Рішення
від 20.12.2010 по справі 2-5738/10
КАЛІНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДОНЕЦЬКА

Справа № 2-5738/10

Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

20 грудня 2010 року м. Доне цьк

Калінінський районний су д міста Донецька в складі:

головуючого - судді Дом арєва О.В.,

при секретарі Луц енко А.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу з а позовом ОСОБА_1 до Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Фенікс» «Про визнанн я права власності на нерухом е майно» та за зустрічним поз овом Товариства з обмеженою відповідальністю «Фенікс» д о ОСОБА_1 «Про визнання пр ава власності на нерухоме ма йно», -

В С Т А Н О В И В :

У листопаді 2010 року позивач звернувся до суд у із позовом, яким просив визн ати за ним право власності на 37/100 нежитлового приміщення АДРЕСА_1

Позивач за первісним позо вом у судове засідання не з' явився, надав суду заяву про р озгляд справи за його відсут ності, первісний позов підтр имав, у задоволенні зустрічн ого просив відмовити.

Представник відповідача за первісним позовом відпові дача у судове засідання не з' явився, надав заяву про розгл яд справи за його відсутност і, просив суд задовольнити зу стрічний позов, у задоволенн і первісного позову просив в ідмовити.

Представник третьої особ и - Калінінської районної в м. Донецьку ради - у судове з асідання не з'явилася, надала до суду заяву, якою просила ро зглянути справу без участі п редставника третьої особи, н е заперечувала проти задовол ення зустрічного позову.

Дослідивши матеріали спр ави та документи, суд дійшов в исновку, що у задоволенні пер вісного позову слід відмовит и, а зустрічний позов задовол ьнити з наступних підстав.

Судом встановлено, що ТОВ « Фенікс» належить на праві вл асності квартири за адресою: АДРЕСА_1 на підставі дого вору купівлі-продажу від 12.11.97.

22.11.2008 р. між ОСОБА_1 та ТОВ « Фенікс» було укладено догові р оренди житлового приміщенн я - квартири за адресою: АДРЕ СА_1. Вказана квартира належ ить ТОВ «Фенікс» на праві при ватної власності. Відповідно до цього договору ОСОБА_1 набув права користування вк азаною квартирою за плату.

ОСОБА_1 зробив невід' єм ні поліпшення, а саме: переобл аднано квартиру у нежитлове приміщення, зроблено ремонт фасаду, окремий вхід, з' єдна но квартиру з нежитловим при міщенням № 44.

Після закінчення дії дого вору оренди, у 2010 році, нежитлов е приміщення, яке з' явилось внаслідок перепланування кв артири № 19 було відокремлено в ід нежитлового приміщення АДРЕСА_1

Обговорюючи питання зако нності та обґрунтованості пе рвісних позовних вимог суд в иходить з наступного.

Умовами п.п. 6.4, 6.5 договору бу ло передбачено, що власником невід' ємних поліпшень стан овиться орендатор. У разі, якщ о невід' ємні поліпшення зро блені із згоди наймодавця та відповідно до чинного закон одавства, наймач набуває пра ва часткової власності на пр едмет договору у відповіднос ті із співвідношенням між оц іночною вартістю, зробленою КП БТІ, та вартістю ремонтних робіт, узгодженою між сторон ами договору. Сторонами було узгоджено виконання робіт в артістю 2000 грн. Згідно технічн ого паспорту від 18.12.97 р., вартіст ь квартири становить 5372 грн. Ча стка ОСОБА_1 має складати 37/100.

Разом з тим ця умова догово ру вказує, що поліпшення мают ь бути зроблені відповідно д о чинного законодавства, а са ме ЦК України, ЗУ „Про планува ння та забудову територій”, „ Про архітектурну діяльність ”, та ін. Відповідно до означен их законодавчих актів провад ження будівництва потребує о тримання відповідних дозвол ів: на будівництво та на почат ок будівельних робіт; затвер дженої проектної документац ії. Ця вимога була порушена на ймачем. Таким чином, оскільки поліпшення були зроблені із порушенням чинного законода вства (у доданій копії техніч ного паспорту є штамп „самоч инне будівництво”), а як наслі док, і умов договору, наймач пр ава власності не набуває.

Згідно зі ст. 778 ЦК України н аймач може поліпшити річ, яка є предметом договору найму, л ише за згодою наймодавця.

Відповідно до ст. 392 власник майна, у разі, якщо його право власності оспорюється може пред' явити позов про визнан ня права власності.

Суд враховує, що на підстав і рішення виконкому Калінінс ької районної у м. Донецьку р ади № 155 від 11.03.98 було затверджен о акт міжвідомчої комісії пр о можливість переобладнання квартири у нежитлове приміщ ення. Рішенням виконкому Дон ецької міської ради від 29.04.98 № 11 9/6 саме ТОВ «Фенікс» було нада но дозвіл на переобладнання та перепланування квартир № 19 у нежитлове приміщення.

Нежитлове приміщення пер еобладнано з квартири у бага токвартирному будинку, який було зведено за радянських ч асів (рік зведення - 1957), коли буд івництво багатоквартирних б удинків відбувалось за умови виділення земельної ділянки , а отже ТОВ «Фенікс», разом з п ридбанням квартири, набуло п рава користування земельною ділянкою у відповідній част ці.

Визнанням права власност і на вбудоване нежитлове при міщення не буде порушено пра во жодної особи, про що свідчи ть наявність акту міжвідомчо ї комісії, який видавався лиш е за умови згоди сусідів, техн ічного висновку, погоджених актів введення до експлуатац ії.

Державною комісією з прий няття у експлуатацію закінче них будівництвом об' єктів б уло повністю узгоджено акт в ведення нежитлового приміще ння у експлуатацію, однак, вна слідок змін до законодавства , ТОВ «Фенікс» не отримало зат вердженого акту. Після вказа них змін у законодавстві ТОВ «Фенікс» було повністю узго джено акт готовності нежитло вого приміщення до експлуата ції. Однак на звернення про пр ийняття приміщення до експлу атації листом від 04.11.09 заступн ик начальника інспекції ДАКБ Донецької області відповів, що у законодавстві не має пор ядку прийняття реконструйов аних самочинно нежитлових пр иміщень до експлуатації.

Відповідно до ст. 376 ЦК Украї ни суд може визнати за ним пра во власності на самочинно зб удоване нерухоме майно, якщо це не порушує права інших осі б.

Аналіз наведених обстави н та вимог закону дозволяє су ду зробити висновок про те, що право власності на означене вбудоване нежитлове приміще ння слід визнати за ТОВ «Фені кс».

На підставі викладеного, к еруючись ст. 376, 778 ЦК України, 126 ЗК України, ст. ст. 209, 213-215, 216, 218, 223-224 ЦПК У країни, суд

В И Р І Ш И В :

У задоволенні позову ОСОБА_1 до Товариства з обме женою відповідальністю «Фен ікс» «Про визнання права вла сності на нерухоме майно» - відмовити.

Позовні вимоги Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Фенікс» до ОСОБА_1 «Пр о визнання права власності н а нерухоме майно» - задовольн ити.

Визнати за Товариством з о бмеженою відповідальністю « Фенікс» (код ЄДРПОУ 25096354) право в ласності на вбудоване нежитл ове приміщення №44 за адресою: АДРЕСА_1 загальною площею 49,7 кв.м.

Апеляційна скарга на ріше ння суду подається протягом десяти днів з дня його прогол ошення. Особи, які брали участ ь у справі, але не були присутн і у судовому засіданні під ча с проголошення судового ріше ння, можуть подати апеляційн у скаргу протягом десяти дні в з дня отримання копії цього рішення.

Суддя О.В. Домарєв

З оригіналом згідно. Ор игінал у справі №2-5738/10.

Рішення набрало законної сили 31.12.2010 року.

Суддя О.В. Домарєв

Дата ухвалення рішення20.12.2010
Оприлюднено12.01.2011
Номер документу13173900
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання пр ава власності на нерухоме ма йно

Судовий реєстр по справі —2-5738/10

Рішення від 11.08.2010

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Круговий О. О.

Ухвала від 01.11.2010

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Требух Н. В.

Ухвала від 22.07.2010

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Требух Н. В.

Ухвала від 16.09.2010

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Требух Н. В.

Ухвала від 18.10.2010

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Требух Н. В.

Ухвала від 01.12.2010

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Ухвала від 14.10.2010

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Ухвала від 29.12.2010

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Носов Г. С.

Рішення від 15.10.2010

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Скрипка О. І.

Ухвала від 02.09.2010

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Музиченко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні