Постанова
від 17.01.2008 по справі 19/67-07
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

19/67-07

ВИЩИЙ  ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  УКРАЇНИ  

 ПОСТАНОВА          

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ          

 17 січня 2008 р.                                                                                    № 19/67-07  

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючогоДобролюбової Т.В.

суддівГоголь Т.Г.

Швеця В.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні  касаційну скаргу

Товариства з обмеженою відповідальністю"Факторингова компанія "Грант"

на ухвалу

Дніпропетровського апеляційногогосподарського суду від 17 липня 2007 року

у справі№ 19/67-07

господарського судуДніпропетровської області

за позовомТовариства з обмеженою відповідальністю"Факторингова компанія "Грант"

до

Товариства з обмеженою відповідальністю"Промзапчастина"

за участю третьої особи

проТовариства з обмеженою відповідальністю"Дніпропетровська торгово-інвестиційна компанія"

стягнення 600 000 грн.

  Сторони та третя особа були належним чином повідомлені про час і місце судового засідання, проте їх представники в судове засідання не з'явилися.

В С Т А Н О В И В:

          

У березні 2007 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Факторингова група "Грант" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з заявою про видачу наказу на примусове виконання рішення третейського суду.

В обґрунтування своїх вимог ТОВ "Факторингова група "Грант" посилався на недотримання ТОВ "Промзапчастина" вимог Закону України "Про третейські суди" щодо виконання рішення третейського суду від 19.03.07 у справі № 01-07-ТС, яким присуджено стягнення з нього боргу в розмірі 600 000 грн.  

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 05 квітня 2007 року (суддя Петренко І.В.) в задоволенні заяви про видачу виконавчого документа відмовлено.

Ухвала мотивована посиланнями на статтю 181 Закону України "Про третейські суди", згідно з якою, до виконавчих документів віднесено також й рішення третейських судів, що тим самим виключає необхідність звернення заявника до господарського суду для видачі відповідного наказу.

Ухвалою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 17 липня 2007 року (колегією суддів у складі: Ясир Л.О. - головуючий, Джихур О.В., Пруднікова В.В.) апеляційне провадження за апеляційною скаргою ТОВ "Факторингова компанія "Грант" припинено. При цьому апеляційний суд вказав, що ухвала про відмову у видачі виконавчого документа на рішення третейського суду в силу вимог статті 106 Господарського процесуального кодексу України є такою, що оскарженню не підлягає.

Не погоджуючись з прийнятою судом апеляційної інстанції ухвалою, ТОВ "Факторингова компанія "Грант" звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить ухвалу Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 17.07.07 скасувати та направити скаргу до апеляційної інстанції для розгляду по суті, мотивуючи касаційну скаргу доводами про порушення норм процесуального права.

На думку заявника суд повинен був керуватися Конституцією України, Законом України "Про третейські суди", іншими законодавчими актами та міжнародними договорами, якими передбачено право на оскарження ухвали про відмову у видачі виконавчого документа до апеляційного суду. Крім того, скаржник зазначає про відсутність в ухвалі апеляційного суду посилань на статтю 80 ГПК України, якою визначено правові підстави припинення провадження.

Заслухавши суддю-доповідача, розглянувши та обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши оскаржувані судові рішення на предмет дотримання судом апеляційної інстанції норм процесуального права при прийнятті оскаржуваного судового акта, колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню, з огляду на наступне.

Статтею 4 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що господарський суд вирішує господарські спори на підставі Конституції України, Закону України "Про господарські суди", цього Кодексу, інших законодавчих актів України, міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Згідно зі статтею 129 Конституції України до основних засад судочинства, зокрема, віднесено забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом.

Як вбачається із матеріалів справи в апеляційному порядку було оскаржено ухвалу про відмову в задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Факторингова компанія "Грант" про видачу виконавчого документа на виконання рішення третейського суду.

Відповідно до частини восьмої статті 56 Закону України "Про третейські суди" сторони мають право протягом 15 днів після винесення компетентним судом ухвали про відмову у видачі виконавчого документа оскаржити цю ухвалу в апеляційному порядку.

Таким чином, припиняючи провадження у справі, апеляційний суд не прийняв до уваги зазначені приписи Закону України "Про третейські суди", в зв'язку з чим ухвала Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 17.07.07 підлягає скасуванню, а скарга направленню до Дніпропетровського апеляційного господарського суду для розгляду по суті.

Враховуючи викладене та керуючись статтями 1115, 1117, 1119, 11111, 11112, 11113 Господарського процесуального кодексу, Вищий господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Факторингова група "Грант" задовольнити.

2.  Ухвалу Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 17 липня 2007 року скасувати.

3. Справу № 19/67-07 направити до Дніпропетровського апеляційного господарського суду для здійснення апеляційного провадження.

Головуючий суддя:                                                        Добролюбова Т.В.

Судді:              Гоголь Т.Г.

                                                                                 Швець В.О.   

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення17.01.2008
Оприлюднено04.02.2008
Номер документу1321182
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —19/67-07

Постанова від 17.04.2008

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Лисенко О.М.

Постанова від 17.01.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Швець В.А.

Ухвала від 14.09.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Швець В.А.

Ухвала від 17.07.2007

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Ясир Л.О.

Ухвала від 05.04.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні