Рішення
від 30.12.2010 по справі 35/628
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА



 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  35/628

30.12.10

За позовом  Товариства з обмеженою відповідальністю «Ірландський паб»   

до                 1) Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1

                    2) Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю м. Києва

                    3) Комунального підприємства „Київське міське бюро технічної

                     інвентаризації та реєстрації права власності на об‘єкти нерухомого

                     майна”

про               визнання права власності та зобов»язання вчинити дії

                                                                                            Суддя  Літвінова М.Є.

Представники:

Від позивача:      Берковський Р.О.  –предст. за довір.;

Від відповідача-1:  не з»явились;

Від відповідача-2: не з»явились.

                    

          Рішення прийняте 30.12.2010 року у зв»язку з оголошеною, на підставі ст.77 Господарського процесуального кодексу України, перервою з 29.12.2010 року до 30.12.2010 року.

В судовому засіданні 30.12.2010, на підставі ч.2 ст.85 Господарського процесуального кодексу України, оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

                                         ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Господарського суду міста Києва надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Ірландський паб»до Інспекції державного архітектурно-будівельного контрою м. Києва та Комунального підприємства «Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об»єкти нерухомого майна»про визнання права власності за позивачем на нежитлову будівлю по вул. Раїси Окіпної, 4 літ. «А», загальною площею під літерою «А»- 72,8 кв.м. та літ. «Б»- 161,2 кв.м.; зобов»язати відповідача-1 видати позивачу свідоцтво про відповідність на нежитлову будівлю по вул. Раїси Окіпної, 4 літ. «А», загальною площею під літерою «А»- 72,8 кв.м. та літ. «Б» - 161,2 кв.м.; зобов»язати відповідача-2 зареєструвати за позивачем право власності на нежитлову будівлю по вул. Раїси Окіпної, 4 літ. «А», загальною площею під літерою «А»- 72,8 кв.м. та літ. «Б»- 161,2 кв.м.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 17.12.2010 порушено провадження у справі №35/628, розгляд справи призначений на 29.12.2010.

29.12.2010 року через Відділ діловодства Господарського суду міста Києва до початку розгляду справи від відповідача-2 надійшов відзив на позов з клопотанням про розгляд справи за відсутності представників відповідача-1.

29.12.2010 через Відділ діловодства Господарського суду міста Києва  до початку розгляду справи від відповідача-3 надійшов відзив на позов з клопотанням про розгляд справи за відсутності представника відповідача-2.

29.12.2010 через Відділ діловодства Господарського суду міста Києва від відповідача-1 надійшов відзив на позов в якому останній не заперечує проти позову, та просить розглянути справу без участі представників відповідача-1.

В судовому засіданні 29.12.2010 представник позивача подав суду документи на виконання вимог ухвали суду про порушення провадження у справі №35/628, надав для огляду оригінали документів; позовні вимоги підтримав, просить позов задовольнити у повному обсязі.

В судовому засіданні 29.12.2010, на підставі ст.77 Господарського процесуального кодексу України, оголошено перерву до 30.12.2010.

В судовому засіданні 30.12.2010, на підставі ст.85 ГПК України, в нарадчій кімнаті оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, Господарський суд міста Києва, -  

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Докка-Універсал»є власником нежитлового приміщення площею 422,2 кв.м. в м. Києві по вул. Раїси Окіпної,4 літ. «А» (секція 5) у відповідності до рішення суду від 17.11.2008. Зазначене нежитлове приміщення введено в експлуатацію та проведено відповідну державну реєстрацію.

Нежитлове приміщення площею 422,2 кв.м. в м. Києві по вул.. Раїси Окіпної, 4 літ. «А»(секція 5) знаходиться у багатоповерховому житловому будинку з торцевої сторони та має окрему вхідну групу на вул. Р.Окіпної. Позивач користується земельною ділянкою яка прилягає до визначеного приміщення та сплачує відповідні платежі.

Між позивачем та Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 було укладено Договір про здійснення будівництва  нежитлових будівель під кафе №б/н від 06.02.2010 (надалі-Договір).

Як визначено п.2.1 та п. 2.2. Договору, предметом договору є завершене будівництво нежитлової будівлі по вул. Раїси Окіпної, 4 літ. А (секція 5) з необхідними інженерними мережами, включаючи проведення внутрішніх оздоблювальних робіт, згідно з проектною документацією.

Фінансування всіх заходів та робіт із завершення будівництва, в т.ч. внутрішнього оздоблення та забезпечення виконання цих заходів та робіт у відповідності до умов Договору , покладається на позивача.

Сторони Договору п.5.1 узгодили, що після прийняття об»єкта в експлуатацію і належного виконання сторонами своїх  зобов»язань забудовник отримує 100 % забудованої загальної площі об»єкта за актом приймання-передачі, що підписується належним чином уповноваженими представниками сторін.

Відповідно до п.4.2.3 Договору після отримання повідомлення позивача про закінчення будівництвом об»єкта, відповідач-1 зобов»язаний надати позивачеві у встановленому законодавством порядку і строк всі необхідні документи у відповідності до вимог чинного законодавства України, які необхідні для прийняття в експлуатацію та оформлення права власності на об»єкт.

В лютому 2010 року було розпочато ремонт та переробку вищезазначеної нежилої будівлі. На початку вересня 2010 року реконструкція з надбудовою нежитлової будівлі по вул. Раїси Окіпної , 4  літ «А»(секція 5) в м. Києві –завершено. Після чого загальна площа реконструйованого об’єкту дорівнює –під літерою «А»- 72,8  кв.м., під літерою «Б»- 161,2 кв.м.

07.09.2010 року між позивачем та відповідачем-1 було підписано Акт приймання-передачі об»єкту будівництва.

Позивачем в обґрунтування заявлених позовних вимог зазначено, що після проведених робіт відповідач-1 на звернення позивача з приводу надання необхідних документів для оформлення збудованих будівель не реагує, від будь-яких пояснень ухиляється.

Слід зазначити на те, що технічні рішення реконструкції та добудов відповідають вимогам екологічних, санітарно-гігієнічних, протипожежних ті інших діючих норм і правил та забезпечують безпечне для життя і здоров’я людей експлуатацію об’єкта (висновок експертного будівельно-технічного дослідження №0689, складеного експертом Незалежного інституту судових експертиз). Експертний висновок доданий позивачем до матеріалів справи.

З метою належного володіння нежитловою будівлею по вул. Раїси Окіпної, 4 літ. «А»(секція 5) позивач звернувся до Інспекції Державного архітектурно –будівельного контролю м. Києва з проханням прийняти в експлуатацію та видати сертифікат відповідності  збудованого об'єкта проектній документації, без чого належне володіння нежитловим приміщенням по вул. Раїси Окіпної, 4 літ. «А»(секція 5) неможливе. Позивач отримав відмову в цьому, чим саме було порушено його право на повноцінне володіння користування майном (лист №7/26-6879/11 від 09.12.2010).

Одночасно з цим позивач звернувся до Комунального підприємства „Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації власності на об’єкти нерухомого майна” з заявою про реєстрацію права власності на реконструйовану нежитлову будівлю по вул. Раїси Окіпної, 4 літ. «А» (секція 5), в задоволені якої було позивачу відмовлено.

Зазначені обставини змусили позивача звернутись до суду для захисту своїх прав та інтересів.

Згідно ст. 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Цивільний кодекс України розкриває поняття права власності як сукупність трьох правомочностей власника: права володіння, права користування та права розпорядження. У відповідності до статті 321 Цивільного кодексу України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Статтею 331 Цивільного кодексу України встановлено, що право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна). Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації. Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації. До завершення будівництва (створення майна) особа вважається власником матеріалів, обладнання тощо, які були використані в процесі цього будівництва (створення майна).

Відповідно до статті 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Пунктом 1 частини 2 статті 16 Цивільного кодексу України визначено, що визнання права власності на майно є одним із способів захисту права власності.

Частиною 1 статті 16 Цивільного кодексу України передбачено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Згідно ст. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оскаржене або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст. 181 Цивільного кодексу України до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Постановою Кабінету Міністрів України  від 5 квітня 2006 р. № 428  «Про утворення Державної архітектурно-будівельної інспекції»утворено Державну архітектурно-будівельну інспекцію.

Пунктом 4. підпункту 6) Постанови Кабінету Міністрів України від 18 жовтня 2006 р. № 1434 «Про затвердження Положення про Державну архітектурно-будівельну інспекцію»визначено, що державна архітектурно-будівельна інспекція  бере участь в роботі комісій з прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів.

Постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 1993 р. № 225 «Про затвердження Положення про державний архітектурно-будівельний контроль»визначено, що державний архітектурно-будівельний контроль і нагляд з питань будівництва, містобудування та архітектури здійснює Державна архітектурно-будівельна інспекція (Держархбудінспекція) та її територіальні органи та приймають участь у встановленому порядку в роботі комісій з прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, а також у розслідуванні причин аварій на будівництві.

Постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 2008 р. № 923 (зі змінами) «Про Порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів»затверджено порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів.

Згідно п. 2 зазначеної постанови визначено, що прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів здійснюється на підставі свідоцтва про відповідність збудованого об’єкта проектній документації, вимогам державних стандартів, будівельних норм і правил, що видається інспекціями державного архітектурно-будівельного контролю. Сертифікат - документ, що засвідчує відповідність закінченого будівництвом об’єкта проектній документації, державним будівельним нормам, стандартам і правилам.

Постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 2008 р. № 923 (зі змінами) визначено, що:

- пункт 12- за результатами розгляду заяви з документами, що додаються до неї, та підсумкової перевірки інспекція протягом двох робочих днів приймає рішення про видачу свідоцтва або відмову.

- пунктом 14 - у разі прийняття рішення про відмову у видачі свідоцтва інспекція видає протягом двох робочих днів замовникові або уповноваженій ним особі письмову відмову, про що робиться відповідний запис у журналі реєстрації виданих свідоцтв та відмов у їх видачі. Відмова у видачі свідоцтва може бути оскаржена до суду.

Згідно ч. 2 ст. 386 Цивільного кодексу України, власник, який має підстави передбачати можливість порушення свого права власності іншою особою, може звернутися до суду з вимогою про заборону вчинення нею дій, які можуть порушити його право, або з вимогою про вчинення певних дій для запобігання такому порушенню.

Таким чином, позовні вимоги до відповідача-1 про зобов»язання видати позивачу свідоцтво про відповідність на нежитлову будівлю по вул. Раїси Окіпної, 4 літ. «А»(секція5) м. Києві загальна площа дорівнює –під літерою «А»- 72,8  кв.м., під літерою «Б» - 161,2 кв.м. є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Згідно ст. 3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»речові права на нерухоме майно, їх обмеження та правочини щодо нерухомого майна підлягають обов'язковій державній реєстрації в порядку, встановленому цим Законом. Статтею 4 цього ж Закону визначено, що право власності на нерухоме майно підлягає обов’язковій державній реєстрації.

Відповідно до п. 7, 8 Тимчасового положення про державну реєстрацію об'єктів нерухомого майна та прав власності на них в місті Києві, від 20 червня 2002 року  № 74/74 підлягає державній реєстрації право власності на об'єкти нерухомого майна, що  розташовані в місті Києві, будівництво або реконструкція яких закінчені, незалежно від форм власності та які прийняті в експлуатацію в установленому порядку при наявності актів прийняття об'єктів в експлуатацію та матеріалів технічної інвентаризації, підготовлених Київським міським бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об’єкти нерухомого майна.

Державна реєстрація права власності на об'єкти нерухомого майна, які розташовані в місті Києві є обов'язковою для суб'єктів цих прав - фізичних та юридичних осіб, у тому числі іноземців та осіб без громадянства, іноземних юридичних осіб, міжнародних організацій, іноземних держав, держави Україна в особі відповідних органів влади, а також територіальної громади міста Києва, територіальних громад районів у місті Києві в особі органів місцевого самоврядування з одного боку та Бюро з іншого боку.

Як зазначається у пункті 18 Листа Вищого арбітражного суду України від 31.01.2001 р. N 01-8/98 „Про деякі приписи законодавства, яке регулює питання, пов'язані із здійсненням права власності та його захистом" названі у Законі України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" органи єдиної системи реєстрації відповідних прав можуть бути відповідачами за позовами про офіційне визнання права власності на об'єкт нерухомого майна. Оскільки відповідно до пункту 5 розділу V "Прикінцеві положення" Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" до створення єдиної системи органів реєстрації прав, а також до формування Державного реєстру прав у складі державного земельного кадастру реєстрація об'єктів нерухомості проводиться комунальними підприємствами бюро технічної інвентаризації, останні можуть бути відповідачами у таких справах.

Статтею 33 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог та заперечень.

Враховуючи все вищенаведене, оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень, суд дійшов висновку, заявлені Позивачем позовні вимоги є нормативно і документально обґрунтованими, доводяться належними засобами доказування, а тому є такими, що підлягають задоволенню; натомість наведені відповідачами заперечення спростовуються матеріалами справи і тому судом не приймаються.

За клопотанням представника позивача судові витрати покладаються на позивача.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 32, 33, 43, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,-

В И Р І Ш И В:

1.          Позов задовольнити повністю.

2. Визнати право власності за Товариством з обмеженою відповідальністю  «Ірландський паб»(02002, м. Київ, вул. Раїси Окіпної, 4 (секція 5), код ЄДРПОУ 33543747) на нежитлову будівлю по вул. Раїси Окіпної, 4 літ. «А»в м. Києві загальною площею під літерою «А»- 72,8 кв.м. та літерою «Б»-161,2 кв.м.

3. Зобов’язати Інспекцію Державного архітектурно –будівельного контролю  м. Києва (01133, м. Київ, бул. Лесі Українки, 26, код ЄДРПОУ 35647677) видати Товариству з обмеженою відповідальністю  «Ірландський паб»(02002, м. Київ, вул. Раїси Окіпної, 4 (секція 5), код ЄДРПОУ 33543747) сертифікат відповідності на нежитлову будівлю по вул. Раїси Окіпної, 4 літ. «А»в м. Києві загальною площею під літерою «А»- 72,8 кв.м. та літерою «Б»-161,2 кв.м.

4. Зобов’язати Комунальне підприємство “Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації власності на об’єкти нерухомого майна”(01001, м. Київ, вул. Трьохсвятительська, 4; код ЄДРПОУ  03359836) зареєструвати за Товариством з обмеженою відповідальністю  «Ірландський паб»(02002, м. Київ, вул. Раїси Окіпної, 4 (секція 5), код ЄДРПОУ 33543747)  право власності на нежитлову будівлю по вул. Раїси Окіпної, 4 літ. «А»в м. Києві загальною площею під літерою «А»- 72,8 кв.м. та літерою «Б»-161,2 кв.м.

5. Рішення набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження рішення, оформленого відповідно до ст. 84 Господарського процесуального кодексу України, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя                                                                                             М.Є. Літвінова

Дата підписання

повного тексту рішення: 10.01.2011

Дата ухвалення рішення30.12.2010
Оприлюднено26.01.2011
Номер документу13492672
СудочинствоГосподарське
Суть              визнання права власності та зобов»язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —35/628

Ухвала від 21.09.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Ухвала від 14.09.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Постанова від 04.06.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 14.05.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 03.04.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 03.04.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 13.03.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 13.02.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 15.01.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 26.11.2018

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні