Рішення
від 22.12.2010 по справі 5/109
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

5/109

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

      ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

 "22" грудня 2010 р.Справа № 5/109

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Змеула О.А. розглянув у відкритому судовому засіданні справу № 5/109

за позовом:  приватного акціонерного товариства "МТС УКРАЇНА"

до відповідача: приватного підприємства "КОМПАНІЯ МАШПРОМ-ПРОГРЕС"

про стягнення 681,29 грн.

в засіданні взяли участь:

від позивача - Савостяник С.Б., представник за довіреністю від 20.05.2010 № 0335/10;

від відповідача участі не брав.

Приватне акціонерне товариство "МТС УКРАЇНА" (далі - ПАТ "МТС УКРАЇНА") звернулося до господарського суду з позовною заявою, яка містить вимоги про стягнення з приватного підприємства "КОМПАНІЯ МАШПРОМ-ПРОГРЕС" (далі - ПП "КОМПАНІЯ МАШПРОМ-ПРОГРЕС") суми боргу за надані послуги безпровідного доступу до мережі Інтернет в розмірі 95,13 грн., та суми договірних санкцій за невиконання умов договору та додаткової угоди до нього у розмірі 586,16 грн.

На адресу господарського суду поштовим органом зв'язку повернуто ухвалу про порушення провадження у справі, яка надсилалася відповідачу за адресою: 25011, м.Кіровоград, пров. Ананіївський, 1/40. Вказана адреса зазначена у витязі від 06.12.2010 № 7730872 з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців як місцезнаходження ПП "КОМПАНІЯ МАШПРОМ-ПРОГРЕС".

Згідно ч. 1 ст. 64 господарського процесуального кодексу України ухвала про порушення провадження у справі надсилається сторонам за повідомленою ними  господарському  суду поштовою  адресою. У  разі ненадання сторонами інформації щодо їх поштової   адреси,  ухвала  про  відкриття  провадження  у справі надсилається за адресою  місцезнаходження  (місця  проживання) сторін, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та  фізичних  осіб-підприємців. У разі відсутності сторін за такою адресою,  вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена їм належним чином.

Відповідач участі в засіданні не брав, про час та місце розгляду справи відповідач належним чином повідомлений у відповідності до вимог  п. 3.5.11 Інструкції з діловодства в господарських судах України, затвердженої наказом Вищого господарського суду України від 10.12.2002 № 75 (з подальшими змінами), що засвідчено відтиском штампу суду з відміткою про відправку документа на зворотному боці у лівому нижньому куті ухвали господарського суду від 02.12.2010 про порушення провадження у справі, вчиненим загальним відділом господарського суду.

Отже, відповідач є таким, що належним чином повідомлений про час і місце проведення судового засідання.

На підставі статті 75 Господарського процесуального кодексу України справу розглянуто за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши наявні матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача,  господарський суд встановив наступні обставини справи.

Між ПАТ "МТС УКРАЇНА" - оператор та ПП "КОМПАНІЯ МАШПРОМ-ПРОГРЕС" - абонент 22.12.2008 року укладено договір № 4561182/1.12048048 про надання безпровідного  доступу до мережі Інтернет (далі Договір).

Згідно п. 1.1. Договору абонент зобов'язався замовляти та оплачувати, а оператор - надавати абоненту послуги безпровідного доступу до мережі Інтернет.

На виконання умов Договору оператор надав Відповідачу особовий рахунок № 1. 12048048, за яким проводяться розрахунки за надані послуги.

Також сторони уклали додаткову угоду № 4178179 до Договору № 4561182/1.12048048, відповідно до умов якої на Відповідача покладався обов'язок не відмовлятися від основного договору та додаткової угоди, зокрема, від послуг високошвидкісного безпровідного доступу до мережі Інтернет, протягом 730 днів з моменту підписання додаткової угоди. Забезпеченням виконання цього обов'язку відповідача є визначена п. 1.4. додаткової угоди договірна санкція у розмірі 1,36 грн. за кожен день, що залишився до закінчення строку дії додаткової угоди.

Як вбачається з матеріалів справи, станом на день вирішення справи, відповідач має заборгованість за надані послуги без провідного доступу до мережі Інтернет в розмірі 95,13 грн., а також несплачені штрафні санкції в розмірі 586,16 грн.

Відповідно до ст. 63 Закону України "Про телекомунікації" від 18 листопада 2003 року № 1280-IV (зі змінами та доповненнями) телекомунікаційні послуги надаються відповідно до законодавства. Умови надання телекомунікаційних послуг: укладення договору між оператором, провайдером телекомунікацій і споживачем телекомунікаційних послуг відповідно до основних вимог до договору про надання телекомунікаційних послуг, установлених НКРЗ; оплата замовленої споживачем телекомунікаційної послуги.

Відповідно до ч. 5. ст. 33 Закону України "Про телекомунікації" споживачі телекомунікаційних послуг зобов'язані дотримуватися Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг, що затверджує Кабінет Міністрів України, зокрема: виконувати умови договору про надання телекомунікаційних послуг у разі його укладення, у тому числі своєчасно оплачувати отримані ними телекомунікаційні послуги.

Відповідно до ст. 68 Закону України "Про телекомунікації" розрахунки за телекомунікаційні послуги здійснюються на умовах договору про надання телекомунікаційних послуг між оператором, провайдером телекомунікацій та споживачем або без договору за готівкову оплату чи за допомогою карток тощо в разі одержання споживачем замовленої за передоплатою (авансованої) послуги за тарифами, затвердженими згідно із законодавством.

Позивач звітом про баланс особового рахунка абонента підтвердив заборгованість відповідача за послуги високошвидкісного безпровідного Інтернету станом на 01.03.2010 у розмірі 95,13 грн.

Згідно ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Відповідно до п. 4.3. Договору Відповідач зобов'язаний сплачувати авансові внески до моменту фактичного використання раніше внесеного авансу.

Вартість послуги сплачується Відповідачем на наступний розрахунковий період авансом (п. 6.3. Договору).

Розрахунковий період становить один календарний місяць (п. 6.1. Договору).

У разі неодержання рахунків до 15-го числа місця, наступного за розрахунком, пунктом 4.5. Договору на Відповідача покладений обов'язок зателефонувати за тел. 111 для одержання інформації щодо подальших розрахунків. Матеріали справи не містять доказів таких звернень Відповідача.

Згідно з п. 6.1. Договору нарахування за надані послуги здійснюється згідно з тарифами оператора, які є невід'ємною частиною Договору. Підписанням Договору Відповідач висловив згоду на застосування зазначених тарифів та обізнаність щодо їх змісту.

Згідно з п. 1.4. додаткової угоди до Договору визначено, що забезпеченням виконання зобов'язання абонента перед оператором не відмовлятися від договору та/або від цієї додаткової угоди, зокрема - від послуг високошвидкісного безпровідного Інтернету за договором, є договірна санкція, встановлена на підставі ст. 546 Цивільного кодексу України. В разі, якщо абонент відмовляється від Договору та/або від цієї додаткової угоди, зокрема від послуг високошвидкісного безпровідного Інтернету, до закінчення строку, встановленого пунктом 1.1. додаткової угоди (730 календарних днів), або коли дія основного договору достроково припиняється на підставі п. 8.3. Договору у зв'язку з несплатою абонентом наданих йому послуг, абонент несе відповідальність у вигляді сплати на користь оператора договірної санкції в розмірі 1,36 за кожен день, що залишився до закінчення терміну дії додаткової угоди, починаючи з дня відмови або припинення її дії.

Пунктом 1.1. додаткової угоди передбачається, що вона укладена терміном на 730 календарних днів, починаючи з дати підписання угоди сторонами, протягом яких абонент не має права відмовитись від основного договору та/або від додаткової угоди, зокрема від послуг високошвидкісного безпровідного Інтернету за основним договором.

Статтею 546 Цивільного кодексу України передбачено, що виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком. Договором або законом можуть бути встановлені інші види забезпечення виконання зобов'язання.

Підписанням додаткової угоди до Договору Відповідач погодився на виконання зобов'язання щодо отримання послуг за договором протягом 730 календарних днів, яке в свою чергу забезпечене договірною санкцією, що не суперечить чинному законодавству.

Відповідно до ст. 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом. Наслідком порушення відповідачем зобов'язань по оплаті послуг мобільного зв'язку, що стало підставою для тимчасового обмеження надання послуг, є застосування передбаченої договором та додатковою угодою договірної санкції.

За таких обставин, вимоги позивача про стягнення з відповідача суми договірної санкції підлягають задоволенню за розрахунком позивача в сумі 586,16 грн.

Позивач з метою усунення заборгованості звертався до відповідача з претензією про сплату заборгованості, однак відповідач відповіді на претензію не надав, суму боргу не сплатив.

За таких обставин, позовні вимоги про стягнення заборгованість за надані послуги безпровідного доступу до мережі Інтернет у сумі 95,13 грн. та суми договірної санкції в розмірі 586,16 грн. є обґрунтованими, а вимоги позивача підлягають задоволенню.

Державне мито в сумі 102,00 грн. та витрати за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 236,00 грн. згідно ст. 49 Господарського процесуального кодексу України покладаються на відповідача повністю.    

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82, 83, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

                                                    ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з приватного підприємства "КОМПАНІЯ МАШПРОМ-ПРОГРЕС" (25011, м.Кіровоград, пров. Ананіївський, 1/40, ідентифікаційний код 34724252) на користь приватного акціонерного товариства "МТС УКРАЇНА" (01601, м. Київ, вул. Лейпцизька, будинок 15, ідентифікаційний код 14333937):

борг за надані послуги безпровідного доступу до мережі Інтернет в розмірі 95,13 грн., суму договірних санкцій за невиконання умов договору та додаткової угоди до нього у розмірі 586,16 грн., а також  державне мито в сумі 102,00 грн. та витрати за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 236,00 грн.

Наказ видати.

Рішення може бути оскаржено до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Кіровоградської області протягом десяти днів з дня його оголошення господарським судом. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 ГПК України.

Суддя                                                                                                    О.А. Змеул

  

Повне рішення складено 27.12.2010

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення22.12.2010
Оприлюднено10.01.2011
Номер документу13376571
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/109

Ухвала від 19.08.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 06.08.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 26.07.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 18.06.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Судовий наказ від 18.06.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Судовий наказ від 18.06.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 19.04.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 20.02.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 14.11.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні