Постанова
від 09.11.2007 по справі 3/47
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИ ВНИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинн а, 4/6

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

місто Київ

16 год. 10 хв.

09.11.2007 р. № 3/47

Окружний адміністратив ний суд міста Києва у складі судді Блажівської Н. Є. при сек ретарі Мельнику С. С.

за участю представників с торін:

від прокуратури: Рудик М. М. (довіреність № 52/310р-07 від 30 липня 2007 року)

від позивача: Вареник М. О. (до ручення № 1179/08 від 26 квітня 2007 рок у)

від відповідача: не з' явив ся

За результатами розгляд у у відкритому судовому засі данні адміністративної спра ви

За позовом

Заступника прокурора Дарн ицького району міста Києва

в інтересах держави в особі Пенсійного фонду України в Д арницькому районі міста Києв а

до Товариства з обмеженою від повідальністю «Тефія»

про стягнення заборгованості

На підставі частини 3 статті 160 Кодексу адміністра тивного судочинства України в судовому засіданні 9 листоп ада 2007 року проголошено вступ ну та резолютивну частини По станови. Виготовлення Постан ови у повному обсязі відклад ено на 14 листопада 2007 року.

В С Т А Н О В И В

Заступник прокурора Дарницького району міста Киє ва звернувся з адміністратив ним позовом в інтересах держ ави в особі Пенсійного фонду України в Дарницькому район і міста Києва (надалі - Позивач ) до Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Тефія»(над алі - Відповідач) про стягненн я заборгованості по внесках на загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування в сумі 4 853 грн. 47 коп.

Свої позовні вимоги пози вач обґрунтовує тим, що відпо відно до статті 20 Закону Украї ни «Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння», який набрав чинності 1 сі чня 2004 року, страхувальник зоб ов' язаний нараховувати, обч ислювати і сплачувати в уста новлені строки та в повному о бсязі страхові внески. Згідн о пункту 1 статті 106 вищевказан ого Закону страхові внески с воєчасно не перераховані та/ або не сплачені страхувальни ками у строки, визначені стат тею 20 цього Закону, в тому числ і обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених стат тею 20 Закону, вважаються прост роченою заборгованістю із сп лати страхових внесків і стя гуються з нарахуванням пені та застосуванням штрафних са нкцій. Під час перевірки своє часності внесків до Пенсійно го фонду, Управлінням Пенсій ного фонду у Дарницькому рай оні міста Києва встановлено, що Товариство з обмеженою ві дповідальністю „Тефія” має з аборгованість до Пенсійного фонду зі сплати внесків на за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування в сум і 4853 грн. 47 коп., яка Відповідачем не сплачена. Посилання Відпо відача на норми Указу Презид ента України „Про спрощену с истему оподаткування, обліку та звітності суб' єктів мал ого підприємництва” Позивач вважає неправомірним, оскіл ьки переважному застосуванн ю підлягає Закон України «Пр о загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування», згідно з яким обов' язок зі с плати зазначеного збору не п ов' язується зі статусом пла тника податку, як суб' єкта п ідприємницької діяльності, я кий обрав спрощену систему о податкування.

З урахуванням вищезазначе ного Позивач стверджує, що вк азана сума підлягає стягненн ю з Відповідача на користь Уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в Дарницькому районі м . Києва.

Відповідач відзиву на позо в не надав, явку уповноважног о представника у судових зас іданнях не забезпечив.

Розглянувши подані сторо нами документи та матеріали, заслухавши пояснення предст авників Позивача та Відповід ача, всебічно і повно з' ясув авши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об' єктивно оцінивш и докази, які мають юридичне з начення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до наступних висн овків:

Спірні правовідносини регулюються Законом України «Про загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я» (надалі - Закон), Законом У країни "Про збір на обов'яз кове державне пенсійне ст рахування", Інструкцією про п орядок обчислення і сплати с трахувальниками та застрахо ваними особами внесків на за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування до Пенсі йного фонду України, затверд женою постановою правління П енсійного фонду України від 19.12.2003 N 21-1 та зареєстрованої в Мін істерстві юстиції України 16 с ічня 2004 р. за N 64/8663.

Закон України «Про загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування», у відпов ідності до статті 5, регулює ві дносини, що виникають між суб 'єктами системи загальнообов 'язкового державного пенсій ного страхування. Дія інших нормативно-правових актів може поширюватися на ці ві дносини лише у випадках, пе редбачених цим Законом, або в частині, що не суперечить ц ьому Закону. Виключно цим Зак оном визначаються, крім іншо го, платники страхових внеск ів, їх права та обов'язки, поря док нарахування, обчислення та сплати страхових внесків , стягнення заборгованості з а цими внесками.

Згідно з пунктом 1 частини 1 с татті 14 Закону страхувальник ами відповідно до цього Зако ну є: роботодавці: підприємст ва, установи і організації, с творені відповідно до закон одавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарюва ння, об'єднання громадян, про фспілки, політичні партії (у тому числі філії, представни цтва, відділення та інші від окремлені підрозділи зазнач ених підприємств, установ, ор ганізацій, об'єднань громадя н, профспілок, політичних па ртій, які мають окремий бал анс і самостійно ведуть ро зрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - суб'є кти підприємницької діяльно сті та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - с уб'єктів підприємницької дія льності, які обрали особливи й спосіб оподаткування (фікс ований податок, єдиний подат ок, фіксований сільськогосп одарський податок, придбали спеціальний торговий патен т), які використовують працю фізичних осіб на умовах тр удового договору (контракту) або на інших умовах, передба чених законодавством, або за договорами цивільно-правово го характеру, - для осіб, зазна чених у пунктах 1, 10, 15 статті 11 ць ого Закону.

Платниками страхових внес ків, у відповідності до статт і 15 Закону є страхувальники, з азначені в статті 14 цього Зако ну, і застраховані особи, зазн ачені в частині першій статт і 12 цього Закону.

Згідно п. „б” частини 2 статт і 17 Закону страхувальник зобо в' язаний нараховувати, обч ислювати і сплачувати в ус тановлені строки та в повном у обсязі страхові внески.

Нарахування страхових вне сків, у відповідності до стат ті 19 Закону здійснюється наст упним чином: для роботодавця - на суми фактичних витрат на оплату праці (грошового заб езпечення) працівників, що в ключають витрати на виплату основної і додаткової зар обітної плати та інших за охочувальних та компенсац ійних виплат, у тому числі в натуральній формі, які виз начаються згідно з нормативн о-правовими актами, прийняти ми відповідно до Закону Ук раїни "Про оплату праці", випл ату винагород фізичним осо бам за виконання робіт (посл уг) за угодами цивільно-право вого характеру, що підлягают ь обкладенню податком на дох оди фізичних осіб, а також на с уми оплати перших п'яти днів т имчасової непрацездатності , яка здійснюється за рахуно к коштів роботодавця, та до помоги по тимчасовій непрац ездатності.

Розміри страхових внесків на загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування встановлюються відповідно до Закону України "Про збір на обов'язкове державне п енсійне страхування".

Страхувальники зобов'язан і сплачувати страхові внес ки, нараховані за відповідни й базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календар них днів із дня закінчення ць ого періоду. Для страхувальн иків, зазначених у пунктах 1, 2, 4 статті 14 цього Закону базови м звітним періодом є календа рний місяць. Страхові внеск и підлягають сплаті незал ежно від фінансового стану платника страхових внесків ( стаття 20 Закону).

Згідно частини 3 статті 20 Зак ону обчислення страхових в несків територіальними орг анами Пенсійного фонду здійс нюється на підставі складе них актів перевірки правильн ості нарахування та сплати с трахових внесків, звітності , що подається страхувальник ом, бухгалтерських та інш их документів, що підтверд жують суму заробітної плати (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховуються с трахові внески.

Як свідчать матеріали спра ви Відповідач перебуває на о бліку в Управлінні Пенсійног о фонду України в Дарницьком у районі міста Києва з 2 квітня 2004 року. Згідно з Довідкою Пози вача від 26 червня 2007 року № 05/931 та даними картки особового рах унку (копії в матеріалах спра ви) Відповідач за період з 1 сі чня 2004 року по 26 червня 2007 року м ає заборгованість зі сплати внесків до Пенсійного фонду України в сумі 4853 грн 47 коп., в то му числі внески 33,2 % - 4615 грн. 73 коп., внески 2% - 237 грн. 74 коп.

У відповідності до статті 10 6 Закону у разі виявлення сво єчасно не сплачених сум ст рахових внесків страхуваль ники зобов'язані самостійно обчислити ці внески і сплати ти їх з нарахуванням пені в по рядку і розмірах, визначених цією статтею. Суми страхових внесків своєчасно не нарахо вані та/або не сплачені страх увальниками у строки, визнач ені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені терито ріальними органами Пенсійно го фонду у випадках, передбач ених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються п ростроченою заборгованістю із сплати страхових внесків і стягуються з нарахування м пені та застосуванням фін ансових санкцій.

У разі якщо страхувальн ик, який одержав вимогу т ериторіального органу Пенс ійного фонду про сплату нед оїмки і протягом десяти роб очих днів після її отриман ня не сплатив зазначену у в имозі суму недоїмки разом з застосованою до нього фінан совою санкцією, включеної до вимоги, або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенс ійного фонду, або не оскаржи в вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхув альник узгодив вимогу, але н е сплатив узгоджену суму не доїмки протягом десяти робоч их днів після отримання узго дженої вимоги, відповідний о рган Пенсійного фонду зверт ається в установленому зако ном порядку і подає вимогу п ро сплату недоїмки до відп овідного підрозділу держав ної виконавчої служби. У з азначених випадках орган Пе нсійного фонду також має п раво звернутися до суду чи господарського суду з по зовом про стягнення недоїмк и. У разі звернення органу Пе нсійного фонду з позовом про стягнення недоїмки до госпо дарського суду передбачені законодавством заходи дос удового врегулювання спорів не застосовуються.

Суд вважає за необхідне заз начити про те, що статтею 14 Зак ону України „Про загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування” до страхувальн иків, зобов' язаних сплачува ти страхові внески у відпові дності до цього Закону відне сені, в тому числі, юридичні та фізичні особи - суб'єкти підпр иємницької діяльності, які о брали особливий спосіб опода ткування (фіксований податок , єдиний податок, фіксований с ільськогосподарський подат ок, придбали спеціальний тор говий патент), та які використ овують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умов ах, передбачених законодавс твом.

Враховуючи вищевикладені норми чинного законодавства та зважаючи на наявність в ма теріалах справи доказів наяв ності заборгованості Відпов ідача зі сплати внесків на за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування, позо вні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Згідно з частиною 4 с татті 94 Кодексу адміністрати вного судочинства України у справах, в яких позивачем є су б' єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витра ти, здійснені позивачем, з від повідача не стягуються.

Оскільки спір вирішено на користь суб' єкта владних п овноважень, звільненого від сплати судового збору, а тако ж за відсутності витрат пози вача - суб' єкта владних пов новажень, пов' язаних із зал ученням свідків та проведенн ям судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягне нню з відповідача не підляга ють.

На підставі вищевикладено го, керуючись статтями 71, 158-163 Ко дексу адміністративного суд очинства України, Окружний а дміністративний суд міста Ки єва, -

П О С Т А Н О В И В

1. Позовні вимоги Заст упника прокурора Дарницьког о району міста Києва в інтере сах держави в особі Управлін ня Пенсійного фонду України в Дарницькому районі міста К иєва до Товариства з обмежен ою відповідальністю «Тефія» про стягнення заборгованост і (недоїмки) по внесках на зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування в розмір і 4 853 грн. 47 коп. чотири тисячі ві сімсот п' ятдесят три гривні 47 копійок) - задовольнити по вністю.

2. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю «Т ефія»(02140, місто Київ, вул.. Руден ка, 6-а, код ЄДРПОУ 32375926) на користь Управління Пенсійного фонду України в Дарницькому район і міста Києва (р/р 256063012602 в Головн ому Управлінні Ощадбанку по м. Києву та Київській області , МФО 322669, код 26087926, код ЄДРПОУ 26087926, ко д платежу 50020100) заборгованість (недоїмку) зі сплати внесків н а загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування у розмірі 4 853 грн. 47 коп. (чотири ти сячі вісімсот п' ятдесят три гривні 47 копійок).

Постанова відповідно до ч астини 1 статті 254 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни набирає законної сили після закінчення строку под ання заяви про апеляційне ос карження, встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не б уло подано.

Постанова може бути оскарж ена до суду апеляційної інст анції протягом десяти днів з дня її складення в повному об сязі за правилами, встановле ними статтями 185-187 КАС України , шляхом подання через суд пер шої інстанції заяви про апел яційне оскарження з наступни м поданням протягом двадцяти днів апеляційної скарги. Апе ляційна скарга може бути под ана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарж ення, якщо скарга подається у строк, встановлений для пода ння заяви про апеляційне оск арження.

Суддя Блажівська Н. Є.

Дата складення та підписання постанови в повн ому обсязі - 14 листопада 2007 рок у

Дата ухвалення рішення09.11.2007
Оприлюднено09.11.2009
Номер документу1311616
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —3/47

Ухвала від 16.02.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Судовий наказ від 27.02.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

Ухвала від 18.05.2010

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Репех В.М.

Ухвала від 09.08.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

Судовий наказ від 11.05.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

Ухвала від 14.04.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

Ухвала від 17.06.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М. М.

Ухвала від 20.05.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М. М.

Ухвала від 03.06.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М. М.

Ухвала від 06.05.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні