Рішення
від 05.01.2011 по справі 18/243-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18/243-10

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

  

05.01.11р.

Справа № 18/243-10

За позовом  Товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями

                     "Королівська компанія розвитку", м. Київ  в особі Дніпропетровської філії

                     Товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями

                     "Королівська компанія розвитку", м. Дніпропетровськ  

 

до                    Приватного підприємства виробничої фірми "Август", смт. Кіровське,

                       Дніпропетровський район, Дніпропетровська область

 

про                  стягнення 19 950,71 грн.

            

Суддя  Петрова В.І.

Представники:

  від позивача: Прокопенко В.М. дов. від 21.09.10р.

                         Блінова Т.О. дов. від 05.01.11 року

  від відповідача: Тропіна О.М. дов. №1 від 03.08.10р.  

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями   "Королівська компанія розвитку" в особі Дніпропетровської філії   звернулося до господарського суду з позовом до Приватного підприємства виробничої фірми "Август" про стягнення   19 950,71 грн., із яких: 16 665,36 грн.   боргу та 3 285,35 грн. пені.

Позовні  вимоги обґрунтовує  неналежним виконанням відповідачем умов договору оренди №5/02 від 04.10.2002 року, укладеного між сторонами, в частині повної та своєчасної оплати  орендної плати та  комунальних послуг, з урахуванням чого станом на 07.10.2007 року у нього виникла заборгованість у розмірі 16 665,36 грн., яку він визнав, підписавши  акт звірки розрахунків. Не дивлячись на це, відповідач заборгованість  у добровільному порядку не сплатив, що і змусило  позивача за захистом свого порушеного права звернутися  до господарського суду.

Відповідач позов не визнає, зазначає, що строк позовної давності для стягнення суми боргу за договором оренди в розмірі 16 665,36 грн. сплинув. Вважає, що позивач не використав свого права  на звернення  до суду для захисту порушеного  права та стягнення з нього боргу у встановлений законом термін.  Зі спливом позовної даності до основної вимоги,  вважає, що згідно ст. 266 ЦК України позовна  давність сплинула і до додаткової  вимоги (стягнення неустойки, накладення стягнення на заставлене майно, тощо). До того ж, відповідач не визнає заборгованості, оскільки  між сторонами було укладено акт заліку суми цього боргу в рахунок будівництва відповідачем сходин   в орендованому приміщенні.

По справі оголошено  перерву відповідно до ст. 77 ГПК України.

В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення відповідно до ст. 85 ГПК України.

Розглянувши  матеріали справи, заслухавши представників сторін, господарський суд, -

                                                    ВСТАНОВИВ:

04 жовтня 2002 року між Товариством з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "Королівська компанія розвитку" (орендодавець) та Приватним підприємством  виробнича фірма "Август" (орендар) було укладено договір оренди №5/02, за умовами якого  орендодавець передав, а орендар прийняв  у тимчасове платне користування 106,8 кв.м приміщень, які знаходяться на цокольному поверсі (далі - приміщення) в будівлі, розташованій  за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Глінки 17, для використання у якості кафе-магазину з продажу кондитерських виробів. Крім приміщень, орендодавець надав орендарю право користування на загальних умовах містами загального користування (холи, сходові клітини, коридори, санвузли) (п. 1.1. договору).

Відповідно до додаткової угоди № 2 від 01 березня 2003 року до договору оренди в додаток  до орендованої площі, обумовленої в п. 1.1. договору оренди,  орендодавець передав, а орендар  прийняв у тимчасове платне користування 14,06 кв.м. приміщень,  розміщених  за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Глінки 17.

Відповідно до п. 2.1. договору передача права користування приміщення оформлюється актом приймання-передачі приміщення, який підписується повноважними представниками сторін.

Позивач свої зобов"язання по договору виконав, передавши відповідачу приміщення, що підтверджується  актом  приймання-передачі приміщення  від 07.10.2001 року (т. 1 а.с. 52).

За умовами п. 11.1 договору договір  оренди вступає в силу з дати, коли починається строк оренди приміщення, а саме: з 07  жовтня 2002 року та діє на протязі   60 календарних місяців оренди.

Відповідно до ст. 759 ЦК України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов"язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Згідно з п. 3.1. договору сума орендної плати за кожний оплачуваний місяць визначається  за формулою:

орендна плата = (постійна сума орендної плати х корегуючий  коефіцієнт)+20% ПДВ, де:

постійна сума орендної плати = загальна площа х загальна сума;

загальна площа - це загальна площа приміщень в квадратних метрах, яка дорівнює 106,8  квадратних метрів;

основна сума - орендна плата за один квадратний метр приміщень, а саме: 22,22 грн.   протягом одинадцяти місяців з початку строку оренди і 44,44 грн., починаючи з дванадцятого місяця строку оренди і протягом строку оренди, що залишився;

корегуючий коефіцієнт - змінна, яка визначається для кожного внеску орендної плати як відношення офіційного курсу долара США, встановленого в день, що передував даті такого внеску до офіційного курсу долара США, встановленого на день підписання договору.

За умовами розділу 3 договору  в редакції додаткової угоди № 2 від 01 березня 2003 року орендною платою  являється плата за послуги оренди. Сума орендної плати на кожен  оплачуваний місяць  визначається  відповідно до такої формули:

орендна плата = (постійна сума орендної плати х корегувальний коефіцієнт) = 20 % ПДВ.

постійна сума орендної плати = загальна площа х основну суму;

загальна площа - це загальна площа додаткового приміщення в квадратних метрах, яка рівна 14,06 кв.м.;

загальна сума - орендна плата за один  кв.м. додаткового приміщення 44,42 грн.;

коригувальний коефіцієнт - змінна, яка визначається для кожного внеску орендної плати  як відношення офіційного курсу долару США, встановленого в день, попередній даті такого внеску до офіційного курсу долару США, встановленого на день підписання договору оренди № 5/02 від 4 жовтня 2002 року.

За умовами п. 3.2 договору орендна плата сплачується наступним чином:

передплата за перший місяць оренди приміщення - на протязі 7 банківських днів з моменту підписання дійсного договору оренди (п. 3.2.1. договору). За наступні місяці - у вигляді передплати за один місяць дії договору оренди - на протязі останніх семи днів останнього оплаченого місяця (п. 3.2.2. договору).

Відповідно до п. 3.4. договору в редакції  додаткової угоди № 2 від 01 березня 2003 року, в забезпечення належного виконання договору оренди орендар вносить орендодавцю гарантійний платіж в розмірі  12 884,66 грн. Сума доплати по гарантійному платежу  в розмірі 1 498,92 грн.  підлягає оплаті орендарем орендодавцю  на протязі 7 календарних днів з моменту набрання чинності дійсної додаткової угоди.

Згідно з п.п.3.3. договору орендна плата підлягає щорічному підвищенню, починаючи з першого місяця другого року строку договору оренди шляхом множення на 1,03, в залежності від того, що на поточний момент буде більшим.

Відповідно до розділу 8 договору  орендодавець забезпечує роботу будівлі шляхом укладення окремих договорів   з компаніями та службами, які  надають відповідні послуги, необхідні для нормальної роботи будівлі  (в тому  числі комунальні).  Експлуатаційні послуги орендодавця входять до орендної  плати і складаються з: регулярного  прибирання і загального догляду за загальною територією; обслуговування і ремонту водопроводу, опалення і каналізації; обслуговування і ремонту електросистеми; цілодобової щоденної охорони будівлі; дезинфекції та дератизації будівлі. Комунальні  послуги включають в себе: забезпечення електроенергією, подачу холодної  води, скидання   стічних вод, сезонне опалення, вивіз сміття. Орендар зобов"язався відшкодувати  орендодавцю, в об"ємі частки орендаря або на підставі показань лічильника, витрати орендодавця по оплаті комунальних  платежів (газу, електроенергії, опалення, водопостачання, вивезення сміття).

Пунктом  9.1 договору передбачено, що орендна плата, плата  за послуги та комунальні послуги, які належать орендодавцю по даному договору, здійснюються на підставі рахунку,  який виставляється орендодавцем орендарю. До вказаного рахунку орендодавець повинен додати розрахунок  сум до кожному виду послуг. Орендодавець зобов"язаний передати рахунок  за комунальні послуги орендарю не пізніше 20 календарного  дня місяця наступного за оплачуваним місяцем. Надання послуг орендарю підтверджується актом приймання-передачі  послуг, який підписується  сторонами в момент видачі рахунку за послуги оренди та за надання комунальних послуг. Складання зазначених актів покладається на орендодавця.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 ГК України  суб"єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов"язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо  виконання зобов"язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Одностороння  відмова від зобов"язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 ЦК України).

Як вбачається із матеріалів справи, відповідач взяті на себе зобов"язання за  договором   щодо сплати оренди  та комунальних послуг у встановлені  строки належним чином не виконав, у зв"язку із чим у нього  виникла заборгованість у розмірі 16 665,36 грн. (із яких:           12 379,13 грн. - заборгованість по орендній платі та 4 286,23 грн. за комунальні послуги). В підтвердження заборгованості  сторони  підписали  протокол звірки розрахунків   07 жовтня 2007 року (т.1 а.с. 144-145).  

Доводи відповідача про  залік боргу в рахунок будівництва  ним сходин  в орендованому приміщенні судом не приймаються, оскільки  відповідачем  не подано  належних доказів в обґрунтування,  як того вимагають приписи  ст.ст. 33, 34 ГПК України.

Згідно статті 610 ЦК України порушенням зобов"язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом  зобов"язання (неналежне виконання). У разі порушення зобов"язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки. (ст. 611 ЦК України).

Статтею 546 ЦК України передбачено, що виконання зобов'язання може забезпечуватися, зокрема, неустойкою. Одним із видів неустойки є пеня, яка обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно до п. 10.2 договору за порушення строків оплати, передбачених договором оренди, орендар на вимогу орендодавця, сплачує на користь останнього пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України від простроченої суми за кожен день прострочки.

За  порушення строків оплати по договору оренди позивач  просить стягнути з відповідача пеню за  період з 21.09.09 по  21.09.2010 року у розмірі  3 285,35 грн.

Відповідач просить суд  застосувати строк позовної давності у спорі.

Згідно з частиною 3  ст. 267 ЦК України позовна давність застосовується судом лише за заявою сторони у спорі, зробленою до винесення ним рішення.

Позовна давність -  це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу (ст. 256 ЦК України).

Загальна позовна давність встановлюється  тривалістю у три роки, щодо стягнення пені - в один рік (ст. 257, ч. 2 ст. 258 ЦК України).

Частиною 4 статті  267 ЦК України встановлено, що сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові.

За ч. 5 ст. 261 ЦК України за зобов"язаннями з  визначеним строком виконання перебіг позовної давності починається зі спливом  строку  виконання.  

Позивач зазначає, що відповідач не сплатив за оренду приміщення за квітень, червень, серпень 2007 року частково та за вересень, жовтень 2007 року в повному обсязі.

Враховуючи, що за п.3.2. договору орендна плата  здійснювалася у вигляді передплати за один місяць дії договору оренди - на протязі останніх семи днів останнього оплаченого місяця, то остання оплата  за оренду приміщення - за жовтень 2007 року повинна була б здійснитися до 30.09.2007 року. Позивач подав позов 16.10.2010 року, що є підставою вважати пропущеним строк  позовної  давності  та відмови в позові про стягнення заборгованості за оренду та пені.

Вимоги позивача щодо стягнення 4 286,23 грн. за комунальні послуги   не підлягають задоволенню, оскільки  позивач не подав  суду доказів  пред"явлення  відповідачу рахунків  для оплати.

Враховуючи викладене, суд відмовляє позивачу у задоволенні позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позивачу в позові відмовити.

Суддя

 В.І. Петрова

рішення підписано 10.01.2011 року  

   

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення05.01.2011
Оприлюднено26.01.2011
Номер документу13488561
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/243-10

Ухвала від 07.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Постанова від 15.03.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Герасименко Ірина Миколаївна

Рішення від 05.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні