Рішення
від 21.12.2010 по справі 14/137-10-4112
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬ КОЇ ОБЛАСТІ



РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" грудня 2010 р. Справа № 14/137-10-4112

За позовом Закритого акці онерного товариства "Українс ька екологічна страхова комп анія";

до відповідача Закритого а кціонерного товариства "Інфо рмаційне агентство "Репортер "

про зобов' язання вчинити певні дії та відшкодування м оральної шкоди у сумі 64304,71грн.

Суддя Горячук Н.О.

Представники:

Від позивача: за дов. Кириле нко О.О.;

Від відповідача: за дов. Тан асогло О.М.;

В засіданні суду була оголошена перерва по 21.12.2010р. ві дповідно до ст. 77 ГПК України.

Суть спору: Закрите ак ціонерне товариство "Українс ька екологічна страхова комп анія" звернулося до господар ського суду Одеської області з позовом до ЗАТ «Інформацій не агентство «Репортер»і про сить:

· визнати пошире ння інформації про ЗАТ «Укра їнська екологічна страхова к омпанія»з боку ЗАТ «Інформац ійне агентство «Репортер»на телеканалі «Репортер»таким и, що не відповідають дійснос ті та порочать честь і гідніс ть Позивача, а також завдають шкоди його діловій репутаці ї;

· не пізніше од ного місяця з дня набрання рі шенням законної сили, зобов'я зати Відповідача спростуват и відомості, що не відповідаю ть дійсності або викладені н еправдиво, порочать честь і г ідність чи ділову репутацію Позивача або завдають шкоди інтересам юридичної особи ст воривши за власні кошти цикл передач про ЗАТ «Українська екологічна страхова компані я»та демонструвати їх на тел еканалі «Репортер» протягом 15 днів на своєму телевізійном у каналі, включивши у ефірний час;

· зобов'язати к ерівника ЗАТ «Інформаційне а гентство «Репортер»зачитат и резолютивну частину рішенн я на телевізійному каналі «Р епортер», не пізніше одного м ісяця з дня набрання рішення м законної сили у тій самій пр ограмі або циклі передач та п ублічно вибачитися перед Поз ивачем;

· стягнути з відп овідача суму моральної шкоди у розмірі 64304,71 грн.

Відповідач позовні вимог и не визнає з підстав, викладе них у відзиві на позов.

Розглянувши матеріали спр ави та заслухавши представни ків сторін встановлено насту пне:

З 16.08.2010 року по 20.08.2010 року ЗАТ «І нформаційне агентство «Репо ртер»транслювало по телебач енню репортаж про діяльність ЗАТ «Українська екологічна страхова компанія». Позивач вважає, що інформація про ньо го у цьому репортажі не відпо відає дійсності, викладена н еправдиво, порочить ділову р епутацію та завдає істотної шкоди. Крім того у вищезазнач еному репортажі міститься не перевірена інформація про те , що «ЗАТ «Українська екологі чна страхова компанія»позба влена права на укладення між народних договорів «Зелена к артка».

Згідно протоколу №82/2010 зага льних зборів повних членів М оторно (транспортного) страх ового бюро України (далі - МТ СБУ) від 03.03.2010 р. було визнано ная вність фактів демпінгування з боку «ЗАТ «Українська екол огічна страхова компанія», п орушення визнанні системати чними (а. с. 18) та було прийнято р ішення обмежити право «ЗАТ « Українська екологічна страх ова компанія»на укладання мі жнародних договорів «Зелена картка»з 03.03.2010р. Таким чином ін формація надана в репортажі про позбавлення з 03.03.2010р. «ЗАТ « Українська екологічна страх ова компанія»можливості укл адання міжнародних договорі в «Зелена картка»відповідає дійсності.

Посилання ЗАТ «Українська екологічна страхова компані я»на те, що Протоколом №90/2010 зас ідання Загальних зборів повн их членів МТСБУ від 29 липня 2010 р оку було поновлено її право н а укладання договорів міжнар одного страхування «Зелена к артка», не спростовує інформ ацію надану у репортажі.

У позовній заяві стверджу ється, що у репортажі поширюв алася недостовірна інформац ія про те, що громадяни не могл и своєчасно отримати грошове відшкодування в наслідок на стання страхових випадків ві д ЗАТ «Українська екологічна страхова компанія». Учасник репортажу Ілля Майстро у сво їх поясненнях вказав, що гово рячи про звернення до суду що до стягнення з ЗАТ «Українсь ка екологічна страхова компа нія» в повному обсязі коштів внаслідок страхового випадк у, він мав на увазі свого знайо мого ОСОБА_1 На підтвердже ння цього було представлено рішення Суворовського район ного суду міста Одеси №2-3017/10 від 09 квітня 2010 року, відповідно як ого на користь ОСОБА_1 стя гнуто невідшкодовану страхо ву виплату, пеню, витрати по на данню юридичних послуг та су дові витрати (копія рішення с уду в матеріалах справи).

Стосовно коментарів юрис та Віктора Трачука, який конс ультував громадян з питань с тягнення невиплачених кошті в в примусовому порядку чере з органи державної виконавчо ї служби, то мова йшла про ріше ння Суворовського районного суду міста Одеси №2-3017/10 та №2-3015/10 в ід 09 квітня 2010 року. Ці судові рі шення не виконувались ЗАТ «У країнська екологічна страхо ва компанія»в добровільному порядку, внаслідок чого стяг увачі (ОСОБА_1 та ОСОБА_2 ) звернулись до органів держа вної виконавчої служби з зая вою про стягнення зазначених коштів у примусовому порядк у, після чого кошти були стягн уті та перераховані стягувач ам.

Позивач у позовній заяві вказує, що у репортажі надана інформація про скрутне фіна нсове становище ЗАТ «Українс ька екологічна страхова комп анія», яка не відповідає дійс ності та є неправдивою інфор мацією. Згідно наданої позив ачем електронної копії репор тажу, в ньому мова йде про ная вність фактів демпінгування з боку позивача, що підтвердж ується протоколом №82/2010 загаль них зборів повних членів МТС БУ від 03.03.2010 р., і висловлюється п рипущення, що це може бути обу мовлено фінансовою нестабіл ьністю. Тобто у репортажі від сутнє твердження, що позивач знаходиться у скрутному фін ансовому становищі.

Вимоги про стягнення з відп овідача суми моральної шкоди у розмірі 64304,71 грн., не обґрунто вані так як позивачем не нада но доказів, які підтверджуют ь, що зменшення отриманих стр ахових платежів ЗАТ «Українс ька екологічна страхова комп анія»у серпні 2010р. у порівнянн і з серпнем 2009 р. обумовлено вищ евказаним репортажем.

Відповідно до ст. 32 Господар ського процесуального кодек су України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на п ідставі яких господарський с уд у визначеному законом пор ядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яки х ґрунтуються вимоги і запер ечення сторін, а також інші об ставини, які мають значення д ля правильного вирішення гос подарського спору.

Згідно ст.33 ГПК України, кожн а сторона повинна довести ті обставини, на які вона посила ється як на підставу своїх ви мог і заперечень.

Враховуючи викладене, позо вні вимоги не доведені і задо воленню не підлягають. Судов і витрати покладаються на по зивача згідно зі ст.ст. 44, 49 ГПК У країни.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 Гос подарського процесуального кодексу України суд,

В И Р І Ш И В:

У позові відмовити.

Рішення набирає законної с или відповідно до ст. 85 ГПК Укр аїни.

Суддя Горячук Н.О.

Повний текст рішенн я складений та підписаний 27.12.20 10р.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення21.12.2010
Оприлюднено04.01.2011
Номер документу13302316
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/137-10-4112

Постанова від 01.03.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Ухвала від 10.02.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Ухвала від 18.01.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Рішення від 21.12.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні