Постанова
від 13.12.2010 по справі 2а-4111/10/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИ Й ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" грудня 2010 р. Справа № 2a-4111/10/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окру жний адміністративний суд у складі:

Суддя Остап' юк С.В.

за участю секретаря Тр етяк В.Р.

представника позивача: Івано-Франківського обласн ого відділення Фонду соціаль ного захисту інвалідів Ста сіва В.С.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду адміністративну спра ву за позовом Івано-Франкі вського обласного відділенн я Фонду соціального захисту інвалідів до Приватног о підприємства «Євро-модуль» про стягнення адмініст ративно-господарських санкц ій в розмірі 565,51 гривень, -

ВСТАНОВИВ:

22.11.2010 року Івано-Франківс ьке обласне відділення Фонду соціального захисту інвалід ів (далі-позивач) звернулося д о суду з адміністративним по зовом до Приватного підприєм ства «Євро-модуль»(далі - ві дповідач) про стягнення адміністративно-господарсь ких санкцій за невиконання н ормативу робочих місць для п рацевлаштування інвалідів в 2008 році в розмірі 3222,22 гривень та пені в розмірі 565,51 гривень.

В подальшому позивач зменш ив розмір позовних вимог у зв ' язку з сплатою відповідаче м адміністративно-господарс ьких санкцій в розмірі 3222,22 гри вень. Просив стягнути з відпо відача пеню за несвоєчасну с плату адміністративно-госпо дарських санкцій за невикона ння нормативу робочих місць для працевлаштування інвалі дів в 2008 році в розмірі 565,51 гриве нь.

Позовні вимоги мотивован і тим, що відповідач, в порушен ня статей 19, 20 Закону України «П ро основи соціальної захищен ості інвалідів в Україні», не виконав нормативу по працев лаштуванню одного інваліда т а в строк до 15 квітня 2008 року не с платив адміністративно-госп одарські санкції за робоче м ісце, призначене для працевл аштування інваліда і не зайн яте інвалідом в розмірі сере дньої річної заробітної плат и на робочому місці, на загаль ну суму 3222,22 гривень. Позивач за порушення термінів сплати а дміністративно-господарськ их санкцій, у відповідності д о частини 2 статті 20 Закону Укр аїни «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Укра їні», відповідачу нарахував пеню в розмірі 565,51 гривень, яку відповідач не сплатив.

В судовому засіданні предс тавник позивача позов підтри мав з підстав вказаних в позо вній заяві.

Відповідач в судове засі дання не з' явився повторно без поважних причин та без по відомленням ним про причини неприбуття, хоча був повідом лений належним чином про дат у, час та місце судового розгл яду.

Розглянувши матеріали ад міністративної справи, заслу хавши пояснення представник а позивача, дослідивши матер іали справи, суд приходить до висновку, що адміністративн ий позов підлягає до задовол ення.

В судовому засіданні вста новлено, що відповідач є юрид ичною особою, яка здійснює го сподарську діяльність та вик ористовує найману працю.

13.10.2010 року службовою особою в ідповідача, керуючись нормою частиною 8 статті 19 Закону Укр аїни «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Укр аїні», у відповідності до Пор ядку проведення перевірки пі дприємств, установ, організа цій та фізичних осіб, що викор истовують найману працю, зат вердженого постановою Кабін ету Міністрів України від 31.01.20 07 року за №70, здійснено звірку н а предмет виконання роботода вцем статей 19, 20 Закону України «Про основи соціальної захи щеності інвалідів в Україні» , якою встановлено, що відпові дач за 2009 рік не подав звіт про зайнятість і працевлаштуван ня інвалідів, середньообліко ва кількість штатних працівн иків облікового складу (осіб ). За період 2008 року середньообл ікова кількість штатних прац івників облікового складу ві дповідача складала 9 осіб. За в казаний період відповідач не здійснив реєстрацію в облас ному відділенні Фонду соціал ьного захисту інвалідів, не п одавав звітів про зайнятість і працевлаштування інваліді в, звітів до Снятинського рай онного центру зайнятості про наявність вакансій для прац евлаштування інвалідів не по давав, нормативу робочих міс ць для працевлаштування інва лідів не виконав. Виявлені по рушення виявлені та зафіксов ані в акті перевірки за №362 від 13.10.2010 року.

Основи соціальної захищен ості інвалідів в Україні і га рантування їм рівних з усіма іншими громадянами можливос тей для участі в економічній , політичній і соціальній сфе рах життя суспільства, створ ення необхідних умов, які даю ть можливість інвалідам вест и повноцінний спосіб життя з гідно з індивідуальними здіб ностями та інтересами визнач ені Законом України «Про осн ови соціальної захищеності і нвалідів в Україні».

Відповідно до частини перш ої статті 17 вказаного Закону, з метою реалізації творчих і виробничих здібностей інвал ідів та з урахуванням індиві дуальних програм реабілітац ії їм забезпечується право п рацювати на підприємствах, в установах, організаціях, а та кож займатися підприємницьк ою та іншою трудовою діяльні стю, не забороненою законом.

Право інвалідів на працю, їх працевлаштування реалізуєт ься шляхом створення спеціал ьного робочого місця, адапта цією основного й додаткового обладнання, технічного осна щення і пристосування тощо з урахуванням обмежених можли востей інваліда.

Частина 3 статті 18 Закону Укр аїни «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Укра їні»встановлює обов' язок п ідприємств, установ, організ ацій, фізичних осіб, які викор истовують найману працю, вид іляти та створювати робочі м ісця для працевлаштування ін валідів, у тому числі спеціал ьні робочі місця, створювати для них умови праці з урахува нням індивідуальних програм реабілітації та забезпечува ти інші соціально-економічні гарантії, передбачені чинни м законодавством; надавати д ержавній службі зайнятості і нформацію, необхідну для орг анізації працевлаштування і нвалідів, і звітувати Фонду с оціального захисту інваліді в про зайнятість та працевла штування інвалідів у порядку , встановленому Кабінетом Мі ністрів України.

Частиною 1 статті 19 Закону Ук раїни «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Укр аїні»встановлено для підпри ємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, орга нізацій громадських організ ацій інвалідів, фізичних осі б, які використовують найман у працю, норматив робочих міс ць для працевлаштування інва лідів у розмірі чотирьох від сотків середньооблікової чи сельності штатних працівник ів облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кі лькості одного робочого місц я.

Таким чином, норматив робоч их місць для працевлаштуванн я інвалідів відповідача скла дав один штатний працівник з а 2008 рік.

Постановою Кабінету Мініс трів України за №70 від 31 січня 2 007 року «Про реалізацію статей 19 і 20 Закону України «Про основ и соціальної захищеності інв алідів в Україні»затверджен о Порядок реєстрації підприє мств, установ, організацій та фізичних осіб, що використов ують найману працю. Згідно вк азаного порядку роботодавці реєструються у відділеннях Фонду соціального захисту ін валідів за місцем їх державн ої реєстрації як юридичних о сіб або фізичних осіб - підп риємців. Для реєстрації пунк том 3 вказаного Порядку встан овлено обов' язок роботодав ців подати (надіслати рекоме ндованим листом) відділенню Фонду відповідну заяву за фо рмою, що затверджується Мінп раці, та копію свідоцтва про д ержавну реєстрацію юридично ї особи або фізичної особи - підприємця.

Також, зазначеною постано вою Кабінету Міністрів Украї ни за №70 від 31 січня 2007 року затв ерджено Порядок подання підп риємствами, установами, орга нізаціями та фізичними особа ми, що використовують найман у працю, звітів про зайнятіст ь і працевлаштування інвалід ів та інформації, необхідної для організації їх працевла штування. Згідно якого, звіт п ро зайнятість і працевлаштув ання інвалідів роботодавці п одають (надсилають рекомендо ваним листом) щороку до 1 берез ня відділенням Фонду соціаль ного захисту інвалідів, в яки х вони зареєстровані, за форм ою, затвердженою Мінпраці за погодженням з Держкомстатом . Форма вказаного звіту затве рджена наказом Міністерства праці та соціальної політик и України за №42 від 10.02.2007 року.

Крім того, Порядок подання п ідприємствами, установами, о рганізаціями та фізичними ос обами, що використовують най ману працю, звітів про зайнят ість і працевлаштування інва лідів та інформації, необхід ної для організації їх праце влаштування передбачає, обов ' язок роботодавців подання центру зайнятості за місцем їх реєстрації як платників с трахових внесків на загально обов' язкове державне соціа льне страхування на випадок безробіття інформації про на явність вільних робочих місц ь (вакантних посад) для працев лаштування інвалідів. Наказо м Міністерства праці та соці альної політики України за № 420 від 19.12.2005 року затверджено фор му подання такої звітності т а інструкцій щодо її заповне ння.

Таким чином, суд приходить до висновку, що обов' язки ро ботодавців стосовно забезпе чення прав інвалідів на прац евлаштування передбачають с обою:

1. Виділення та створе ння робочих місць для працев лаштування інвалідів, в тому числі спеціальних робочих м ісць.

2. Створення для інвалі дів умов праці з урахуванням індивідуальних програм реаб ілітації.

3. Надання державні й службі зайнятості інформац ії, необхідної для працевлаш тування інвалідів.

4. Звітування Фонду соц іального захисту інвалідів п ро зайнятість та працевлашту вання інвалідів.

5. Забезпечення інш их соціально-економічних гар антій, передбачених чинним з аконодавством.

Судом встановлено, що відп овідачем не виконано вказани х обов' язків, а також не нада но доказів вжиття відповідач ем будь-яких заходів спрямов аних на забезпечення прав ін валідів на працевлаштування .

Частиною 1 статті 20 Закону Ук раїни «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Укр аїні»передбачена відповіда льність роботодавців за не з дійснення працевлаштування інвалідів. А саме, підприємст ва, установи, організації, у то му числі підприємства, орган ізації громадських організа цій інвалідів, фізичні особи , які використовують найману працю, де середньооблікова ч исельність працюючих інвалі дів менша, ніж установлено но рмативом, передбаченим статт ею 19 цього Закону, щороку спла чують відповідним відділенн ям Фонду соціального захисту інвалідів адміністративно-г осподарські санкції, сума як их визначається в розмірі се редньої річної заробітної пл ати на відповідному підприєм стві, установі, організації, у тому числі підприємстві, орг анізації громадських органі зацій інвалідів, фізичної ос оби, яка використовує найман у працю, за кожне робоче місце , призначене для працевлашту вання інваліда і не зайняте і нвалідом.

Частиною 2 статті 20 Закону Ук раїни «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Укр аїні»передбачено, що порушен ня термінів сплати адміністр ативно-господарських санкці й тягне за собою нарахування пені. Пеня обчислюється вихо дячи з 120 відсотків річних обл ікової ставки Національного банку України, що діяла на мом ент сплати, нарахованої на п овну суму недоїмки за весь її строк.

Згідно частини 4 статті 20 За кону України «Про основи соц іальної захищеності інвалід ів в Україні»адміністративн о-господарські санкції розра ховуються та сплачуються під приємствами, установами, орг анізаціями, у тому числі підп риємствами, організаціями гр омадських організацій інвал ідів, фізичними особами, зазн аченими в частині першій ціє ї статті, самостійно в строк д о 15 квітня року, наступного за роком, в якому відбулося пору шення нормативу, встановлено го частиною першою статті 19 ць ого Закону.

Таким чином, суд зазначає, що створення робочих місць д ля інвалідів супроводжуєтьс я обов' язком підприємства в жити всіх вище перерахованих заходів. Оскільки, відповіда ч інвалідів у своєму штаті не мав, будь-яких заходів на вико нання зазначених обов' язкі в не вчиняв, то суд приходить д о висновку про правомірність стягнення з відповідача пен і за несвоєчасну сплату адмі ністративно-господарських с анкцій за невиконання нормат иву робочих місць для працев лаштування інвалідів в 2008 роц і в розмірі 565,51 гривень згідно статтею 20 Закону України «Про основи соціальної захищенос ті інвалідів в Україні», а поз овні вимоги вважає такими, що підлягають до задоволення.

На підставі статті 124 Конституції України, керуюч ись статтями 158-163, 167 Кодексу адм іністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити п овністю.

Стягнути з Приватног о підприємства «Євро-модуль» (78300, вулиця Шевченка, 407, місто Сн ятин, Івано-Франківська обла сть, код ЄДРПОУ 34160661) на користь Івано-Франківського обласно го відділення Фонду соціальн ого захисту інвалідів (вулиц я Гуцульська, 9, місто Івано-Фр анківськ) пеню за несвоєчасн у сплату адміністративно-гос подарських санкцій за невико нання нормативу робочих місц ь для працевлаштування інвал ідів в 2008 році в розмірі 565 (п' ят сот шістдесят п' ять) гривен ь 51 копійка.

Постанова може бути оскар жена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодек су адміністративного судочи нства України, апеляційна ск арга на постанову суду першо ї інстанції подається протяг ом десяти днів з дня отриманн я копії постанови.

Апеляційна скарга подаєть ся до Львівського апеляційно го адміністративного суду че рез Івано-Франківський окруж ний адміністративний суд.

Постанова набирає за конної сили в порядку та стро ки встановлені статтею 254 Коде ксу адміністративного судоч инства України.

Суддя: Остап'юк С.В.

Постанова складена в пов ному обсязі 17.12.2010 року.

Дата ухвалення рішення13.12.2010
Оприлюднено04.01.2011
Номер документу13314339
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4111/10/0970

Постанова від 13.12.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Остап'юк С.В.

Постанова від 13.12.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Остап'юк С.В.

Ухвала від 23.11.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Остап'юк С.В.

Постанова від 13.12.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Остап'юк С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні