Рішення
від 14.12.2010 по справі 23/607
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 23/607 14.12.10

За позовом відкритого акціонерного товариства «Львівобленерго »

до фізичної особи-підприємця ОСОБА_1

про стягнення 1 784,66 грн.

Суддя Кирилюк Т .Ю.

Представники сторін:

від позивача: представник Горбунова О.Л . (довіреність №502-6600/2 від 30.12.2009 року )

від відповідача: не з' явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Відкрите акціонерне т овариство «Львівобленерго» звернулось до Господарськог о суду міста Києва з позовом п ро стягнення з фізичної особ и-підприємця ОСОБА_1 забор гованості у розмірі 1 784,66 гриве нь.

Позов обґрунтований тим, що Відповідач у порушення умо в чинного законодавства здій снював бездоговірне, безопла тне споживання електричної е нергії.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 29.11.2010 року по рушено провадження у справі №23/607 та призначено її розгляд н а 14.12.2010 року.

Представник Позивача у су довому засіданні підтримав в имоги, викладені в позовній з аяві та просив їх задовольни ти у повному обсязі.

Представник Відповідача у судове засідання не з' явив ся вимоги ухвали суду не вико нав.

Ухвала про порушення пров адження у справі була відпра влена за адресою Відповідача , вказаною у позовній заяві та яка відповідає місцезнаходж енню Відповідача відповідно до єдиного державного реєст ру юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців. Таким чин ом, Відповідач належним чино м повідомлений про призначен ня справи до розгляду господ арським судом та про час і міс це проведення судових засіда нь.

Відповідно до статті 22 Госп одарського процесуального к одексу України сторони зобов 'язані добросовісно користув атися належними їм процесуал ьними правами, виявляти взає мну повагу до прав і охоронюв аних законом інтересів друго ї сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'єкт ивного дослідження всіх обст авин справи. Крім того, відпов ідно до статті 65 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни з метою забезпечення п равильного і своєчасного вир ішення господарського спору суддя зобов'язує сторони вик онати певні дії, витребовує в ід них документи, відомості, в исновки, необхідні для виріш ення спору та вчиняє інші дії , спрямовані на забезпечення правильного і своєчасного р озгляду справи. Відповідачем вимоги ухвал суду не виконан о, не надано письмового відзи ву та письмових заперечень п о суті заявлених вимог, а тако ж не надано доказів, які б підт верджували поважність та вин ятковість причин пропуску су дових засідань.

Судом у відповідності з вим огами статті 811 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни складено протокол судов ого засідання, який долучено до матеріалів справи.

Відповідно до статті 75 Госп одарського процесуального к одексу України справу розгля нуто за наявними у ній матері алами.

У судовому засіданні 14.12.2010 ро ку оголошено вступну та резо лютивну частини рішення суду .

Заслухавши пояснення пред ставника Позивача, дослідивш и наявні у матеріалах справи докази Господарський суд мі ста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Позивачем 03 жовтня 2009 ро ку було складено акт №022860 пору шень правил користування еле ктричною енергією, відповідн о до якого Відповідач у поруш ення пунктів 6.40 та 6.41 правил кор истування електричною енерг ією здійснив самовільне підк лючення до електромереж за а дресою: м. Львів, вул. Садова, 2.

Статтею 27 Закону «Про елект роенергетику» встановлено в ідповідальність за порушенн я законодавства про електрое нергетику. Зокрема, правопор ушеннями в електроенергетиц і є: крадіжка електричної і те плової енергії, самовільне п ідключення до об'єктів елект роенергетики і споживання ен ергії без приладів обліку.

Згідно до положень 5.1. правил користування електричною ен ергією, договір про постачан ня електричної енергії є осн овним документом, який регул ює відносини між постачальни ком електричної енергії за р егульованим тарифом, що здій снює свою діяльність на закр іпленій території, і спожива чем та визначає зміст правов их відносин, прав та обов'язкі в сторін. Споживання електри чної енергії без договору не допускається.

Пунктом 6.41 ПКЕЕ передбачено , що у разі виявлення під час к онтрольного огляду або техні чної перевірки уповноважени м представником постачальни ка електричної енергії, від я кого споживач одержує електр ичну енергію, або електропер едавальної організації пору шень цих Правил або умов дого вору на місці виявлення пору шення у присутності представ ника споживача оформляється акт порушень.

В акті мають бути зазначені зміст виявленого порушення із посиланням на відповідні пункти цих Правил та вихідні дані, необхідні та достатні д ля визначення обсягу недовра хованої електричної енергії та/або суми завданих спожива чем збитків. За необхідності в акті зазначаються заходи, я ких необхідно вжити для усун ення допущених порушень.

Згідно з пунктом 6.42 ПКЕЕ на п ідставі акта порушень уповно важеними представниками пос тачальника електричної енер гії (електропередавальної ор ганізації) під час засідань к омісії з розгляду актів про п орушення визначаються обсяг недоврахованої електричної енергії та сума завданих спо живачем збитків.

Споживач має бути повідомл ений про час і дату засідання комісії не пізніше ніж за 5 ро бочих днів до призначеного д ня засідання і має право бути присутнім на засіданні комі сії.

Рішення комісії оформляєт ься протоколом і набирає чин ності з дня вручення протоко лу споживачу. Разом з протоко лом споживачу надаються розр ахунок величини вартості та розрахункові документи для о плати недоврахованої електр ичної енергії та/або збитків .

З матеріалів справи вбачає ться, що на підставі акту пору шень уповноваженими предста вниками постачальника елект ричної енергії проведено зас ідання комісії. Протоколом з асідання комісії №138 від 16.10.2009 ро ку з розгляду акту порушень П КЕЕ затверджено обсяг недовр ахованої електричної енергі ї та вартість не облікованої електроенергії у розмірі 1 784,6 6 гривень.

Копія акту порушень ПКЕЕ № 022860 від 03.10.2009 року, протокол засід ання комісії №138 від 16.10.2009 року, р озрахунок вартості електрое нергії спожитої без обліку (д оговору) за актом порушень Пр авил користування електричн ою енергією та рахунок №00121587 ви ставленого для оплати недовр ахованої електричної енергі ї вручено Відповідачу, про що містяться відповідні відміт ки в розрахунку та протоколі .

Споживач має оплатити розр ахункові документи за недовр аховану електричну енергію п ротягом 30 календарних днів ві д дня отримання рахунка.

Проте, Відповідач у порушен ня вищезазначених положень, кошти за недовраховану елект ричну енергію згідно виставл еного Позивачем рахунку в 30 де нний термін не перерахував.

Таким чином, станом на день розгляду справи в суді, сума п озаобліково спожитої електр ичної енергії згідно акту по рушень складає 1 784,66 грн., що під тверджується наявними в мате ріалах справи доказами.

Частиною першою статті 193 Господарського кодексу Укра їни встановлено, що суб'єкти г осподарювання та інші учасни ки господарських відносин по винні виконувати господарсь кі зобов'язання належним чин ом відповідно до закону, інши х правових актів, договору.

Відповідно до статті 526 Циві льного кодексу України зобов 'язання має виконуватись нал ежним чином відповідно до ум ов договору та вимог Цивільн ого кодексу України, інших ак тів цивільного законодавств а.

Оскільки, факт правопору шення підтверджено відповід ними документами, а доказів о плати Відповідачем суду не н адано позовна вимога про стя гнення 1 784,66 грн. збитків підляг ає задоволенню.

Відповідно до статті 49 Гос подарського процесуального кодексу України з Відповіда ча на користь Позивача стягу ються понесені ним витрати п о сплаті державного мита та в итрати на інформаційно-техні чне забезпечення судового пр оцесу.

На підставі викладеного, ке руючись статями 49, 82-85 Господар ського процесуального кодек су України господарський суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з фізичної особи -підприємця ОСОБА_1 (АДРЕ СА_1 ідентифікаційний код НОМЕР_1) на користь відкрито го акціонерного товариства « Львівобленерго»(79026, м. Львів, в ул. Козельницька, 3; ідентифіка ційний код 00131587) 1 784,66 грн. (одну тис ячу сімсот вісімдесят чотири гривні 66 копійок) основного б оргу; 102,00 грн. (сто дві гривні 00 ко пійок) державного мита та 236,00 г рн. (двісті тридцять шість гри вень 00 копійок) витрат на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу.

3. Видати наказ.

Суддя Т.Ю. Кирилюк

Повне рішення складено: 15. 12.2010 року.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення14.12.2010
Оприлюднено20.12.2010
Номер документу12882082
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —23/607

Рішення від 14.12.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Кирилюк Т.Ю.

Ухвала від 29.11.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Кирилюк Т.Ю.

Ухвала від 14.07.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хоменко М.Г.

Рішення від 23.01.2007

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидова А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні