Ухвала
від 10.12.2010 по справі 9/118/б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІ ВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

"10" грудня 2010 р. сп рава № 9/118/б

За заявою прокурора К іцманського району Чернівец ької області інтересах держа ви в особі Кіцманського райо нного центру зайнятості

до відкритого акціон ерного сільськогосподарськ ого товариства «Нове життя»с . Малятинці Кіцманського рай ону Чернівецької області

про визнання банкрут ом

Суддя М.І. Ніколаєв

Представники:

Від кредиторів - Катрин як ЮІ., Джурківський І.Д., Дроня к О.Т., А.Коубіш,представники.

Від ТОВ «Буковинські надра » - Гостюк В.І., директор.

Від ліквідатора - Коме рзан З.Д.

Від ЧТУ Державної комісії з цінних паперів та фондовог о ринку - Коломієць І.Б. пр едставник

СУТЬ СПОРУ: Ухвалою г осподарського суду Чернівец ької області від 21.07.2009 р. за заяв ою прокурора Кіцманського ра йону Чернівецької області ін тересах держави в особі Кіцм анського районного центру за йнятості порушено справу про банкрутство відкритого акці онерного сільськогосподарс ького товариства «Нове життя »с. Малятинці Кіцманського р айону Чернівецької області, за ознаками ст. 52 Закону Украї ни “Про відновлення платоспр оможності боржника або визна ння його банкрутом” (далі - З акон), постановою від 30.07.2009 р. бор жника визнано банкрутом, від крито ліквідаційну процедур у, ліквідатором банкрута за з годою представника ініціююч ого кредитора призначено Кіц манський районний центр зайн ятості.

Ухвалою суду від 18.09.2009 року лі квідатором відкритого акціо нерного сільськогосподарсь кого товариства «Нове життя» призначено арбітражного кер уючого Комерзана Зіновія Дми тровича (ліц. НОМЕР_1 від 01.03. 2007 року).

Ухвалою суду від 23.10.2009 року пр ипинено процедуру ліквідаці ї відкритого акціонерного сі льськогосподарського товар иства «Нове життя», здійснен о перехід до загальних проце дур банкрутства, передбачени х Законом України “Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом”, розпорядником майна боржника призначено арбітра жного керуючого Комерзана Зі новія Дмитровича та зобов' я зано ініціюючого кредитора п одати до офіційних друковани х органів у десятиденний стр ок за його рахунок оголошенн я про порушення справи про ба нкрутство відкритого акціон ерного сільськогосподарськ ого товариства «Нове життя».

Оголошення про порушення с прави про банкрутство відкри того акціонерного сільськог осподарського товариства «Н ове життя»опубліковано в газ еті “Голос України ” № 206 від 31.10. 2009 року.

Ухвалою попереднього засі дання від 04.02.2010 р. затверджено р еєстр вимог кредиторів на за гальну суму 983555,83 грн., та зобов' язано розпорядника майна бор жника протягом 5 днів з дня про ведення попереднього засіда ння провести збори кредиторі в.

Ухвалою суду від 11.02.2010 року вв едено процедуру санації борж ника - відкритого акціонерно го сільськогосподарського т овариства «Нове життя», керу ючого санацією боржника приз начено розпорядника майна бо ржника Комерзана Зіновія Дми тровича.

Ухвалою від 26.03.2010 року затвер джено план санації відкритог о акціонерного сільськогосп одарського товариства «Нове життя»с. Малятинці Кіцмансь кого району Чернівецької обл асті.

Постановою від 15.07.2010 року при пинено процедуру санації та визнано відкрите акціонерне сільськогосподарське товар иство «Нове життя»с. Малятин ці Кіцманського району Черні вецької області банкрутом, л іквідатором боржника призна чено арбітражного керуючого Комерзана Зіновія Дмитрович а.

Ухвалою суду від 27.10.2010 року за тверджено мирову угоду та пр овадження у справі припинено .

06.12.2010 року від ініціюючого кр едитора - Кіцманського район ного центру зайнятості надій шла заява про визнання миров ої угоди, в порядку статті 39 За кону України “Про відновленн я платоспроможності боржник а або визнання його банкруто м”, недійсною як такої, що супе речить чинному законодавств у, розгляд якої призначено в с удовому засіданні 10.12.2010 року.

В судовому засіданні 10.12.2010 ро ку представник Чернівецьког о територіального управлінн я Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку п ояснив, що умови мирової угод и суперечать вимогам чинного законодавства, зокрема стат ті 19 Закону України "Про госпо дарські товариства", згідно я кої реорганізація товариств а відбувається за рішенням в ищого органу товариства. Крі м того, відповідно до пунктів 6, 7 Розділу I Порядку скасуванн я реєстрації випусків акцій та анулювання свідоцтв про р еєстрацію випуску акцій, зат вердженого рішенням Державн ої комісії з цінних паперів т а фондового ринку від 30.12.98 N 222, в р едакції рішення Комісії від 14.07.2005 р. N 398, зареєстрованого в Мін істерстві юстиції України 28 в ересня 2005 р. за N 1113/11393, розмір стат утного фонду товариства на д ату прийняття рішення про пр ипинення діяльності товарис тва шляхом його реорганізаці ї повинен дорівнювати розмір у статутного фонду товариств а, що створено шляхом реорган ізації (на дату його державно ї реєстрації).

Присутні в судовому засіда нні представники комітету кр едиторів та інших кредиторів банкрута заяву Кіцманського районного центру зайнятості підтримали та, враховуючи, що їм не було відомо про наявніс ть акціонерів банкрута та за конодавчі обмеження процесу реорганізації акціонерних т овариств.

У свою чергу ліквідатор бан крута та представник ТОВ «Бу ковинські надра»проти визна ння мирової угоди недійсною заперечували, посилаючись пр и цьому на те, що умови останнь ої вимог законодавства не по рушують.

Заслухавши представників комітету кредиторів, ліквіда тора та інших учасників судо вого процесу, розглянувши ма теріали справи, господарськи й суд прийшов до висновку про необхідність визнання миров ої угоди недійсною та поновл ення провадження у справі пр о банкрутство виходячи з нас тупного.

Комітетом кредиторів на за сіданні 07.10.2010 року одноголосно прийнято рішення про укладе ння мирової угоди між банкру том, кредиторами та третьою о собою ТзОВ «Буковинські надр а»та доручено ліквідатору по дати до господарського суду заяву про затвердження миров ої угоди.

Мирова угода від 07.10.2010 року пе редбачає погашення третьою о собою ТзОВ «Буковинські надр а»вимог кредиторів, включени х до реєстру вимог кредиторі в, шляхом їх розстрочення тер міном на один рік з моменту за твердження мирової угоди, а в замін третя особа набуває на буває права власності на кор поративні права ВАСТ «Нове ж иття».

Згідно пункту 1.2 мирової уго ди ВАСТ «Нове життя»реоргані зовується в товариство з обм еженою відповідальністю «Но ве життя».

При цьому згідно пункту 1.3 ми рової угоди загальний розмір статутного фонду товариства з обмеженою відповідальніст ю «Нове життя»становить 98 230,83 г рн.83 коп., що відповідає розмір у кредиторської заборговано сті Банкрута та направляєтьс я на погашення кредиторської заборгованості, а відповідн о до пункту 1.4 мирової угоди ТО В «Буковинські надра»стає єд иним учасником даного підпри ємства в межах свого внеску, я кий становить 98 230,83 грн., та скла дає 100% Статутного фонду товар иства.

Як встановлено судовим слу ханням, у власності банкрута корпоративних прав не має. Пр и цьому згідно останнього по даного до Державної комісії з цінних паперів та фондовог о ринку річного звіту за 2002 рік статутний капітал відповіда ча становить 1187771 грн., а кількіс ть акціонерів - 676.

Згідно з вимогами ст. 1, 35 Зако ну під мировою угодою у справ і про банкрутство розумієтьс я домовленість між боржнико м і кредиторами стосовно від строчки та (або розстрочки, а т акож прощення (списання) кред иторами боргів боржника, яка оформляється угодою сторін. Не підлягає прощенню (списан ню) за умовами мирової угоди, з аборгованість із сплати стра хових внесків на загальнообо в'язкове державне пенсійне с трахування та інші види зага льнообов'язкового державног о соціального страхування.

Мирова угода може бути укла дена на будь-якій стадії пров адження у справі про банкрут ство.

Рішення про укладення миро вої угоди від імені кредитор ів приймається комітетом кр едиторів більшістю голосів к редиторів - членів комітету т а вважається прийнятим за ум ови, що всі кредитори, вимоги я ких забезпечені заставою май на боржника, висловили письм ову згоду на укладення миров ої угоди.

Рішення про укладення миро вої угоди приймається від ім ені боржника керівником борж ника чи арбітражним керуючим (керуючим санацією, ліквідат ором), які виконують повноваж ення органів управління та к ерівника боржника і підписую ть її.

Від імені кредиторів миров у угоду підписує голова комі тету кредиторів. Відповідно до вимог п.п.8, 9, ст. 16 Закону до к омпетенції комітету кредито рів належить прийняття рішен ня про підготовку та укладен ня мирової угоди.

Відповідно до ст. 38 Закону ми рова угода укладається у пис ьмовій формі та підлягає зат вердженню господарським суд ом, про що зазначається в ухва лі господарського суду про п рипинення провадження у спра ві про банкрутство.

Мирова угода має містити по ложення про розміри, порядок і строки виконання зобов'яза нь боржника; відстрочку чи ро зстрочку або прощення (списа ння) боргів чи їх частини. Крім цього, мирова угода може міст ити умови про виконання зобо в'язань боржника третіми осо бами; обмін вимог кредиторів на активи боржника або його к орпоративні права; задоволен ня вимог кредиторів іншими с пособами, що не суперечать за кону.

Згідно статті 39 Закону госп одарський суд має право відм овити в затвердженні мирової угоди у разі порушення поряд ку укладення мирової угоди, в становленого цим Законом; як що умови мирової угоди супер ечать законодавству.

Відповідно ч. 1, 2 ст. 39 Закону з а заявою будь-кого із конкурс них кредиторів мирова угода може бути визнана господарсь ким судом недійсною, якщо існ ують підстави для визнання у годи недійсною, передбачені цивільним законодавством Ук раїни. Визнання мирової угод и недійсною є підставою для п оновлення провадження у спра ві про банкрутство, про що гос подарським судом виноситься ухвала, яка може бути оскарже на у встановленому порядку.

Відповідно до ч. 1 ст. 203 Цивіль ного кодексу України зміст п равочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам ци вільного законодавства, а та кож моральним засадам суспіл ьства.

Недодержання вказаного по ложення, а також пунктів друг ого, третього, п'ятого, шостого ст. 203 Цивільного кодексу Укра їни є підставою для недійсно сті правочину (ст. 215 Цивільног о кодексу України). Недійсним є правочин, якщо його недійсн ість встановлена законом (ні кчемний правочин). У такому ра зі визнання такого правочину недійсним судом не вимагаєт ься. При цьому, якщо недійсніс ть правочину прямо не встано влена законом, але одна із сто рін або інша заінтересована особа заперечує його недійсн ість на підставах, встановле них законом, такий правочин м оже бути визнаний судом неді йсним (оспорюваний правочин) .

Згідно зі статтею 113 Цивільн ого кодексу України господар ським товариством є юридична особа, статутний (складений) к апітал якої поділений на час тки між учасниками. Господар ські товариства можуть бути створені у формі повного тов ариства, командитного товари ства, товариства з обмеженою або додатковою відповідальн істю, акціонерного товариств а.

Статтею 152 Цивільного кодек су України встановлено, що ак ціонерним товариством є госп одарське товариство, статутн ий капітал якого поділено на визначену кількість часток однакової номінальної варто сті, корпоративні права за як ими посвідчуються акціями.

Відповідно до статті 6 Закон у України "Про цінні папери та фондовий ринок" акцією є імен ний цінний папір, який посвід чує майнові права його власн ика (акціонера), що стосується акціонерного товариства, вк лючаючи право на отримання ч астини прибутку акціонерног о товариства у вигляді дивід ендів та право на отримання ч астини майна акціонерного то вариства у разі його ліквіда ції, право на управління акці онерним товариством, а також немайнові права, передбачен і Цивільним кодексом України та законом, що регулює питанн я створення, діяльності та пр ипинення акціонерних товари ств.

Згідно статті 41 Конституції України кожен має право воло діти, користуватися і розпор яджатися своєю власністю, ре зультатами своєї інтелектуа льної, творчої діяльності.

Також відповідно до статті 55 Конституції України права і свободи людини і громадянин а захищаються судом. Кожен ма є право будь-якими не заборон еними законом засобами захищ ати свої права і свободи від п орушень і протиправних посяг ань.

Згідно ст.167 Господарського кодексу України корпоративн і права - права особи, частка я кої визначається у статутном у фонді (майні) господарської організації, що включають пр авомочності на участь цієї о соби в управлінні господарсь кою організацією, отримання певної частки прибутку (диві дендів) даної організації та активів у разі ліквідації ос таннього відповідно до закон у, а також інші правомочності передбачені законом та стат утними документами.

Відповідно до статті 87 Госп одарського кодексу України с ума вкладів засновників та у часників господарського тов ариства становить статутний фонд товариства. Прибуток го сподарського товариства утв орюється з надходжень від йо го господарської діяльності після покриття матеріальних та прирівняних до них витрат і витрат на оплату праці. З ек ономічного прибутку товарис тва сплачуються передбачені законом податки та інші обов 'язкові платежі, а також відсо тки по кредитах банків і по об лігаціях. Прибуток, одержани й після зазначених розрахунк ів, залишається у розпорядже нні товариства, яке визначає напрями його використання в ідповідно до установчих доку ментів товариства.

Згідно статті 88 Господарськ ого кодексу України Учасники господарського товариства м ають право брати участь в упр авлінні справами товариства в порядку, визначеному в уста новчих документах, за винятк ом випадків, передбачених ци м Кодексом та іншими законам и; брати участь у розподілі пр ибутку товариства та одержув ати його частку (дивіденди).

Відповідно до ст.10 Закону Ук раїни "Про господарські това риства" учасники товариства мають право: брати участь в уп равлінні справами товариств а в порядку, визначеному в уст ановчих документах, за винят ком випадків, передбачених ц им Законом; брати участь у роз поділі прибутку товариства т а одержувати його частку (див іденди); на отримання частки п рибутку (дивідендів) пропорц ійно частці кожного з учасни ків мають особи, які є учасник ами товариства на початок ст року виплати дивідендів; вий ти в установленому порядку з товариства; одержувати інфо рмацію про діяльність товари ства. На вимогу учасника това риство зобов'язане надавати йому для ознайомлення річні баланси, звіти товариства пр о його діяльність, протоколи зборів; здійснити відчуженн я часток у статутному (складе ному) капіталі товариства, ці нних паперів, що засвідчують участь у товаристві, в порядк у, встановленому законом.

Відповідно до статті 104 Циві льного кодексу України юриди чна особа припиняється в рез ультаті передання всього сво го майна, прав та обов'язків ін шим юридичним особам - правон аступникам (злиття, приєднан ня, поділу, перетворення) або в результаті ліквідації.

Відповідно до статті 108 Циві льного кодексу України перет воренням юридичної особи є з міна її організаційно-правов ої форми. У разі перетворення до нової юридичної особи пер еходять усе майно, усі права т а обов'язки попередньої юрид ичної особи.

Відповідно до пунктів 6, 7 Роз ділу I Порядку скасування реє страції випусків акцій та ан улювання свідоцтв про реєстр ацію випуску акцій, затвердж еного рішенням Державної ком ісії з цінних паперів та фонд ового ринку від 30.12.98 N 222, в редакц ії рішення Комісії від 14.07.2005 р. N 3 98, зареєстрованого в Міністер стві юстиції України 28 вересн я 2005 р. за N 1113/11393, розмір статутног о фонду товариства на дату пр ийняття рішення про припинен ня діяльності товариства шля хом його реорганізації повин ен дорівнювати розміру стату тного фонду товариства, що ст ворено шляхом реорганізації (на дату його державної реєст рації).

Акціонерне товариство, що п рийняло рішення про припинен ня шляхом його перетворення, зобов'язано здійснити обмін акцій на частки у статутному фонді товариств, що створюют ься в результаті перетворенн я, із збереженням розміру час тки акціонера (учасника) в ста тутному капіталі товариства .

Таким чином, учасниками тов ариства з обмеженою відповід альністю, що створюється в на слідок перетворення акціоне рного товариства (на дату дер жавної реєстрації товариств а з обмеженою відповідальніс тю), можуть бути тільки акціон ери товариства, що прийняло р ішення про припинення шляхом перетворення (на дату прийня ття такого рішення), та які обм іняли належні їм акції на час тки у статутному капіталі то вариства з обмеженою відпові дальністю, що створюється.

За таких обставин справи та враховуючи, що спірною миров ою угодою фактично позбавлен о акціонерів товариства корп оративних прав на участь в уп равлінні ВАТ, адже єдиним орг аном, що уповноважений прийн яти рішення про його реорган ізацію є загальні збори това риства, суд дійшов висновку, щ о умови мирової угоди супере чать законодавству, оскільки не тільки порушують корпора тивні права акціонерів стати учасниками новоствореного т овариства з обмеженою відпов ідальністю, але й порушують з абезпечене Конституцією Укр аїни та законами України пра во власності акціонерів на ч астку в статутному фонді акц іонерного товариства, а відт ак мирову угоду, укладену 07.10.2010 року між комітетом кредиторі в відкритого акціонерного сі льськогосподарського товар иства «Нове життя»та відкрит им акціонерним сільськогосп одарським товариством «Нове життя»в особі його ліквідат ора Комерзана З.Д., що затвердж ена ухвалою суду від 27.10.2010 року, слід визнати недійсною та по новити провадження у справі про банкрутство.

На підставі викладеного, ке руючись ст. 35-38 Закону України “ Про відновлення платоспромо жності боржника або визнання його банкрутом”, суд -

У Х В А Л И В :

1. Заяву про визнан ня мирової угоди недійсною з адовольнити.

2. Визнати недійсною ми рову угоду, укладену 07.10.2010 року між комітетом кредиторів від критого акціонерного сільсь когосподарського товариств а «Нове життя»та відкритим а кціонерним сільськогоспода рським товариством «Нове жит тя»в особі його ліквідатора Комерзана З.Д., що затверджена ухвалою суду від 27.10.2010 року.

3. Провадження у спра ві поновити.

4. Розгляд справи при значити в судовому засіданні 20.12.2010 року на 12-00 годину.

5. Комітету кредиторів та ліквідатору надати письм ові пропозиції щодо подальшо ї процедури у справі про банк рутство.

6. Участь представникі в комітету кредиторів та лік відатора визнати обов' язко вою.

Суддя М.І.Ніколаєв

СудГосподарський суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення10.12.2010
Оприлюднено17.12.2010
Номер документу12852240
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/118/б

Ухвала від 09.11.2011

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ніколаєв Михайло Ілліч

Ухвала від 23.11.2011

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ніколаєв Михайло Ілліч

Ухвала від 09.11.2011

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ніколаєв Михайло Ілліч

Ухвала від 23.08.2011

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ніколаєв Михайло Ілліч

Ухвала від 08.04.2011

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ніколаєв Михайло Ілліч

Ухвала від 08.04.2011

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ніколаєв Михайло Ілліч

Ухвала від 23.03.2011

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ніколаєв Михайло Ілліч

Ухвала від 17.01.2011

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ніколаєв Михайло Ілліч

Ухвала від 20.12.2010

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ніколаєв Михайло Ілліч

Ухвала від 10.12.2010

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ніколаєв Михайло Ілліч

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні