Постанова
від 08.12.2010 по справі 2а-12724/10/2670
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 2а-12724/10/2670 Гол овуючий у 1-й інстанції: Пилип енко О.Є.

Суддя-доповідач: Саприкі на І.В.

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"08" грудня 2010 р. м. Київ

Колегія суддів Київськог о апеляційного адміністрати вного суду у складі:

головуючого судді: Сапр икіної І.В.,

суддів: Бєлов ої Л.В., Мельничука В.П.,

при секретарі: Прихо дько Є.І.,

розглянувши у відкрит ому судовому засіданні в м. Ки єві, без фіксації судового пр оцесу, в порядку ч. 1 ст. 41 КАС Укр аїни, апеляційну скаргу Держ авної податкової інспекції у Святошинському районі м. Киє ва на постанову Окружного ад міністративного суду м. Києв а від 25.10.2010 року у справі за їх по зовом до Товариства з обмеже ною відповідальністю «Кондо р-Ол», третя особа: Святошинсь ка районна у м. Києві державна адміністрація про визнання недійсним запису про проведе ння державної реєстрації, пр ипинення юридичної особи, -

в с т а н о в и л а :

ДПІ у Святошинському районі м. Києва звернулися до Окружного адміністративног о суду м. Києва з адміністрати вним позовом до ТОВ «Кондор-О л», третя особа: Святошинська районна у м. Києві державна ад міністрація про визнання нед ійсним запису про проведення державної реєстрації, припи нення юридичної особи.

Постановою Окружного адмі ністративного суду м. Києва в ід 25.10.2010 року позов задоволено ч астково: припинено державну реєстрацію юридичної особи - ТОВ «Кондор-Ол». В задоволенн і решти позовних вимог - від мовлено.

Не погоджуючись з таким су довим рішенням, ДПІ у Святоши нському районі м. Києва подал и апеляційну скаргу, в якій пр осять скасувати незаконну, н а їх думку, постанову суду пер шої інстанції в частині відм ови у позові та постановити н ову про задоволення позовних вимог у повному обсязі.

В своїй апеляційній скарзі апелянт посилається на неза конність, необ' єктивність т а необґрунтованість оскаржу ваного рішення, невідповідні сть висновків суду дійсним о бставинам справи, порушення Окружним адміністративним с удом м. Києва норм матеріальн ого та процесуального права, що є підставою для скасуванн я судового рішення.

Заслухавши суддю-доповід ача, пояснення учасників про цесу, що з' явилися в судове з асідання, перевіривши матері али справи, доводи апеляційн ої скарги, колегія суддів зна ходить, що вона задоволенню н е підлягає, виходячи з наступ ного:

Окружний адміністративний суд м. Києва в своєму рішенні прийшов до висновку про наяв ність підстав для часткового задоволення позову.

Апеляційна інстанція не мо же повністю погодитись з дов одами суду першої інстанції, з огляду на наступне:

Як вбачається з матеріалі в справи, ТОВ «Кондор-Ол»заре єстровані Святошинською РДА м. Києва 23.01.2009 р. та перебувають н а податковому обліку в орган ах ДПС. Товариству присвоєно код ЄДРПОУ 36265946, що підтверджує ться витягом з Єдиного держа вного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємці в. Місцезнаходження товарист ва: 03164, м. Київ, пров. Приладний, б уд. 10.

ТОВ «Кондор-Ол»взято на обл ік в ДПІ у Святошинському рай оні м. Києва 26.01.2009 р. за № 10499.

З акту від 24.08.2009 року вбачаєть ся, що ТОВ «Кондор-Ол»за юриди чною (фактичною) адресою не зн аходиться.

Згідно повідомлення про ві дсутність юридичної особи за місцезнаходженням за № 960/9/29-118 в ід 09.09.2009 р., складеного податков им органом, встановлено відс утність юридичної особи за м ісцезнаходженням, фактичне м ісцезнаходження юридичної о соби або адреса, за якою здійс нюється зв'язок - не встановле но.

Суд першої інстанції право мірно визнав юридично безпід ставними доводи ДПІ у Святош инському районі м. Києва стос овно нікчемності правочину у формі статуту і державної ре єстрації ТОВ «Кондор-Ол» та з астосування у зв'язку з цим на слідків недійсності правочи ну у вигляді визнання недійс ним запису про державну реєс трацію, з огляду на те, що стат ут товариства (його прийнятт я) та державна реєстрація юри дичної особи не є правочином в розумінні положень ЦК, що уз годжується із правовою позиц ією Верховного Суду України, висловленою у п. 14 Постанови П ленуму Верховного Суду Украї ни від 24 жовтня 2008 року № 13 "Про пр актику розгляду судами корпо ративних спорів".

Аргументованих доводів чи доказів зворотного ДПІ у Свя тошинському районі м. Києва н е надано.

Крім того, у справі відсутні належні і допустимі докази т ого, що діяльність ТОВ «Кондо р-Ол»була спрямована на нане сення шкоди економічним інте ресам держави.

З огляду на вищевикладене, О кружний адміністративний су д м. Києва законно прийшов до висновку, що не підлягає задо воленню позовна вимога про в изнання недійсним запису про проведення державної реєстр ації ТОВ «Кондор-Ол»через по рушення закону, допущені при створенні юридичної особи, я кі не можна усунути.

При цьому, стосовно вимоги щ одо припинення юридичної осо би апеляційна інстанція вваж ає за необхідне зазначити на ступне.

Згідно ст. 104 Цивільного коде ксу України та ст. 33 Закону Укр аїни «Про державну реєстраці ю юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», юридич на особа припиняється в резу льтаті передання всього свог о майна, прав та обов'язків інш им юридичним особам - правона ступникам у результаті злитт я, приєднання, поділу, перетво рення (реорганізації) або в ре зультаті ліквідації за рішен ням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними орга ном, за судовим рішенням або з а рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, п ередбачених законом.

Як вбачається з ст. 38 Закону У країни «Про державну реєстра цію юридичних осіб та фізичн их осіб - підприємців», держ авна реєстрація припинення п ідприємницької діяльності ю ридичної особи проводиться, крім іншого, у разі постановл ення судового рішення щодо п рипинення юридичної особи, щ о не пов'язано з банкрутством юридичної особи. При цьому пі дставою для винесення рішенн я про припинення підприємниц ької діяльності юридичної ос оби, що не пов'язане з банкрутс твом юридичної особи є, зокре ма, наявність в Єдиному держа вному реєстрі запису про від сутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженн ям.

Аналізуючи норми ст.ст. 19, 50, 104 К АС України, можна зробити вис новок, що суб' єкт владних по вноважень може звернутись до адміністративного суду з по зовом виключно у випадках та з підстав, передбачених зако ном.

При цьому, апеляційна інста нція вважає за необхідне зау важити, що Законом України «П ро державну податкову службу », який є єдиним законом, що ви значає статус державної пода ткової служби в Україні, її фу нкції та правові основи діял ьності, не передбачено таких функцій податкових органів, як контроль щодо наявності в ідомостей про місцезнаходже ння юридичної особи в Єдином у державному реєстрі юридичн их осіб та фізичних осіб-підп риємців. Крім того, ДПІ у Свят ошинському районі м. Києва не доведено, у чому полягає їх по рушене право, внаслідок відс утності ТОВ «Кондор-Ол»за вк азаним їх місцезнаходженням .

Судова колегія вважає за не обхідне зазначити, що в матер іалах справи не міститься ін формації щодо наявності в Єд иному державному реєстрі зап ису про відсутності ТОВ «Кон дор-Ол»за вказаним їх місцез находженням.

Апеляційна інстанція звер тає увагу також і на те, що у ві дповідності до вимог ч. 1 ст. 195 К АС України, суд апеляційної і нстанції переглядає судові р ішення суду першої інстанції в межах апеляційної скарги. С уд апеляційної інстанції мож е вийти за межі доводів апеля ційної скарги в разі встанов лення під час апеляційного п ровадження порушень, допущен их судом першої інстанції, як і призвели до неправильного вирішення справи.

Колегія суддів, в да ному випадку, приходить до од нозначного висновку щодо мож ливості вийти за межі апеляц ійної скарги позивача та ска сувати постанову Окружного а дміністративного суду м. Киє ва від 25.10.2010 року в частині прип инення державної реєстрації юридичної особи ТОВ «Кондор -Ол», хоча така вимога апелянт ом в апеляційній скарзі не ст авилася.

Проаналізувавши мате ріали справи, доводи апеляці йної скарги, колегія суддів з находить, що судом першої інс танції зроблено неправильни й висновок щодо наявності пі дстав для часткового задовол ення позову, встановивши пра вові обставини для скасуванн я рішення суду першої інстан ції в частині задоволення та постановлення в цій частині нового про відмову в позові.

Згідно зі ст.198 ч.1 п. 4 та с т. 202 КАС України, суд апеляційн ої інстанції скасовує постан ову суду першої інстанції та приймає нове рішення, якщо вс тановить порушення норм мате ріального або процесуальног о права, що призвело до неправ ильного вирішення справи або питання.

Враховуючи вищевикладен е, колегія суддів дійшла висн овку про необхідність скасув ання постанови Окружного адм іністративного суду м. Києва від 25.10.2010 року в частині задово лення позову та постановленн я в цій частині нової, про відм ову в позові.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 2, 9, 99, 100,101, 196, 198, 202, 205 та 207 К АС України, колегія суддів,

п о с т а н о в и л а :

В задоволенні апеляці йної скарги Державної податк ової інспекції у Святошинськ ому районі м. Києва - відмови ти.

Постанову Окружного адмін істративного суду м. Києва ві д 25.10.2010 року в частині припиненн я державної реєстрації юриди чної особи ТОВ «Кондор-Ол»- скасувати, постановивши в ці й частині нову, якою в позові в ідмовити.

В решті постанову за лишити без змін.

Постанова набирає з аконної сили з моменту прого лошення та може бути оскарже на протягом двадцяти днів шл яхом подачі касаційної скарг и до Вищого адміністративног о суду України.

Головуючий суддя:

Судді:

Повний текст постанов и виготовлено 08.12.2010 року.

Дата ухвалення рішення08.12.2010
Оприлюднено11.01.2011
Номер документу13327870
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-12724/10/2670

Ухвала від 03.09.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пилипенко О.Є.

Ухвала від 06.09.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пилипенко О.Є.

Постанова від 08.12.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Саприкіна І.В.

Постанова від 25.10.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пилипенко О.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні