Рішення
від 14.12.2010 по справі 11/2253
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕР КАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 грудня 2010 року Справ а №11/2253

Господарський суд Ч еркаської області в складі: г оловуючого - судді Довган я К.І., при секретарі - Сах но І.В., за участю представни ків сторін: позивача - Свир иденка В.М. за довіреністю, в ідповідача - не з' явився, р озглянувши у відкритому судо вому засіданні в м. Черкаси сп раву за позовом публічного а кціонерного товариства "Банк "Фінанси та Кредит" в особі Філ ії "Полтавське РУ" АТ "Фінанси та Кредит" до суб"єкта підпри ємницької діяльності - фізич ної особи ОСОБА_2 про стяг нення 700 362 грн. 69 коп.,

ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов про стягне ння з відповідача на користь позивача боргу в сумі 700 362 грн. 6 9 коп. в тому числі: 4854,24 грн. проце нтів та нарахованої пені за к ористування кредитом, 405699,59 грн . прострочених процентів, 289808,86г рн. пені на підставі укладено го між сторонами договору пр о відновлювальну кредитну лі нію № К-170-2007 від 20 листопада 2007 рок у. В обґрунтування заявлених вимог позивач послався на те , що на виконання укладеного 20 листопада 2007 року між відкрит им акціонерним товариством " Банк"Фінанси та Кредит" (позивач) та фізичною особо ю - підприємцем ОСОБА_2 (від повідач) договору про віднов лювальну кредитну лінію № К-170 -2007 позивач надав відповідачу кредит у розмірі 1118000грн. 00 коп. , протягом дії договору ві дповідач систематично поруш ував строки сплати процентів за користування кредитивним и ресурсами.

Позивач в судовому засіда нні позов підтримав з підста в викладених у ньому.

Відповідач був належним чи ном повідомлений про час і мі сце проведення судового засі дання. Однак в судове засідан ня не з' явився, свого предст авника повторно не направив, про причини неявки суд не пов ідомив, відзиву на позов суду не подавав.

Суд, заслухавши пояснення п редставника позивача, оцінив ши наявні у справі докази, вст ановив наступне:

Сторонами було укладено до говір про відновлювальну кре дитну лінію № К-170-2007 від 20 листоп ада 2007 року (надалі за текстом - Договір кредиту), відповідно до умов якого позивач зобов' язався надати відповідачу у тимчасове користування на ум овах забезпеченості, поверне ння, строковості, платності т а цільового характеру викори стання грошові кошти (кредит ) у розмірі 1118000грн. 00 коп., а відпо відач зобов' язався на умова х, передбачених договором, по вернути кредит не пізніше 19 ли стопада 2010 року та сплатити пр оценти за користування ним з а ставкою 17 % річних згідно з гр афіком визначеним в договорі .

В день укладення договору к редиту ВАТ "Банк"Фінанси т а Кредит" (позивач по справі) т а ФОП ОСОБА_2 (відповідач п о справі) та громадянин ОСО БА_3 уклали договір поруки № П-170-2007, по якому громадянин ОС ОБА_3 зобов' язався перед п озивачем в повному обсязі со лідарно відповідати за викон ання відповідачем зобов' яз ань щодо повернення кредиту, сплаті процентів та штрафни х санкцій. Також в день укладе ння договору кредиту ВАТ "Бан к"Фінанси та Кредит" (позивач п о справі) та ФОП ОСОБА_2 (від повідач по справі) та громадя нин ОСОБА_4 уклали договір поруки № П-170/1-2007, по якому громад янин ОСОБА_4 зобов' язавс я перед позивачем в повному о бсязі солідарно відповідати за виконання відповідачем з обов' язань щодо повернення кредиту, сплаті процентів ко ристування кредитом та перед бачених договором кредиту шт рафних санкцій.

У відповідності до п. 1.1. кред итного договору, відповідачу відкрито рахунок № 206383503101 для об ліку виданих кредитних кошті в.

20 березня 2008 року було укладе но Додаткову угоду № 1 до Догов ору кредиту, згідно якої внес ено зміни до Договору кредит у, а саме збільшено ліміт кред итної лінії на загальну суму 1353000,00 грн. та змінено графік пов ернення кредиту.

05 травня 2008 року було укладен о Додаткову угоду № 2 до Догово ру кредиту, згідно якої внесе но зміни до Договору кредиту , а саме встановлено новий роз мір процентної ставки -19,0% річн их.

Відповідно до п.3.4 Договору к редиту, нарахування та сплат а процентів за користування кредитними ресурсами здійсн юється щомісячно. Позичальни к сплачує проценти в строк з 26 числа кожного місяця, не пізн іше останнього робочого дня кожного місяця. Протягом дії Договору кредиту відповідач систематично порушував стро ки сплати процентів за корис тування кредитивними ре сурсами.

Відповідно до п. 7.1 Договору у випадку порушення Позичальн иком термінів погашення кред иту, Позичальник сплачує Бан ку пеню в розмірі подвійної о блікової ставки НБУ, що діяла в період прострочення, від пр остроченої суми за кожен ден ь прострочення платежу.

Банк (позивач) виконав свої зобов' язання в повному обся зі, а саме надав Позичальнику (відповідачу) визначені дого вором кредитні ресурси, а ост анній взяв на себе зобов'яз ання погашати кредит та від сотки згідно з визначеним гр афіком. Протягом дії договор у відповідач систематично по рушував строки сплати процен тів, повернення кредиту у зв' язку з чим позивач звернувся до Придніпровського районно го суду м. Черкаси із позовом д о фізичної особи - підприємця ОСОБА_2 та ОСОБА_3, ОС ОБА_4 (Поручителів) про стягн ення заборгованості по креди тному договору в загальній с умі 128696,49грн: 100000,00 грн. - кредиту, 28 549,51 грн. - відсотків за користу вання кредитом та 146,98 грн. за не своєчасне виконання грошови х зобов' язань за договором кредиту.

Рішенням Придніпровського районного суду м. Черкаси від 10 квітня 2009 року по справі №2-913/09 п озовні вимоги ВАТ "Банк"Фін анси та Кредит" задоволені в повному обсязі.

Проте за час розгляду справ и у суді та після винесення рі шення, яке знаходиться на ста дії виконання, Відповідач пр одовжує ухилятися від викон ання своїх зобов' язань я ст аном на 08.11.2010 року утворилася за боргованість за нарахованим и процентами та пені за корис тування кредитом в сумі 4854,24 гр н., 405699,59 грн. прострочених проце нтів, нарахована пеня 289808,86 грн., що загалом становить 700362,69 грн. за період з 11.12.2008 року по 08.11.2010 року .

З 30 вересня 2009 року Відкрите а кціонерне товариство "Банк "Фінанси та Кредит" має назв у публічне акціонерне товари ство "Банк"Фінанси та Кред ит", що підтверджується Свідо цтвом про державну реєстраці ю. Згідно п1.3 Статуту банк є пра вонаступником щодо всіх прав та зобов' язань Відкритого акціонерного товариства "Б анк"Фінанси та Кредит".

Ст.ст. 173, 174, 181, 193 ГК України, ст.ст . ст.ст. 525, 526, 530, 1048, 1049, 1054 ЦК України міс тять такі положення:

„Господарським визнається зобов' язання, що виникає мі ж суб' єктом господарювання та іншим учасником (учасника ми) відносин у сфері господар ювання з підстав, передбачен их цим кодексом, в силу якого о дин суб' єкт (зобов' язана с торона, у тому числі боржник) з обов' язаний вчинити певну дію господарського чи управл інсько-господарського харак теру на користь іншого суб' єкта ( виконати роботу, переда ти майно, сплатити гроші, нада ти інформацію тощо), або утрим атися від певних дій, а інший с уб' єкт (управнена сторо на, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов' яз аної сторони виконання її об ов' язку.

Господарські зобов' язанн я можуть виникати:

- з господарського дог овору та інших угод, передбач ених законом, а також угод, не передбачених законом, але та ких, які йому не суперечать.

Господарський договір за з агальним правилом викладаєт ься у формі єдиного документ а, підписаного сторонами та с кріпленого печатками. Допуск ається укладення господарсь ких договорів у спрощений сп осіб, тобто шляхом обміну лис тами, факсограмами, телег рамами, телефонограмами тощо , а також шляхом підтвердженн я прийняття до виконання зам овлень, якщо законом не встан овлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладання д аного виду договорів.

До виконання господарськи х договорів застосовуються в ідповідні положення ЦК У країни з урахуванням особлив остей, передбачених цим Коде ксом.

Одностороння відмова від з обов' язання або односторон ня зміна його умов не допуска ється, якщо інше не встановле но договором або законом.

Зобов' язання має виконув атись належним чином відпові дно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів ци вільного законодавства, а за відсутності таких умов та ви мог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших в имог, що звичайно ставляться .

Якщо у зобов' язанні встан овлений строк ( термін ) його в иконання, то воно підлягає ви конанню у цей строк ( термін )

Відповідно до ч.1 ст. 1048 ЦК Ук раїни позикодавець має пр аво на одержання від позич альника процентів від суми п озики, якщо інше не встановле но договором або законом. Роз мір і порядок одерж ання процентів встановлюют ься договором. Якщо договор ом не встановлений розмір пр оцентів, їх розмір визначаєт ься на рівні облікової ставк и Національного банку Україн и. У разі відсутності іншої д омовленості сторін процент и виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

Пунктом 1 частини 1 статті 1049 Цивільного кодексу України передбачено, що позичальни к зобов'язаний повернути поз икодавцеві позику (грошові к ошти у такій самій сумі або ре чі, визначені родовими ознак ами, у такій самій кількості, т акого самого роду та такої са мої якості, що були передані й ому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені дого вором.

Стаття 1054 Цивільного коде ксу України визначає, що за кредитним договором банк аб о інша фінансова установа ( кредитодавець) зобов' язу ється надати грошові к ошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встано влених договором, а позичаль ник зобов' язується поверну ти кредит та сплатити процен ти. До відносин за кредитним д оговором застосовуються пол оження параграфа 1 цієї глави , якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із с уті кредитного договору.

Відповідно п. 4 ст. 35 ГПК Украї ни рішення суду з цивільної с прави, що набрало законної си ли, є обов'язковим для господа рського суду щодо фактів, які встановлені судом і мають зн ачення для вирішення спору.

Оцінивши фактичні обстави ни справи та приписи наведен ого вище законодавства суд п риходить до наступних виснов ків.

Господарські зобов' язанн я між сторонами виникли на пі дставі укладеного договору про відновлювальну кредитну лінію № К-170-2007 від 20 листопада 2007 р оку.

Кредитний договір укладен о сторонами у відповідності до вимог чинного законодавст ва, зокрема, кредитний догові р відповідає положенням ст. 105 4 ЦК України - за кредитним дог овором банк зобов'язується н адати кредит, а позичальник з обов'язується повернути кред ит та сплати проценти. Доказі в недійсності чи розірвання кредитного договору сторона ми у справу не надано.

Таким чином, у відповідача в иникло зобов' язання щодо св оєчасного повернення кредит у на умовах договору.

У відповідності до п.п. 3. 4, 7.1 Договору, відповідач зобов ' язаний сплатити позивачу 4 854,24 грн. процентів та нарахован ої пені за користування кред итом, 405699,59 грн. прострочених про центів, 289808,86грн. пені. Розрахуно к зроблено вірно, а тому він пі длягає до стягнення у заявле ній сумі. Доказів про сплату п ені відповідач суду не надав .

На підставі викладеного, су д вважає вимогу позивача про стягнення з відповідача 4854,24 г рн. процентів та нарахованої пені за користування кредит ом, 405699,59 грн. прострочених проце нтів, 289808,86грн. пені законною і о бґрунтованою, підтвердженою належними доказами, не спрос тованою відповідачем, тобто такою, що підлягає до задовол ення

На підставі статті 49 ГПК У країни з відповідача на кори сть позивача підлягають стяг ненню державне мито в розмір і 918,57 грн. та 236,00 грн. витрат на інф ормаційно-технічне забезпеч ення судового процесу.

Керуючись статтями 49, 82-85 ГПК У країни, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити пов ністю.

Стягнути з фізичної особи - підприємця ОСОБА_2, АДРЕ СА_1, 18001, код НОМЕР_1 на кори сть публічного акціонерного товариства "Банк"Фінанси та К редит", вул. Артема, буд. 60, м. Київ , 04050 - 4854,24 грн. процентів та нарах ованої пені за користування кредитом, 405699,59 грн. прострочени х процентів, 289808,86грн. пені; 7 003 грн . 63 коп. на відшкодування сплач еного державного мита та 236 гр н. 00 коп. витрат на інформаційн о-технічне забезпечення судо вого процесу.

Рішення може бути оскар жене до Київського апеляцій ного господарського суду.

Суддя К.І. Довгань

Дата ухвалення рішення14.12.2010
Оприлюднено24.12.2010
Номер документу12986523
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/2253

Ухвала від 23.02.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 15.02.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Рішення від 14.12.2010

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 13.05.2008

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Радченя Д.І.

Рішення від 06.11.2007

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні