Рішення
від 30.08.2007 по справі 8/5511
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

8/5511

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"30" серпня 2007 р.Справа № 8/5511

За позовом  приватного сільськогосподарського підприємства "Агрофірма Берегиня", с. Грузевиця Хмельницького району   

до товариства з обмеженою відповідальністю "Добряк", м. Хмельницький

до державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах", в особі Хмельницької регіональної філії, м. Хмельницький

про 1. зобов'язання усунути перешкоди у праві володіння та користування земельною ділянкою площею 8,6774 га, що знаходиться за адресою: м. Хмельницький, вул. Волочиська;

   2. визнання права власності на земельну ділянку 8,6774 га, що знаходиться за адресою: м. Хмельницький, вул. Волочиська;

   3. зобов'язання видати  та зареєструвати державний акт  на право власності на земельну ділянку  площею  8,6774 га, що знаходиться за адресою  м. Хмельницький, вул. Волочиська

                                                                                     Суддя   Степанюк А.Г.

Представники сторін:

Від позивача:  Кащук Л. Г. - за довіреністю  від 25.07.2007 р.

Від відповідача: Ковальський А. О. - за довіреністю №57 від 01.08.2007 р.

                          

          Суть спору: позивач звернувся до суду з позовною заявою, в якій просить зобов'язати відповідача усунути перешкоди у праві володіння та користування земельною ділянкою площею 8,6774 га, що знаходиться за адресою: м. Хмельницький, вул. Волочиська, шляхом звільнення земельної ділянки від будівельних матеріалів та припинення будь-яких робіт на вказаній земельній ділянці; визнати право власності на земельну ділянку площею 8,6774 га, що знаходиться за адресою: м. Хмельницький, вул. Волочиська.  

В додаткових пояснення до позовної заяви позивач також просить врахувати наступне: суб'єктом права власності на земельну ділянку, яка передана у власність АТЗТ "Гречани" згідно рішення Хмельницької міської ради від 29 вересня 1998 року та відповідно до ч.2 ст. 5 ЗК України 1990 року ("суб'єктами права колективної власності на землю є колективні сільськогосподарські підприємства, сільськогосподарські кооперативи, садівницькі товариства, сільськогосподарські акціонерні товариства, у тому числі створені на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств"), є сільськогосподарське акціонерне товариство, тобто АТЗТ "Гречани" як юридична особа. Оскільки АТЗТ "Гречани" було реорганізоване, всі права та обов'язки даного суб'єкта перейшли до правонаступника –колективного сільськогосподарського підприємства "Гречани" (статутні документи є в матеріалах справи). Відповідно, в даному випадку, не мають застосовуватись положення ч.12 ст. 5 ЗК України 1990 року ("Землі загального користування (внутрігосподарські шляхи, полезахисні лісосмуги та інші грунтозахисні насадження, гідротехнічні споруди тощо) колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів та акціонерних товариств, що ліквідуються або збанкрутіли, передаються у відання відповідних місцевих Рад народних депутатів") про передачу цих земель у відання відповідної  ради.

Відповідно до ч. 1 статі 10 ЗУ "Про колективне сільськогосподарське підприємство" № 2114-XII, від 14.02.1992р., земля може належати підприємству на праві колективної власності, а також може бути надана у постійне або тимчасове користування, в тому числі на умовах оренди.

Колективна власність є різновидом приватної власності, оскільки не відноситься ні до державної, ні до комунальної форм власності, які передбачені Конституцією України 1996 року та ЗК України 2001 року.

Згідно ст. 80 ЗК України 2001 року, суб'єктами права власності на землю є і юридичні особи. Серед підстав набуття права власності на землю юридичних осіб у ст. 82 ЗК України зазначені: набуття за цивільно-правовими угодами; внесення до статутного фонду; прийняття у спадщину; виникнення інших підстав, передбачених законом. Саме такою законною підставою виникнення права власності на землю є правонаступництво, тобто перехід всіх прав та обов'язків від одного суб'єкта господарювання до іншого. Саме в результаті правонаступництва СТОВ "Гречани", а в подальшому і ПСП "Агрофірма "Берегиня" набули право власності на спірну земельну ділянку.

Відповідач в судовому засіданні усно повідомив, що проти  позову не заперечує.

Розглядом матеріалів справи встановлено:

Рішенням виконавчого комітету Хмельницької міської ради №532 від 29.09.1998 р. акціонерному сільськогосподарському підприємству закритого типу "Гречани" було передано у власність  земельну ділянку загальною площею 160,0 га. Відповідно до даного рішення видачу державного акта на право колективної власності на землю покласти на відділ  земельних ресурсів та земельної реформи.  Позивачу видано державний акт про право власності  на землю ХМ №854 від 29.10.1998 р. Відповідно до зазначеного  державного акта позивач є власником земельної ділянки  площею 8,6774 га. по вул. Волочиській в м. Хмельницькому.  

Приватне сільськогосподарське підприємство "Агрофірма-Берегиня" є правонаступником  акціонерного сільськогосподарського підприємства закритого типу "Гречани", що підтверджується додатком до статуту ПСП "Агрофірма Берегиня".

Оскільки відповідач завіз на вказану земельну ділянку  будівельні матеріали та має намір  розпочати там роботи по встановленню огорожі навколо земельної ділянки та  будівництву складських приміщень, позивач, рахуючи що його право порушено, звернувся до суду з позовом та просить зобов'язати відповідача усунути перешкоди у праві володіння та користування земельною ділянкою площею 8,6774 га. по вул. Волочиській в м. Хмельницькому, шляхом звільнення земельної ділянки від будівельних матеріалів та припинення будь-яких робіт на вказаній земельній ділянці; визнати право власності на земельну ділянку площею 8,6774 га. по вул. Волочиській в м. Хмельницькому.  

          Аналізуючи матеріали справи і оцінюючи їх сукупності судом враховується наступне:   

Згідно рішення  членів сільськогосподарського  підприємства "Гречани", акціонерне сільськогосподарське підприємство закритого типу "Гречани" було реорганізовано  шляхом перетворення в колективне сільськогосподарське підприємство "Гречани", яке стало його повним правонаступником. Згідно рішення  установчих зборів від 14.05.1999 р.  колективне сільськогосподарськ підприємство "Гречани"  було реорганізовано шляхом перетворення в сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Гречани",  яке в свою чергу  в  2002 р. було реорганізовано шляхом перетворення  в приватне сільськогосподарське  підприємство "Агрофірма Берегиня".

Невизнання права власності стало підставною позивачеві для вжиття заходів для його захисту. Зокрема однією із засад права власності є забезпечення рівного захисту  прав усіх суб'єктів права власності. Одним із способів захисту права власності (у разі невизнання його  іншою особою) є його визнання.  (ст. 16 ЦК України).

Згідно ст. 316 Цивільного кодексу України  правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює  відповідно до закону за своєю волю, незалежно від волі інших осіб.

Право власності в Україні охороняється законом. держава забезпечує стабільність  правовідносин власності.  У відповідності до ст. 328 ЦУ України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Згідно ст. 152 земельного Кодексу України власник земельної ділянки  або  землекористувач  може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.           

У відповідності до ст. 391, 392 Цивільного  кодексу України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном. Власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно ч. 7 ст. 34 Закону України  "Про підприємства в Україні", чинного до 01.01.2004 р. тобто на момент проведення реоганізації, при   перетворенні   одного   підприємства в інше до підприємства, яке щойно виникло, переходять усі майнові права і обов'язки колишнього підприємства.

В силу ст. 108 Цивільного кодексу України у разі перетворення юридичної особи, до нової юридичної особи переходять  усе майно, усі права  та обов'язки попередньої юридичної особи.

З огляду на викладене, позов   підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 16, 108, 316, 328, 391, 392 ЦК України, ст. 152 Земельного Кодексу України, ст.ст. 82-85,115 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

                                                                    

                                                            ВИРІШИВ:

Позов приватного сільськогосподарського підприємства "Агрофірма "Берегиня", с. Грузевиця Хмельницького району до товариства з обмеженою відповідальністю "Добряк", м. Хмельницький, до державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах", в особі Хмельницької регіональної філії, м. Хмельницький про 1. зобов'язання усунути перешкоди у праві володіння та користування земельною ділянкою площею 8,6774 га, що знаходиться за адресою: м. Хмельницький, вул. Волочиська; 2. визнання права власності на земельну ділянку 8,6774 га, що знаходиться за адресою: м. Хмельницький, вул. Волочиська; 3. зобов'язання видати  та зареєструвати державний акт  на право власності на земельну ділянку  площею  8,6774 га, що знаходиться за адресою  м. Хмельницький, вул. Волочиська   задовольнити.

Визнати за приватним сільськогосподарським підприємством "Агрофірма "Берегиня", с. Грузевиця Хмельницького району (код 31852404) право власності на земельну ділянку площею 8,6774 га, що знаходиться за адресою: м. Хмельницький, вул. Волочиська.

     Зобов'язати товариство з обмеженою відповідальністю  "Добряк", м. Хмельницький, (вул. Майборського, 8, кв. 38, код 33392083) усунути перешкоди у праві володіння та користування земельною ділянкою площею 8,6774 га, що знаходиться за адресою: м. Хмельницький, вул. Волочиська, шляхом звільнення земельної ділянки  від будівельних матеріалів  та припинення будь-яких робіт на вказаній земельній ділянці.   

                                 Суддя                                                                      А.Г. Степанюк

віддрук 3 прим.

1. до справи;

2. позивачу;

3. відповідачу.

Дата ухвалення рішення30.08.2007
Оприлюднено11.02.2008
Номер документу1342348
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/5511

Постанова від 31.03.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Муравйов O.В.

Ухвала від 27.02.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Муравйов O.В.

Ухвала від 05.02.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Муравйов O.В.

Рішення від 30.08.2007

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Степанюк А.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні