Постанова
від 16.12.2010 по справі 2а-24123/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



  

Україна  

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

   

 16 грудня 2010 р.                                                             справа № 2а-24123/10/0570

Приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови:  15:45

Донецький окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді   

при секретарі          Кішенковій Г.О.

за участю: представника позивача: не з’явився,

відповідача – не з’явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду за адресою: 83052, місто Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17, адміністративну справу за позовом Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України до Закритого акціонерного товариства «Страхова компанія «Страховий союз» про стягнення штрафу за правопорушення, вчинені на ринку фінансових послуг у розмірі 8500,00 грн.,-

                                                В С Т А Н О В И В :

У жовтні 2010 року Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України звернулась до суду із позовом до Закритого акціонерного товариства «Страхова компанія «Страховий союз» про стягнення штрафу за правопорушення, вчинені на фінансових ринках у розмірі 8500,00 грн.

           В обґрунтування позову позивач вказав, що відповідач внесений до Переліку юридичних осіб, які мають право надавати фінансові послуги та перебуває на обліку в Держфінпослуг, та є суб’єктом нагляду останніх. За результатами проведеної позапланової перевірки на предмет виконання відповідачем розпорядження про усунення порушення вимог законодавства про фінансові послуги було складено акт про порушення законодавства про фінансові послуги від 09.06.2010р. №636/42/7. За порушення вимог діючого законодавства про фінансові послуги, на підставі зазначеного акту від 09.06.2010р. до відповідача постановою від 24.06.2010р. №СК-421/10-701 застосований штраф в розмірі 8500,0 грн., який він був зобов’язаний сплатити. Проте, до теперішнього часу документів, які б підтверджували виконання зазначеної постанови про накладення штрафу до позивача не надходило, а сума штрафу не була перерахована відповідачем. На підставі викладеного просив стягнути з відповідача на користь бюджету штраф в сумі 8500,00 гривень.

В судове засідання представник позивача не з’явився, був належним чином повідомлений про час, дату та місце розгляду справи, причини неявки суду не відомі.

В судове засідання представник відповідача не з’явився, був належним чином повідомлений про час, дату та місце розгляду справи, своїх заперечень та заяв про відкладення розгляду справи до суду не надав.

За таких підстав і відповідно до частини 2 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України, суд визнав можливим розглянути справу за відсутності представника позивача і відповідача та на підставі наявних у матеріалах справи доказів.  

Перевіривши матеріали справи, вирішивши питання чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються, чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження, яку правову норму належить застосувати до цих правовідносин, суд приходить до висновку про те, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Пунктом 1 Положення про Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.02.2010 р. №157 визначено, що Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України (Держфінпослуг) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України. Держфінпослуг є спеціально уповноваженим органом виконавчої влади у сфері регулювання ринків фінансових послуг у межах, визначених законодавством.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» фінансова установа - юридична особа, яка відповідно до закону надає одну чи декілька фінансових послуг та яка внесена до відповідного реєстру у порядку, встановленому законом. До фінансових установ належать банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди і компанії та інші юридичні особи, виключним видом діяльності яких є надання фінансових послуг.

Закрите акціонерне товариство «Страхова компанія «Страховий союз» набуло статусу фінансової установи шляхом внесення до Державного реєстру фінансових установ, який ведеться Держфінпослуг та є суб’єктом нагляду Держфінпослуг.

09 червня 2010 року Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг проводилась перевірка Закритого акціонерного товариства «Страхова компанія «Страховий союз», за результатами якої складено Акт №636/42/7 від 09.06.2010 року про порушення законодавства про фінансові послуги, в якому зафіксовані порушення вимог чинного законодавства у сфері надання фінансових послуг, а саме: пункту 3 розділу X Положення про Державний реєстр фінансових установ, щодо невиконання обов'язку фінансової установи протягом п'ятнадцяти робочих днів після виникнення змін та/або доповнень до документів, поданих нею для внесення до Реєстру, письмово повідомити Держфінпослуг та надати відповідні підтвердні документі;  пункту 13 розділу І Положення про Державний реєстр фінансових установ, щодо невиконання фінансовою установою вимог установлених законодавством України щодо діяльності, пов'язаної з наданням відповідних видів фінансових послуг, протягом усього строку перебування інформації про неї в Реєстрі; пункту  6.1   Положення,   щодо   невиконання   обов'язку заявника повідомити Держфінпослуг протягом десяти робочих днів з дати виникнення змін до інформації, яка внесена до Реєстру;  пункту 2.2 Положення, щодо невідповідності заявника вимогам цього Положення протягом строку перебування інформації про нього в Реєстрі; пункту 1.10 розділу 1 Ліцензійних умов, щодо невиконання страховиком дій відповідно до вимог цих Ліцензійних   умов, у разі виникнення підстав для переоформлення ліцензії; пункту 9.3 розділу 9 Ліцензійних умов, щодо невиконання Страховником обов'язку протягом десяти робочих днів після виникнення змін та/або доповнень до документів, поданих ним для одержання ліцензії, письмово повідомити Держфінпослуг та надати відповідні підтверджувальні документи; пункту 1.13 розділу 1 Ліцензійних умов, щодо невиконання страховиком вимог, встановлених законодавством України у сфері регулювання страхової діяльності, протягом дії ліцензії.

На підставі Акту перевірки №636/42/7 від 09.06.2010 року та за результатами розгляду справи Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України прийнято постанову про застосування штрафу за правопорушення, вчинене на ринку фінансових послуг, № СК-421/10-701 від 24.06.2010 р., якою до Закритого акціонерного товариства «Страхова компанія «Страховий союз» застосовано штраф у розмірі 8500,00 грн. за порушення пункту 3 розділу X Положення про Державний реєстр фінансових установ, щодо невиконання обов'язку фінансової установи протягом п'ятнадцяти робочих днів після виникнення змін та/або доповнень до документів, поданих нею для внесення до Реєстру, письмово повідомити Держфінпослуг та надати відповідні підтвердні документі;  пункту 13 розділу І Положення про Державний реєстр фінансових установ, щодо невиконання фінансовою установою вимог установлених законодавством України щодо діяльності, пов'язаної з наданням відповідних видів фінансових послуг, протягом усього строку перебування інформації про неї в Реєстрі; пункту  6.1   Положення,   щодо   невиконання   обов'язку заявника повідомити Держфінпослуг протягом десяти робочих днів з дати виникнення змін до інформації, яка внесена до Реєстру;  пункту 2.2 Положення, щодо невідповідності заявника вимогам цього Положення протягом строку перебування інформації про нього в Реєстрі; пункту 1.10 розділу 1 Ліцензійних умов, щодо невиконання страховиком дій відповідно до вимог цих Ліцензійних   умов, у разі виникнення підстав для переоформлення ліцензії; пункту 9.3 розділу 9 Ліцензійних умов, щодо невиконання Страховником обов'язку протягом десяти робочих днів після виникнення змін та/або доповнень до документів, поданих ним для одержання ліцензії, письмово повідомити Держфінпослуг та надати відповідні підтверджувальні документи; пункту 1.13 розділу 1 Ліцензійних умов, щодо невиконання страховиком вимог, встановлених законодавством України у сфері регулювання страхової діяльності, протягом дії ліцензії.

Підпунктом 5.2 пункту 5 Правил проведення перевірок Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України, затверджених Держфінпослуг від 28.10.2003 р. №96, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 19.12.2003 р. за № 1184/8505, керівники та працівники суб’єкта нагляду під час проведення інспекції зобов’язані, зокрема, своєчасно надавати інспекційній групі повну та достовірну інформацію щодо діяльності суб’єкта нагляду.

Положеннями статті 40 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» встановлено, що уповноважений орган може застосовувати такі заходи впливу, як накладати штрафи в розмірах, передбачених статтями 41 і 43 цього Закону.

Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 41 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» уповноважений орган застосовує до суб’єктів підприємницької діяльності штрафні санкції за ненадання, несвоєчасне надання або надання завідомо недостовірної інформації - у розмірі до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, але не більше одного відсотка від розміру статутного (пайового) капіталу юридичної особи – суб’єкта підприємницької діяльності, що вчинила правопорушення.

Згідно з частиною 3 статті 41 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг України» штрафи, накладені уповноваженим органом, стягуються у судовому порядку.

Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 27 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг України» основними завданнями Уповноваженого органу є захист прав споживачів фінансових послуг шляхом застосування у межах своїх повноважень заходів впливу з метою запобігання і припинення порушень законодавства на ринку фінансових послуг, а згідно з пунктом 10 частини 1 статті 28 цього ж Закону, у разі порушення законодавства про фінансові послуги, нормативно-правових актів Уповноважений орган застосовує заходи впливу та накладає адміністративні стягнення.

Як вбачається з матеріалів справи, постанова про застосування до Закритого акціонерного товариства «Страхова компанія «Страховий союз» штрафу за правопорушення, вчинені на ринках фінансових послуг №СК-421/10-701 від 24.06.2010 року відповідачем оскаржена не була, однак станом на день розгляду спору сума штрафних санкцій до Державного бюджету України не сплачена.

За приписами статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

           Оскільки відповідачем у встановлений законом строк штраф сплачений не був, суд з урахуванням приведених норм діючого законодавства приходить до висновку про необхідність стягнення зазначеної суми штрафу з відповідача до Державного бюджету України.

          Відповідно до частини 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах, в яких позивачем є суб’єкт владних повноважень, а відповідачем – фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з підлягають стягненню з відповідача.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 17-20, 51, 69-72, 86, 121, 158-164, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, Донецький окружний адміністративний суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Позовні вимоги Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України до Закритого акціонерного товариства «Страхова компанія «Страховий союз»  про стягнення штрафу за правопорушення, вчинені на фінансових ринках у розмірі 8500,00 грн., - задовольнити.

Стягнути з Закритого акціонерного товариства «Страхова компанія «Страховий союз» (код ЄДРПОУ 33832809) на користь Державного бюджету України фінансові санкції у вигляді штрафу в розмірі 8500 (вісім тисяч п’ятсот) грн. 00 (нуль) коп.

Вступну та резолютивну частини постанови виготовлено у нарадчій кімнаті і проголошено 16 грудня 2010 року.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня проголошення постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Донецького апеляційного адміністративного суду.

В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною 4 статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Повний текст постанови виготовлено 21 грудня 2010 року.

  

Суддя                                                                                      Фещук А.В.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.12.2010
Оприлюднено19.01.2011
Номер документу13447820
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-24123/10/0570

Ухвала від 05.12.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Фещук А.В.

Постанова від 16.12.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Фещук А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні