Постанова
від 16.07.2010 по справі 2а-530/10/0770
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Cправа № 2а-530/10/0770

Ряд стат. звіту № 6.13

Код - 06

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 липня 2010 р. м. Ужгород

Закарпатський окружни й адміністративний суд у скл аді:

головуючої судді Большако вої О.О.,

при секретарі судового зас ідання Кречко Л.В.,

з участю представника пози вача Жупан А.Ю.,

представника прокуратури України Тацюна С.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі су ду в місті Ужгороді адмініст ративну справу за адміністра тивним позовом прокурора Вол овецького району Закарпатсь кої області в інтересах держ ави в особі управління Пенсі йного фонду у Воловецькому р айоні Закарпатської області до Воловецького дочірнього підприємства лікувально - оздоровчого комплексу “Плай ” про стягнення заборгованос ті, -

в с т а н о в и в :

22 лютого 2010 року прокурор Воловецького району Закарпа тської області звернувся до Закарпатського окружного ад міністративного суду в інтер есах держави в особі управлі ння Пенсійного фонду України у Воловецькому районі Закар патської області з адміністр ативним позовом до Воловецьк ого дочірнього підприємства лікувально - оздоровчого к омплексу “Плай” Закарпатськ ого обласного закритого акці онерного товариства по туриз му та екскурсіях “Закарпатту рист” про стягнення з відпов ідача на користь управління Пенсійного фонду України у В оловецькому районі Закарпат ської області заборгованост і в сумі 18640 гривень 52 копійки.

Згідно п. 6 ч. 2 ст. 20 Зако ну України “Про прокуратуру” при виявленні порушень зако ну прокурор або його заступн ик в межах своєї компетенції мають право звертатися до су ду з заявою про захист прав і з аконних інтересів громадян, держави, а також підприємств та інших юридичних осіб. Пред ставництво прокуратурою інт ересів громадянина або держа ви в суді полягає у здійсненн і прокурорами від імені держ ави процесуальних та інших д ій, спрямованих на захист у су ді інтересів громадянина або держави у випадках, прямо пер едбачених законом. Однією з ф орм представництва є звернен ня до суду з позовами або заяв ами про захист прав і свобод і ншої особи, невизначеного ко ла осіб, прав юридичних осіб, к оли порушуються інтереси дер жави або про визнання незако нними правових актів, дій чи р ішень органів і посадових ос іб.

У судовому засіданн і представник позивача та пр едставник прокуратури позов ні вимоги підтримали в повно му обсязі та пояснили, що відп овідачем всупереч вимог Зако ну України „Про загальнообов ”язкове державне пенсійне с трахування” не було вчасно с плачено страхові внески, що п ризвело до заборгованості в розмірі 18640 гривень 52 копійки. В ідповідачем добровільно заб оргованість погашено не було , а так просили задовольнити позовні вимоги повному обся зі.

Відповідач у судове засіда ння повторно не з'явився, буду чи належним чином повідомлен ий про час та місце слухання с прави. Про причини неявки від повідач суду не повідомив та заяви про відкладення розгл яду справи не подав. Відповід ач також не надіслав суду пис ьмових заперечень щодо позов них вимог.

Суд, заслухавши пояснення п озивача та представника прок уратури, дослідивши письмові докази, що містяться в матері алах справи, дійшов висновку про повне задоволення позов них вимог з таких підстав.

Воловецькою районною д ержавною адміністрацією Зак арпатської області було заре єстровано юридичну особу - Воловецьке дочірне підпри ємство лікувально - оздоров чого комплексу “Плай” Закарп атського обласного закритог о акціонерного товариства по туризму та екскурсіях “Зака рпаттурист”, про що було вида но Свідоцтво про державну ре єстрацію (перереєстрацію) су б' єкта підприємницької дія льності - юридичної особи від 28.11.2003 року, про що зроблено запи с 24.11.2003 року у журналі обліку ре єстраційних справ за № 0174 (копі я свідоцтва знаходиться в ма теріалах справи арк. № 8).

Відповідача Воловецьке дочірне підприємство лікув ально - оздоровчого комплек су “Плай” Закарпатського обл асного закритого акціонерно го товариства по туризму та е кскурсіях “Закарпаттурист” було включено до Єдиного дер жавного реєстру підприємств та організацій України, про щ о свідчить Довідка № 2954 від 02.12.2003 року (копія в матеріалах спра ви, арк. № 9).

Воловецький лікувально - оздоровчого комплексу “Плай ” дочірне підприємство Закар патського обласного закрито го акціонерного товариства п о туризму та екскурсіях “Зак арпаттурист” створене Закар патський обласним акціонерн им товариством по туризму та екскурсіях “Закарпаттурист ” для забезпечення ефективно го використання матеріально ї бази, організації і надання громадянам та юридичним осо бам, в тому числі іноземним, ко мплексних туристично - екску рсійних та інших послуг з мет ою одержання відповідного пр ибутку. Воловецький ліку вально - оздоровчий комплек с “Плай” відповідно до стату ту володіє правами юридичної особи, має самостійний балан с, розрахунковий, валютний та інші рахунки в установах бан ку України, діє на основі само окупності та самоуправління , може від свого іиені набувти майнові та немайнові права, н ести обов' язки, бути позива чем та відповідачем в суді.

Лікувально - оздоровчий к омплекс “Плай” зареєстрован е в управлінні Пенсійного фо нду України у Воловецькому р айоні, як платник страхових в несків на загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання, відповідно до п. 1 ст. 15 За кону України “Про загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування” від 09.07.2003 р. № 1058, як ий набув чинності з 01.01.2004 року.

Органи Пенсійного ф онду України зобов'язані зді йснювати в межах своєї компе тенції контроль за дотриманн ям страхувальниками та застр ахованими особами вимог Зако ну України "Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування". Відповідно д о п. 6 ст. 14 Закону України “Про з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування” № 1058 - V від 09 липня 2003 року страхува льниками відповідно до цього Закону є роботодавці - фізичн і особи - суб'єкти підприємниц ької діяльності та інші особ и (включаючи юридичних та фіз ичних осіб - суб'єктів підприє мницької діяльності, які обр али особливий спосіб оподатк ування (фіксований податок, є диний податок, фіксований сі льськогосподарський подато к, придбали спеціальний торг овий патент), які використову ють працю фізичних осіб на ум овах трудового договору (кон тракту) або на інших умовах, пе редбачених законодавством, а бо за договорами цивільно-пр авового характеру.

Згідно п. 6 ч. 2 ст. 17 Закон у України “Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування” № 1058 - V від 09 липня 2003 р оку, страхувальник зобов' яз аний нараховувати, обчислюва ти і сплачувати в установлен і строки та в повному обсязі с трахові внески. Відповідно д о ст. 15 ч. 6 та ст. 20 Закону України „Про загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я", суб' єкти підприємницько ї діяльності, які використов ують працю фізичних осіб на у мовах трудового договору або на інших умовах, повинні спла чувати страхові внески до со лідарних систем Пенсійного ф онду України та внески на заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування, нарах овані за відповідний базовий звітний період, не пізніше, ні ж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду . Відповідно до ч. 2 ст. 106 вищевка заного Закону, суми страхови х внесків, які своєчасно не сп лачені, вважаються простроче ною заборгованістю із сплати страхових внесків (недоїмка ) і стягуються нарахуванням п ені та штрафних санкцій.

Згідно ст.4 п.1 Закону № 400/97 - В Р від 26.06.97р., для платників збору , визначених п.1 та п.2 статті 1 ць ого Закону (а саме суб' єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власност і, юридичних та фізичних осіб , які використовують працю на йманих працівників) встановл юються ставки збору в розмір і 32 % з 01.01.2004р. до 31.03.2005р., 32,3% з 01.04.2005р. до 31.12.2 005р., 31,8% з 01.01.2006р. по 31.12.2006р., а 33,2% з 01.01.2007р. в ід об' єкта оподаткування в изначеного п.1 ст.2 цього Закон у (суми фактичних витрат на оп лату праці (грошового забезп ечення) працівників, що включ ають витрати на виплату осно вної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальн их та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній фо рмі, які визначаються згідно з нормативно-правовими акта ми, прийнятими відповідно до Закону України "Про оплату пр аці" (108/95-ВР), виплати винагород ф ізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами циві льно-правового характеру, що підлягають обкладенню подат ком з доходів фізичних осіб, а також суми сплати перших п'ят и днів тимчасової непрацезда тності, яка здійснюється за р ахунок коштів роботодавця, т а допомоги у зв'язку з тимчасо вою непрацездатністю).

Відповідно до п.1.1 ст. 1 Закону України №2181-ІІІ від 21.12.2000 року, пл атники податків - юридичні о соби, їх філії, відділення, інш і відокремлені підрозділи, щ о не мають статусу юридичної особи, а також фізичні особи, які мають статус суб' єктів підприємницької діяльності чи не мають такого статусу, на яких згідно з законами покла дено обов' язок утримувати т а/або сплачувати податки і зб ори (обов' язкові платежі), пе ню та штрафні санкції.

Відповідно до п.1 ст.14 Закон у №1058 від 09.07.2003 р. роботодавці - ю ридичні та фізичні особи - с уб' єкти підприємницької ді яльності, які використовуют ь працю фізичних осіб на умов ах трудового договору (контр акту) або на інших умовах, пере дбачених законодавством, або за договорами цивільно-прав ового характеру - являються с трахувальниками, тому, відп овідно до ст.15 Закону 1058 від 09.07.2003 р. вони є платниками страхов их внесків до солідарної сис теми Пенсійного фонду Україн и та зобов' язані сплачувати внески на загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування.

В п.п.1 п.8 Прикінцевих положен ь Закону 1058 від 09.07.2003 р. зазначено , що страхові внески, що перер аховуються до солідарної сис теми, сплачуються страхуваль никами та застрахованими осо бами на умовах і в порядку виз начених цим Законом та в розм ірах передбачених Законом Ук раїни "Про збір на обов' язко ве державне пенсійне страхув ання" (400/97).

За період з січня 2009 року по л истопад 2009 року Воловецьке дочірне підприємство ліку вально - оздоровчого компле ксу “Плай”, здійснюючи нарах ування та виплату заробітної плати, нарахувало та задекла рувало в щомісячних розрахун ках 20465 гривень 23 копійки належ них до сплати страхових внес ків. Відповідно до п. 6 ст. 17 Зако ну України “Про загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування”, страхувальник з обов' язаний нараховувати, о бчислювати і сплачувати в ус тановлені строки та в повном у обсязі страхові внески.

Однак, відповідачем поруше но п. 6 ст. 17 Закону України “Про загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування” та не сплачено в повному обсязі вказану суму страхових внес ків на обов' язкове державне пенсійне страхування, що під лягають сплаті за вказаний п еріод.

Оскільки, Воловецьке до чірне підприємство лікуваль но - оздоровчого комплексу “ Плай” не сплатило самостійно нараховані страхові внески за відповідний базовий звітн ій період, не пізніше через 20 к алендарних днів із дня закін чення цього періоду визначен і ч.6 ст.20 Закону №1058 від 09.07.2003 року, то відповідно до п.2 ст.106 вони с тали вважатися простроченою заборгованістю із сплати ст рахових внесків (недоїмкою).

Відповідно до пункту 9.3.2 Інст рукції “Про порядок обчислен ня і сплати страхувальниками та застрахованими особами в несків на загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання до Пенсійного фонду Ук раїни”, затвердженою постано вою правління Пенсійного фон ду України від 19.12.2003 року № 21-1, роз рахунок фінансових санкцій т а пені здійснюється на підст аві облікових даних картки о собового рахунку платника, я ка формується за даними звіт ів платника (страхувальника) розрахованих та поданих ним самостійно.

Таким чином, недоїмка по спл аті страхових внесків на заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування станом на 01 лютого 2010 року становить 186 40 гривень 23 копійки, з яких:

- 60 копійок - зали шок заборгованості самостій но нарахованих сум страхових внесків на загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування за січень 2009 року самос тійно нарахована Товариство м сума страхових внесків на з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування за ж овтень 2009 року;

- 1312 гривень 10 копій ок - самостійно нарахована Воловецьким дочірним під приємством лікувально - озд оровчого комплексу “Плай” су ма страхових внесків на зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування за лютий 2009 року;

- 1689 гривень 46 копійок - самостійно нарахована В оловецьким дочірним підпр иємством лікувально - оздор овчого комплексу “Плай” сума страхових внесків на загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування за березен ь 2009 року;

- 2186 гривень 63 копійки - самостійно нарахована В оловецьким дочірним підпр иємством лікувально - оздор овчого комплексу “Плай” сума страхових внесків на загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування за квітень 2009 року;

- 1619 гривень 72 копійки - самостійно нарахована В оловецьким дочірним підпр иємством лікувально - оздор овчого комплексу “Плай” сума страхових внесків на загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування за травень 2009 року;

- 2147 гривень 24 копійки - самостійно нарахована В оловецьким дочірним підпр иємством лікувально - оздор овчого комплексу “Плай” сума страхових внесків на загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування за червень 2009 року;

- 3897 гривень 11 копійок - самостійно нарахована В оловецьким дочірним підпр иємством лікувально - оздор овчого комплексу “Плай” сума страхових внесків на загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування за липень 2009 року;

- 1545 гривень 95 копійок - самостійно нарахована В оловецьким дочірним підпр иємством лікувально - оздор овчого комплексу “Плай” сума страхових внесків на загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування за серпень 2009 року;

- 1396 гривень 81 копійку - самостійно нарахована В оловецьким дочірним підпр иємством лікувально - оздор овчого комплексу “Плай” сума страхових внесків на загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування за вересен ь 2009 року;

- 1507 гривень 84 копійки - самостійно нарахована В оловецьким дочірним підпр иємством лікувально - оздор овчого комплексу “Плай” сума страхових внесків на загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування за жовтень 2009 року;

- 1337 гривень 06 копійки - самостійно нарахована В оловецьким дочірним підпр иємством лікувально - оздор овчого комплексу “Плай” сума страхових внесків на загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування за листопа д 2009 року;

Враховуючи те, що ст.1 Зак ону №1058 від 09.07.2003 року визначено поняття страхових внесків, я к кошти відрахувань на соціа льне страхування та збір на о бов' язкове державне пенсій не страхування сплачені згід но із законодавством, що діял о раніше, а ст.106 п.3 Закону №1058 від 09.07.2003 року встановлено, що орга ни Пенсійного фонду надсилаю ть страхувальникам, які мают ь недоїмку із страхових внес ків, вимогу про її сплату (вимо га є виконавчим документом), у правління Пенсійного фонду у Воловецькому районі направи ло платнику вимогу про сплат у боргу № Ю 11/42 від 04.09.2009 року, в які й загальна сума боргу платни ка страхових внесків станови ть 139 984 гривень 92 копійки. Протяг ом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобо в' язаний сплатити суму недо їмки. Страхувальник у разі не згоди з розрахунком суми нед оїмки зазначеної у вимозі пр о сплату недоїмки, узгоджує ї ї з органами Пенсійного фонд у в порядку, встановленому пр авлінням Пенсійного фонду, а в разі неузгодження вимоги і з органами Пенсійного фонду має право на оскарження вимо ги в судовому порядку.

Дана вимога частково сплач ена платником страхових внес ків на загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня. Заборгованість відповіда ча по внесках на загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування за період з січн я 2009 року по листопад 2009 року ста новить 18640 гривень 52 копійки, як а підтверджена карткою особо вого рахунку платника із заз наченням дати сплати страхов их внесків та виникненням за боргованості по них та самос тійно поданими розрахунками сум страхових внесків на заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування, що під лягали сплаті за період січе нь 2009 року - листопад 2009 року.

Ненадходження вказаної су ми до бюджету Пенсійного фон ду перешкоджає виконанню одн ого з основних завдань Фонду - забезпечення збирання та акумулювання коштів, признач ених, для повного та своєчасн ого фінансування виплати пен сій.

Таким чином позовні вимоги підлягають задоволе нню повністю.

На підставі вищеви кладеного, керуючись ст. ст. 1 0, 11, 158-163 КАС України, -

постановив:

Позовні вимог и прокурора Воловецького рай ону Закарпатської області в інтересах держави в особі уп равління Пенсійного фонду у Воловецькому районі Закарпа тської області до Воловецько го дочірнього підприємства лікувально - оздоровчого ко мплексу “Плай” про стягнення заборгованості задовольнит и повністю.

Стягнути з Воловецьк ого дочірнього підприємства лікувально - оздоровчого к омплексу “Плай” (Закарпатсь ка область, Воловецький райо н, смт. Воловець, вул. Карпатсь ка, 100, р/р 26006300404 в Мукачівському ВО Б МФО 372028, ідентифікаційний код 02649182) на користь управління Пен сійного фонду України у Воло вецькому районі (Закарпатськ а область, смт. Воловець, вул. К арпатська, 31, р/р 25605312698 МФО 312356 в Зак арпатському облуправлінні В АТ “Держощадбанку України”, код ЄДРПОУ 20449624) заборгованост і в сумі 18640 (вісімнадцять тисяч шістсот сорок) 52 (п' ятдесят д ві) копійки.

Постанова може бути оска ржена до Львівського апеляці йного адміністративного суд у через Закарпатський окруж ний адміністративний суд шля хом подання заяви про апеляц ійне оскарження в 10 денний те рмін з дня складання постано ви в повному обсязі та поданн я апеляційної скарги у 20 - де нний термін після подання за яви про апеляційне оскарженн я, в порядку, визначеному ст.186 КАС України. Постанова відпо відно до ч.1 ст.254 КАС України на бирає законної сили після за кінчення строку подання заяв и про апеляційне оскарження, встановленого цим Кодексом , якщо таку заяву не було пода но.

Суддя Большакова О.О.

Повний текст поста нови підписано та виготовле но 26 липня 2010 року.

Суддя Большакова О.О.

Вірно:

Суддя Большакова О.О.

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.07.2010
Оприлюднено11.01.2011
Номер документу13326162
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-530/10/0770

Ухвала від 03.10.2019

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

Ухвала від 23.02.2010

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Большакова О.О.

Ухвала від 18.09.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Іванчулинець Д.В.

Ухвала від 14.08.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Іванчулинець Д.В.

Постанова від 16.07.2010

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Большакова О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні