Ухвала
від 05.12.2012 по справі 2а-24123/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Донецький окружний адміністративний суд У Х В А Л А

про

05 грудня 2012 р. Справа № 2а-24123/10/0570

приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

Донецький окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого судді Дворникова М.С.,

при секретарі Ковальському А.В.,

за участю:

представника позивача: не з'явився

представника відповідача: не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні питання про заміну сторони виконавчого провадження

у справі № 2а-24123/10/0570

за позовом Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України

до Закритого акціонерного товариства "Страхова компанія "Страховий союз"

про стягнення штрафу за правопорушення, вчинені на ринку фінансових послуг у розмірі 8500,00 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 16 грудня 2010 року позовні вимоги Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України задоволено, стягнуто з Закритого акціонерного товариства "Страхова компанія "Страховий союз" (код ЄДРПОУ 33832809) на користь Державного бюджету України фінансові санкції у вигляді штрафу в розмірі 8500,00 грн.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг звернулась до Донецького окружного адміністративного суду із заявою (вх. №337443/12 від 27.11.2012р.), з якої вбачається, що заявник просить замінити - Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України на Національну комісію, що здійснює державне регулювання ринків у сфері ринків фінансових послуг.

В обґрунтування зазначеної заяви заявник посилається на Указ Президента України від 23.11.2011р. №1070/2011, відповідно до якого утворено Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, зазначає, що повноваження та функції щодо державного регулювання ринків фінансових послуг, що здійснювалися Держфінпослуг як спеціально уповноваженим органом державної влади у сфері регулювання ринків фінансових послуг, після набуття повноважень Нацкомфінпослуг, здійснюються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

Згідно наданої до суду довідки АБ №336725 з ЄДРПОУ від 21.02.2012р., Національна комісія, що здійснює державне регулювання ринків у сфері ринків фінансових послуг зареєстрована у якості юридичної особи, ідентифікаційний код 38062828, місцезнаходження: 01001, м. Київ, вул. Бориса Грінченка, б.3.

03.12.2012р. Донецьким окружним адміністративним судом видано виконавчий лист про стягнення з Закритого акціонерного товариства "Страхова компанія "Страховий союз" (код ЄДРПОУ 33832809) на користь Державного бюджету України фінансові санкції у вигляді штрафу в розмірі 8500,00 грн.

Відповідно до п.1 Положення «Про Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 157 від 03.02.2010р., державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України (Держфінпослуг) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України.

Держфінпослуг є спеціально уповноваженим органом виконавчої влади у сфері регулювання ринків фінансових послуг у межах, визначених законодавством.

Пунктом 3 зазначеного Положення визначено, що основними завданнями Держфінпослуг є: участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері надання фінансових послуг; розроблення і реалізація стратегії розвитку ринків фінансових послуг та вирішення системних питань їх функціонування; забезпечення розроблення та координації єдиної державної політики щодо функціонування накопичувальної системи пенсійного страхування; здійснення в межах своїх повноважень державного регулювання та нагляду за наданням фінансових послуг і дотриманням законодавства у відповідній сфері; захист відповідно до законодавства прав споживачів фінансових послуг; сприяння інтеграції ринків фінансових послуг в європейський та світовий ринки фінансових послуг.

Зазначене Положення втратило чинність згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 28 березня 2012 р. N 256.

Відповідно до п.1 Указу Президента України від 23.11.2011р. №1069/2011, прийнято рішення про ліквідацію Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України.

Згідно п.1 Указу Президента України №1070/2011 від 23.11.2011р., утворено Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

Пунктом 1 Положення «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг», затвердженого Указом Президента України №1070/2011 від 23.11.2011р., визначено, що національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг), є державним колегіальним органом, підпорядкованим Президенту України, підзвітним Верховній Раді України.

Нацкомфінпослуг здійснює державне регулювання ринків фінансових послуг у межах, визначених законодавством.

Відповідно до п.3 зазначеного Положення, основними завданнями Нацкомфінпослуг є: 1) формування та забезпечення реалізації політики державного регулювання у сфері ринків фінансових послуг (крім ринку банківських послуг і ринків цінних паперів та похідних цінних паперів); 2) розроблення і реалізація стратегії розвитку ринків фінансових послуг та вирішення системних питань їх функціонування; 3) забезпечення розроблення та координації єдиної державної політики щодо функціонування накопичувальної системи пенсійного страхування; 4) здійснення в межах своїх повноважень державного регулювання та нагляду за наданням фінансових послуг і дотриманням законодавства у відповідній сфері; 5) захист прав споживачів фінансових послуг шляхом застосування у межах своїх повноважень заходів впливу з метою запобігання і припинення порушень законодавства на ринку фінансових послуг; 6) узагальнення практики застосування законодавства України з питань фінансових послуг і ринків та розроблення пропозицій щодо їх вдосконалення; 7) розроблення і затвердження обов'язкових до виконання нормативно-правових актів з питань, що належать до її компетенції; 8) координація діяльності з іншими державними органами; 9) запровадження міжнародно визнаних правил розвитку ринків фінансових послуг.

З наведеного вбачається, що на виконання повноважень, які здійснювалися Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України, покладено на Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

Відповідно до ч.1 ст.264 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Частиною 2 зазначеної статті визначено, що суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, що звернулися з поданням (заявою), та осіб, які беруть участь у справі. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Суд зазначає, що за приписами статті 264 Кодексу адміністративного судочинства України законодавцем передбачено, що заміна сторони виконавчого провадження можлива у разі вибуття однієї із сторін, а не безпосередньо у разі ліквідації юридичної особи або смерті фізичної особи.

Визначення законодавцем такого випадку для заміни сторони виконавчого провадження як «вибуття», а не «ліквідація» (для юридичної особи), який використовується законодавцем в інших випадках, як то зупинення провадження у справи або закриття провадження у справі, дозволяє уникнути зволікань із виконанням судового рішення у передбаченому Законом України «Про виконавче провадження» порядку, та охопити всі можливі випадки необхідності заміни сторони у виконавчому провадженні.

На підставі наведеного, у зв'язку із фактичним вибуттям із спірних правовідносин Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України, суд вбачає наявність достатніх підстав для заміни стягувача на Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, яка на цей час здійснює відповідні повноваження.

Керуючись ст. ст. 160, 165, 264 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

У Х В А Л И В:

1. Заяву Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг про заміну сторони виконавчого провадження - задовольнити.

2. Замінити стягувача у виконавчому провадженні по справі 2а-24123/10/0570 - Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України на Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (ідентифікаційний код 38062828, місцезнаходження: 01001, м. Київ, вул. Бориса Грінченка, б.3).

3. Ухвала прийнята у нарадчій кімнаті та проголошена у судовому засіданні 05 грудня 2012 року.

4. Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження

5. Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. У разі якщо ухвалу було постановлено в письмовому провадженні або згідно з частиною третьою статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя Дворников М. С.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.12.2012
Оприлюднено14.12.2012
Номер документу27991218
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-24123/10/0570

Ухвала від 05.12.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Фещук А.В.

Постанова від 16.12.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Фещук А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні