповідно до п. 1.1. вказ аного вище Договору Продавец ь (Позивач у справі) згідно зам овлення Покупця (Відповідач у справі) продає останньому з асоби захисту рослин (ЗЗР), виз начені в Додатку № 1 до даного Договору.

Згідно із п. 2.1. Договору асортимент ЗЗР, їх загальна к ількість, індикативна ціна в изначається в Додатку № 1, який є невід'ємною частиною Догов ору .

Відповідно до п. 2.2. Дого вору ЗЗР поставляють Покупцю (Відповідач у справі) окремим и партіями, за накладними згі дно строку, вказаному в Додат ку № 1. Перша партія поставляєт ься після передоплати ЗЗР в о б'ємі, визначеному у Додатку № 1.

Пунктом 3.1. Договору ви значено, що Покупець (Відпові дач у справі) здійснює розрах унок у розмірі 45% від вартості всього товару, визначеного в Додатку № 1 даного договору на момент поставки Товару.

Платіжним дорученням № 6 від 07.04.2009 р. Відповідач перера хував Позивачу 12000,00 гривень в р ахунок поставки товару.

Взяті на себе за Догов ором зобов'язання Позивач ви конав належним чином, в повно му обсязі, поставивши на підс таві накладної № 23 від 14.04.2009 р. Ві дповідачу ЗЗР та посівний ма теріал Соняшник НК-БРІО в кіл ькості 55 посівних одиниць на з агальну суму 33000,00 гривень.

Покупець (Відповідач у справі), згідно з умовами До говору, зобов'язувався прове сти повні розрахунки шляхом перерахування грошових кошт ів на розрахунковий рахунок Продавця (Позивач у справі) (55% з алишку вартості поставленог о Товару) до 30 серпня 2009 року.

Взятих на себе за Дого вором зобов'язаннь в частині повної оплати за поставлени й товар Відповідач не викона в, внаслідок чого у нього утво рилась заборгованість в сумі 21000,00 гривень.

На момент розгляду сп рави по суті та прийняття по н ій рішення сума боргу Відпов ідача перед Позивачем станов ить 24948,54 гривень, з яких сума осн овного боргу 21000,00 гривень, збит ки від інфляції 2976,60 та 3% річних в сумі 971,94 гривень. Крім того, з м етою захисту свої порушених прав та охоронюваних законом інтересів Позивач змушений був звернутися за допомогою до адвоката, оплативши варті сть наданих останнім послуг в розмірі 3000,00 гривень.

Суд вважає вимоги Поз ивача обґрунтованими, доведе ними наданими по справі мате ріалами та доказами і такими , що підлягають повному задов оленню, виходячи з наступног о.

Згідно із ст. 11 ЦК Украї ни, підставами виникнення ци вільних прав та обов' язків, зокрема, є договори та інші пр авочини.

Відповідно до ч. 1 ст. 625 Ц К України, договором є домовл еність двох або більше сторі н, спрямована на встановленн я, зміну або припинення цивіл ьних прав та обов'язків.

Відповідно до статей 6, 627 ЦК України, сторони є вільн ими в укладені договору, в виб орі контрагента та визначенн і умов договору з урахування м вимог цивільного кодексу, і нших актів цивільного законо давства, звичаїв ділового об ороту.

Відповідно до ст. 629 ЦК У країни, договір є обов'язкови м для виконання сторонами.

Стаття 712 ЦК України пе редбачає, що за договором пос тавки продавець (постачальни к), який здійснює підприємниц ьку діяльність, зобов'язуєть ся передати у встановлений с трок (строки) товар у власніст ь покупця для використання й ого у підприємницькій діяльн ості або в інших цілях, не пов' язаних з особистим, сімейним , домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зо бов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну гро шову суму. До договору постав ки застосовуються загальні п оложення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено дог овором, законом або не виплив ає з характеру відносин стор ін.

Згідно зі статтею 655 ЦК України за договором купів лі-продажу одна сторона (про давець) передає або зобов'язу ється передати майно (товар ) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець прийм ає або зобов'язується прийня ти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до частин и 1 статті 662 ЦК України продаве ць зобов'язаний передати по купцеві товар, визначений д оговором купівлі-продажу.

Статтями 509 - 510 ЦК Україн и передбачено, що зобов'язанн ям є правовідношення, в яком у одна сторона (боржник) зобов 'язана вчинити на користь дру гої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконат и роботу, надати послугу, сп латити гроші тощо) або утрим атися від певної дії, а креди тор має право вимагати від бо ржника виконання його обов'я зку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статт ею 11 цього Кодексу. Зобов'язан ня має ґрунтуватися на засад ах добросовісності, розумнос ті та справедливості. Сторон ами у зобов'язанні є боржник і кредитор.

Відповідно до ст. 173 над алі ГК України господарським визнається зобов'язання, що в иникає між суб'єктом господа рювання та іншим учасником (у часниками) відносин у сфері г осподарювання з підстав, пер едбачених цим Кодексом, в сил у якого один суб'єкт (зобов'яза на сторона, у тому числі боржн ик) зобов'язаний вчинити певн у дію господарського чи упра влінсько-господарського хар актеру на користь іншого суб 'єкта (виконати роботу, переда ти майно, сплатити гроші, нада ти інформацію тощо), або утрим атися від певних дій, а інший с уб'єкт (управнена сторона, у то му числі кредитор) має право в имагати від зобов'язаної сто рони виконання її обов'язку.

Згідно із статтями 526 - 5 27 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, ін ших актів цивільного законод авства, а за відсутності таки х умов та вимог - відповідно д о звичаїв ділового оборот у або інших вимог, що звича йно ставляться. Боржник зобо в'язаний виконати свій обов'я зок, а кредитор - прийняти вик онання особисто, якщо інше н е встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов'язання чи звичаїв діло вого обороту.

Відповідно до ст. 193 ГК У країни суб'єкти господарюван ня та інші учасники господар ських відносин повинні викон увати господарські зобов'яза ння належним чином відповідн о до закону, інших правових ак тів, договору, а за відсутност і конкретних вимог щодо вико нання зобов'язання - відповід но до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Частиною 1 статті 530 ЦК У країни передбачено, якщо у зо бов' язанні встановлений ст рок його виконання, то воно пі длягає виконанню у цей строк .

Стаття 599 ЦК України пе редбачає, що зобов'язання при пиняється виконанням, прове деним належним чином.

Відповідно до статті 610 ЦК України порушенням зобо в'язання є його невиконання а бо виконання з порушенням у мов, визначених змістом зо бов'язання (неналежне викона ння).

Вимоги Позивача в час тині стягнення з Відповідача суми боргу в розмірі 21000,00 гриве нь підтверджені наявними у с праві доказами та підлягають задоволенню в повному обсяз і.

Відповідно до положе нь ст. 625 ЦК України боржник, яки й прострочив виконання грошо вого зобов' язання, на вимог у кредитора зобов' язаний сп латити суму боргу з урахуван ням встановленого індексу ін фляції за весь час простроче ння, а також три процента річн их від простроченої суми.

Позивачем Відповідач у на підставі вказаних вище п оложень ЦК України нарахован і збитки від інфляції за пері од із травня 2009 р. по березень 2010 р. в сумі 2976,60 гривень та 3% річних в сумі 971,94 гривень за період із 01.05.2009 р. по 30.06.2010 р. (розрахунок в мат еріалах справи. Вказані вимо ги підтверджені наявними у с праві доказами та підлягають задоволенню в повному обсяз і.

05.05.2010 р. між Позивачем та адвокатом ОСОБА_2, м. Полтава було укладено договір № 15-ап про надання адв окатських послуг. ОСОБА_2 є адвокатом, в підтвердження чого надано копію свідоцтва № 597 про право на зайняття адво катською діяльністю, видане КДКА Полтавської області 22.05.200 8 р.

Позивачем відповідно до п. 3.1. договору про надання а двокатських послуг сплачено адвокату 3000,00 гривень, що підтв ерджується копією Квитанції № 15-АП від 05.05.2010 р.

Згідно із статтею 44 Го сподарського процесуальног о кодексу України судові вит рати складаються з державног о мита, сум, що підлягають спла ті за проведення судової екс пертизи, призначеної господа рським судом, витрат, пов' яз аних з оглядом та дослідженн ям речових доказів у місці їх знаходження, оплати послуг п ерекладача, адвоката, ви трат на інформаційно-технічн е забезпечення судового проц есу та інших витрат, пов' яза них з розглядом справи.

В контексті статті 44 Госп одарського процесуального к одексу України судові витрат и за участь адвоката при розг ляді справи підлягають сплат і лише в тому випадку, якщо вон и сплачені адвокату стороною , котрій такі послуги надавал ись, та їх сплата підтверджує ться відповідними фінансови ми документами.

Відповідно до статті 28 Го сподарського процесуальног о кодексу України справи юри дичних осіб в господарському суді ведуть їх органи, що діют ь у межах повноважень надани х їм законодавством та устан овчими документами, через св ого представника.

Представниками юридични х осіб можуть бути також інші особи, повноваження яких під тверджуються довіреністю ві д імені підприємства, органі зації. Довіреність видається за підписом керівника або ін шої уповноваженої ним особи та посвідчується печаткою пі дприємства, організації.

Згідно до частини 3 статті 48 Господарського процесуаль ного кодексу України витрати , що підлягають сплаті за посл уги адвоката, визначаються у порядку, встановленому Зако ном України "Про адвокатуру". Д ія вказаного закону поширюєт ься тільки на осіб, які є адвок атами.

Поняття особи, котра є а двокатом, наводиться в статт і 2 Закону України "Про адвокат уру", яка зазначає, що адвокато м може бути громадянин Украї ни, який має вищу юридичну осв іту, стаж роботи за спеціальн істю юриста або помічника ад воката не менше двох років, ск лав кваліфікаційні іспити, о держав свідоцтво про право н а зайняття адвокатською діял ьністю та прийняв Присягу ад воката України.

Таким чином, стаття 44 Господарського процесуаль ного кодексу України передба чає відшкодування сум в якос ті судових витрат, які були сп лачені стороною за отримання послуг, лише адвокатам, а не будь-яким представникам - фізичним чи юридичним особа м.

Вимоги Позивача в час тині стягнення з Відповідача суми витрат на послуги адвок ата в сумі 3000,00 гривень обґрунт овані, підтверджені наданими доказами та підлягають задо воленню в повному обсязі.

Відповідно до статті 32 ГПК України доказами є будь -які фактичні дані, на підстав і яких господарський суд у вс тановленому законом порядку встановлює наявність чи від сутність обставин, на яких ґр унтуються вимоги і заперечен ня сторін, а також інші обстав ини, які мають значення для пр авильного вирішення господа рського спору.

Стаття 33 ГПК України в становлює, що кожна сторона п овинна довести ті обставини , на які вона посилається як н а підставу своїх вимог і запе речень. Докази подаються ст оронами та іншими учасника ми судового процесу.

Згідно зі статте ю 34 ГПК України Господарський суд приймає тільки ті докази , які мають значення для справ и. Обставини справи, які відп овідно до законодавства пови нні бути підтверджені певни ми засобами доказування, н е можуть підтверджуватись ін шими засобами доказування.

Стаття 36 ГПК України передбачає, що письмовими до казами є документи i матеріал и, які містять дані про обстав ини, що мають значення для пра вильного вирішення спору. Пи сьмові докази подаються в ор игіналі або в належним чино м засвідченій копії. Якщо для вирішення спору має значе ння лише частина документа, п одається засвідчений витяг з нього. Оригінали документів подаються, коли обставини сп рави відповідно до законодав ства мають бути засвідчені тільки такими документами, а також в інших випадках на вимогу господарського суду.

Відповідно до ч. 2 ст. 82 ГПК України рішення прийм ається господарським судом за результатами оцінки док азів, поданих сторонами та ін шими учасниками господарськ ого процесу, а також доказів, я кі були витребувані господар ським судом, у нарадчій кім наті.

У нарадчій кімнаті с уд приходить до висновку, що П озивачем у відповідності до положень статей 32-34, 36 ГПК Украї ни подані належні докази, що м істяться в матеріалах справи , які дають підстави заявлені позовні вимоги задовольнити повністю та стягнути з Відпо відача на його користь суму о сновного боргу 21000,00 гривень, зб итки від інфляції в сумі 2976,60 гр ивень та 3% річних в сумі 971,94 грив ень.

Відповідно до ч. 1 ст. 49 Г ПК України державне мито пок ладається у спорах, що виника ють при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторон и пропорційно розміру задово лених позовних вимог. Таким ч ином, на користь Позивача під лягає стягненню з Відповідач а сума державного мита в розм ірі 250,00 гривень.

Частиною 5 ст. 49 ГПК Укра їни передбачено, що суми, які п ідлягають сплаті за проведен ня судової експертизи, послу г перекладача, адвоката, ви трати на інформаційно-техніч не забезпечення судового про цесу та інші витрати, пов'я зані із розглядом справи, пок ладаються, зокрема, при задов олені позову - на відповідача . Таким чином, з Відповідача на користь Позивача підлягає с тягненню сума витрат на посл уги адвоката в розмірі 3000,00 гри вень та витрати на інформаці йно-технічне забезпечення су дового процесу в розмірі 236,00 гр ивень.

Згідно із п. 4 роз'ясне ння Вищого арбітражного суду України № 02-5/422 від 10.12.1996 р. (із змін ами і доповненнями) "Про судов е рішення" у відповідності з с таттею 4 ГПК України рішення з господарського спору повинн о прийматись у цілковитій ві дповідності з нормами матері ального і процесуального пра ва та фактичними обставинами справи, з достовірністю вста новленими господарським суд ом.

Враховуючи викладене , всебічно, повно та об'єктивно дослідивши і оцінивши подан і матеріали та докази, які міс тяться у справі, в їх сукупнос ті, керуючись законом і статт ями 4 - 47, 22, 28, 32 - 34, 36, 43, 44 - 45, 471, 49, 75, 82 - 85 Господ арського процесуального код ексу України, у нарадчій кімн аті, суд, -

В И Р І Ш И В :

1. Позов задоволь нити повністю.

2. Стягнути з Фермерськ ого господарства "Зоря Полта вщини", с. Келебердівка, Полтав ський район, 38000 (р/р 260057237 в АБ "Полт ава-Банк", МФО 331489, код ЄДРПОУ 32166085) на користь Суб'єкта підприєм ницької діяльності - фізично ї особи ОСОБА_1, АДРЕСА_1 (р/р НОМЕР_2 в ПРУ КБ "Приват банк", МФО 331401, код ЄДРПОУ НОМЕ Р_1) суму основного боргу 21000,00 г ривень, збитки від інфляції в сумі 2976,60 гривень, 3% річних в сум і 971,94 гривень, суму державного мита в розмірі 250,00 гривень, сум у витрат на послуги адвоката в розмірі 3000,00 гривень та витра ти на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су в розмірі 236,00 гривень.

Видати наказ після на брання рішенням законної сил и.

СУДДЯ Іваницький О.Т.

Відповідно до ч. 5 ст. 85 ГПК України рішення госп одарського суду набирає зако нної сили після закінчення с троку подання апеляційної ск арги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набир ає законної сили після розгл яду справи апеляційним госпо дарським судом.

СудГосподарський суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення07.09.2010
Оприлюднено14.12.2010
Номер документу12784417
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/156

Ухвала від 22.10.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пушай В.І.

Ухвала від 21.03.2012

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бондаренко В.П.

Ухвала від 28.09.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пушай В.І.

Ухвала від 20.05.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Шепітько І.І.

Судовий наказ від 06.12.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 18.10.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Судовий наказ від 11.01.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Судовий наказ від 31.08.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Г.В. Левшина

Ухвала від 15.01.2014

Господарське

Господарський суд Київської області

Бацуца В.М.

Постанова від 09.10.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Коробенко Г.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні