Рішення
від 09.07.2010 по справі 2-7862/10
КРАСНОЛУЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-7862/10

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

09 липня 2010 року Краснол уцький міський суд Лугансько ї області

у складі: головуючого - судді Долотіна В.О.

при секретарі Хаврат І.В.

розглянувши у відкрит ому судовому засіданні в м.Кр асний Луч цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в м.Красний Луч Луганської області про визн ання протиправною бездіяльн ості та зобов'язання нарахув ання та виплати щомісячної д ержавної соціальної допомог и згідно Закону України "Про с оціальний захист дітей війни ",

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до су ду з дійсним позовом до Управ ління ПФУ в м.Красний Луч про визнання протиправною безді яльності та зобов'язання нар ахування та виплати щомісячн ої державної соціальної допо моги згідно Закону України "П ро соціальний захист дітей в ійни". В обґрунтування позову зазначив, що Управління ПФУ в м.Красний Луч в порушення вим ог ст.6 Закону України "Про соц іальний захист дітей війни", й ому неправомірно відмовлено в підвищенні пенсії, як «дит ині війни», за 2009р. Просить визн ати протиправною бездіяльно сть та зобов'язати Управлінн я ПФУ в м.Красний Луч нарахува ти та виплатити на його корис ть недоплачену, як дитині вій ни, щомісячну державну соціа льну допомогу за період з 01.01.2009р . по 31.12.2009р.

У судове засідання позивач не з' явився, надав суду заяв у про розгляд справи без його участі, а також відстрочити с плату судового збору та витр ат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справ и до розгляду справи по суті.

У судовому засіданні предс тавник відповідача позовні в имоги не визнала і суду поясн ила, що згідно ст.6 Закону Укра їни "Про соціальний захист ді тей війни" пенсії підвищують ся на 30% мінімальної пенсії за віком та згідно ст.7 цього Зак ону фінансове забезпечення д ержавних соціальних гаранті й здійснюється за рахунок ко штів Державного бюджету Укра їни. Ст.19 Конституції України встановлює, що органи держав ної влади і органи місцевого самоврядування, їх посадовц і повинні діяти в межах повно важень і способом, передбаче ним законодавством України. Згідно п.3 Положення про ПФУ ос новним із завдань ПФУ є ефект ивне використання коштів ПФУ , п.9 визначає вичерпаний перел ік напрямів використання кош тів ПФУ, при цьому згідно п.10 По ложення кошти ПФУ використов уються виключно за призначен ням і вилученню не підлягают ь. Законодавством України не визначено поняття "мінімаль ної пенсії за віком", як розрах ункової величини для підвище ння пенсії згідно ст.6 Закону У країни "Про соціальний захис т дітей війни", так як ст.28 Закон у України "Про загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування" передбачає, що мінім альний розмір пенсії за віко м за умови наявності достатн ього страхового стажу встано влюється у розмірі прожитков ого мінімуму для осіб, які втр атили працездатність, визнач еного законом. Проте в ч.3 цієї статті встановлено, що мінім альний розмір пенсії за віко м застосовується виключно дл я визначення розмірів пенсій , призначених за цим Законом. П итання визначення величини м інімальної пенсії за віком, щ о застосовується для обчисле ння підвищення пенсії особі, якій установлено статус "дит ина війни", має бути узгоджено у законодавчому порядку. Зак онодавством України визначе но, що фінансування ст.6 Закону України "Про соціальний захи ст дітей війни" проводиться з Державного бюджету України, але не з бюджету Пенсійного ф онду України, а так само не виз начений законом механізм роз рахунку підвищення, передбач еного вищезгаданою статтею. Законом України „Про Державн ий бюджет України на 2009 рік" при йнято рішення про виплату на дбавки дітям війни з 01.01.2009р. у ро змірі 10% прожиткового мінімум у для осіб, які втратили праце здатність. Станом на теперіш ній час розмір надбавки стан овить 49,80грн. У зв'язку з цим, для виплати позивачу надбавки з а 2009р. законних підстав немає, о скільки кошти державного бюд жету на ці виплати не надходи ли. Враховуючи викладене, у за доволені позову просить пози вачу відмовити у повному обс язі.

Вислухавши представника в ідповідача, дослідивши матер іали справи, оцінивши у сукуп ності доводи сторін, на які во ни посилюються, як на підстав у своїх вимог і заперечень, су д дійшов висновку, що позовні вимоги позивача законні, обґ рунтовані та підлягають зад оволенню з наступних підстав .

Правовідносини по даному п озову регулюються Конституц ією України, Законом України "Про Державний бюджет Україн и на 2009р.", Законом України "Про с оціальний захист дітей війни ".

Відповідно до Закону Украї ни "Про соціальний захист діт ей" до дітей війни віднесені о соби, які є громадянами Украї ни та якими на час закінчення Другої світової війни (02 вере сня 1945 року) було менше 18 років.

Судом встановлено, що позив ач має статус дитини війни, зн аходиться на обліку у відпов ідача, отримує пенсію за віко м, що підтверджується посвід ченням № НОМЕР_1, виданим 10. 12.1986р. УПтСЗН в м.Красний Луч.

Відповідно до ст.6 Закону Ук раїни "Про соціальний захист дітей війни" , дітям війни пен сії або щомісячне довічне гр ошове утримання чи державна соціальна допомога, що випла чується замість пенсії, підв ищуються на 30 відсотків мінім альної пенсії за віком. Згідн о ч.2 ст.3 Закону України «Про со ціальний захист дітей війни» передбачено, що державні соц іальні гарантії дітям війни, встановлені цим законом, не м ожуть бути обмежені або скас овані іншим нормативно-право вим актом.

На підставі ст.54 України "Про Державний бюджет України на 2009р.» у 2009р. встановлено прожитк овий мінімум на одну особу та для тих, хто відноситься до ос новних соціальних і демограф ічних груп населення, в розмі рах, що діяли у грудні 2008р., а з 01.10 .2009р. встановлено прожитковий мінімум на одну особу в розра хунку на місяць у розмірі 701гр н. та для тих, хто відноситься до основних соціальних і дем ографічних груп населення : д ітей віком до 6 років - 632грн.; д ітей віком від 6 до 18 років - 776г рн.; працездатних осіб - 744грн .; осіб, які втратили працездат ність - 573грн.

Статтею 71 Закону України "Пр о Державний бюджет України н а 2009р." Кабінету Міністрів Укра їни надано право у 2009р. встанов лювати розміри соціальних ви плат, які відповідно до закон одавства визначаються залеж но від розміру мінімальної з аробітної плати, в абсолютни х сумах у межах асигнувань, пе редбачених за відповідними б юджетними програмами. Цією н ормою передбачено встановле ння в абсолютних сумах розмі рів тих виплат, вихідним крит ерієм розрахунку яких є міні мальний розмір заробітної пл ати. Відповідно її дія не поши рюється на спірні відносини, оскільки розмір зазначених соціальних виплат згідно із Законом України «Про соціаль ний захист дітей війни» зале жить від розміру мінімальної пенсії за віком.

Отже, нарахування та виплат а у 2009 році дітям війни підвище ння до пенсії або щомісячног о грошового довічного утрима ння чи державної соціальної допомоги, що виплачується за мість пенсії, повинні здійсн юватися відповідно до норм З акону України «Про соціальни й захист дітей війни». Статте ю 19 Конституції України встан овлено, що органи державної в лади та органи місцевого сам оврядування, їх посадові осо би зобов' язані діяти лише н а підставах, в межах повноваж ень та у спосіб, що передбачен і Конституцією України та За конами України.

Крім того, для визначення мі німального розміру пенсії за віком відповідно до абз.1 ч.І с т.28 Закону України "Про загаль нообов'язкове державне пенсі йне страхування" з 1.10.2007р. застос овується прожитковий мініму м для осіб, які втратили праце здатність.

На час розгляду цієї справи судом розмір мінімальної пе нсії за віком визначений лиш е ст.28 Закону України "Про зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування" і згідно ц ієї норми мінімальна пенсія за віком дорівнює прожитково му мінімуму, встановлених дл я осіб, що втратили працездат ність.

Відповідно до ст.2 ч.І Закону України "Про прожитковий мін імум" від 15.07.1999р., прожитковий мі німум застосовується для вст ановлених розмірів мінімаль ної заробітної плати та міні мальної пенсії за віком.

Таким чином, відповідач зоб ов'язаний був нарахувати та в иплатити позивачу підвищенн я до пенсії, як дитині війни, з а період з 01.01.2009р. по 31.12.2009р. з ураху ванням прожиткового мінімум у на одну особу, яка втратила п рацездатність, встановленог о Законом України "Про Держав ний бюджет України на 2009 рік".

Керуючись ст.ст.3, 8, 22, 152 Констит уції України, ст.ст.3, 10, 15 ЦПК Укр аїни, Законом України "Про соц іальний захист дітей війни" в ід 19.12.2006р. № 489-V, Законом України "П ро Державний бюджет України на 2009 рік», Законом України "Про прожитковий мінімум", суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБ А_1 до Управління Пенсійн ого фонду України в м.Красний Луч Луганської області про в изнання протиправною бездія льності та зобов'язання нара хування та виплати щомісячно ї державної соціальної допом оги згідно Закону України "Пр о соціальний захист дітей ві йни" задовольнити повністю.

Визнати неправомірними ді ї Управління Пенсійного фонд у України в м.Красний Луч Луга нської області щодо відмови ОСОБА_1 у нарахуванн і та виплаті підвищення до пе нсії у розмірі 30 відсотків пен сії за віком, як дитині війни, з 01.01.2009 року по 31.12.2009 року.

Зобов' язати Управління П енсійного фонду України в м.К расний Луч Луганської област і здійснити ОСОБА_1 н арахування та виплату підвищ ення до пенсії у розмірі 30 від сотків мінімальної пенсії за віком, як дитині війни, з 01.01.2009 ро ку по 31.12.2009 року, з урахуванням р аніш здійснених виплат.

Рішення може бути оскаржен е до апеляційного суду Луган ської області через Краснолу цький суд шляхом подачі у 10-де нний строк с дня проголошенн я рішення заяви про апеляцій не оскарження і поданням піс ля цього протягом 20-ти днів ап еляційної скарги.

Головуючий:

СудКраснолуцький міський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення09.07.2010
Оприлюднено15.12.2010
Номер документу12803386
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-7862/10

Рішення від 24.12.2010

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Токар Н. В.

Ухвала від 22.10.2010

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Турецький О. С.

Рішення від 13.09.2010

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Лихосенко М. О.

Ухвала від 15.09.2015

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Лазюк С. В.

Ухвала від 25.01.2011

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Єфіменко Н. В.

Ухвала від 22.10.2010

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Турецький Олександр Сергійович

Ухвала від 30.11.2010

Адміністративне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Агєєва Лариса Іванівна

Рішення від 09.07.2010

Цивільне

Краснолуцький міський суд Луганської області

Долотін Віктор Олексійович

Ухвала від 12.11.2010

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Хитров Борис Володимирович

Ухвала від 15.11.2010

Цивільне

Ворошиловський районний суд м. Донецька

Алтухова Олеся Сергіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні