Постанова
від 05.09.2006 по справі 5/6/270
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

5/6/270

ВИЩИЙ  ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  УКРАЇНИ  

 ПОСТАНОВА          

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ          

          

05 вересня 2006 р.                                                                                   № 5/6/270  

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Удовиченко О.В., –головуючого

Панової І.Ю.,

Яценко О.В.

розглянувши касаційну скаргуЄвграфова Г.П.

на постанову Запорізького апеляційного господарського суду від 07.06.2006

у справі господарського суду№  5/6/270Запорізької області

за скаргоюЄвграфова Г.П.

доЗАТ “Запоріжбуд”

проБанкрутство

за участю представників сторін:

не з'явилися

ВСТАНОВИВ:

          Ухвалою господарського  суду Запорізької області від 25.04.2006 у справі № 5/6/270 (суддя Черкаський В.І.) скарга Євграфова Г.П. задоволена частково, зобов'язано ліквідатора банкрута вимоги заявника зі сплати моральної шкоди у розмірі 8000грн. включити у четверту чергу задоволення вимог кредиторів, в іншій частині у задоволенні скарги відмовлено.

          Постановою Запорізького апеляційного господарського суду від 07.06.2006 у справі № 5/6/270 (судді: Кричмаржевський В.А., Хуторний В.М., Шевченко Т.М.) апеляційну скаргу Євграфова Г.П. залишено без задоволення, а ухвалу господарського  суду Запорізької області від 25.04.2006 у справі № 5/6/270  - без змін.

          Постанова господарського суду апеляційної інстанції мотивована тим, що Закон України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" не відносить вимоги зі сплати моральної шкоди, у тому числі стягнутої внаслідок невиплати у встановлені строки та порядку заборгованості із заробітної плати, до другої черги задоволення вимог кредиторів.

          Не погоджуючись з вказаною постановою апеляційного господарського суду, Євграфов Г.П.  звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою,  в якій просить скасувати постанову Запорізького апеляційного господарського суду від 07.06.2006 у справі № 5/6/270 та прийняти нове рішення, яким визнати моральну шкоду в сумі 8 000 грн., що виникла по трудових відносинах з ЗАТ “Запоріжбуд”, визнати дії ліквідатора ЗАТ “Запоріжбуд” неправомірними та зобов'язати його виплатити моральну шкоду в сумі 8 000 грн. в другу чергу задоволення вимог кредиторів.

          Колегія суддів Вищого господарського суду України, переглянувши у касаційному порядку постанову суду апеляційної інстанції, на підставі встановлених фактичних обставин справи, перевіривши застосування судом першої та апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права, Закону України “ Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” вважає, що  касаційна скарга  підлягає задоволенню частково, виходячи з наступного:

          - Постановою  господарського суду Запорізької області від 09.09.2003  боржник - ЗАТ „Запоріжбуд” визнаний банкрутом, відкрита ліквідаційна процедура, призначений ліквідатор.

Як вбачається з матеріалів справи, 14.04.2006 до господарського суду Запорізької області надійшла скарга громадянина Євграфова Г.П. про визнання неправомірними дій ліквідатора банкрута, який включив суму моральної шкоди до шостої черги задоволення вимог кредиторів, та про зобов'язання його виплатити моральну шкоду у сумі 8000грн. у другу чергу задоволення вимог кредиторів, що стягнута з боржника-ЗАТ „Запоріжбуд" на користь Євграфова Г.П. за рішенням Заводського районного суду м. .Запоріжжя 25.02.2003р. у справі № 2-686.

За результатами розгляду скарги Євграфова Г.П. господарським судом зобов'язано ліквідатора банкрута вимоги заявника зі сплати моральної шкоди у розмірі 8000грн. включити у четверту чергу задоволення вимог кредиторів.

Апеляційним господарським судом вказана  ухвала місцевого господарського суду залишена без змін.

Суди попередніх інстанцій,  приймаючи відповідні рішення,  виходили з такого:

Рішенням Заводського районного суду м.Запоріжжя від 25.02.2003р., яке набрало законної сили, з боржника - ЗАТ „Запоріжбуд" на користь Євграфова Г.П.- колишнього; працівника підприємства-боржника,  стягнуто  8000грн.  моральної шкоди.

Відповідно до ч.4, ст.31 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” у четверту чергу задовольняються вимоги кредиторів, не забезпечені заставою , у тому числі і вимоги кредиторів, що  виникли із зобов'язань у процедурі розпорядження майно  боржника чи в процедурі  санації боржника.

Суд апеляційної інстанції встановив, що рішення Заводського районного  суду м. Запоріжжя, яким стягнуто моральну шкоду з боржника на користь Євграфова Г.П.  у розмірі 8000 грн. , прийнято 25 лютого 2003 року, тобто в період дії процедури розпорядження майном, оскільки процедура ліквідації була відкрита  згідно з відповідною постановою господарського суду 09 вересня 2003 р.

Колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що  суди попередніх інстанцій дійшли хибного висновку стосовно того,  що Закон України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" не відносить вимоги зі сплати моральної шкоди, у тому числі стягнутої внаслідок невиплати у встановлені строки та порядку заборгованості із заробітної плати, до другої черги задоволення вимог кредиторів.

Підставами для стягнення моральної шкоди на користь заявника  були встановлені факти, що 28.03.2002 заявника було звільнено з роботи у зв'язку зі скороченням чисельності штату працівників боржника , у день звільнення заявник не отримав повний розрахунок. У зв'язку з  систематичною невиплатою заробітної платні, затримкою розрахунків при звільненні,  погіршився стан здоров'я заявника, було порушено звичайний образ життя заявника , заявник постійно з травня 2002 р.  по  грудень 2002 р.  звертався до банкрута , адвокатів з питань стягнення боргу із заробітної плати.

Як вбачається  з матеріалів справи, згідно з рішенням   Заводського районного суду з вини   ЗАТ “ Запоріжбуд”,   внаслідок його  неправомірних дій , несвоєчасної виплати боржником  заробітної плати, з   останнього стягнуто на користь заявника -  Євграфова Г.П. 8000 грн. моральної шкоди.

Відповідно до вимог ч.2, ст.31 Закону України  “ Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” у другу чергу задовольняються вимоги, що виникли із  зобов'язань банкрута  перед працівниками  підприємства –банкрута ( за винятком повернення внесків членів трудового колективу до статутного фонду підприємства), крім вимог, задоволених у першу чергу, зобов'язань , що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров'ю громадян, шляхом капіталізації відповідних платежів у порядку встановленому Кабінетом Міністрів України, зобов'язань зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, а також вимоги громадян –довірителів( вкладників) довірчих товариств або інших суб'єктів підприємницької діяльності, які залучали  майно ( кошти)  довірителів( вкладників).

Колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що  моральна шкода, яка підлягає відшкодуванню на підставі ст.1167 ЦК України ,  є  похідним наслідком вчинення боржником  іншого правопорушення, в даному випадку, це -  невиплата заробітної плати працівнику підприємства.

Вимоги заявника    виникли із зобов'язань банкрута щодо відшкодування моральної шкоди  працівнику  підприємства –банкрута, в зв'язку з чим підлягають задоволенню у другу чергу  , відповідно до вимог ст.31 Закону України “ Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

На підставі викладеного, судові акти попередніх інстанцій підлягають скасуванню, в зв'язку з неправильним застосуванням норм Закону України “ Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.  

          Керуючись статтями 1117, 1119 -  11111 ГПК України, Вищий господарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Євграфова Г.П. задовольнити частково.

Постанову Запорізького апеляційного господарського суду від 07.06.2006 та ухвалу господарського  суду Запорізької області від 25.04.2006 у справі № 5/6/270 -  скасувати.

Зобов'язати ліквідатора банкрута Бондаренко І.М. включити вимоги заявника –Євграфова Г.П.  зі сплати моральної шкоди у розмірі 8000грн. до реєстру вимог кредиторів  ЗАТ “ Запоріжбуд” ,  у другу чергу задоволення вимог кредиторів

Головуючий                                                                           О.С. Удовиченко

Судді                                                                                           І.Ю. Панова

                                                                                                    О.В. Яценко

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення05.09.2006
Оприлюднено20.08.2007
Номер документу129015
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/6/270

Ухвала від 11.09.2007

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

Постанова від 05.09.2006

Господарське

Вищий господарський суд України

Панова I.Ю.

Постанова від 07.06.2006

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Кричмаржевський В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні