Постанова
від 09.12.2010 по справі 12/68-10-2410
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 грудня 2010 р. № 12/68-10-2410

Колегія суддів Вищого го сподарського суду України у складі :

головуючого судді Першикова Є.В.,

суддів Данилової Т.Б.,

Ходаківської І.П. (доповід ач),

розглянувши

касаційну скаргу Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Фірма "Київ "

на постанову від 21.09.2010 Одеськ ого апеляційного господарсь кого суду

у справі №12/68-10-2410 господарського суду Одеської області

за позовом Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Фірма "Київ"

до Інспекції з благоустрою м іста Одеси Одеської міської ради

про Усунення перешкод у корис туванні майном

За участю представник ів сторін:

Від позивача- не з*явились

Від відповідача- не з*явилис ь

Відповідно до Розпорядж ення Заступника голови Вищог о господарського суду Україн и від 08.12.10 справа розглядаєтьс я колегією суддів у складі: Пе ршиков Є.В., Данилова Т.Б., Ходак івська І.П.

В С Т А Н О В И Л А :

Товариство з обмеж еною відповідальністю "Фірма "Київ" звернулось до гос подарського суду Одеської об ласті з позовом (з врахування м доповнень до позовної заяв и до Інспекції з благоустрою міста Одеси Одеської місько ї ради про зобов' язання ін спекції у майбутньому не чин ити перешкод позивачу у вста новленні безфундаментного п аркану висотою до одного мет ру на орендованій ділянці на Грецькій площі в м. Одесі. Крі м того, позивач просив суд вик ликати для ідентифікації осо би співробітника інспекції С ерова Олександра та витребув ати у інспекції договір, за як им охоронне агенство "Олімп-Ю г" надає послуги відповідачу .

Рішенням господарського суду Одеської області від 02 с ерпня 2010 (суддя Цісельський О.В .) у задоволенні позовних вимо г ТОВ "Фірма "Київ" відмовлено з огляду на відсутність дока зів порушення відповідачем п рав та охоронюваних законом інтересів позивача.

Постановою колегії судд ів Одеського апеляційного го сподарського суду від 21.09.10 у ск ладі: Разюк Г.П., Петрова М.С., Ко локолова С.І. рішення господа рського суду першої інстанці ї залишено без змін.

ТОВ "Фірма "Київ" у касацій ній скарзі просить постанову апеляційної інстанції скасу вати, прийняти нове рішення, я ким позов задовольнити. Скар га мотивована порушенням нор м законодавства та не взяття м судом до уваги доказів, нада них позивачем, зокрема, у вигл яді відеозапису.

Розглянувши матеріали с прави та касаційної скарги, п роаналізувавши на підставі в становлених фактичних обста вин справи правильність заст осування судом норм матеріал ьного і процесуального права , колегія суддів зазначає нас тупне.

Як встановлено господар ськими судами попередніх інс танцій, 20.11.2001 між Одеською міськ ою радою (Орендодавець) та ТОВ "Фірма "Київ" (Орендар) укладен о договір на право тимчасово го користування земельною ді лянкою на умовах оренди, відп овідно до якого Одеська місь ка рада передала позивачу у с трокове платне володіння та користування терміном на 49 ро ків (до 13.11.2047) земельну ділянку, щ о знаходиться у м.Одесі на пл ощі Грецькій,1, загальною площ ею 2963 кв.м., з яких 1665кв.м з метою е ксплуатації та обслуговуван ня адміністративно - торгіве льного будинку та 1298 кв.м. - для благоустрою прилеглої терит орії.

Оскільки на орендованій земельній ділянці різні осо би постійно намагаються влаш тувати автомобільну стоянку , що встановлено зокрема ріше нням господарського суду Оде ської області від 28.01.08 в справ і №16/301-07-8404, яким задов олено позов ТОВ "Фірма "Киїів " до ФОП ОСОБА_1. та Приморсь кої районної адміністрації О деської міської ради про виз нання недійсним договору на експлуатацію платних парков ок автотранспорту, позивач в ирішив встановити довкола не ї безфундаментний паркан вис отою до одного метру.

Відповідно до п.7.18 Положе ння про інспекцію, затвердже ного рішенням Одеської міськ ої ради № 2457-V від 05.04.08, позивач зв ернувся до відповідача по до звіл на встановлення означен ої огорожі. Відповідач листо м від 26.03.10 повідомив, що розгляд ає питання лише по тимчасови м огорожам, а встановлення по стійних огорож на орендовані й земельній ділянці не входи ть до його компетенції та зап ропонував звернутись по доз віл до Управління архітектур и та містобудування Одеської міської ради.

Судами також встановлен о, що при спробі встановити па ркан висотою до одного метру без дозволу якісь особи в фор мі, на думку позивача працівн ики ОА "Олімп-Юг", що за припуще нням позивача діяли за вказі вкою відповідача, перешкоджа ли в зведені огорожі, через що позивач і звернувся з позово м та вимагав зобов' язати ін спекцію у майбутньому не чин ити перешкод позивачу у вста новленні безфундаментного п аркану висотою до одного мет ру на орендованій ділянці на Грецькій площі в м. Одесі.

Господарськими судами в становлено відсутність дока зів порушення прав позивача саме відповідачем, а також, що у позивача відсутнє право на встановлення паркану навкол о орендованої земельної діля нки, на захист якого подано по зов, оскільки правомочності позивача щодо земельної діля нки, яка розташована в центрі м.Одеси, визначені договором про її оренду. Відповідно до п.1.2 даного договору, прилеглу до адміністративно-торгівел ьного будинку земельну діля нку передано в оренду для бла гоустрію. При цьому, згідно до п.4.1 договору встановлено обм еження по її використанню, а с аме, заборонено будівництво об' єктів.

Оскільки означена забор она розповсюджується і на вс тановлення парканів, суди ді йшли вірного висновку про ві дсутність підстав для задово лення позову.

Колегія суддів звертає у вагу касатора на те, що статте ю 1117 Господарського проц есуального кодексу України п ередбачено, що переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, касаційна інстанці я на підставі встановлених ф актичних обставин справи пер евіряє застосування судом пе ршої чи апеляційної інстанці ї норм матеріального і проце суального права.

Касаційна інстанція не м ає права встановлювати або в важати доведеними обставини , що не були встановлені у ріше нні або постанові господарсь кого суду чи відхилені ним, ви рішувати питання про достові рність того чи іншого доказу , про перевагу одних доказів н ад іншими, збирати нові доказ и або додатково перевіряти д окази.

Враховуючи викладене, по станова апеляційної інстанц ії відповідає нормам чинного законодавства і має бути зал ишена без змін.

Керуючись, ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11 Го сподарського процесуальног о кодексу України, колегія су ддів Вищого господарського суду України

ПОСТАНОВИЛА:

Касаційну скаргу Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Фірма "Київ" з алишити без задоволення.

Постанову від 21.09.2010 Одеськ ого апеляційного господарсь кого суду у справі №12/68-10-2410 госпо дарського суду Одеської обла сті залишити в силі.

Головуючий суддя Є.Першиков

Судді Т.Данилова

І.Ходаківська

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення09.12.2010
Оприлюднено25.12.2010
Номер документу13014572
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/68-10-2410

Постанова від 09.12.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Ходаківська І.П.

Постанова від 21.09.2010

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Разюк Г.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні