Постанова
від 06.10.2010 по справі 6/75-38
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81



ПОСТАНОВА

06.10.10 Справа № 6/75-38

м. Львів

Львівський апеляційний го сподарський суд у складі кол егії суддів :

головуючого - судді Галушко Н.А.

суддів Краєвської М.В.

Орищин Г.В.

розглянув апеляційну скар гу приватного підприємця ОСОБА_2, смт. Ратне Волинсь кої області б/н від 06.08.2010 року

на рішення господарськ ого суду Волинської області від 26.07.2010 року

у справі № 6/75-38

за позовом : дочірньої ко мпанії «Газ України»в ос обі Волинської філії ДК «Г аз України», м. Ковель Волин ської області

до відповідача : приватн ого підприємця ОСОБА_2, см т. Ратне Волинської області

про стягнення коштів в с умі 12 423, 61 грн.

за участю представників сторін :

від позивача : ОСОБА_3 - представник, ОСОБА_4 - пр исутня;

від відповідача : не з' я вився.

Представнику позива ча роз' яснено права та обов ' язки, передбачені ст. ст. 20, 22 Г ПК України.

Клопотань про здійсн ення фіксації судового проце су за допомогою звукозаписув ального технічного засобу, в порядку ст. 81 1ГПК України, учас никами судового процесу не з аявлено.

Рішенням господарського суду Волинської області від 26.07.2010 року у справі № 6/75-38 (суддя Па холюк В.А.) позов задоволено : с тягнуто з приватного підприє мця ОСОБА_2 на користь Доч ірньої компанії «Газ Укр аїни»в особі Волинської філі ї ДК «Газ України» 12 423, 61 г рн. боргу, в тому числі 9 891, 66 грн. основного боргу, 1 008, 16 грн. пені , 1 206, 03 грн. інфляційних нарахув ань, 317, 76 грн. 3% річних, 124, 23 грн. держ авного мита та 236 грн. витрат на інформаційно - технічне заб езпечення розгляду справи у суді.

Рішення суду першої інстан ції мотивоване нормами цивіл ьного та господарського зако нодавства, відповідно до ст.с т. 193, 265 ГК України, що встановлюю ть належність та обов' язков ість виконання зобов' язань , передбачених умовами догов ору на поставку природного г азу укладеного між сторонами .

Не погоджуючись з рі шенням господарського суду В олинської області, приватний підприємець ОСОБА_2 подал а апеляційну скаргу б/н від 06.08. 2010 року, в якій просить скасува ти рішення господарського су ду Волинської області від 26.07.20 10 року у справі № 6/75-38 та прийнят и нове, яким відмовити в позов і повністю. Скаржник в апеляц ійній скарзі посилається на те, що рішення суду прийняте з порушенням норм процесуаль ного та матеріального права, зокрема, позивач не надіслав на адресу відповідача позов ну заяву, відтак відповідач н е мав можливості надати обґр унтований відзив на позов, сп раву розглянуто без участі п редставника відповідача; суд першої інстанції при винесе нні рішення не з' ясував всі х обставин, які мають значенн я для справи та зробив виснов ки, які не відповідають обста винам справи.

Волинська філія ДК «Газ України»у відзиві на апеля ційну скаргу від 29.09.2010 року № 02-01/174 просить апеляційну скарг у відповідача залишити без з адоволення, а рішення господ арського суду Волинської обл асті від 26.07.2010 року залишити без змін.

Розглянувши матеріали с прави, апеляційну скаргу, зас лухавши пояснення представн ика позивача суд встановив н аступне.

29.09.2008 року між Дочірньою комп анією «Газ України»НАК « Нафтогаз України»в особі Вол инської філії (постачальник) і приватним підприємцем О СОБА_2 (покупець) укладено до говір на поставку природного газу № 7-91-8 (а.с. 9 - 10), з додатковими угодами №1 від 30.10.2008 року , №2 від 30.01.2009 року, №3 від 16.03.2009 року, №4 від 28.04.2009 року (а.с. 11 - 14).

Постачальник на виконання умов договору на поставку пр иродного газу впродовж грудн я 2008 року - квітня 2009 року перед ав у власність покупця 4 495 м.к уб. природного газу на загаль ну суму 11 093,53 грн., що підтв ерджується наявними в матері алах справи актами передачі- приймання природного газу ві д 31.12.2008 року, від 30.04.2009 року, від 28.02.2009 року, від 30.04.2009 року (а.с. 1 5 - 16).

Згідно п. 6.1. договору на пост авку природного газу оплата за газ здійснюється покупцем грошовими коштами шляхом 100% п опередньої оплати вартості о бсягів газу. Остаточний розр ахунок проводиться на підста ві акту приймання-передачі г азу (за місяць передачі газу) д о 10 числа місяця, наступного з а місяцем передачі газу.

Відповідно до п.п. 1, 2 ст. 11 ЦК Ук раїни цивільні права та обов ' язки виникають із дій осіб , що передбачені актами цивіл ьного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права т а обов' язки. Підставами вин икнення цивільних прав та об ов' язків, зокрема, є договор и та інші правочини. Порушенн ям зобов' язання є його неви конання або виконання з пору шенням умов, визначених зміс том зобов' язання (неналежне виконання).

Станом на травень 2010 року від повідач зобов' язання по опл аті спожитого газу виконав ч астково, відтак утворилась з аборгованість в сумі 9 891, 66 грн..

В ході розгляду справи в суд і першої інстанції відповіда ч доказів погашення боргу не подав.

Доказами у справі, відповід но до ст. 32 ГПК України є будь-як і фактичні дані, на підставі я ких господарський суд у визн аченому законом порядку вста новлює наявність чи відсутні сть обставин, на яких ґрунтую ться вимоги і заперечення ст орін, а також інші обставини, я кі мають значення для правил ьного вирішення господарськ ого спору.

Колегія суду апеляційної і нстанції вважає, що судом пер шої інстанції підставно стяг нуто з відповідача заборгова ність по оплаті за отриманий природний газ в сумі 9 891, 66 грн..

Відповідно до ст. 265 ГК Україн и за договором поставки одна сторона - постачальник зобов ' язується передати (постави ти) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві то вар (товари), а покупець зобов' язується прийняти вказаний т овар (товари) і сплатити за ньо го певну грошову суму.

Згідно із ст. 193 ГК України су б' єкти господарювання та ін ші учасники господарських ві дносин повинні виконувати го сподарські зобов' язання на лежним чином відповідно до з акону, інших правових актів, д оговору, а за відсутності кон кретних вимог щодо виконання зобов' язання - відповідно д о вимог, що у певних умовах зви чайно ставляться.

Також слід зазначити, що п. 7.2 . договору поставки природно го газу, укладеного між сторо нами, передбачено, що у разі не виконання покупцем умов п. 6.1. д оговору покупець зобов' язу ється сплатити пеню у розмір і подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який сплачується пеня, від суми пр остроченого платежу за кожен день прострочення платежу.

Відповідно до ст.ст. 230 - 232 ГК України штрафними санкціями визнаються господарські сан кції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку уч асник господарських відноси н зобов' язаний сплатити у р азі порушення ним правил зді йснення господарської діяль ності, невиконання або ненал ежного виконання господарсь кого зобов' язання. У разі як що розмір штрафних санкцій з аконом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, пе редбаченому договором.

Згідно із ст.625 ЦК України бор жник, який прострочив викона ння грошового зобов' язання , на вимогу кредитора зобов' язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого і ндексу інфляції за весь час п рострочення, а також 3% річних від простроченої суми, якщо і нший розмір процентів не вст ановлений договором або зако ном.

З урахуванням наведеного, с уд першої інстанції правомір но задоволив вимоги позивача та стягнув з відповідача пен ю в розмірі 1 008, 16 грн., інфляційн і нарахування в розмірі 1 206, 03 гр н. та 317, 76 грн. - 3% річних.

Згідно ст. 33 ГПК України кож на сторона повинна довести т і обставини, на які вона посил ається як на підставу своїх в имог та заперечень.

Відповідно до абзацу 2 ст . 34 ГПК України обставини спра ви, які відповідно до законод авства повинні бути підтверд жені певними засобами доказу вання, не можуть підтверджув атись іншими засобами доказу вання.

Згідно ст.43 ГПК України, госп одарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім перекона нням, що ґрунтується на всебі чному, повному і об' єктивно му розгляді в судовому проце сі всіх обставин справи в їх с укупності, керуючись законом . Ніякі докази не мають для гос подарського суду заздалегід ь встановленої сили.

Скаржником не подан о суду достатніх та допустим их доказів, які б підтверджув али вимоги, заявлені в апеляц ійній скарзі.

Не беруться судовою колег ією до уваги посилання відпо відача в апеляційній скарзі, що останній був позбавлений права захисту своїх прав та з аконних інтересів, оскільки справу розглянуто без участі представника скаржника, з ог ляду на те, що сторони зобов'яз ані вживати заходів до всебі чного, повного та об'єктивног о дослідження всіх обставин справи. Відповідач мав право після одержання ухвали про п орушення провадження у справ і ознайомитися з матеріалами справи, надати (надіслати пош тою) відзив на позовну заяву і всі документи, що підтверджу ють заперечення проти позову . Судом відповідач був належн им чином повідомлений про ча с та місце розгляду справи, що стверджується повідомлення ми про вручення поштового ві дправлення (а.с.29) та мав можлив ість до судового засідання п одати пояснення по суті позо вних вимог та заперечення пр и їх наявності. Однак, відпові дач не надав суду витребуван их документів, не забезпечив явку уповноваженого предста вника в суд першої та апеляці йної інстанції, отже скорист ався наданими йому правами н а власний розсуд.

З врахуванням вищенаведе ного, колегія суддів Львівсь кого апеляційного господарс ького суду вважає рішення мі сцевого господарського суду таким, що прийняте з дотриман ням норм матеріального та пр оцесуального права, підстав для задоволення вимог апеляц ійної скарги та скасування о скаржуваного рішення не вбач ає.

Керуючись ст.ст. 99, 101, 103, 105 Госпо дарського процесуального ко дексу України, -

Львівський апеляційн ий господарський суд

ПОСТАНОВИВ :

Рішення господар ського суду Волинської облас ті від 26.07.2010 року у справі № 6/75-38 за лишити без змін, апеляційну с каргу - без задоволення.

Постанова набирає за конної сили з дня її прийнятт я і може бути оскаржена в каса ційному порядку.

Матеріали справи пов ернути до господарського суд у Волинської області.

Головуючий - суддя Галушко Н.А.

Суддя Краєвськ ої М.В.

Суддя Орищин Г.В.

СудЛьвівський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення06.10.2010
Оприлюднено24.12.2010
Номер документу12987409
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/75-38

Рішення від 26.07.2010

Господарське

Господарський суд Волинської області

Пахолюк Валентина Анатоліївна

Ухвала від 28.05.2010

Господарське

Господарський суд Волинської області

Пахолюк Валентина Анатоліївна

Постанова від 06.10.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Галушко Н.А.

Ухвала від 21.08.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Галушко Н.А.

Судовий наказ від 09.08.2010

Господарське

Господарський суд Волинської області

Пахолюк Валентина Анатоліївна

Рішення від 04.06.2007

Господарське

Господарський суд Волинської області

Пахолюк В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні