Рішення
від 12.01.2011 по справі 32/373-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.01.11р. Справа № 32/373-10

За позовом: Прокурора Ж овтневого району м. Дніпропе тровська в інтересах держави в особі Дніпропетровської м іської ради, м. Дніпропетровс ьк

До: фізичної особи - пі дприємця ОСОБА_1, м. Дніпро петровськ

Третя особа: Виконавчий комітет Жовтневої районної у м. Дніпропетровську ради, м. Дніпропет ровськ

Про: звільнення земель ної ділянки та т. інш.

Суд дя Васильєв О.Ю.

ПРЕДСТАВНИКИ:

Від прокурора: Ігнатен ко О.В. ( сл. посв. № 231);

Від позивача: Приходь ко Т.В. ( дов. від 30.12.10 р. );

Від третьої особи: не з' явився;

Від відповідача: не з' я вився

СУТЬ СПОРУ:

Прокурор Жовтневог о району м. Дніпропетровська звернувся з позовом в інтере сах держави в особі Дніпропе тровської міської ради (пози вач) до фізичної особи - підпри ємця ОСОБА_1 (відповідач) п ро звільнення самовільно зай нятої земельної ділянки площ ею 0,2463 га, вартістю 3704352,0 0 грн., розташованої за адресою : бульвар Слави, 28 в м. Дніпропетровську, на ко ристь держави в особі Дніпро петровської міської ради; пр иведення її у придатний для в икористання стан шляхом знес ення за власний рахунок відп овідача розміщених на ній с поруд автомобільної парковк и. Також прокурор просить суд стягнути з відповідача на ко ристь держави в особі Дніпро петровської міської ради шко ду, заподіяну внаслідок само вільного зайняття вищезазна ченої земельної ділянки в ро змірі 130 564,47 грн. Позовні вимоги обґрунтовані посиланням про курора на відсутність у відп овідача право встановлюваль них документів, які б надавал и йому право безкоштовного к ористування спірною земельн ою ділянкою.

Дніпропетровська міська рада (позивач) та Виконавчий к омітет Жовтневої районної у м. Дніпропетровську ради ( третя особа ) позовні ви моги прокурора підтримали, з азначивши, що спірна земельн а ділянка використовується в ідповідачем без відповідних право встановлювальних доку ментів.

Фізична особа - підприємець ОСОБА_1 (відповідач) відзи в на позов та витребувані суд ом документи не надав, явку по вноважного представника до с удових засідань двічі не заб езпечив, незважаючи на ту обс тавину, що про час та місце суд ових засідань своєчасно пові домлявся судом на адресу, заз начену у позовній заяві та ви тягу із ЄДР станом на 12.11.10 р. Враховуючи вищезазн ачене, суд вважає можливим ро зглянути справу за відсутніс тю представника відповідача та відзиву на позов - за наяв ними в справі доказами.

Дослідивши матеріали с прави, заслухавши пояснення представників прокурора та п озивача , господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Прокуратурою Жовтн евого району м. Дніпропетров ська із залученням фахівців Головного управління Держко мзему у Дніпропетровській об ласті проведено перевірку д одержання вимог земельного з аконодавства фізичною особо ю - підприємцем ОСОБА_1 при користуванні земельною діля нкою площею 0,2463 га, розташовано ї за адресою: бульвар Слави, 28 в м. Дніпропетровську. За наслі дками проведеної перевірки с кладено акт перевірки дотрим ання вимог земельного законо давства від 05.05.10 р. та акт обстеж ення земельної ділянки від 05.0 5.10 р. , в яких було зафіксовано ф акт використання відповідач ем спірної земельної ділянки під фактичне розміщення на н ій об' єкту (платної парковк и автотранспорту на 50 місць ) б ез наявності будь-яких право встановлювальних документ ів на земельну ділянку (а.с.12-13,14- 16 ) Відповідачем було надано л ише договір № 0271 ПП від 11.01.2010 р . «Про організацію та експлуа тацію платної парковки», укл адений з КП «Міськавтопарк»( а.с.19-22 ) В той же день Головним у правлінням Держкомзему у Дні пропетровській області здій снено розрахунок розміру шко ди, заподіяної відповідачем внаслідок самовільного зайн яття вищезазначеної земельн ої ділянки, який склав 130 564,47 грн . ( а.с.17-18 ) Відповідач на час прий няття рішення у справі доказ ів наявності у нього право вс тановлювальних документів н а спірну земельну ділянку не надав.

Земельні відносини щодо в олодіння, користування і роз порядження землею регулюють ся Конституцією України, Зем ельним кодексом України, а та кож прийнятими відповідно до них нормативно-правовими ак тами. Згідно із ч.1 ст.116 Земельн ого Кодексу України громадя ни та юридичні особи набуваю ть права власності та права користування земельними ді лянками із земель державної або комунальної власності з а рішенням органів виконавч ої влади або органів місцево го самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом. Відповідно до ст.125 З емельного Кодексу України пр аво власності або право тимч асового користування земель ною ділянкою виникає після о держання власником або кори стувачем документа, що посві дчує право власності або ко ристування земельною ділянк ою та його державної реєстра ції, а право на оренду земель ної ділянки виникає після у кладання договору оренди та його державної реєстрації. П риступати до використання зе мельної ділянки до встановле ння її меж в натурі (на місцево сті), одержання документа що п освідчує право на неї, та його державної реєстрації - забор оняється. Відповідно до стат ті 1 Закону України «Про держа вний контроль за використанн ям та охороною земель»самові льне зайняття земельних діля нок - це будь-які дії особи, як і свідчать про фактичне ви користання не наданої їй зем ельної ділянки чи намір вико ристовувати земельну ділянк у до встановлення її меж у н атурі (на місцевості), до оде ржання документа, що посвідч ує право на неї, та до його дер жавної реєстрації.

Згідно із п.4.1.3. Рекомендацій президії ВГСУ від 02.02.10 р. № 04-06/15 «П ро практику застосування гос подарськими судами земельно го законодавства»: у вирішен ні спорів судам слід врахову вати, що ордер та інші дозвіль ні документи на право торгів лі, надають суб'єкту господар ювання право на здійснення п ідприємницької діяльності, з окрема, на відповідній терит орії, земельній ділянці або у приміщенні. При цьому, такий д окумент не надає права на від повідну земельну ділянку як частину земної поверхні з ус тановленими межами, певним м ісцем розташування та з визн аченими щодо неї правами в ро зумінні частини 1 статті 79 ЗК У країни. Отже, розміщення мало ї архітектурної форми для зд ійснення підприємницької ді яльності за відсутності прав овстановлюючих документів н а земельну ділянку, на якій во на розміщена, є самовільним з айняттям земельної ділянки, та тягне за собою наслідки, ви значені статтею 212 ЗК України.

Відповідно до ст.212 Земельно го кодексу України, самовіль но зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власн икам землі або землекористув ачам без відшкодування затра т, понесених за час незаконно го користування ними. Привед ення земельних ділянок у при датний для використання стан , включаючи знесення будинкі в, будівель і споруд, здійснює ться за рахунок громадян або юридичних осіб, які самовіль но зайняли земельні ділянки. Повернення самовільно зайня тих земельних ділянок провад иться за рішенням суду.

Відповідно до п.4.2.1. вищезазн ачених Рекомендації ВГСУ: у в ирішенні питання про задово лення вимог щодо стягнення ш коди, завданої самовільним з айняттям земельної ділянки, господарським судам необхід но враховувати, що розмір так ої шкоди визначається відпов ідно до розрахунку, зроблено го територіальними органами інспекції Міністерства охор они навколишнього природног о середовища України або Дер жавною інспекцією з контролю за використанням і охороною земель Держкомзему та її тер иторіальними підрозділами н а підставі Методики визначен ня розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайн яття земельних ділянок, вико ристання земельних ділянок н е за цільовим призначенням, з няття ґрунтового покриву (ро дючого шару ґрунту) без спеці ального дозволу, затверджено ї постановою Кабінету Мініст рів України від 25.07.2007 року N 963 ( 963-2007- п).

Враховуючи вищезазначене, суд вважає позовні вимоги пр окурора такими, що підлягают ь задоволенню в повному обся зі. Відповідно до ст. 49 ГПК Укра їни судові витрати у справі с лід покласти на відповідача.

На підставі вищевикладено го, керуючись вимогами ст.ст.11 6,125,212 Земельного Кодексу Украї ни; Рекомендаціями президії ВГСУ від 02.02.10 р. № 04-06/15 «Про практи ку застосування господарськ ими судами земельного законо давства»; ст.ст.49, 82-85 ГПК України , господарський суд, -

ВИРІШИВ:

1.Позовні вимоги прокуро ра задовольнити у повному об сязі.

2.Відповідачу: фізичній особ і - підприємцю ОСОБА_1 ( 49000, АДРЕСА_1; ід ентифікаційний код № НОМЕР _2) на протязі 10 днів з часу наб рання рішенням законної сил и звільнити самовільно зайня ту земельну ділянку, кадастр овий № 1210100000:0106:05480, площею 0,2463 га, варт істю 3704352,00 грн., розташовану за а дресою: бульвар Слави, 28 в м. Дні пропетровську; повернувши її держави в особі Дніпропетро вської міської ради ( 49000, м. Дніп ропетровськ, пр. Карла Маркса , 75; код ЄДРПОУ 23928791), привівши її у придатний для використання стан шляхом знесення за влас ний рахунок розміщених на ні й споруд автомобільної парко вки.

3.Стягнути з відповідача: фі зичної особи - підприємця ОСОБА_1 ( 49000, А ДРЕСА_1; ідентифікаційний к од № НОМЕР_2) на користь дер жави в особі Дніпропетровсь кої міської ради ( рахунок №352138 12500002 в УДКУ Дніпропетровській обл., МФО 805012, код ЄДРПОУ 23928791): 130 564,47 г рн. шкоди, заподіяної в наслідок самовільного зайня ття земельної ділянки площею 0,2463 га, розташовану за адресою : бульвар Слави ,28 в м. Дніпропе тровську

4.Стягнути з відповідача: ф ізичної особи - підприємця ОСОБА_1 ( 49000, АДРЕСА_1; ідентифікаційний код № НОМЕР_2) на користь де ржбюджету в особі Відділення Державного казначейства в Ж овтневому районі м. Дніпропе тровська ( рахунок №31118095700005 в УДК У Дніпропетровській обл., МФО 805012, відділення банку УДКУ Дні пропетровській області, код 22090200, ЄДРПОУ 24246786): 1 390 ,64 грн. - витрат на сплату д ержмита.

5.Стягнути з відповідача: ф ізичної особи - підприємця ОСОБА_1 ( 49000, АДРЕСА_1; ідентифікаційний код № НОМЕР_2) на користь де ржбюджету в особі Відділення Державного казначейства в Ж овтневому районі м. Дніпропе тровська (рахунок №31211259700005 відді лення банку ГУДКУ Дніпропетр овській області, МФО 805012, код 22050 000, ЄДРПОУ24246786): 236,00 грн. - витрат на інформаційно-технічне забез печення судового процесу.

Видати відповідні накази після набрання рішен ням чинності.

Суддя Васильєв О. Ю.

12.01.11р.

Дата ухвалення рішення12.01.2011
Оприлюднено26.01.2011
Номер документу13488838
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —32/373-10

Постанова від 21.04.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Швець В.О.

Рішення від 12.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 21.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 06.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні