Постанова
від 24.11.2010 по справі 2а-5052/10/1770
РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2а-5052/10/1770

24 листопада 2010 року

 

м. Рівне

Рівненський окружний адміністративний суд під головуванням судді Зозулі Д.П. за участю секретаря судового засідання Сторожука І.В. та сторін і інших осіб, які беруть участь у справі:

прокурора: не з'явився,

позивача: представник не з'явився,

           відповідача: представник не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом заступника прокурора м.Рівне в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в м.Рівне

до товариства з обмеженою відповідальністю "Правнича компанія ОК"

про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, -   

ВСТАНОВИВ :

Заступник прокурора м.Рівне звернувся до Рівненського окружного адміністративного суду в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в м.Рівне з адміністративним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Правнича компанія ОК", в якому просить стягнути заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування на суму 24440 грн. 14 коп.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач відповідно до п. 6 ч. 2 ст. 17 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", як страхувальник, зобов'язаний своєчасно нараховувати та сплачувати до пенсійного фонду страхові внески.

Прокурор у судове засідання не з'явився, до початку судового розгляду справи подав клопотання, в якому просив провести розгляд справи без участі представника прокуратури. Судом не визнавалася обов'язковою участь прокурора в судовому засіданні. За таких обставин, суд вважає за можливе розглянути справу без його участі.   

Позивач в судове засідання не з'явився. До початку судового розгляду справи подав клопотання, в якому просив в предметі позову та по тексту замінити суму заборгованості "24440, 14 грн." на суму заборгованості "2440, 14 грн.". Крім того, позивач зазначив, що підтримує позовні вимоги в сумі 2440, 14 грн., справу просив розглянути за відсутності його представника. За таких обставин, суд вважає за можливе розглянути справу без участі представника позивача на підставі наявних у справі доказів.

Відповідач заперечень на адміністративний позов не подав, у судове засідання не з'явився, про дату, час, місце судового засідання судом повідомлявся належним чином. Про причини неявки суд не повідомив. Судом не визнавалася обов'язковою участь відповідача в судовому засіданні. За таких обставин, суд вважає за можливе розглянути справу без участі відповідача на підставі наявних у справі доказів.

Дослідивши подані письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтуються на всебічному,  повному і об’єктивному розгляді у судовому процесі  всіх обставин справи в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позов підлягає до задоволення повністю з огляду на наступне.

Як встановлено судом, товариство з обмеженою відповідальністю "Правнича компанія ОК" являється юридичною особою, зареєстроване в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України та на підставі ст. 14 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" являється страхувальником.

Страховими внесками відповідно до ст. 1 зазначеного Закону є кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до цього Закону.

Згідно п. 5.1.3, п. 5.1.4 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. страхові внески нараховуються незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також незалежно від того, чи були зазначені суми фактично виплачені після їх нарахування до сплати, а нараховані за відповідний базовий звітний період страхові внески сплачуються платниками шляхом перерахування безготівкових сум з їх банківських рахунків не пізніше, ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду незалежно від виплати заробітної плати (доходу), на суми яких нараховуються страхові внески.

Відповідно до ч. 2 ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" суми страхових внесків, своєчасно не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій, розмір яких визначено частинами 8, 9 ст. 106 даного Закону.

Територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату.

У разі якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом десяти робочих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимоги, або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду звертається в установленому законом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої служби. У зазначених випадках орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду чи господарського суду з позовом про стягнення недоїмки. У разі звернення органу Пенсійного фонду з позовом про стягнення недоїмки до господарського суду передбачені законодавством заходи досудового врегулювання спорів не застосовуються.

На виконання ст. 14 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" відповідач подавав до Управління пенсійного фонду України в м. Рівне розрахунки зобов'язань зі сплати страхових внесків на обов'язкове державне пенсійне страхування за травень-липень 2010 року (а.с. 5-10), які відповідно до ст. 20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" страхувальники зобов'язані сплачувати не пізніше, ніж через 20 календарних днів із дня закінчення відповідного базового періоду. Відповідно до розрахунків заборгованість зі сплати страхових внесків станом на 01.09.2010 року становить 2440 грн. 14 коп.

Управлінням пенсійного фонду в м. Рівне 06.09. 2010 р. було відправлено відповідачу вимогу N Ю-1111 (а.с. 11) на спірну суму про сплату страхового боргу. Дану вимогу товариство з обмеженою відповідальністю "Правнича компанія ОК" отримало 09.09.2010 р., про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення (а.с. 11).

На даний час вимога відповідачем в установленому законом порядку не оскаржувалась, а відтак є чинною і підлягає до виконання.

На підставі вищевикладеного, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог Управління Пенсійного фонду України в м.Рівне.

В силу ч.4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб’єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями  160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Правнича компанія ОК" (33000, вул.Тувинських Добровольців, 72 б, м.Рівне, код ЄДРПОУ 35717466) 7на користь Управління Пенсійного фонду України в м. Рівне (33000, вул.Відінська, 41, м.Рівне, код ЄДРПОУ 21098440) заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 2440 (дві тисячі чотириста сорок) грн. 14 коп.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Рівненський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Львівського апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя                                                                           Зозуля Д. П.

Постанова складена в повному обсязі 26.11.10р.

СудРівненський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення24.11.2010
Оприлюднено20.12.2010
Номер документу12875719
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5052/10/1770

Постанова від 24.11.2010

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Зозуля Д. П.

Ухвала від 27.10.2010

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Зозуля Д. П.

Ухвала від 26.10.2010

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Зозуля Д. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні