Рішення
від 17.01.2011 по справі 3/122-10-4772
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

3/122-10-4772

              

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"17" січня 2011 р.Справа  № 3/122-10-4772

                                                           

За позовом: Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку „Орфей”

До відповідача:  Товариства з обмеженою відповідальністю „Будторг ЛТД”

Про стягнення заборгованості 173247,19 грн.

                                                                                                                     Суддя  Д'яченко Т.Г.

Представники:

Від позивача: Єриза О. Є., представник за довіреністю

Від відповідача: Селіванова М.В., представник за довіреністю

Суть спору: Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку „Орфей” звернулось до господарського суду Одеської області з позовною заявою, в якій просить суд стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „Будторг ЛТД” на користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку „Орфей” заборгованість з урахуванням встановленого індексу інфляції в сумі 145083,11 грн., пеню в розмірі 21803,64 грн., 3% річних в розмірі 6360,44 грн., а також судові витрати покласти на відповідача.

Відповідач проти позовних вимог заперечує з підстав, викладених  у відзиві на позов.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд встановив.

19.02.2009р. на зборах власників багатоквартирного житлового будинку, розташованого за адресою: місто Одеса, пров. Чайковського, 9  було прийнято рішення утворити Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку „Орфей” та затвердити статут об'єднання.

Згідно положень статуту Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку „Орфей”, зареєстрованого виконавчим комітетом Одеської міської ради за № 199 від 17.03.2009р., об'єднання створено власниками квартир та приміщень багатоквартирного будинку № 9 по пров. Чайковського в місті Одесі відповідно до Закону України „Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку” з метою забезпечення захисту прав його членів та дотримання ними обов'язків щодо належного утримання та використання неподільного і загального майна житлового комплексу, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

12.10.2009р. створеною комісією передано з балансу ВАТ „Одеса Інтерпроект”, а Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку „Орфей” прийнято на баланс багатоквартирний житловий будинок, розташований за адресою: місто Одеса, пров. Чайковського, 9, що підтверджується актом приймання-передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс.

Згідно довідки КП „Одеське МБТІ та РОН” від 23.11.2010р. №11170-06/2756 Товариство з обмеженою відповідальністю „Будторг ЛТД” є власником машино-місця № 13 та не житлового приміщення офісу № 1,2 площею 399,7 кв. м по пров. Чайковського, 9 в м. Одесі, згідно свідоцтв про право власності від 24.11.2008р.

11.02.2010р. між Об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку „Орфей” (Управитель) та Товариством  з обмеженою відповідальністю „Будторг ЛТД”(Власник) укладено типовий договір відносин власників житлових і не житлових приміщень та управителя,  відповідно до якого Товариством  з обмеженою відповідальністю „Будторг ЛТД” було прийнято на себе зобов'язання сплачувати 1335,79 грн. щомісячного платежу за комунальні послуги. Відповідно до п.8.7 дія договору поширювалась до 31.12.2010р. За період дії договору Товариством  з обмеженою відповідальністю „Будторг ЛТД” було перераховано на рахунок Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку „Орфей” 14693,69 грн. На підставі платіжних документів від 11.02.2010р. та 25.11.2010р. (копії в матеріалах справи  а.с. 89-90), відповідно до прийнятих на себе зобов'язань за умовами договору.

23.03.2009р. на зборах мешканців будинку № 9, розташованого в провулку Чайковського в м. Одесі, членів ОСББ „Орфей”, а також власників не житлових приміщень було прийнято рішення, оформлене протоколом № 1 (а.с. 38-39) про встановлення квартплати в розмірі 10 грн. за квадратний метр загальної площі, і встановити коефіцієнт 2 для не житлових приміщень до моменту визначення виду діяльності.

З залучених до матеріалів справи доказів вбачається, що Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку „Орфей” в порядку реалізації своїх статутних завдань було укладено договори на технічне обслуговування ліфта по індивідуальному розрахунку № D27PM0077 від 10.09.2009р.; про постачання електроенергії № 9716Ц від 02.02.2010р.; на послуги водозабезпечення та водовідведення № 162/1 від 18.11.2009р.

Відповідно до даних розрахунку, проведеного позивачем з урахуванням рішення мешканців будинку № 9 розташованого в провулку Чайковського в м. Одесі, членів ОСББ „Орфей”, а також власників не житлових приміщень, оформленого протоколом № 1 від 23.03.2009р. Товариством  з обмеженою відповідальністю „Будторг ЛТД”, відповідно до площі нерухомого майна, що належить відповідачу, підлягає сплаті грошова сума у розмірі 7994 грн. на місяць. У зв'язку з несплатою вказаного платежу, відповідачу нараховано пеню, 3% річних та інфляційні.

Позовні вимоги обґрунтовані невнесенням відповідачем платежів, відповідно до рішення мешканців будинку № 9, розташованого в провулку Чайковського в м. Одесі, членів ОСББ „Орфей”, а також власників не житлових приміщень, оформленого протоколом № 1 від 23.03.2009р. та направлено на стягнення  заборгованості з урахуванням встановленого індексу інфляції в сумі 145083,11 грн., пені в розмірі 21803,64 грн., 3% річних в розмірі 6360,44 грн..

Суд, розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, проаналізувавши норми чинного законодавства, вважає викладені позовні вимоги такими, що не підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до статті 29 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" договір на надання житлово-комунальних послуг у багатоквартирному  будинку  укладається між власником квартир орендарем чи квартиронаймачем та балансоутримувачем або уповноваженою ним особою, у разі якщо балансоутримувач не є виконавцем,  він укладає договори на надання житлово-комунальних послуг з іншим виконавцем.

Положеннями ст. 13 „Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку” відносини власників приміщень і управителя регулюються договором між ними, який укладається на основі Типового договору, форму якого затверджує спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань містобудування та житлової політики. Укладення договору   між   власником  окремого  приміщення  у житловому комплексі та управителем є обов'язковим і не залежить від  членства в об'єднанні, за винятком випадку, коли власник і управитель є однією особою. У разі відмови власника приміщення укладати договір або сплачувати обов'язкові платежі на утримання та ремонт неподільного майна та відповідної частки загального майна об'єднання має право звернення до суду для стягнення нарахованих платежів у судовому порядку.

Як вбачається з залучених до матеріалів справи доказів, 11.02.2010р. між сторонами спору -  Об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку „Орфей” та Товариством  з обмеженою відповідальністю „Будторг ЛТД” укладено типовий договір відносин власників житлових і не житлових приміщень та управителя, відповідно до якого Товариством  з обмеженою відповідальністю „Будторг ЛТД” було прийнято на себе зобов'язання сплачувати 1335,79 грн. щомісячного платежу за комунальні послуги. Дія договору поширювалась до 31.12.2010р.

Натомість, позивач посилається на прийняте рішення мешканців будинку № 9, розташованого в провулку Чайковського в м. Одесі, членів ОСББ „Орфей”, а також власників не житлових приміщень, оформленого протоколом № 1 від 23.03.2009р., відповідно до якого було змінено тарифікацію послуг.

Статтею 7 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" визначені повноваження органів місцевого самоврядування у сфері житлово-комунальних послуг. Зокрема, до таких повноважень належать,  встановлення цін/тарифів на житлово-комунальні послуги відповідно до закону; затвердження норм споживання та якості житлово-комунальних послуг, контроль за їх дотриманням; визначення виконавця житлово-комунальних послуг відповідно до цього Закону в порядку, затвердженому центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства; управління об'єктами у сфері житлово-комунальних послуг, що перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад, забезпечення їх належного утримання та ефективної експлуатації; забезпечення населення житлово-комунальними послугами необхідних рівня та якості, здійснення контролю за дотриманням законодавства щодо захисту прав споживачів у сфері житлово-комунальних послуг тощо.

Положеннями ст. 31 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" визначено порядок формування та затвердження цін/тарифів на житлово-комунальні послуги. Виконавці/виробники здійснюють розрахунки економічно обґрунтованих витрат на виробництво житлово-комунальних послуг і подають їх на затвердження органам місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку, які зобов'язані перевірити правильність розрахунків і затвердити ціни/тарифи на житлово-комунальні послуги в розмірі економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво.

З урахуванням викладеного, тарифікація послуг з утримання будинку та прибудинкової території повинна здійснюватись на підставі тарифів, затверджених рішенням органу місцевого самоврядування.

Крім того, на момент звернення з позовними вимогами, правовідносини сторін було врегульовано типовим договором відносин власників житлових і не житлових приміщень та управителя від 11.02.2010р., зміни до якого у встановленому порядку не вносились.

Відповідно до п. 1 ст.651 Цивільного кодексу України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Положеннями ст. 188 Господарського кодексу України передбачено порядок внесення змін до господарських договорів. Згідно даної норми сторона договору, яка вважає за необхідне змінити або розірвати договір, повинна надіслати пропозиції про це другій стороні за договором. Сторона договору, яка одержала пропозицію про зміну чи розірвання договору, у двадцятиденний строк після одержання пропозиції повідомляє другу сторону про результати її розгляду. У разі якщо сторони не досягли згоди щодо зміни (розірвання) договору або у разі неодержання відповіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду. Якщо судовим рішенням договір змінено або розірвано, договір вважається зміненим або розірваним з дня набрання чинності даним рішенням, якщо іншого строку набрання чинності не встановлено за рішенням суду.

Як вбачається з пояснень представників сторін, відповідні зміни до типового договору в частині розміру платежів внесені сторонами не були, у зв'язку з чим, на думку суду, положення Договору, відносно яких було досягнуто згоди сторонами зберігали свою силу і обов'язковий характер як для позивача, так і для відповідача.

В свою чергу згідно з п. 1 ст. 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

В силу вимог ст. 6 Цивільного кодексу України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості. За своїм змістом договір встановлює умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

В свою чергу, відповідно до п. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно вимог ст. 629 Цивільного Кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

У відповідності з п. 1 ст. 179 Господарського кодексу України майново–господарські зобов'язання, які виникають між суб'єктами господарювання або між суб'єктами господарювання і негосподарюючими  суб'єктами –юридичними особами на підставі господарських договорів, є господарсько–договірними зобов'язаннями.

Згідно до п. п. 4, 7 ст. 179 Господарського кодексу України при укладенні господарських договорів сторони можуть визначати зміст договору на основі вільного волевиявлення, коли сторони мають право погоджувати на свій розсуд будь –які умови договору, що не суперечать законодавству; примірного договору, рекомендованого органом управління суб'єктам господарювання для використання при укладенні ними договорів, коли сторони мають право за взаємною згодою змінювати окремі умови, передбачені примірним договором, або доповнювати його зміст. Господарські договори укладаються за правилами, встановленими Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України, іншими нормативно –правовими актами щодо окремих видів договорів.

Статтею 187 Господарського кодексу України встановлено: спори, що виникають при укладанні господарських договорів за  державним замовленням, або договорів, укладення яких є обов'язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом. Інші переддоговірні спори можуть бути предметом розгляду суду у разі якщо це передбачено угодою сторін або якщо сторони зобов'язані укласти певний господарський договір на підставі укладеного між ними попереднього договору. День набрання чинності рішенням суду, яким вирішено питання щодо переддоговірного спору, вважається днем укладення відповідного господарського договору, якщо рішенням суду не визначено інше.

Як вбачається з пояснень представника позивача,  спір про укладення нового договору або про зміну існуючого типового договору від 11.02.2010р. у судовому порядку не розглядався та не вирішувався.

Згідно положень ч. 1 ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Приймаючи до уваги те, що зміна тарифів на утримання нерухомого майна будинку № 9, розташованого в провулку Чайковського в м. Одесі, була проведена без відповідного погодження органу місцевого самоврядування, згоди на внесення змін до типового договору відносин власників житлових і не житлових приміщень та управителя між сторонами спору досягнуто не було, відповідні зміни до договору внесено не було, нарахування плати за тарифами, встановленими рішенням мешканців будинку № 9, розташованого в провулку Чайковського в м. Одесі, членів ОСББ „Орфей”, а також власників не житлових приміщень, оформленим протоколом № 1 від 23.03.2009р. із розрахунку 10 грн. за 1 кв. м є безпідставним, тому заявлена до стягнення сума стягненню не підлягає.

Приймаючи до уваги вищевикладене, суд відмовляє у задоволенні позовних вимог.

На підставі ст. ст. 44, 49 ГПК України витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу на відповідача не покладаються.

Керуючись ст.ст.  44, 49, 82-85 ГПК України, суд, –

ВИРІШИВ:

У позові  відмовити повністю.

Повний текст рішення складено та підписано 19 січня 2011 року.

Рішення набирає законної сили в порядку ст. 85 ГПК України.

Суддя                                                                                                  Т.Г. Д'яченко

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення17.01.2011
Оприлюднено26.01.2011
Номер документу13498256
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/122-10-4772

Рішення від 17.01.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 10.01.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 10.01.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Постанова від 23.12.2010

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Журавльов О.О.

Ухвала від 15.12.2010

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Журавльов О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні