Рішення
від 06.12.2010 по справі 9/243-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

30.11.10р. Справа № 9/243-10

За позовом Відкритого акціонерного товариства "Ен ергопостачальна компанія "Дн іпрообленерго", м.Дніпропетр овськ в особі Структурної од иниці "Дніпропетровських міс ьких електричних мереж", м. Дні пропетровськ

до Об'єднання співвласн иків багатоквартирного буди нку "Беверлі", м. Дніпропетровс ьк

Третя особа - Товариство з о бмеженою відповідальністю "У крпівденбуд",

м. Дніпропетровськ

про зобов'язання укласт и договір

Суддя Подобєд І.М.

При секретарі судового за сідання Синяговська Є.С.

Представники:

Від позивача - представни к не з'явився

Від відповідача - Усейнов П .С., довіреність б/н від 30.09.2010 р., п редставник

Від третьої особи - предста вник не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

ВАТ "Енергопостачальна к омпанія "Дніпрообленерго" зв ернулось у вересні 2010 року до г осподарського суду із позовн ою заявою до Об'єднання сп іввласників багатоквартирн ого будинку "Беверлі", в якому просить зобов'язати Об'єднан ня співвласників багатоквар тирного будинку "Беверлі" укл асти договір про спільне вик ористання технологічних еле ктричних мереж № 381 від 06.07.2010р. в р едакції ВАТ "ЕК "Дніпрооблене рго". Вказує, що 06.07.2010р. ВАТ "ЕК "Дні прообленерго" направило на а дресу ОСББ "Беверлі" для підпи сання проект договору про сп ільне використання технолог ічних електричних мереж №381 ві д 06.07.2010р. в двох примірниках, на ч ас подання даної позовної за яви договір не підписано, про токол розбіжностей не направ лено.

Відповідач позов не визнає з тих підстав, що ОСББ "Беверл і" не приймало на свій баланс е лектричних мереж, що належит ь на праві сумісної власност і фізичним особам - власникам житлових та нежитлових прим іщень будинку АДРЕСА_1, а є лише управителем зазначеног о майна. Вказує, що власником в нутрішньо будинкових електр ичних мереж багатоквартирно го будинку можуть бути фізич ні особі - власники житлових та нежитлових приміщень чи б алансоутримувач. Просить ві дмовити позивачу у задоволен ні позову за безпідставністю .

У поясненнях до відзиву від повідач зазначає, що на балан с ОСББ "Беверлі" жодних мереж п ередано не було, а згідно Ріше ння виконавчого комітету Дні пропетровської міської ради від 29.12.2002р. №2887 «Про затвердженн я акта державної технічної к омісії про прийняття в експл уатацію житлового будинку з торгівельно-офісними приміщ еннями по АДРЕСА_1», спірн і мережі повинні знаходитися на балансі експлуатаційних організацій міста.

Ухвалою від 10.11.10р. до участі у справі у якості третьої особ и на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимо г на предмет спору, залучено Т овариство з обмеженою відпов ідальністю "Укрпівденбуд".

Третя особа пояснень у спра ві не надала. Представник тре тьої особи у судове засіданн я не з' явився.

В судовому засіданні 04.1-.2010р. о голошувалась перерва до 21.10.2010р . о 10:30 год.

Строк вирішення спору був п родовжений за клопотанням по зивача до 01.12.2010р., у межах 15-денно го строку, передбаченого ст. 69 Господарського процесуальн ого кодексу України.

В судовому засіданні 30.11.2010р. о голошено вступну та резолюти вну частину судового рішення , згідно ст. 85 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни.

Розглянувши матеріали спр ави та заслухавши пояснення представників сторін, дослід ивши надані докази, господар ський суд -

встановив:

06.07.2010р. листом вих. № 1278/600 Відк рите акціонерне товариство " Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" в особі стр уктурної одиниці Дніпропетр овські міські електричні мер ежі (далі - Позивач) звернуло ся до Об'єднання співвласник ів багатоквартирного будинк у "Беверлі" (далі - Відповідач ) із пропозицією по укладенню договору про спільне викори стання технологічних електр ичних мереж № 381, власником яки х є Відповідач.

Вказаний лист разом із прое ктом договору у 2-х примірника х був отриманий уповноважени м представником Відповідача 07.07.2010р. під розпис.

Предмет договору викладен ий Позивачем у розділі 1 цього договору наступним чином: «П ункт 1.1. Власник мереж зобов'яз ується забезпечити технічну можливість передачі (транзи ту) електричної енергії влас ними технологічними електри чними мережами Користувачу, або іншим суб'єктам господар ювання, передачу електричної енергії яким забезпечує Кор истувач, в межах величин дозв олених Постачальником елект ричної енергії до використан ня, а Користувач - своєчасно сп лачувати вартість послуг Вла сника мереж з утримання техн ологічних електричних мереж спільного використання та і нші послуги відповідно до ум ов цього Договору. Пункт 1.2. Пер едача електричної енергії за безпечується відповідно до н аданого Власником мереж дода тку 1 "Однолінійна схема", з об ов'язковим зазначенням у пов ному обсязі необхідним вихід них даних для визначення в пе редбаченому ПКЕЕ порядку вел ичини втрат електричної енер гії, що пов'язані з передачею ( транзитом) електричної енерг ії Користувачу, або іншим суб 'єктам господарювання, перед ачу електричної енергії яким забезпечує Користувач, а сам е місць встановлення, типів, м арки обладнання, довжини лін ій, які задіяні в передачі ел ектричної енергії, тощо. Влас ник мереж забезпечує передач у електричної енергії до меж і балансової належності нале жних йому електричних мереж, визначених додатком 2 "Акт роз межування балансові належно сті електромереж та експлуат аційної відповідальності ст орін».

На час звернення із позовно ю заявою договір про спільне використання технологічних електричних мереж не підпис ано, протокол розбіжностей н е направлено.

Відповідно до п. 1.2, 1.4 Правил к ористування електричною ене ргією, точка продажу електри чної енергії споживачу устан овлюється на межі балансової належності його електроуста новок та зазначається в дого ворі про постачання електрич ної енергії.

Згідно з п. 1.7 Правил користув ання електричною енергією, у разі використання технологі чних електричних мереж елект ропередавальною організаці єю відносин між власником ци х мереж та електропередаваль ною організацією, у тому числ і їх взаємна відповідальніст ь, регулюються договором про спільне використання технол огічних електричних мереж, щ о укладається між ними на осн ові типового договору. Основ ний споживач не має права від мовити електропередавальні й організації,, яка здійснює л іцензовану діяльність на зак ріпленій території, в укладе нні (переукладенні) договору про спільне використання те хнологічних електричних мер еж, а субспоживачу у разі дотр имання ним вимог цих Правил в укладенні (переукладенні) до говору про технічне забезпе чення електропостачання спо живача в передбачених цими П равилами випадках.

Відповідно до п. 1.10. Правил ко ристування електричною енер гією, для забезпечення елект ричної енергії електричними мережами, що не належать елек тропередавальній організац ії, між електропередавальною організацією та відповідним власником мереж, який не має л іцензії на здійснення діяльн ості з передачі електричної енергії місцевими (локальним и) електричними мережами, укл адається договір щодо спіль ного використання електричн их мереж.

Згідно ч. 3 ст. 179 Господарсько го кодексу України, укладанн я господарського договору є обов'язковим для сторін, якщо він заснований на державном у замовленні, виконання яког о є обов'язковим для суб'єкта г осподарювання у випадках, пе редбачених законом, або існу є пряма вказівка закону щодо обов'язковості укладання до говору для певних категорій суб'єктів господарювання чи органів державної влади або органів місцевого самовряду вання.

Як вбачається із одноліній ної схеми, яка є Додатком №10 до договору про постачання еле ктричної енергії №9108/23-313 від 1810.2008 р., який укладений між ВАТ "Ене ргопостачальна компанія "Дні прообленерго" в особі Дніпро петровських міських електри чних мереж та ОСББ "Беверлі", в будинку АДРЕСА_1 дійсно з находяться внутришньобудин кові (технологічні) мережі та певне електрообладнання, як е розташовано у шафах обліку на фасаді будинку та в електр ощитовій цього будинку. З ціє ї ж однолінійної схеми видно , що споживачами електричної енергії в цьому будинку є так ож інші фізичні та юридичні о соби, окрім ОСББ "Беверлі".

Отже, дійсно за приписами ви щенаведених положень законо давства, Позивач має право сп онукати власника внутришньо будинкових мереж у вказаному будинку або особу, на балансі якої знаходяться ці мережі, до укладення договору про сп ільне використання технолог ічних електричних мереж.

Як вбачається з матеріалів справи, Об'єднання співвласн иків багатоквартирного буди нку "Беверлі" є юридичною особ ою з грудня 2003 року, створене рі шенням Установчих Зборів вла сників приміщень житлового б удинку АДРЕСА_1 - власник ів квартир НОМЕР_1, НОМЕР _2, НОМЕР_3,НОМЕР_4, НО МЕР_5, НОМЕР_6, НОМЕР_7, НОМЕР_8, НОМЕР_9, НОМЕР _10, НОМЕР_11, НОМЕР_12, Н ОМЕР_13, НОМЕР_14, НОМЕР_15 , що відбулися 15.10.2003р., у відповід ності із Законом України «Пр о об'єднання співвласників б агатоквартирного будинку». В идами діяльності Відповідач а є управління комунальним м айном (70.32.0 за КВЕД згідно довід ки з ЄДРПОУ).

За змістом поданих Відпов ідачем заперечень, ОСББ "Беве рлі" є лише управителем майна вказаного житлового будинку . Вказує, що після реєстрації О СББ "Беверлі" та відповідно до акту приймання-передачі від 2004р. ТОВ "Укрпівденбуд" передал о, а ОСББ "Беверлі" - прийняло на обслуговування та баланс ті льки житловий будинок з торг івельно-офісними приміщення ми по АДРЕСА_1, з загальною площею переданих приміщень -5876 кв.м, житловою площею - 2634,8 кв.м , площею нежитлових приміщен ь - 3241,2 кв.м.

Згідно з Рішенням виконавч ого комітету Дніпропетровсь кої міської ради від 29.12.2002р. №2887 « Про затвердження акта держав ної технічної комісії про пр ийняття в експлуатацію житло вого будинку з торгівельно-о фісними приміщеннями по АД РЕСА_1», Товариству з обмеже ною відповідальністю "Укрпів денбуд" (Третя особа) дозволен о ввести в експлуатацію житл овий будинок з торгівельно-о фісними приміщеннями по АД РЕСА_1, прийнятий за актом де ржавної технічної комісії, з атвердженим цим рішенням. Ві дповідно до п. 3 цього ж Рішенн я, співвласникам житлового б удинку з торгівельно-офісним и приміщеннями літ.А-8, з цокол ьним поверхом, за адресою: А ДРЕСА_1, після прийняття цьо го рішення рекомендовано утв орити об'єднання співвласник ів згідно з Положенням про по рядок організації та діяльно сті об'єднань, що створюються власниками для управління, у тримання і використання майн а житлових будинків, яке пере буває у загальному користува нні, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 31.07.1995р. №588, провести реєстрац ії об'єднання в порядку, визна ченому чинним законодавство м.

Згідно п. 4 вказаного вище рі шення виконавчого комітету Д ніпропетровської міської ра ди №2887 від 29.12.2002р., зазначений жит ловий будинок з торгівельно- офісними приміщеннями перед ано на обслуговування ТОВ "Ук рпівденбуд" і баланс.

В свою чергу, ТОВ "Укрпівден буд", на підставі п.5 Рішення №288 7 від 29.12.2002р., зобов'язано передат и зовнішні інженерні мережі на баланс експлуатаційних ор ганізацій міста.

Таким чином, в матеріалах ці єї судової справи (за станом н а час розгляду цієї справи су дом) не знайшли підтвердженн я факти передачі та прийнятт я Відповідачем на свій балан с спільних внутрішньобудинк ових електричних мереж та ел ектрообладнання у вказаному будинку, окрім тих, які викори стовуються безпосредньо ОСБ Б "Беверлі" та споживання елек тричної енергії у яких облік овується приладу обліку цієї особи.

Відповідно до ч. ч. 1 і 2 Цивіль ного кодексу України, цивіль ні обов'язки виконуються у ме жах, встановлених договором або актом цивільного законод авства. Особа не може бути при мушена до дій, вчинення яких не є обов'язковим для неї.

На підставі викладеного, с уд доходить висновку, що вимо ги Позивача про зобов' язанн я Відповідача, який на тепері шній час не є власником або ба лансоутримувачем зазначени х електричних мереж, укласти між сторонами договір про сп ільне використання цих техно логічних електричних мереж № 381 в редакції Позивача від 06.07.2010р . - є необґрунтованими та таким и, що задоволенню не підлягаю ть.

Судові витрати у справі пок ладаються на Позивача, згідн о ст. 49 Господарського процесу ального кодексу України.

Керуючись ст. ст. 4, 32-34, 36, 43, 45, 49, 82-85 Го сподарського процесуальног о кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

В позові відмовити.

Судові витрати у справі пок ласти на Відкрите акціонерне товариство "Енергопостачаль на компанія "Дніпрообленерго " в особі структурної одиниці Дніпропетровські міські еле ктричні мережі.

Рішення суду набирає закон ної сили після закінчення де сятиденного строку з дня скл адення його повного тексту і може бути оскарженим протяг ом цього строку до Дніпропет ровського апеляційного госп одарського суду.

Суддя І.М. Подобєд

Повне рішення складено-

06.12.2010р.

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення06.12.2010
Оприлюднено13.01.2011
Номер документу13411381
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/243-10

Рішення від 22.12.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Меденцев П.А.

Рішення від 06.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобєд Ігор Миколайович

Ухвала від 10.12.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Меденцев П.А.

Ухвала від 01.12.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Меденцев П.А.

Ухвала від 17.11.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Меденцев П.А.

Ухвала від 27.10.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Меденцев П.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні